amityr 02.01.15, 20:54 Może nie wszyscy jeszcze wiedzą i warto przeczytać co się zmieni w przepisach w 2015r. cwww.bankier.pl/wiadomosc/Co-sie-zmieni-w-przepisach-w-2015-roku-7229534.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodajna Re: Idzie nowe 02.01.15, 21:08 Optymizmem powiała zmiana o pozwolenie budowy lub przebudowy bo dotychczas to była makabra. Natomiast kontrowersyjna jest zmiana dotycząca etykietowania żywności ,co do szczegółów to każda z trzech inspekcji (sanitarna, jakości handlowej i handlowa) interpretuje inaczej. A kary za nieprzestrzeganie wysokie, oj wysokie będą. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Idzie nowe 02.01.15, 22:10 Nasza św. Biurokracja ma sie dobrze. Na świecie radzą sobie bez meldunku, wystarczy zaświadczenie o opłacaniu rachunków, nr ubezpieczenia ale nie u nas. Tu jak nie podstawisz urzędnikowi pod nos to samodzielnie nie pomyśli... Odpowiedz Link
anoagata Re: Idzie nowe 03.01.15, 12:15 Cieszy mnie bardzo te nowe ze ślub niekoniecznie musi być zawarty w Urzędzie a np w domu lub w ogrodzie,czy zagrodzie. Odpowiedz Link
amityr Re: Idzie nowe 03.01.15, 12:49 Opieram się na wiadomości z tv.Może jest ktoś z Poznania i szerzej napisze ,co to jest z tym kodem kreskowym na workach ze śmieciami. U mnie są dwa pojemniki plastykowe. Jeden mokre drugi na suche odpady. dalsza segregacja odbywa się w specjalnym wybudowanym już dawno zakładzie,gdzie produkuje się m.in energię elektryczną, komposty itd.Worki są wydawane dodatkowo w SANIKO ale tylko na mokre np trawę. Każde gospodarstwo ma prawo dodatkowo raz do roku zamówić darmowo kontener na gruz po remoncie. Odpowiedz Link
anoagata Re: Idzie nowe 03.01.15, 12:54 Oglądałam wczoraj program,jak gość z Poznania miał cały stół w pokoju zawalony kodami kreskowymi do nalepiania na worki. To jest paranoja,ktoś na tym zarobił ale to nie wejdzie w życie w życiu. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Idzie nowe 03.01.15, 13:52 Programu TV nie oglądałam, ale u nas (Podhale) też nakleja się kody kreskowe na worki. Nie słyszałam, aby to komuś przeszkadzało. Osobno segreguje się plastik z metalem, papier, szkło (na to dostaje się worki) i osobno resztę. Nie ma podziału na suche i mokre, jak w innych miastach. Uważam,że to dobre rozwiązanie. Odpowiedz Link
anoagata Re: Idzie nowe 03.01.15, 14:03 dorka556 napisała: > Programu TV nie oglądałam, ale u nas (Podhale) też nakleja się kody kreskowe na > worki. Nie słyszałam, aby to komuś przeszkadzało. Osobno segreguje się plasti > k z metalem, papier, szkło (na to dostaje się worki) i osobno resztę. Nie ma po > działu na suche i mokre, jak w innych miastach. > Uważam,że to dobre rozwiązanie. Otóż w dalszej części programu był sprzeciw na ochronę danych osobowych,bo jeżeli wyrzucasz dużo opakowań po lekach to można stwierdzić że jesteś na coś chora,jeżeli wyrzucasz dużo butelek to znaczy ze jest ten ktoś alkoholikiem itp. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Idzie nowe 03.01.15, 14:14 Czysta paranoja ... A nie napisali czasem KTO bedzie grzebal w odpadach? > ... był sprzeciw na ochronę danych osobowych bo jeżeli wyrzucasz dużo opakowań po lekach to można stwierdzić że jesteś na coś chora jeżeli wyrzucasz dużo butelek to znaczy ze jest ten ktoś alkoholikiem itp. Odpowiedz Link
amityr Re: Idzie nowe 03.01.15, 16:52 pia.ed napisała: > > ... był sprzeciw na ochronę danych osobowych bo jeżeli wyrzucasz dużo > opakowań po lekach to można stwierdzić że jesteś na coś chora > jeżeli wyrzucasz dużo butelek to znaczy ze jest ten ktoś alkoholikiem itp. A jak ktoś weźmie taki worek z czyimś kodem i popełni przestępstwo pozorując właśnie na właściciela kodu. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Idzie nowe 03.01.15, 18:19 U nas kodów nie ma bo i worków nie ma. Worki to kupuję sobie sama,segreguję plasik, metal, szkło ,papier i muszę to zawieźć do pojemników. A na posesji mam kosz (dzierżawiony) do którego wkładam zmieszane (w swoich workach) . Na mokre mam miejsce w kącie ogrodu.I za to płacę 29 zł. Czasem jeżdżą i zbierają śmieci wielkogabarytowe lub elektrośmieci -ale te również trzeba zawieźć tam pod pojemniki, tylko chyba muszę namówić męża żeby kupił przyczepkę - bo czym to wozić? Do tych pojemników jest jakieś 700 m i chyba będę musiała iść i sie trochę wykłócić.Bo za co właściwie płacę? Gdybym nie sortowała to płaciłabym 60 zł - i czasem mam ochotę na taką opcję. Odpowiedz Link
pia.ed Idzie nowe ... 03.01.15, 13:21 iryska2604 napisała: ... Na świecie radzą sobie bez meldunku, wystarczy zaświadczenie o opłacaniu rachunków, nr ubezpieczenia ... No to widocznie Skandynawia (Dania, Norwegia i Szwecja) do "swiata" sie nie zaliczaja, bo tutaj meldunek jest podstawa doslownie wszystkiego ... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Idzie nowe ... 03.01.15, 14:33 W Zakopanem oznacza się worki bo w ubiegłych latach nagminnie podrzucano worki sąsiadom albo do dalszych śmietników. Na Pardałówce śmietniki napelnialy się w sezonie letnim i zimowym w tempie predkosci światła. Wreszcie spóldzielnia zamontowala bramy i mielismy klucze. Odpowiedz Link
m4-6 Re: Idzie nowe ... 03.01.15, 15:27 A i do mnie osobiście przyszło nowe czynsz nowy podwyższony i woda, ścieki też, już od 1 stycznia, a emerytura 'wyższa' od marca; "jak tu żyć pani premiero". Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Idzie nowe ... 03.01.15, 16:33 Meldunek to podstawa do załatwiania wszystkich spraw. W dowodach nowych meldunku juz nie będzie i będziemy zaiwaniać do urzędu po świstek o zameldowaniu/ bo meldunek zostaje/ Odpowiedz Link