Dodaj do ulubionych

Ocena wariantów S-7

11.02.05, 11:34
Na podstawie spotkań informacyjnych, jakie odbywały się na Bemowie można już dokonać wstępnej oceny czterech wariantów przebiegu trasy szybkiego ruchu S-7.

Poglądowa mapa wariantów:
www.bemowo.waw.pl/aktualnosci/trasa/bemowo_small.jpg

Wariant 1 to w zasadzie modernizacja istniejącego wylotu na Gdańsk. Nie tworzy się nowej trasy wylotowej. Jak wykazała analiza, przepustowość tego rozwiązania osiągnie 0 (zero) w roku 2015. Zero!!! Czyli totalny korek.
Dlatego rozważane są inne warianty. Największe szanse na realizację daje się wariantowi 2 i 4.

Wariant 4 jest gorszy ze względów ruchowych od wariantu 2. W zasadzie zbuduje się trasę tylko dla tranzytu lokalnego, a nie dla Warszawy. Brak jest węzłów pośrednich - tylko jeden na styku z S8 i drugi w Łomiankach, czyli na początku i na końcu.
Jest też problem z doprowadzeniem Trasy Mostu Północnego - trasa musiałaby zakręcać niemal pod kątem prostym za Hutą Luccini (widać na rysunku taki wariant TMP). Połączenie z TMP trasy wariantu 4 stworzyłoby trzeci węzeł pośrdni. Tylko że też wjechanie na S7 nie byłoby łatwe dla mieszkańców Bemowa. Należałoby wtedy może uekspresowić przedłużenie Powązkowskiej i doprowadzić do trasy w wariancie 4 poprzez TMP. Ale wtedy Bielany się obruszą, bo ulica Gen. Maczka planowana jest blisko osiedla Chomiczówka.
Trasa wariantu 4 przechodzi przez tereny leśne. I co najważniejsze - nie była nigdy tam planowana. Wymaga wyburzenia kilkudziesieciu domów, nowych willi, niektóre właśnie budowane. Podważa to zaufanie społeczeństwa do Państwa i tworzy niebezpieczny precedens.
No i dodatkowo jest niebezpieczeństwo, że UE nie da pieniędzy na to rozwiązanie.

Wariant 3 obarczony jest podobnymi wadami i wchodzi jeszcze bardziej w tereny rezerwatów przyrody, niż wariant 4.

Wariant 2 jest pozbawiony powyższych wad, ale przechodzi przez tereny gęściej zamieszkane.
Jednak ze względów ruchowych jest to rozwiązanie idealne. S7 w tym wariancie to naturalna kontynuacja Trasy NS. To nowy i dobry wylot na północ.

Jednak czy nie o to chodzi, by trasa przechodziła przez tereny o większej liczbie mieszkańców i służyła tym samym tym ludziom?
Jak sie zastanowić, to wada wariantu 2 (tereny o gęstszej zabudowie) jest jego największą zaletą. Ostatecznie trasa ta ma służyć warszawiakom, a głownie mieszkańcom północnych dzielnic Warszawy. Bemowo to wielkie osiedle, które obecnie pozbawione jest dobrych tras wyjazdowych.
Myślę, że przykrycie wykopu w wariancie 2 spowoduje zminimalizowanie protestów społecznych i GDDKiA poważnie rozważa takie rozwiązanie.

Ja jakbym miał wybierać, to wolałbym mieszkać 50 m od trasy szybkiego ruchu (w przekopie i z ekranami dźwiękochłonnymi), niż 50 m od Al. Niepodległosci, czy Górczewskiej. A ja niestety teraz mieszkam przy tej pierwszej ulicy, a mieszkanie kupiłem przy tej drugiej (w odległości 300 m od Trasy NS i 600 m od węzła NS z Trasą AK). I w obu przypadkach jest to 50 m.

Reasumując: wybór jest prosty.
Tylko wariant 2 przebiegu trasy S-7 nadaje się do realizacji.

