sloggi 09.02.03, 17:13 Dziś stwierdziłem, że nie umiem za zbytnio udzielić sobie informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cocacolla Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? IP: *.u.mcnet.pl 10.02.03, 02:33 sloggi napisał: > Dziś stwierdziłem, że nie umiem za zbytnio udzielić sobie informacji na ten > temat. WOLA PARK na Górczewskiej! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.02.03, 08:10 Zastanowiłem się chwilę... i faktycznie - Wola nie ma miejsca, które możnaby było uznać za centrum dzielnicy. Naciągając, można za centrum uznać zachodnią stronę JP2, ale głupio to wygląda - centrum na granicy dzielnicy :) W przyszlosci, jezeli projekty zabudowy ul. Towarowej wieżowcami zostaną zrealizowane, to z pewnością ul. Towarowa będzie centrum dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 45981132 Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? IP: 62.29.253.* 10.02.03, 09:53 a jak sobie odpowiedziałeś na pytania o centra Żoliborza, Ochoty, Pragi Pn, Pragi Pd i Mokotowa? co do Woli to myślę, jak wymyślę to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.02.03, 10:56 Centrum Żoliborza - Pl. Wilsona, bez wątpienia Pragi Południe - rondo Wiatraczna - samo się nasuwa na myśl Pragi Północ - cała Targowa od pl. Wileńskiego do wiaduktu kolejowego Ochoty - Pl. Narutowicza Mokotowa - ???? - nie mam tutaj pomysłu... Plac Unii? nieee... to juz Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? 06.03.03, 12:24 Trochę nie na temat, bo o Mokotowie. Ideą MSI było, że powstają osiedla typu "Stary Mokotów" na Mokotowie. Więc centrum tej dzielnicy to właśnie ten rejon MSI. Jak bym miał podać punkt centralny, to: a) graniczne 1) Metro Pole Mokotowskie 2) Puławska Financial Centrum + Pl. Unii Lubelskiej b) gł. ciągi komunikacyjne: 1) Puławska (Pl. Unii - Metro Wilanowska) 2) Al. Niepodległości (SGH - Metro Wilanowska) c) jeszcze trzeba dorzucić dość sztucznie przyłączony tzw. Dolny Mokotów, gdzie centrum byłoby jedno z dwóch skrzyżowań: 1) Dolna / Sobieskiego / Belwederska / Chełmska 2) Wisłostrada / Gagarina / Nehru. Swoistą ciekawostką jest fakt, że w MSI Wola jako jedyna nie ma z byłych dzielnic gminy Centrum swojego rejonu! (Dla Pragi Płd. tak naprawdę jest to Grochów, jako że podział na Pragę Pn. i Pd. jest dość sztuczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 65981172 pas IP: 62.29.253.* 10.02.03, 14:24 Pytanie o centrum przedwojennej Woli miało oczywistą odpowiedź: Kercelak. Tam biło serce dzielnicy. Ale teraz Kercelak to tylko pusty plac, po którym hula wiatr i gdzie ludzie przesiadają się z jednego tramwaju czy autobusu na drugi. Jakieś pretensje do statusu „centrum” może usprawiedliwiać a) fakt że jest to ważny węzeł komunikacyjny, gdzie zbiegają się dwie najważniejsze ulice dzielnicy a krzyżuje trzecia; b) bliskość wieżowca Daewoo (czy jak on się teraz nazywa), który jest symbolicznym punktem orientacyjnym; c) fakt że sprzedają tam choinki i bywa cyrk. Ale to chyba za mało na „centrum”? Kontrpropozycje które mi przyszły do głowy to: · Róg Żelaznej i Solidarności (siedziba władz dzielnicy, węzeł komunikacyjny). Ale co z tego że ma jako tako „miejski” wygląd, skoro na jednym rogu rudera, a w ogóle dookoła raczej nie ma nic ciekawego? · Któreś z nowych centrów handlowych (Klif na Okopowej, Wola Park na Górczewskiej, Carrefour na Bemowie, Geant na Połczyńskiej, Hit na Górczewskiej). Jeżeli gdzieś „bije serce Woli” to chyba tam – z własnej woli zlatują się mieszkańcy, kolorowo, tłoczno, tętni życie. Tylko co to ma wspólnego z Wolą, oprócz lokalizacji? · Róg Solidarności i Jana Pawła (węzeł komunikacyjny, punkt handlowy, wygląda jak centrum). Tylko jak już było powiedziane co to za centrum, co leży na granicy dzielnicy · Jakieś ważne skrzyżowanie (Prymasa/Górczewska, Prymasa/Wolska, Rondo Dmowskiego). Ale większość z tych miejc to tylko puste pola, po których hula wiatr i pędzące samochody · Pedet na Wolskiej (tradycyjne centrum handlowe, poniekąd węzeł komunikacyjny). Ale miejsce w ogóle nie ma wyglądu centrum, Pedet po nieudanej reorganizacji dalej upada, po zmroku miejsce pustoszeje i zaczyna się tu robić niewyraźnie · Góra Moczydło (najwyższy punkt dzielnicy). Wybitnie symboliczne centrum. Może i najładniejsze z proponowanych, ale propozycja raczej desperacka. · Electio Viritim, (centrum historyczne). Jak wyżej. A nawet trochę gorzej, bo Moczydło jest przynajmniej ładne. W dodatku nikomu nie poleciłbym spacerów po zmroku na Ostroroga i w okolicy. Na tej samej zasadzie może być Reduta Ordona albo pomnik Sowińskiego. · Skrzyżowanie Elektoralnej/Żelaznej (miły placyk, dobre lody, miejsce ma od biedy jakiś wygląd, może nawet jako bodaj jedyne na liście jakiś urok). Tylko te bloczyska Żelaznej Bramy, no i mimo wszystko to raczej miły zaułek niż ruchliwe centrum · Skrzyżowanie Żelaznej i Krochmalnej (klimat). Jeśli żadna z powyższych opcji nie jest wystarczająco „reprezentacyjna”, można spróbować pójść w zaparte i mianować na centrum bodaj najbardziej „klimatyczne” miejsce Naturalnie żadne z powyższych nie zasługuje na miano prawdziwego centrum, miejsca które ma reprezentacyjny wygląd, leży na zbiegu wszystkich ważniejszych dróg, gdzie ludzie kłębią się od rana do późnego wieczora. Na skrzyżowaniu dróg to najbardziej leży chyba skrzyżowanie Okopowa/Towarowa/Solidarności; największy ruch jest chyba w Wola Park, najbardziej reprezentacyjny wygląd ma zachodnia pierzeja Jana Pawła. Dopóki ktoś mi nie przystawi pistoletu do głowy i nie każe „wybieraj”, to ja mówię pas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: pas IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 07:30 Pięknie się rozpisałeś :) Gratuluję! A co na to wszystko sloggi? Odpowiedz Link Zgłoś
janior Re: pas 12.02.03, 11:21 Gratuluję kompleksowego przedstawienia sprawy. Również moim zdaniem Wola nie ma takiego "centrum". Ze swojej strony mogę dodac, że jest to zdecydowanie wina koncepcji odbudowy, a potem rozbudowy miasta za PRLu. Szkoda. Bo na prawdę Wola mogła by być jedną z ładniejszych dzielnic Warszawy. Moim zdaniem na miesce, gdzie takie centrum mogło by powstać jest wspomniane rondo karcelak. Niestety rejon szpeci blok stojący od strony okopoej, pusty plac od strony towarowej gdzie sprzedaje siechoinki jest mało zachęcający. Gdbyby w tym rejonie powstały sklepy na dole wyżej biura a potem apartamenty, a na wolym placu mały park, można by to uznać za "centrum" Woli. Ale chyba nikt z nas nie dozyje tego... :( Pozdrawiam janior ---------- Dla mnie to nic. Nowe milenium, nowy wiek czy nowy rok. Dla mnie to kolejny dzień, kolejna noc. Słońce, księżyc, gwiazdy pozostaną te same - Dalejlama, 1999 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 49981242 rondo Kercelak IP: 62.29.253.* 12.02.03, 13:20 owszem, kiedyś obiło mi się o uszy że chcą w tym miejscu zrobić wielkie rondo (bodaj 4 czy 5 koncentrycznych pasów, największe w mieście), pod nim podziemny labirynt sklepów itd, plus coś tam dookoła. Jeśli to prawda,to szacuję że takie coś mogłoby powstać za 10-15 lat (czyli jest szansa, że dożyjemy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: rondo Kercelak IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 07:57 Rondo to prawdopodobnie powstanie, ale są problemy z mieszkańcami tego wysokiego bloku tuż obok - protestują, że po wybudowaniu ronda, jezdnia znajdzie się ładne kilka metrów bliżej bloku - wzrost hałasu, smrodu, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
janior Re: rondo Kercelak 13.02.03, 11:33 Tak o rondzie też słyszałem. O ile dobrze pamiętam miało być przebudowywane w tym roku, ale ze względu na brak pieniędzy i w/w protestów nie będzie jego modernizacji. Ale samo rondo to tylko część... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: rondo Kercelak IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 13:05 Niejasno mi się kojarzy, że miał być też tunel, dzięki któremu z Górczewskiej bezpośrednio by się wjeżdżało w Solidarności (w kierunku centrum) - zlikwidowałoby to konieczność robienia łamańca przez Okopową. Rondo, o ktorym wyzej mowa, ma byc naprawde gigantyczne - w jego środku mają wg planów zmieścić się wszystkie skręty tramwajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 08:20 Raczysz żartować? Zapyziały pedet? Odpowiedz Link Zgłoś
awalk Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? 13.02.03, 13:04 Gość portalu: mnk napisał(a): > Raczysz żartować? Zapyziały pedet? Chyba ty zartujesz nie jest zapyzialy tylko zdewastowany i cala okolica wokol. Dodaj jeszcze do tego centrum dla bezrobotnych i masz obraz naszej nowej demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
zet_a Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? 13.02.03, 12:00 Też mi się tak zdaje. W końcu na pedecie ładnych parę lat temu wisiał jeszcze neon "Centrum" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Gdzie jest centrum dzielnicy Wola? IP: 157.25.119.* 18.02.03, 13:08 mowiac o centrum woli staje mi przed oczami predwojenna warszawa, ktora znam z opowiadan mojej babci. moja babcia mieszkala na karcelaku, tam tez sie wychowala i do tej pory mieszka na woli wiec zna te dzielnice jak wlasna kieszen. na karcelaku przed wojna byl duzy bazar i to miejsce tetnilo zyciemm najbardziej z woli. dlatego uwazam, ze to wlasnie karcelak powinien byc uznany za historyczne centrum woli. wspolczesny obraz tej dzielnicy raczej mi nie pasuje. nowoczesne wierzowce, centra handlowe, to psuje dusze tej okolicy. dlatego nie rozawzam "lokalizacji" cantrum kierujac sie wspolczesnym wygladem tej dzielnicy, ale raczej wspomnieniami wolakow seniorow. tak na marginesie ja tez wychowalam sie na woli i uwazam, ze to magiczne miejsce, ktore darze ogromnym sentymentem i chyba nigdy nie chcialabym uciec ze starej woli do nowoczesnych blokowców. pozdrawiam wszystkich wolakow. Odpowiedz Link Zgłoś