Dodaj do ulubionych

II a+ na IIc

27.02.14, 18:24
Witam, zakładam nowy wątek w nadziei, że w ten sposób ktoś mi szybciej odpowie..

Nasza sytuacja wygląda tak:
w 4 tyg życia byłam z synkiem na pierwszej wizycie w poradni preluksacyjnej; wynik oba biodra IIa+, odwodzenie symetryczne 60 st.Pan doktor stwierdził,że synek słabo odwodzi nóżki i zalecił szeroko pieluchować. po 4 tygodniach przyszłam z dzieckiem do kontroli; wynik był taki: odwodzenie nie symetryczne prawe 70 st, lewe 75 st. usg prawe IIc lewe IIa-. zalecenie- frejka. czy to możliwe, że nastąpiło aż takie pogorszenie mimo pieluchowania i gimnastyki odwodzeniowej?? nie chce mi się w to wierzyć. proszę o wasze opinie
Obserwuj wątek
    • ania1_987 Re: II a+ na IIc 28.02.14, 16:08
      Hej u nas byla podobna sytuacja corka w 10 tyg miala lewe bioderko IIa a na kontroli po 6 tyg IId rowniez mielismy zalecone tylko szerokie pieluchowanie. Zawsze warto skonsultowac sie z innym lekarzem. Mnie sie decyzji naszego pierwszego lekarza nie chce sie nawet komentowac dziecko w 3 miesiacu zycia powinno miec IIa uznane jako dysplazje i rozpoczete leczenie a nie jakies szerokie pieluchowanie. Wasze maleństo jest jeszcze bardzo male takze idzicie jeszcze raz do innego lekarza im wczesniej rozpoczete leczenie tym szybciej sie skonczy. U nas po 2 miesiacach frejiki byla bardzo mala poprawa i kiedy mala skonczyla 6 miesiecy dostalismy szyne koszli teraz corka ma 10 miesiecy i konca tego nie widacsad