Na koniec należy nadmienić, że planowany układ drogowy w Warszawie przewiduje wybudowanie nowych tras wylotowych z Warszawy w niemal każdym kierunku.
www.zdm.waw.pl/imgs/pic679.jpg
Na wschód i zachód będzie to autostrada A2.
Na południe Trasa Salomea-Wolica.
Na północny wschód Trasa S-8.
Na północ MUSI być zbudowany któryś z warantów S-7.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Ocena wariantów S-7 IP: *.noname.net.icm.edu.pl 11.02.05, 12:07
      Czy wiesz może i mógłbyś opisać jak konkretnie ma wyglądać przebieg w wariancie
      2? Którędy dokładnie ma iść (przy jakich ulicach)? Z mapek jakoś nie bardzo
      umiem przeczytać ( jak dla mnie za mała skala i bez podpisów:P, poza tym jako
      kobieta mam kiepską orientację przestrzenną;) )
    • espetaculos Re: Ocena wariantów S-7 11.02.05, 12:20
      vampi_r napisał:

> Jednak czy nie o to chodzi, by trasa przechodziła przez tereny o większej
      liczb
      > ie mieszkańców i służyła tym samym tym ludziom?
      > Jak sie zastanowić, to wada wariantu 2 (tereny o gęstszej zabudowie) jest
      jego
      > największą zaletą. Ostatecznie trasa ta ma służyć warszawiakom, a głownie
      miesz
      > kańcom północnych dzielnic Warszawy. Bemowo to wielkie osiedle, które obecnie
      p
      > ozbawione jest dobrych tras wyjazdowych.

A w którym miejscu mieszkańcy Bemowa będą mogli włączyć się do trasy S7 aby
      wyjechać w kierunku północnym?

> Myślę, że przykrycie wykopu w wariancie 2 spowoduje zminimalizowanie
      protestów
      > społecznych i GDDKiA poważnie rozważa takie rozwiązanie.

Nigdy takie "przykrycie" nie nastąpi. Nie wierzcie obietnicom. Zresztą
      doskonale wiemy co w Polsce oznaczają obietnice dawane społeczeństwu przez
      decydentów, polityków itp.
      Taki tunel to dokładnie taka sama bzdura jak fikcyjny projekt "tiry a
      tory".Czyli gigantyczna bzdura.

> Ja jakbym miał wybierać, to wolałbym mieszkać 50 m od trasy szybkiego ruchu
      (w
      > przekopie i z ekranami dźwiękochłonnymi), niż 50 m od Al. Niepodległosci, czy
      G
      > órczewskiej. A ja niestety teraz mieszkam przy tej pierwszej ulicy, a
      mieszkani
      > e kupiłem przy tej drugiej (w odległości 300 m od Trasy NS i 600 m od węzła
      NS
      > z Trasą AK). I w obu przypadkach jest to 50 m.

Zawsze jest możliwość przenieść się. Np w rejon obecej trasy AK.
      pozdrawiam
      • vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 11.02.05, 13:02
        espetaculos napisał:

> A w którym miejscu mieszkańcy Bemowa będą mogli włączyć się do trasy S7 aby
        > wyjechać w kierunku północnym?

Dla Bemowa są 2 węzły. Jeden przy Powstańców Śląskich, drugi na przedłuzeniu ul. Gen. Maczka.

> Nigdy takie "przykrycie" nie nastąpi. Nie wierzcie obietnicom. Zresztą
        > doskonale wiemy co w Polsce oznaczają obietnice dawane społeczeństwu przez
        > decydentów, polityków itp.

Taka ewentualność jest też możliwa. Ja nie piszę populistycznych rzeczy, a prawdę.
        Po wyborze odpowiedniego wariantu będą dopiero robione odpowiednie studia i szykowany szczegółowy projekt budowlany dla trasy. Wtedy dopiero okaże się, czy tunel będzie, czy nie. Wiem jednak, ze GDDKiA mocno się zastanawia nad koncepcją przykrycia trasy, gdyby wybrany został wariant 2.
        Odcinek bemowski to około 2 km. Przykrycie wykopu na całej długości spowodowałoby konieczność wprowadzenia wentylacji powietrza w tunelu, zastosowanie wyrzutni spalin, by nie były przekraczana normy NOx przy portalach (wlotach) tunelu. Koszt inwestycji wzrósłby najmniej o 100 mln.
        Nikt wiec teraz nie da Wam gwarancji, ze tunel będzie.
        Ja piszę tylko, jakie jest stanowisko SISKOM. I SISKOM będzie lobbował własnie za tunelem.

Po decyzji lokalizacyjnej odbęda się konsultacje spoleczne na Bemowie i wtedy każdy będzie mógł wnieśc swoje uwagi co do projektu. Myślę,ze gdyby od razu nie było w projekcie tunelu, to SISKOM też wniesie takie zastrzezenie do projektu.

Z każdej sytuacji możena znaleźć wyjście. Kompromisy są możliwe.
        Gdyby GDDKiA nie godziło się na przykrycie całego odcinak (ze względu na koszty), to zawsze można zaproponować przykrycie wykopu w 3 kawalkach z przerwą w przykryciu 50 - 100 metrów między tunelami. Wtedy odpadłby kosztowny system wentylacji tunelu. Zawsze lepiej mieć coś, niż nic. Lepiej mieć trasę przykrytą w 3 kawalkach, niż wcale.
        Ale najpierw trzeba będzie domagać się przykrycia całości.

Nie można z góry zakladać, ze się nie uda, bo wtedy rzeczywiście się nie uda.

> Taki tunel to dokładnie taka sama bzdura jak fikcyjny projekt "tiry a
        > tory".Czyli gigantyczna bzdura.

Nie. Projekt Tiry na Tory jest reaizowany i wymaga tego od Polski UE.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=16330969
        > Zawsze jest możliwość przenieść się. Np w rejon obecej trasy AK.

Tak. Myślałem o tym. Tyle że mam już mieszkanie w okolicach Wola Park.
        Na kolejne narazie mnie nie stać, a obecne mieszkanie bardzo mi się podoba, wiec nie chcę go sprzedawać.
        Tym niemniej trzeba zdać sobie sprawę, ze o wiele bardziej uciązliwe są warszawskie ulice, niz będą trasy szybkiego ruchu.
        Obecny ruch w Al.Niepodległosci jest w granicach 80 tys. pojazdów na dobę (uwaga: szacunkowo, nie mogę podac żadnych źródeł).
        Czyli tyle ile będzie na S-7. Z tym, ze na Al. Niepodległosci nie ma mozliwości zainstalowania ekranów, ani wpuszczenia w wykop (pod spodem jest metro). W dodatku korkujace samochody spalają o wiele wiecej paliwa niż jadące płynnie z prędkoscia 80-90 km/h.

pozdrawiam
        • espetaculos Re: Ocena wariantów S-7 11.02.05, 13:20
          vampi_r napisał:

> Dla Bemowa są 2 węzły. Jeden przy Powstańców Śląskich,

W którym miejscu przy Powstańców Śl?

drugi na przedłuzeniu ul
          > . Gen. Maczka.

To już Bielany i to za Chomiczówką, bez żartów proszę.

> Odcinek bemowski to około 2 km. Przykrycie wykopu na całej długości
          spowodowało
          > by konieczność wprowadzenia wentylacji powietrza w tunelu, zastosowanie
          wyrzutn
          > i spalin, by nie były przekraczana normy NOx przy portalach (wlotach) tunelu.
          K
          > oszt inwestycji wzrósłby najmniej o 100 mln.
          > Nikt wiec teraz nie da Wam gwarancji, ze tunel będzie.

Nie da. Bo takiego tunelu nigdy nie będzie.
          Zwracam się do mieszkańców Bemowa:
          NIW WIERZCIE, ŻE KTOŚ WAM KIEDYKOLWIEK WYBUDUJE TUNEL. TO KOLEJNA MANIPULACJA I
          OSZUSTWO.

> Ja piszę tylko, jakie jest stanowisko SISKOM. I SISKOM będzie lobbował
          własnie
          > za tunelem.

I niczego nie wylobbuje.

> Nie można z góry zakladać, ze się nie uda, bo wtedy rzeczywiście się nie uda.

Trzeba być realistą. Szczególnie w takim kraju jak Polska, gdzie na podstawowe
          potrzeby zawsze brakuje pieniędzy. Otwórzcie oczy wreszcie.
          Ja wiem, że normalne ulice, szczególnie skrzyżowania generują większe
          uciążliwości niż dobrze zabezpieczone trasy szybkiego ruchu. Tyle, że planowany
          tranzyt dla takiej trasy prowadzonej przez osiedla nie powinien być 15 czy
          nawet 7% ale w granicach 1-2.
          pozdrawiam

• vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 11.02.05, 16:11
            Na początku byłem zwolenikiem wariantu 4. Teraz twierdzę z całą mocą, że nie ma innego wyjścia, jak wariant 2. Przy czym, by było jasne, zaznaczam - nikt nie chce wam wtrynić tej trasy w bloki tylko dlatego, by wam zrobić na złość. Sprawy wyglądają tak, że jakąs trasę trzeba zbudować. BPRW zaproponowało 4 warianty i obiektywnie patrząc wariant 2 jest najlepszy.
            Nie stoi to jednak w sprzeczności z tym, by Bemowo zapropponowało inne rozwiązanie. Powiedzmy wariant 5.
            Ja twierdzę,ze z zaprezentowanych rozwiązań wariant 2 jest najlepszy i stanowisko to uzasadniłem.

Z informacji podanych na spotkaniach z GDDKiA było mówione, że w tym wariancie nie ma żadnych kolizji z istniejącymi budynkami. Z mapy też nie wynika, by jakiś budynek stał "na trasie".
            Wiem natomiast, że trasa przebiega blisko budynków. Dlatego SISKOM optuje za tunelem w tym miejscu.

Dla tranzytu Kraków, Katowice - Gdańsk budowana będzie A1. Dla tranzytu okołowarszawskiego modernizowane są trasy w odległosci 40 km od Warszawy. Dąbrowski na ostatnim spotkaniu określił je jako drogi głowne ruchu przyspieszonego. Trasy buduje się takich klas, jaki ruch mają przenosić. Akurat ruch na 50-rtce jest taki (i przewidywany jest taki na najbliższe lata), że wystarczy trasa głowna ruchu przyspieszonego. Budowanie autrad daleko poza Warszawą dla nateżenie 10 tys. pojazdów na dobę (wszystkich pojazdów) jest ekonomicznie nieuzasadnione. 10 tys. pojazdów, to średni ruch miedzy Wąchockiem, a Starachowicami.
            Gros pojazdów jedzie właśnie do Warszawy i to w Warszawie potrzebne są trasy, a nie w Górze Kalwarii.

Ty piszesz o tranzycie rzędu 15%. Możesz podać źródło tej informacji?

Ja pytam się zawsze o wskazanie lokalizacji dla obwodnicy. Istniejące obwodnice okolowarszawskie przecież są i są aktualnie modernizowane. Najlepiej byłoby nowe obwodnice w Warszawie zbudowac tak, by szły tuż na granicami miasta. Niestety, Warszawa rozłozyła się i rozrosła między Puszczę Kampinoską, Lasek Kabacki, Mazowiecki Park Krajobrazowy. W granicach Warszawy jest też rezerwat Wyspy Zawadowskie.
            Poprowadzenie nowych obwodnic poza granicami, ale tak, by służyły też warszawiakom spowodowałoby, że trasy trzeba by budowac przez rezerwaty przyrody.
            Można. Czemu nie. Jeśli zmieni się prawo lub wpierw jakimś dekretem zlikwiduje rezerwaty.
            Tyle że zaraz powstanie problem z UE. Polski, ani Warszawy nie stać na budowanie takich tras, bez wsparcia z UE.
            Można nic nie budować. To za 10 lat utoniemy w korkach i spalinach.
            Inwestycje drogowe w Warszawie i tak są mocno spóźnione.

Jeśli wiec masz pomysł na takie poprowadzenie obwodnic, by nie przechodziły przez miasto, ale służyły warszawiakom i nie przechodziły przez rezerwaty przyrosy, to będę zobowiązany, gdy wskażesz lokalizacje.

Ja już ci powiem, ze wielu drogowców i planistów myślało nad tym wiele czasu.
            I nie znaleźli innych lokalizacji.
            Jeśli wiec ty znajdziesz, to masz u mnie piwo.
    • espetaculos Re: Ocena wariantów S-7 11.02.05, 12:25
      Jeszcze jedno:
      proszę wskazać gdzie rozważany jest projekt poprowadzenia S7 w tunelu.
      Interesują mnie dane GDDKiA oraz odpowiednie dokumentacje i projekty dla
      takiego wariantu.
      Proszę też o podaniejak wzrosną koszty, bo jeśli rozważana jest wersja z
      tunelem to muszą być oszacowania kosztów.
      • vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 11.02.05, 13:18
        espetaculos napisał:

> Jeszcze jedno:
        > proszę wskazać gdzie rozważany jest projekt poprowadzenia S7 w tunelu.
        > Interesują mnie dane GDDKiA oraz odpowiednie dokumentacje i projekty dla
        > takiego wariantu.
        > Proszę też o podaniejak wzrosną koszty, bo jeśli rozważana jest wersja z
        > tunelem to muszą być oszacowania kosztów.

Odpowiedziałem już wyżej na to.
        Tu dodam jednak, że za wcześnie na udzielenie ci odpowiedzi na twoje pytania.
        Na razie można mówić o kosztach szacunkowych.
        Dopiero po wybraniu wariantu nastąpi wybór projektanta na opracowanie projektu szczegółowego. Takiego jeszcze nie ma.
        To podstawowy błąd w spotkaniach informacyjnych organizowanych na Bemowie.
        Nikt nie powiedział ludziom, ze to co jest obecnie pokazywane, to tylko studium koncepcyjne. Jeśli więc brak jest na mapie jakiegoś osiedla, czy ekranów po jakiejś stronie, to wcale nie znaczy, że tak będzie.

Na razie prezentowane są koncepcje. I chodzi o wybór lokalizacyjny, a nie o to, czy i gdzie będą jakieś ekrany lub tunel.
        To wszystko zostanie zawaryte w projekcie szczegółowym.

Nie wyobraża sobie chyba nikt, ze GDDKiA wykonało już projekty sczegółowe wszystkich 4 wariantów? toż to bylaby strata pieniędzy. Projekt szczegółowy to koszt kilkunastu mln złotych.
        • Gość: bassPL Re: Ocena wariantów S-7 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 23:25
          Mieszkam na Górcach, w budynku z widokiem na łącznik.
          Nie dajmy sobie robić wody z mózgu, potrzebne są wszystkie warianty, ten przez
          Groty bo krótszy i ten mój nieszczęsny łącznik.
          bo niby czemuczemu jechać na wschód by później ostro zawijać na północny
          zachód, trasa dwukrotie przecięłaby Powstańców Ślaskich.
          Przez miasto niech jadaą ci co potrzebują reszta bokiem.
          Pamietajmy że kiedyś dotrze do wawy via Baltica.
          Nie pozwólmy zrobić z Bemowa transeuropejskiego skrzyżowania
          • vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 12.02.05, 00:59
            Ma być przedłużona Trasa Mostu Północnego do S8 za Boernerowem. To będzie alternatywne połączenie z S-7 w okolicach Wólki Węglowej. Tym samym znaczna część pojazdów z Konotop skróci sobie drogę po terenach Boernerowa.
            Nie pytaj tylko kiedy to będzie, bo nawet najjaśniejszy Dyrektor Dąbrowski tego nie wie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka