Dodaj do ulubionych

Prosze pomozcie w interpretacji wynikow

13.05.11, 16:27
Bylam u ortopedy z 5,5 miesieczna coreczka na badaniu i usg bioderek.
Lekarz napisal, "brak jader kostnienia ( czy jakos tak, strasznie nieczytelne pismo), ograniczone odwodzenie, usg BP 2A, BL 1A" i zalozyl malej szyne koszli na 6 tyg. na razie.
Powiedzcie co znaczaja te numery i czy lekarz nie przesadza, bo z netu juz wiem ze jadra pojawiaja sie miedzy 6 a 12 miesiacem zycia, a przeciez 1A to chyba dobry wynik?
Powiedzcie, bo Wy juz macie wiedze i wiele za soba.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • ania19821 Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 13.05.11, 16:51
      Wychodzi, że na prawym biodrze jest dysplazja. Moja Natalia (obecnie ma 9 tygodni) zaczynała od 2C, po 3 tygodniach noszenia ortezy Tubinger ma 2A. Tyle że Twoja córka już jest duża więc leczenie pewnie będzie dłuższe. Od siebie mogę polecić abyś zmieniła aparat na ortezę Tubinger. Sporo się już naczytałam na jej temat bo moja córka taką nosi i jest najlepsza.
      • glemann Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 13.05.11, 17:25
        Od siebie moge dodać,że dziwi mnie,że od razu założył Koszlę - Mała ma ograniczone odwiedzenie,ta miała moja córeczka i lekarz zalecił Frejkę na 2 tyg w celu zniesienia tego ograniczenia, takie przygotowanie do Koszli. No i widzieć chce Was dopiero za 6 tyg.? to też dziwne, myśmy miały się zjawić po tyg noszenia Koszli - lekarz sprawdził,czy jest dobrze zakładana, czy dziecko dobrze reaguje i dopiero wówczas umówiliśmy się na następną wizytę, ale za 3tyg nie za 6. A napewno nie jest to naciąganie, bo Małą leczę w NFZ, nie chodzimy prywatnie.
    • karolinnn Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 13.05.11, 21:45
      Zakladajac szyne, powiedzial, ze nie robi pelnego odwodzenia zeby nic nie uszkodzic tylko mniejsze, moze to ma zastapic frejke? Kazal przyjsc po 6 tyg. to mnie troche dziwi.
      Bede to jeszcze z kims konsultowala, bo jak robil usg to Mala wierzgala nogami jak szalona i podsuwala sie do gory na lozku, nie wiem ile on mogl uchwycic.
      Poki co zakladam ta szyne zeby nie tracic czasu i bede szukala jeszcze jakiegos dobrego ortopedy. Moze znacie kogos we Wroclawiu?
      • ania19821 Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 13.05.11, 23:49
        My tak samo, pierwsza wizyta po paru dniach, kolejna po 3 tygodniach od założenia aparatu.
    • karolinnn Ania... 14.05.11, 10:28
      Ania a wiesz moze gdzie mozna kupic te ortezę Tubinger i czy kazdy ortopeda umie ja ustawic?
      Ja jestem z Wrocławia.
      • romasubrosa Re: Ania... 14.05.11, 16:52
        W Polsce można ją zamówić u dystrybutora w Poznaniu:
        www.ottobock.pl/kontakt/kontakt.html
        www.ottobock.pl/oferta/510.html
      • iniemamocna Re: Ania... 17.05.11, 10:40
        we wrocławiu to ponoć Michajłow jest dobry - poszukaj w wątku polecanych orto na górze forum
    • koedmg Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 17.05.11, 09:43
      Ja bym skonsultowała z innym ortopedą. 1a to b.dobry wynik, a 2a to zdaje się, że tylko do 3 m.ż. można w ten sposób opisać (niedojrzałość bioderek). Jak dziecko się kręciło, to w ogóle w jaki sposób zostało zbadane. Koniecznie inny ortopeda.
    • karolinnn Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 24.05.11, 21:22
      Jestesmy po wizycie u dr Michajlowa, okazalo sie, ze bioderka sa ok., nie trzeba szyny koszli! Strasznie sie ciesze!
      Badanie wygladalo inaczej, corka byla unieruchomiona w takiej "waniennce" i jeszcze przez nas trzymana, bo plakala i probowala sie ruszac. Duzo sie dowiedzialam o rozwoju bioderek i jestem uspokojona.
      Ciekawa jestem ile zdrowych dzieci ten pierwszy lekarz wpakowal w szyne? ehh.. szkoda slow...
      • iniemamocna Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 25.05.11, 12:41
        no to superrrr!
    • glemann Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 25.05.11, 09:57
      To świetne wiadomości!!! oby takich więcej wink a tego pierwszego doktorka to bym...w łeb strzeliła!!! wrrrr
      • koedmg Re: Prosze pomozcie w interpretacji wynikow 28.05.11, 12:04
        Niestety, konowałów nie brakuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka