Dodaj do ulubionych

Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE

09.11.12, 20:12
W tej zabawie gatunkowymi schematami pomagają mu przede wszystkim zdjęcia Pawła Edelmana, ale też świetnie dobrane plany. Kolejne sceny dzieją się w dusznych wnętrzach, na tle mokradeł czy w mrocznych, spowitych mgłą lasach. Tylko czy takie "westernowe" podejście do tematu, który wciąż budzi emocje w dyskusjach polityczno-publicystycznych, w kinie w ogóle przystaje?

"Bycie sumieniem polskiego narodu to kiepska fucha. Władysław Pasikowski przekona się o tym na własnej skórze, kiedy >>Pokłosie<< w aurze skandalu wejdzie do kin. Nie daruje mu ani ruch dewotów, ani intelektualiści oczekujący >>przełamania dyskursu<<" - pisze Michał Walkiewicz w Filmebie. - "Twórca >>Psów<<, nieodmiennie zakochany w amerykańskim języku narracyjnym, postawił na kino gatunków, na kino rytuału. A rytuału nie kala się Sprawą, zwłaszcza jeśli sprawą jest pogrom w Jedwabnem" - dodaje recenzent.

Daleko jednak Pasikowskiemu do szukania winnych i niewinnych ani też rozstrzygania, czy takie zbrodnie w ogóle miały miejsce. Zdaniem Janusza Wróblewskiego z "Polityki" - "Pokłosie" mówi przede wszystkim o "kacu moralnym, palącym wstydzie i straszliwym dziedzictwie pamięci, obciążającym sumienia wszystkich".

kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,12826510,Pasikowski_znow_w_formie___Poklosie__drazni__boli_.html
Zobaczymy. Chyba warto
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 11:37
      Leszek Miller napisał na Twitterze, że w 60 rocznicę tragedii w Jedwabnem szedł wraz z innymi ulicami tego miasta. Sądząc po twarzach mieszkańców chętnie spaliliby nas jeszcze raz - skomentował wizytę w Jedwabnem.

Miller odpowiadał na wpis dziennikarki Agnieszki Rucińskiej, która napisała, iż "Pokłosie" Władysława Pasikowskiego to chyba najlepszy polski film, jaki widziała.
      • iryska2604 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 14:15
        Temat na pewno niewygodny ale nie mozna cały czas udawać że czegos nie było. Będę chciała obejrzeć.
        • amityr Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 16:28
          Myślę ,że teraz też nakręci film o mordowaniu Polaków na polecenie i przez Żydów.Są w ojczyźnie rachunki krzywd, obca dłoń ich też nie przekreśli, ale krwi nie odmówi nikt: wysączymy ją z piersi i z pieśni.
          • jaga_22 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 16:41
            To ja już nie wiem,czy to dobrze,nienawiść podsycana ludzi zabija.
            • iryska2604 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 16:57
              Amityr, z twoim punktem widzenia nic tylko wypowiedzieć wojnę Ruskim, Ukraińcom na pohybel, żydów do gazu a Polak PAN. Pora by była wreszcie zacząć inaczej myśleć.Czasem nie bez przyczyny Polaków nie lubią. Nie mogą ludzie wreszcie zacząć myśleć o tym ze jest dziś i trzeba czasem sie tez przyznać do błędów?
              • aga-kosa Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 20:17
                Irysko, Amityr tylko Broniewskiego zacytował. Nasze dzieci też patriotyzmu na Broniewskim uczyłam. Tłumaczyłam im też, że zwykli ludzie innych nacji nie różnią się niczym od nas. Mają serca na dłoni. Tylko o dobrych, spokojnych ludziach nikt nie pisze, nie mówi...
                Burdy to jest szansa aby zaistnieć. W TV pokazują na całą Polskę. Można publicznie androny pleść bo wolność słowa.
                To prawda, że stosujemy się do "religii Kalego" jak Kali to dobrze.. jak Kalemu to źle.
                Weźmy ostatnie przykłady: Rosjanie świętowali 600 lecie wypędzenia Polaków z Moskwy - no, łajzy, jak mogą nam to wyciągać, jak mogą to świętować.
                W czasach ZSRR nie świętowali a teraz im się przypomniało...
                Myśmy też za PRL nie świętowali cudu nad Wisłą. A teraz tak, Zadaliśmy im bobu...
                I tak sobie będziemy przypominać. W Przemyślu ludzie pamiętają jak San na czerwono płynął inni też mają wspomnienia...
                I wypowiedź gimnazjalisty: po co mnie historią męczą, jak będę chciał wiedzieć w internecie znajdę.
                Zawsze byłam i jestem zdania, że wszystko się z domu wynosi. Córa ma takie motto: dom się zaczyna od dymu z komina. aga
                • stedo Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 19:05
                  "jak Kali to dobrze.. jak Kalemu to źle". - to się nazywa patriotyzm...wg PiSu.

" W czasach ZSRR nie świętowali a teraz im się przypomniało...
                  > Myśmy też za PRL nie świętowali cudu nad Wisłą."
                  - wtedy modny był internacjonalizmwink)
                  P.S. Ciekawe dlaczego teraz nie używa się tego terminu.?wink)
              • amityr Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 20:38
                Widzisz Irysko ,my się już nawet nie musimy przyznawać do żadnych błędów. Wszyscy wiedzą lepiej jak to było .A takie filmy tylko upewniają inne narodowości w tym młodych Niemców.. Nie słyszałaś co Pan Obama powiedział?Żeby to tylko powiedział i żeby tylko on.WłAŚNIE, jakoś nie zetknąłem się z samobiczowaniem tych ostatnich. Biedni oni a nawet wypędzeni przez tych wstrętnych Polaków. Nie przez Rosjan ale Polaków. Przecież jak powszechnie wiadomo Polski nie było w tym czasie,to jak ich wypędziliśmy. Nawet dzisiaj Prezydent "wszystkich" Polaków pominął okres 45 lat państwa.Trzeba chyba zakończyć ten post okrzykiem. Buhahaha.
                • iryska2604 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 11.11.12, 20:50
                  O matko, ale mi walnąłes przykłady! Obama pewnie nie bardzo wiedział gdzie ta Polska a wiadomo że tylko chyba u nas" męczą" młodzież historią nie tylko Polski ale i swiata(geografią też) Czytałam że przeciętny student ze Stanów nie ma pojęcia o takich zagadnieniach.I guzik go to obchodzi.
                  • aga-kosa Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 10:15
                    Było mi przykro, kiedy Obama podziękował Berlinowi i Moskwie za złożone mu gratulacje a o Warszawie zapomniał.
                    W przemówieniach przedwyborczych mówił o Polsce jak o lojalnym przyjacielu - jak by mógł być przyjaciel nielojalny - ale miał to napisane przez kogoś. Ten ktoś piszący te słowa wiedział, że tym polonijnych wyborców ujmie.
                    No i co? Murzyn zrobił swoje... aga
                    • jaga_22 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 10:35
                      Obama za jednym podejściem upiekł dwie pieczenie.
                      Zadzwonił w Dzień Niepodległości i to też jest ważne.
                      • jaga_22 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 17:55
                        "Z powodu udziału w filmie "Pokłosie" przestałem być uważany za Polaka w niektórych kręgach - napisał na Facebooku Maciej Stuhr. Wpis zebrał dwieście komentarzy i kilka tysięcy lajków. - To jest dla mnie sytuacja nowa. Do tej pory raczej czułem się lubiany przez moich widzów, nawet przez internautów. Większość zbierała cięgi, a ja jakoś wychodziłem obronną ręką. Najwyraźniej ten czas się skończył - mówi nam aktor. "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12843114,Stuhr__Po_roli_w__Poklosiu__przestalem_byc_uwazany.html
                        • iryska2604 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 18:39
                          Szukanie wrogów, chociażby mniejszości narodowych, często jest najłatwiejszym sposobem obarczenia winą. Łatwiej jest winić za swoje niepowodzenia masonów, Żydów, Niemców, Rosjan, pedałów. To jest najprostsze. Wtedy też bardzo łatwo znaleźć towarzyszy broni. "Tak, faktycznie, to oni nam wszystko zabierają". To jest samosprawdzająca się przepowiednia. Jeżeli ktoś jest Żydem, to mu wyszło, a jeżeli komuś wyszło, to jest Żydem.