• eva.30 Re: II a+ na IIc 28.02.14, 16:28
        hej, dziękuje. dla mnie to wszystko jest bardzo nie spójne.po tym jak lekarz zalecil frejke zapytalam go czy po pieluchach nie ma żadnej poprawy,odpowiedzial,ze jest.to ja sie pytam jak jest skoro wynik usg okazal sie gorszy? dzis bylismy u innego lekarza (prywatnie).zbadal malego i stwierdzil,ze ciezko,zeby czlowiekowi kolana zetknely sie z drugiej strony.i ze wszystko jest dobrze. to bylo badanie fizyczne bez usg,usg w srode..juz sama nie wiem co o tym myslec..martwie sie..
        • ania1_987 Re: II a+ na IIc 28.02.14, 16:41
          wydaje mi sie ze badanie bez usg jest malo wiarygodne nasza Zuzka zawsze miala robione a przeszlismy juz 3 lekarzy jak 2 lekarz zalecil ta koszle to dla pewnosci bylismyb z nia jeszcze w katowicach
    • kasia4553 Re: II a+ na IIc 01.03.14, 17:10
      Witam,
      nasza córcia też miała problem z bioderkami.Pierwsze badanie gdy miała 6-7tygodni,lekarz stwierdził dysplazję IV stopnia w lewym bioderku,kazał kupić szelki i je założył.Po dwóch tygodniach stwierdził,że nie ma poprawy,zdejmujemy szelki i około drugiego roku życia córeczka będzie miała operacje.Był to dla nas szok,bo przecież u takiego małego dziecka im szybciej zacznie się leczenie tym lepiej.Zgłosiliśmy się do dr.Miluda Shadi w Poznaniu,który po jeszcze 9 tygodniach w szelkach stwierdził poprawę do II stopnia dysplazji.Niestety w naszym przypadku leczenie szelkami już by nie pomogło,więc był wyciąg później gips,a na końcu frejka.Anusia ma teraz 21miesięcy i wszystko jest ok.Ja nie jestem lekarzem,ale patrząc na nasz przykład to Wasz przypadek jest delikatniejszy i nie wydaje mi się ,że dysplazja może się "pogłębiać". Ja na prawdę skonsultowałabym się z innym lekarzem. Trzymam kciuki i pozdrawiam
      • kasia4553 Re: II a+ na IIc 01.03.14, 17:13
        A co do badania bez usg to raczej mało wiarygodne,bo nie zawsze są objawy zewnętrzne typu nierówne fałdki itd.
        • eva.30 Re: II a+ na IIc 01.03.14, 18:53
          dziękuję, w środę idziemy jeszcze raz do doktora, który stwierdził,że wszystko jest ok. tym razem będzie robione usg ( na pierwszej wizycie nie było aparatu usg). napiszę jaki była opinia po wykonaniu usg. ten lekarz, mimo, że przyjmuje ma u nas bardzo dobre opinie.. nie wiem czy ten z poradni woli dmuchać na zimne..o dysplazji nic nie mówił tylko o tym odwodzeniu..teraz już wiem, że jest to efekt dyspalzji, ale na badaniu nic nie wspomniał, nawet wyniku nie podał..pozdrawiam
          • eva.30 Re: II a+ na IIc 01.03.14, 18:57
            nie mogę zrozumieć, że jest gorzej, mimo,że synek był pieluchowany i gimnastykowany według zaleceń przez 4 tyg. nie jestem lekarzem i nie znam się. jednak obserwując Franka w kąpieli nie powiedziałabym, że jest problem z odwodzeniem, bo leży rozkraczony jak żaba
            • kasia4553 Re: II a+ na IIc 01.03.14, 22:16
              Nie wiem ,ale lekarz lekarzowi nie równy,nasz pierwszy źle założył szelki coś mi nie pasowało i na Google sprawdziłam jak to się robi,a w razie czego im szybciej będzie leczenie tym lepiej.A może się okaże,że jest ok.smile
              • eva.30 Re: II a+ na IIc 05.03.14, 21:01
                Witam,
                jesteśmy po wizycie u innego lekarza. było wykonane usg. dr stwierdził, że wszystko z biodrami jest ok, są wykształcone,odwodzenie prawidłowe. jedyne co zauważył,to to, że młody nie ma jeszcze wykształconych jąder kostnienia, ale powiedział,że to nie problem w wieku niecałych 3 miesięcy, że mogą się one jeszcze wykształcić. za 2-mce do kontroli.
                • kasia4553 Re: II a+ na IIc 06.03.14, 08:15
                  No to super,rewelacyjna wiadomośćsmilejak mówiłam lekarz lekarzowi nie równy,a mały by może niepotrzebnie cierpiał...Pozdrawiam
                  • ania1_987 Re: II a+ na IIc 06.03.14, 12:59
                    Równiez gratuluje dobrej wiadomosci smile My dzisiaj jedziemy na kontrole jak zawsze mam nadzieje ze u nas juz tez bedzie dobrzesmile
                    • eva.30 Re: II a+ na IIc 06.03.14, 16:33
                      Dziękuje : ),mam nadzieje,ze jest rzeczywisice tak jak mowi lekarz. wszystko wytlumaczyl i 3razy zapewnial,ze jest dobrze,tylko brak tych jader kostnienia..i ze frejka w zaden sposób na to nie pomoże. musze mu zaufac,choc niepewność pozostaje.bo co tamten lekarz widzi skoro zalecil tę poduszkę..w kazdym razie komus uwierzyc muszę bo oszaleje smile ten lekarz u ktorego bylismy prywatnie ma bardzo dobre opinie i jest chwalony wsrod znajomych jako dobry ortopeda.mysle,ze chyba wie co mowi,a nie to co ja chce uslyszec.
                      trzymam kciuki za Wasze dzieciaczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka