Dodaj do ulubionych

Operacja biodra:(

06.01.10, 09:51
Dzielę się z wami swoim smutkiem.Juz w poniedziałek 11 stycznia mamy planowe
przyjęcie do szpitala a sama operacja pewnie w środe.Bardzo sie boję.Mam
jeszcze takie pytanie odnośnie pampersów.w jaki rozmiar najlepiej się
zaopatrzyć.i czy są jakieś specjalne może na częściową refundację.juz
przygotowuję córcię psychicznie na operacje i gipsik.Nic sobie z tego nie robi
i mówi że się nie boi ale ja wiem że to bedzie dla niej koszmar.
Obserwuj wątek
    • naamahia Re: Operacja biodra:( 06.01.10, 11:20
      Nie wiem jak to wygląda po operacji... czy to taki sam rodzaj gipsu jak po
      wyciągu jeśli tak to rozmiar zależy od tego czy będziesz zakładać pampersa na
      gips czy do środka, moim zdaniem higieniczniejsze jest wkładanie go do środka
      podsuwanie pod pupę i z przodu ciałka ale warto też zaopatrzyć się w cienkie
      podpaski z skrzydełkami bawełniane i obkleić dziurkę gipsu dookoła wsuwając
      mocno pod pupkę, U nas w sytuacji wkładania pampersa w dziurkę najlepiej
      sprawdzały się najmniejsze pampersy 2 ( ale mała miała wtedy 3 miesiące) po
      prostu wygodniej było wtykać w dziurkę mniejszego pampersa. Niestety nic nie
      wiem o refundacji pampersów. Hmmm a skoro Twoja córcia ma 3 latka to wzięłabym
      rozmiar lub 2 rozmiary mniejsze niż jej waga ewentualnie obwod bioderek.
      Np pieluchomajtki semi zaczynają się od rozmiaru extra small i on jest na obwód
      Extra Small 0 40-60cm jeśli ten rozmiar jest za duży to kupiłabym np 5 dla
      dzieci lub nawet 4 no wszystko zależy od wagi Twojej panny.
      • naamahia Re: Operacja biodra:( 06.01.10, 11:27
        Tak myślę ciągle o tej refundacji na te pieluchomajtki będzie ona u ciebie
        możliwa jeśli - lekarz ortopeda wypisze ci je na receptę i wykupisz je w aptece.
        Ale sytuacja ta ma możliwość chyba tylko wtedy gdy macie orzeczenie o
        niepełnosprawności małej.
        • anetao25 Re: Operacja biodra:( 06.01.10, 13:02
          tak mamy orzeczenie o niepełnosprawności.Gips ma być na całe nożki od pasa
          ewentualnie na jedną do połowy.więc pewnie będę zakładać pampa na gips może coś
          podkładać.Ola jest na tyle duża i samodzielna że nie wiem jak pojmie ze ma
          poprostu zrobić pod siebie.Dziękuję za odpowiedź
          • naamahia Re: Operacja biodra:( 06.01.10, 13:19
            A może da radę robić siusiu do basenu takiego jak w szpilach podsuwać pod pupkę?
            i tylko na noc pielucha do siusiu?
            • exylia Re: Operacja biodra:( 06.01.10, 18:59
              Wszystko zależy od tego, jak duży otwór będzie wycięty w gipsie, ale sikanie na
              basen będzie raczej niewygodne. Jednak do gipsu najlepsza będzie pielucha. Ja
              zakładałam na gips, którego brzegi wcześniej zabezpieczałam wkładkami
              higienicznymi (przyklejałam je na gips i wywijałam, żeby nie podsiąkał.).
              Wewnętrzne falbanki pieluchy też starałam się układać tak, żeby znajdowały się
              przed brzegiem gipsu i przylegały do ciała dziecka, a nie do gipsu (mam
              nadzieję, że rozumiesz o co chodzi).

Ps. Trzymam kciuki za udaną operację.
              • manatka Re: Operacja biodra:( 07.01.10, 17:07
                Nie wiem w jakim wieku jest Twoja córcia i czy siusia świadomie.
                Pamiętaj by pampersy nie były za duże, bo za duże na pewno będą przeciekać bokami.
                Moja w wieku 7 lat miała zakładane 6 Pampers. Refundowałam je z Fundacji, ale na
                pewno mozna się starać o zaopatrzenie.
                Ja robiłam tak, że podczas siusiania trzymałam papersa po bokach obu rękami i
                zaraz sciągałam po wypróżnieniu. Dzięki temu udało się dotrwać do końca z w
                miarę czystymi gipsami. Oczywiście zdarzyło się podsikanie, ale najczęściej
                wtedy gdy córka zapomniała, że nie ma pieluchy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka