Dodaj do ulubionych

Tym razem problem z kupującym

05.04.07, 10:11
Sprzedałam coś na allegro,wszystko szło bez zarzutu dopóki kupujący nie
zażyczył sobie faktury Vat.Jestem osobą prywatną i w opisie aukcji o fakturze
nie było słowa.Czy mam obowiązek wystawienia faktury?Sprzedałam co prawda
rzecz nową,którą sama kupiłam przez pomyłkę ale zwrócić jej nie mogę bo
otworzyłam opakowanie.Kupujący od czasu kiedy napisałam mu,że faktury nie dam
rady wystawić milczy.Ile czasu mam czekać żeby móc sprzedać to ponownie?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Tym razem problem z kupującym 05.04.07, 13:45
      Skoro jesteś osobą prywatną i w opisie nie zaznaczyłaś, że f-ra Vat jest
      możliwa do wystawienia, ani w mailu przed sprzedażą nie obiecałaś tej faktury
      kupującemu, to nie ma prawa od Ciebie jej żądać. Co innego gdybyś była legalnym
      sklepem, wtedy można żądać paragonu (a na podstawie paragonu również
      faktury/rachunku).
      Nie wiadomo, czy kupujący otrzymał maila od Ciebie, spróbuj skontaktować się z
      nim telefonicznie i zapytaj, czy realizuje zakup czy nie, bo nie zamierzasz
      czekać w nieskończonośc. Zaznacz, że Ty dotrzymałaś wszelkich warunków umowy i
      niech się określi, czy kupuje czy nie, bo jak nie to wystawiasz przedmiot z
      powrotem do sprzedaży.
      Sprawdź na swoim koncie w Allegro czy masz już podświetlony formularz zwrotu
      prowizji, jeśli tak to go wyślij, po przyznaniu zwrotu nie bedziesz miała
      obowiązku sprzedaży tego towaru osobie, która de facto zrezygnowała z zakupu.
      • huskyman Re: Tym razem problem z kupującym 06.04.07, 22:47
        Kiedys sprzedawalem na allegro pewne urządzenia, w aukcji wyraźnie, dużymi literami było napisane, ze nie mam mozliwosci wystawienia faktury VAT (niestety przez to tracilem wielu klientow, poniewaz były to głownie firmy) . Zdazylo mi sie pare razy, że kupujacy po zalicytowaniu prosili mnie o wystawienie faktury - odpisaywalem, ze w aukcji jest zaznaczone ze to nie mozliwe i towar wysyłałem(czasem ktos rezygnowal z zakupu). Nie dostalem z tego powodu negow, wiec powinno byc wszystko ok :)
    • noovaa Re: Tym razem problem z kupującym 11.04.07, 09:56
      Mimo wszystki kupujący MA OBOWIĄZEK zapłacić.. Jak ktoś ma w opisie aukcji
      "możliwość wystawienia faktury VAT" to wtedy musi wystawić jak nie masz tego
      napisanego kupujący zanim klikie "kup" musi zapytać się sprzedającego (ciebie).
      Jeśli się nie pytał i klinką "kup" to teraz musi zapłacić. W razie problemów
      kontaktuj się z allegro oni Ci pomogą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka