leloop
20.09.11, 11:13
z Pogodynka
to, jeżeli chodzi o Polskę
po 15 września zacznie się stopniowo ochładzać, ale nadal będzie sucho, w III dekadzie września na nizinach mogą pojawić się już przygruntowe pierwsze przymrozki. Październik zapowiadam chłodny 1 stopień poniżej normy oraz deszczowy, co będzie miało związek z wędrówką głębokich i mokrych niży znad Atlantyku, od listopada potężne uderzenie zimy, szczególnie od II połowy miesiąca. I tak reasumując wrzesień tak jak mówiłem jeszcze w lipcu! będzie miesiącem cieplejszym do normy o 1 stopień i suchym, październik miesiącem chłodnym oraz mokrym, listopad zimnym i także mokrym, grudzień chłodnym i raczej śnieżnym, na północnym zachodzie i zachodzie najwięcej odwilży, największa zima na
południu i wschodzie kraju.
tu, Norwegia ale przy odrobinie wyobraźni można sobie to rozciągnąć na część Europy
A więc tak w Norwegii 2 ostatnie zimy były nadzwyczaj mroźnie i śnieżne od ostatnich 4 lat... Masz rację tegoroczna zima zacznie się już wcześnie,- bo regularna już w I połowie listopada, jednak ja mówię od razu, że pierwsza połowa to jest listopad oraz grudzień to będzie prawdziwa zima, druga połowa styczeń i luty przyniosą złagodzenie mrozów w związku z niżami, które będą powstawać na Atlantyku, przechodzić będą z zachodu i północnego zachodu na wschód i południowy wschód przez północną Skandynawię. W listopadzie powstanie wyż na północy Atlantyku oraz w północno zachodniej Rosji co spowoduje spływ arktycznych mas powietrza z północy. Jednak jest szansa, 50% że tego oto miesiąca powstanie bardzo głęboki niż, który sprowadzi potężny atak śnieżyc oraz wiatru nie tylko do Skandynawii ale również i do Polski. Listopad zapowiadam w Norwegii poniżej normy wieloletniej 2-3 stopnie, grudzień podobnie około 3 stopnie poniżej normy, natomiast ociepli się w styczniu w związku z niżami, które ulokowane będą nad Skandynawią to one właśnie zaczną przynosić odwilż- tak samo jak i do północnej Polski -w Polsce tak jak już kilka miesięcy temu zaznaczałem styczeń w północnej połowie kraju może zapisać się jako 1 stopnień powyżej normy, im dalej na południe kraju tym chłodniejszy a nawet w górach i na południu i południowym wschodzie poniżej normy 1-2 stopnie. W Norwegii styczeń około 2 stopnie powyżej normy, taka sytuacja utrwali się i przeciągnie się również na luty.