Dodaj do ulubionych

NIE dla referendum 25.X

04.09.15, 18:39
Duda: Skandal, niedopuszczalne, rozliczymy was

Sam Duda grzmiał: - Nie mamy żadnych wątpliwości wobec Platformy i PSL. Obywatelskość i obywateli mają w nosie, robią to, co uważają za słuszne. Nie szanują decyzji prezydenta RP, uszanowali decyzje swojego kolegi partyjnego, prezydenta Komorowskiego. Duda zaznaczył, że PO i PSL nie uszanowały woli 6 mln obywateli, którzy złożyli podpisy pod referendalnymi inicjatywami.

- To jest skandal, to jest niedopuszczalne. Panie i panowie senatorowie Platformy Obywatelskiej, my was za to rozliczymy i 25 października już nie potrzeba cudu. Dziś społeczeństwo wyciągnie z tego wnioski i rozliczymy wasze rządy - powiedział na wiecu szef "Solidarności".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,18710110,senat-nie-wyrazil-zgody-na-referendum-prezydenta-dudy-buczenie.html#MTstream
Jeszcze nie wygrali a juz rozliczają, patrzcie państwo. Przeciez ten Duda to prawdziwa duda, i co on sie tak rzuca? Myśli zostać następnym Wałęsą? Nie ma szans , to se ne vrati - nie te czasy ,nie ta sytuacja. Gdzie ci ludzie żyją? Ojczyzna wolna to jest PiS I ONI?
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 04.09.15, 18:49
      "Nie szanują decyzji prezydenta RP" - tak jakbyśmy mieli system prezydencki, a nie parlamentarno - gabinetowy. Jakby prezydent miał takie prerogatywy, którym musi się rząd podporządkować.

A tak nawiasem: te niby 6 milionów podpisów, to jest suma podpisów na 3 pytania referendalne.
      Ludzie podpisywali się na podsuwanych im trzech kartkach, można więc sądzić, że było podpisujących około 2 milionów.
      • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 16:07
        Wredne to i pokrętne, chore na władzę ..... plemie.
        • jaga_22 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 16:16
          Taką miałam nadzieję,że nie dojdzie do tego referendum,jutro też nie pójdę.
          • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 16:32
            Gdyby nie ogłosili w tv ciszy referendalnej, to zapomniałabym, że to jutro.
            Myślę, że frekwencja nie będzie wyższa, niż 20%
            Ktoś da więcej ? smile
            • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 17:03
              Daję wynik ----> 29 %
              • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 17:04
                czuk1 napisał:

> Daję wynik ----> 29 %

Tyle, ile liczy żelazny elektorat PiS ?
                • jaga_22 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 17:36
                  Elektorat PiS-u ma więcej.

Andrzej Duda, którego poparło 51,55 procent Polaków. Na Bronisława Komorowskiego swój głos oddało 48,45 proc. uprawnionych do głosowania.

Pomyśleć,że tak niewiele brakowało wink

Ale PiS chyba nie chce Jowów.
                  • ewa9717 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 17:59
                    Stawiam, że najwyżej 20. Beze mnie.
                  • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 18:09
                    Nie, nie - to były głosy wyłącznie na PADa, a nie na PiS. Dołączyli się wtedy kukizowcy na przykład i różny plankton prawicowy.
                    A teraz, kiedy listy parlamentarne PiS uwzględniają niemal wyłącznie własną partię; ziobrystów, czy gowinowców uwzględnionych w nielicznych ilościach odsyłając na koniec tych list, to nie sądzę, żeby elektorat PiS ilościowo był tożsamy z wyborami prezydenckimi.
                    Weż także pod uwagę, że poparcie dla PAD i po pierwszym miesiącu rządzenia i po drugim miesiącu jest najniższe z poparć dla wszystkich poprzednich prezydentów i nie sięga 40% (wynosi bodaj 37%).
                • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 20:03
                  Trudno dziś prognozować. Sytuacja jest nietypowa.
                  Ja biorę pod uwagę przewagę czynników które spowodują obniżenie frekwencji:
                  - fakt ogłoszenia referendum przez Komorowskiego
                  - fakt odrzucenia przez Senat referendum Dudy
                  - nierozumienie powszechne skutków wprowadzenia jow-ów (obawa, że źle zagłosujemy)
                  - uznanie tego referendum za bezsensowne , także przewidywanie niskiej frekwencji.
                  • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 20:27
                    Dodałabym do tego brzydką pogodę (zawsze to pretekst, żeby z domu nie wychodzić).
                    • anoagata Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 20:31
                      Przebijam was na 31 % i chyba beze mnie.
                      • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 20:34
                        anoagata napisała:

> Przebijam was na 31 % i chyba beze mnie.

Optymistka z Ciebie!
                        Mnie w tych procentach na pewno nie będzie smile
              • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 20:38
                Po raz pierwszy ,od 1960 roku, nie pójdę na głosowanie ..... bo nie ma ono sensu. Jest wyrzucaniem pieniędzy podatników.
                • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 20:56
                  czuk1 napisał:

> Po raz pierwszy ,od 1960 roku, nie pójdę na głosowanie ..... bo nie ma ono sens
                  > u. Jest wyrzucaniem pieniędzy podatników.