Nic dodać - nic ująć. Kłania sie polska tolerancja, miłosc bliźniego i wartości.Az trudno w to wszystko uwierzyć.Nie potrafimy zobaczyć naszych przywar. Ale zeby się czepić aktora że dobrze
                          zagrał swoją rolę to juz szczyt głupoty.
                          • jaga_22 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 18:49
                            Widać jakie mamy społeczeństwo,to aż nieprawdopodobne.
                          • dorota-s2 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 19:10
                            Mamy wiedzieć i pamiętać a nie rozpamiętywać.Powinniśmy znać fakty ale nie nie wywoływać złych emocji interpretując je wciąz i wciąż na nowo.Od wybuchu wojny minęło 73 lata.od końca wojny67 lat to ile lat mieli dzisiejsi twórcy kolejnych interpretacji.Nienawiść rodzi nienawiść i strach a strach jest bardzo destrukcyjnym stanem,wydobywa z człowieka najgorsze cechy
                • stedo Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 19:50
                  Obamie ktoś napisał wg schematu, nie wdając się w niuanse. Zresztą przeproszono.Ale poniekąd "zapaszek" się rozniósł i ci co chcieli go wyczuć i wykorzystać, to poczuli. A co Obama wie to najlepiej świadczy jego opowieść jak to jego dziadek Oświęcim wyzwalał. Tylko, że antenat prezydenta najdalej na wschodzie był przy Łabiewink)
                  • stedo Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 12.11.12, 20:09
                    To , niezależnie czy jest prawdą w co wątpię, świadczy o orientacji Amerykanów w świecie, skoro nawet absolwent Columbia University w Nowym Jorku na kierunku politologia ze specjalizacją stosunki międzynarodowe[26] i Harvard Law School gdzie uzyskał tytuł mgr praw, nie wie "gdzie Rzym, a gdzie Krym".
                    • jaga_22 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 12:41
                      "Pokłosie", najnowszy film Władysława Pasikowskiego ma szansę zostać najbardziej kontrowersyjnym filmem roku. Film zniknął już z repertuaru kina w Ostrołęce, gdyż - jak napisał "Tygodnik Ostrołęcki" - uznano go za antypolski. Czy to obraz wierny faktom historycznym, ukazujący prawdę o stosunkach polsko-żydowskich a może film, który utrwala negatywny stereotyp Polaka-antysemity? Historycy, z którymi rozmawiała Wirtualna Polska są w tej kwestii podzieleni.

Fabularne "Pokłosie" Władysława Pasikowskiego można oglądać w kinach od piątku. Akcja filmu rozgrywa się w 2001 r. na polskiej wsi. Głównymi bohaterami są dwaj bracia, Józef i Franciszek Kalina. Muszą oni stawić czoło dramatycznym wydarzeniom sprzed 60 lat. Podczas II wojny światowej w tej samej wsi Polacy zamordowali grupę Żydów. Andrzej Wajda powiedział, że jest "Pokłosiem" bardzo poruszony. Cieszę się, że w Polsce powstał ten film - mówił. Również Roman Polański stwierdził, że czekał na taki film.

wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Kontrowersje-wokol-Poklosia-dr-Krzysztof-Persak-i-Piotr-Zychowicz-o-filmie,wid,15085803,wiadomosc.html
                      • 1.kolczatka Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 12:58
                        Kręci się filmy o Polakach którzy mordowali albo pomagali mordować Żydów. Dlaczego nie kręci się filmów w drugą stronę ? o Żydach którzy mordowali Polaków, byli w UB i SB na wysokich stanowiskach i aktywnie uczestniczyli w budowie totalitaryzmu ? nie znoszę hipokryzji i samobiczowania się gdy nie ma po temu żadnego powodu. Czy po nas Polakach można jeździć a my pyski na kłódkę ? jestem temu przeciw i zawsze będę. Bo też swoje wycierpieliśmy i możemy o tym wrzeszczeć podobnie jak Żydzi o swoim holokauście Miłego dnia.
                        • aga-kosa Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 13:55
                          Za działalność w AK mój ojciec budował socjalizm w radzieckich kopalniach.
                          Nam dzieciom kazał się uczyć - i pilnował tego - języka rosyjskiego i niemieckiego.
                          Bo jego zdaniem należało znać - wtedy - języki wrogów bo to pozwala przeżyć.
                          Gdy któraś z nas przynosiła ze szkoły stwierdzenie innych dzieci : nie będę się uczyć kacapskiego języka - tłumaczył nam, że Rosjanie - prości Rosjanie mają serce na dłoni i tylko dzięki nim przeżył.
                          Sprawdziłam to po latach. Mają przepiękną poezję i literaturę jakże wiele bym straciła nie ucząc się tego języka.
                          Zawsze byłam ciekawa po czym się poznaje Żyda? aga
                          • 1.kolczatka Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 14:38
                            Musisz być dumna ze swojego Taty, i powinnaś. W mojej rodzinie było podobnie, i w wielu innych na pewno też. Dziś jesteśmy bardzo podzieleni, Polska pogrąża się i myślę, że wkrótce może być tak, że Brat przeciw Bratu stanie. Dlaczego ? pytanie na które padnie odpowiedź dopiero po latach. Tak myślę. A co do Żydów jestem beznamiętny. Ludzie jak my bo niby dlaczego nie. Ani Oni lepsi od nas Polaków ani gorsi. Bez względu na to co kto mówi. Przed Bogiem wszyscy my równi smile pzdr.
                          • amityr Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 17:38
                            aga-kosa napisała:

> Zawsze byłam ciekawa po czym się poznaje Żyda? aga

???????????
                      • amityr Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 17:41
                        jaga_22 napisała:

> . Cieszę się, że w Polsce powstał ten film - mówił. Również Roman Polański stwierdził, że czekał na taki film.

Kto jak kto ale Polański powinien raczej nie zabierać głosu.
                        • iryska2604 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 18:21
                          A dlaczego nie?
                          Nie wiem dlaczego ale słyszy się stale że to film piętnujący Polaków. Nikomu nie przyszło do głowy że to film o tym ze w pewnych sytuacjach z człowieka wychodzi bestia? Akurat padło na Polaków a nie ulega wątpliwości ze zrobili co zrobili. Zrobili coś złego więc dlaczego to ma być temat tabu? Ile razy wzruszały nas filmy w których tymi złymi byli Niemcy,Tatarzy, Ukraińcy...Polak z gruntu jest aniołem? Zawsze powtarzam - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla nas były bandy UPA a dla nich bohaterowie.I w ogóle nie rozumiem tej nienawiści do Zydów...
                          • amityr Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 13.11.12, 18:28
                            Widzisz Irysko akurat ty o czym innym i ja o czymś innym. Jeśli chodzi o Polańskiego to nie nie wymawiam mu pochodzenia i bardzo współczuję przeżyć w okresie okupacji. Ale wniosków moralnych o postępowaniu wobec innych dla siebie z tego okresu to raczej nie wyciągnął. Więc niech siedzi z dupą w Paryżu bo będzie siedział gdzie indziej.
                            • iryska2604 Re: Pasikowski znów w formie - POKŁOSIE 26.11.12, 19:12
                              Wyciągnęłam ten wniosek z "otchłani" bo zdaje się anerim zadała pytanie dotyczące Macieja Sturha w wątku o m. Opani. Myslę ze postać którą tu zagrał ( i zreszta sam mówi) to było dla niego wielkie wyzwanie i cieszy sie że było dane mu to zagrać. Nie przypuszczał chyba że rozpęta taką burzę. Jeszcze mamy jej echa.

Kilka dni temu pisaliśmy, że „Pokłosie” Władysława Pasikowskiego zostało pokonane w Box Office przez skromny „Mój rower”. Okazuje się, że Polacy nie tylko wolą chodzić na pozytywne i ciepłe kino polskie, ale celowo bojkotują rozreklamowany przez media obraz.

wnas.pl/artykuly/466-fatalne-wyniki-poklosia-wielu-polakow-bojkotuje-film
                              Jak się tak dobrze zastanowić to wyjdzie -dlaczego i kto. A warto by tak trzeżwo i spokojnie spojrzeć na to o czym własciwie jest ten film i przeciw komu i czemu skierowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka