dus-hka 11.03.11, 11:54 w mieszkaniu 3 pokojowym są 3 osoby po raz kolejny przyszedł rachunek - niedopłata za pół roku rzędu ponad 600 złotych czy to jest tak u wszystkich, czy może być to inna przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magusia27 Re: duża niedopłata za wodę 11.03.11, 13:50 moja znajoma mieszka w osiedlu przy powstańców śląskich na przeciwko lidla i dostała ostatnio rachunek za wodę ok. 2000 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marzena19_75 Re: duża niedopłata za wodę 11.03.11, 14:36 ja mieszkam na czumy , mam w doku 3 osoby dorosłe i jedno dziecko. Dostałam w ub roku 1400 zł dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: duża niedopłata za wodę 11.03.11, 18:24 A ile płacicie zaliczkowo ? Może stawka jest bardzo niska ? Odpowiedz Link Zgłoś
dus-hka Re: duża niedopłata za wodę 12.03.11, 19:08 Stawka ? Nie wiem tego jaka jest, mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu. Ale z tego co piszecie to jakaś masakra z tymi opłatami, przecież nie mieszkamy na pustyni. Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: duża niedopłata za wodę 12.03.11, 20:34 no i wszystko chyba jasne - pewnie zameldowana lub zgloszona do administracji jedna osoba i zaliczkowo jest naliczane zuzycie na jedną osobę - a mieszka was 4 w tym dziecko - więc prania, zmywania, mycia jest 4x więcej - dlatego placisz ile płacisz a mimo wszystko poprosiłabym właściciela mieszkania o zgłoszenie do administracji prośby o sprawdzenie sprawnosci licznikow wody:) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena19_75 Re: duża niedopłata za wodę 14.03.11, 11:06 wcale nie jest takie jasne. Mieszkam tutaj ponad 10 lat i zameldowane są wszystkie 4 osoby. Ja z mężem i dwójka dzieci( w tym jedno nastolatek więc napisałam że 3 dorosłe ). A mimo to miałam dopłaty 1400 zł. W tym domu ja piorę i głównie ja zmywam więc wiem ile wody zuzywam a mimo to dopłata jest. Nie mam pojęcia jaką pobieraja mi zaliczke ale chyba czas najwyższy się w to zagłębić :) Odpowiedz Link Zgłoś
dus-hka Re: duża niedopłata za wodę 17.03.11, 10:33 ja znowuż nie wiem czy są zgłoszone 3 osoby osoba podnajmująca - nie -właściciel podała mi informacje iż cyt:"Za zimną wodę jest naliczane na miesiąc 1,5 m3 i 0,6 m3 za podgrzanie na osobę. Poza tym limitem jest już niedopłata." i czy tu nie tkwi jakiś feler?? Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie zagadki czy jakakolwiek pomoc , bo w związku z dmoimi podpytaniami o te dodatkowe opłaty zostałam wymówiona z mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: duża niedopłata za wodę 17.03.11, 14:09 dushka wątpie żeby własciciel zgłaszał faktyczną ilość osob mieszkających w wynajmownym mieszkaniu do administracji.... przewaznie to wynajmujacy placi czynsz i jemu jest wygodniej placic x1 ni x3,x4 osoby a Ty i tak pokrywasz niedopłatę... zresztą przeważnie mieszkania są wynajmowane "po cichu" bez umowy i pewnie (jesli tak masz) facet trzęsie teraz portkami, ze jak zaczniesz grzebac w adm. w temacie rozliczen to dojdą ile osób faktycznie mieszka i jeszcze go wstecznie obciążą albo będzie miał kłopoty za niezgłoszenie..... dlatego pewnie od razu Ci wymówił... niestety to nauczka dla wynajmujących żeby takie rzeczy sprawdzać przed zawarciem umowy jaka by ona nie byla - na "gębę" czy na papierze..:) moja kolezanka wynajmujac nie spisala licznika prądu w dniu przekazania lokalu i po 2 miesiacach mieszkania przywalili jej rachunek z prognozy z czasu kiedy tam nie mieszkała - okazało się, ze właściciel miał 3x większe zużycie niż ona - ale że licznika nie spisała nie mogła juz mu udowodnić ile ona faktycznie żużyła i była niezła awantura przez to.... Odpowiedz Link Zgłoś
dus-hka Re: duża niedopłata za wodę 17.03.11, 19:50 o na bank pospisuję liczniki dobra rada jeszcze 29 dni tu zabawię i musze szukać nowego lokum.. oby nie za deszczu pod rynnę\pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: duża niedopłata za wodę 22.03.11, 20:39 U mnie jest 2 dorosłych,dwoje dzieci wszyscy zgłoszeni (moje mieszkanie) jestesmy w domu przez 10 miesięcy w roku,dwa odpadaja wogóle.Trzy lata tamu miałam nadpłatę 550zł a od dwóch lat nie wiem czemu musze dopłacać po 600-700 zł byłam w administracji bo mi sie nie podobały rozliczenia np.podwyżka wody jest od 1 maja,a rozliczenie za wodę jest do 30 kwietnia czyli powinno byc liczone po starej stawce,a oni liczą juz po nowej tej po 1 maja.Dla mnie to jawne naciaganie mieszkańców ale oni mówią,że tak ma byc i już.Następnym razem sie odwołam jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
dus-hka Re: duża niedopłata za wodę 27.03.11, 19:10 eh przedziwna sprawa,, sąsiadka 5 pieter niżej największą dopłatę miała rzedu 20 niecałych złotych przy 3 osobach w mieszkaniu...o co tu chodzi..? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena19_75 Re: duża niedopłata za wodę 28.03.11, 10:52 ja też nie wiem o co chodzi bo jak pisałam mam 3 osoby dorosłe i jedno małe dziecko. Moje mieszkanie jest równiez moje i wszystkie osoby są zameldowne. A mimo to dopłatę mam non stop powyżej 1000 zł. I odpowiedająć byc może na kolejne pytania to staramy sie w miarę możliwości oszczedzać np. przy myciu zebów czy zmywaniu. Nie mam zmywarki i piorę średnio dwa prania w tygodniu. To chyba nie aż tak dużo co..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Przecież to łatwo sprawdzić i policzyć... IP: 195.85.249.* 28.03.11, 13:21 Masz liczniki? Spisujesz je? Oblicz faktyczne zużycie i porównaj z tym za jaką ilość płacisz zaliczki. Naprawdę nie sądzę, żeby ktoś próbował robić kanty na rzecz tak banalnie prostej do sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dus-hka Re: Przecież to łatwo sprawdzić i policzyć... 28.03.11, 15:01 to własnie jest często tak że na banałach najłatwiej oszukać , poza tym może byc walnięty - zepsuty licznik, zdarzało się ze podłączano sie pod wode ( czytałam na jednym z forów) albo sprawdzić ile zaliczki jest brane zaa wode ja policzyłam że jeśli zarejestrowano by 3 a nie 1 osobe wyszła by jeszcze nadpłata --->tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Przecież to łatwo sprawdzić i policzyć... IP: 195.85.249.* 28.03.11, 15:23 Ale ja piszę o sytuacji własnego mieszkania, kiedy dokładnie sie wie jakie i za co płaci się zaliczki. Przy wynajmie, jeżeli właściciel nie przedstawia sytuacji jasno: czynsz (zaliczki) kwota X plus kwota Y dla mnie - może być trudno wyegzekwować wiedzę skąd się wzięła niedopłata. Odpowiedz Link Zgłoś