Jeszcze kilka lat temu byłoby dla mnie niewyobrażalne, żeby nie uczestniczyć w głosowaniu.
                  Masz rację - to glosowanie jest bez sensu!
                  • alfredka1 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 21:04
                    Jutro trza pójść by odpowiedzieć na pytanie o "finansowanie partii". To ważne !!
                    • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 21:16
                      Oj, z finansowaniem partii, to nie taka prosta sprawa. Jeśli partie nie dostaną pieniędzy budżetowych, to je dostaną od "sponsorów", którym póżniej będą się musiały odwdzięczyć.
                      Partie pieniądze potrzebują na telefony, konferencje, spotkania z wyborcami itp.
                      Z pieniędzy budżetowych muszą się tłumaczyć rachunkami, z pieniędzy sponsorskich tłumaczyć się muszą jedynie przed sponsorem, np dając jemu kontrakt. A w to już nikt urzędowo wnikać nie będzie.
                      Dlatego ja wolę finansować partie z budżetu, niż akceptować niejasne układy pod stołem
                      .
                      • alfredka1 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 21:29
                        Dzięki Estellko , masz rację ....
                        www.looduskalender.ee/de/ /wzruszyła mnie ta scenka/
                        • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 05.09.15, 21:40
                          Mądrej głowie dość po słowie smile
                          Scenka rzeczywiście wzruszająca i pouczająca ...
                          • jaga_22 Re: NIE dla referendum 25.X 06.09.15, 09:19
                            Alfredziu no co Ty ,nie pójdziesz na referendum w październiku? to chcesz
                            aby wszystko wzięło PiS?,A teraz to nie ma żadnego sensu,bo nawet jak przegłosują coś,to i tak nie będzie wiążące.To jest mój protest,na drugi
                            raz niech myślą i liczą się ze społeczeństwem.
                            • aga-kosa Re: NIE dla referendum 25.X 06.09.15, 09:27
                              Nie wiem kogo słuchały moje znajome, bo zadały pytanie: "jak nie zagłosuję na tak to rentę odbiorą i lasy wyrąbią?"
                              Dowód na to jak dobrze mamy poinformowane społeczeństwo. sad aga
                              • jaga_22 Re: NIE dla referendum 25.X 06.09.15, 10:18
                                Druga sprawa,że nasze społeczeństwo nie bardzo słucha co się mówi.
                                Kto chce to się dowie.
                                • alfredka1 Re: NIE dla referendum 25.X 06.09.15, 11:03
                                  Errata dla piszącej i czytających :
                                  25 października , oczywiście, pójdę ....
                                  • dorka556 Re: NIE dla referendum 25.X 06.09.15, 11:58
                                    Dzisiaj nie idę. Nie będę nabijała frekwencji.
                                    • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 06.09.15, 22:21
                                      PKW ogłosi wynik referendum - jutro ok. 18-tej
                                      • dorka556 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 08:09
                                        Klęska referendum. PKW podała pierwsze wyniki cząstkowe: frekwencja 7,48 proc.
                                        • aga-kosa Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 08:36
                                          Rodacy w USA uznali, że nie ich sprawa i poszło niespełna 700. aga
                                          • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 16:31
                                            Wyborcy trafnie ocenili bezsens tego referendum. Podobnie byłoby z drugim.
                                            Teraz dopiero widać jak wyborcy nisko sobie cenią partie polityczne , w tym głównie rządzącą.
                                            PO i PiS zasłużyły na to.
                                            Nie spodziewałem się jednak aż tak dużego zlekceważenia referendum, takiego powiewu ducha wolności słowa , jednocześnie niesubordynacji obywatelskiej. Okazuje się, że Polacy nie dali się włączyć do swoich gier politycznych.
                                            Może w dniu 25.X. wyborcy zachowają się równie odpowiedzialnie i zawierzą nowym siłom politycznym - np. partii .Nowoczesna ? Wiem, że to tylko marzenie.
                                            • iryska2604 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 18:03
                                              Moim zdaniem taka niska frekwencja nie jest "policzkiem" dla B. Komorowskiego jak niektórzy uwazają. Poprostu ludzie maja dosć przepychanek i wojenek na górze. A 25.X -zdaje się nie zostało zatwierdzone przez Senat?
                                              • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 18:50
                                                Tak jest. 25.10. idziemy tylko na wybory parlamentarne. Senat nie zgodził się na to referendum.
                                                Dlatego chwalę marszałka Borusewicza.
                                              • dorka556 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 19:09
                                                No nie była bym taka pewna, czy to nie policzek dla B.Komorowskiego.
                                                Myślał, że tym referendum z JOW-ami, przyciągnie zwolenników Kukiza w II turze. Tymczasem, nie tylko przegrał, ale i referendum okazało się wielką klapą.
                                                • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 19:15
                                                  Jasne, pochlebne to dla BK nie jest. Tym referendum przesłonił niestety całkiem niezłą prezydenturę. I to będzie jemu pamiętane, a nie np program pomocowy dla dużych rodzin, czy koncyliacyjność.
                                            • estella50 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 19:25
                                              Czuk chciałam się skontaktować z Tobą, ale masz nieczynny profil. Możesz się odezwać?
                                              • czuk1 Re: NIE dla referendum 25.X 07.09.15, 19:42
                                                Uruchamiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka