19.03.16, 14:18
Większość województw ma nowych kuratorów oświaty. Są wśród nich byli radni PiS, nieskuteczni kandydaci na posłów i prezydentów miast. Szef ZNP mówi więc o partyjnych czystkach w oświatowym nadzorze. Wtórują mu eksperci. Ich zdaniem, PiS bowiem dąży, jak każda autorytarna władza, do totalnej kontroli państwa nad edukacją.

W całym kraju rozstrzygają się konkursy na kuratorów. Na 13 już zakończonych zwyciężyło 11 kandydatów z legitymacjami Prawa i Sprawiedliwości lub bliskimi związkami z partią. Takiej czystki jeszcze nie było - komentuje prezes ZNP Sławomir Broniarz.

edukacja.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/515803,nadzor-oswiatowy-kuratorium-czystki-w-kuratoriach-nowi-kuratorzy-pis.html
Obserwuj wątek
    • zgred.polarny Re: Czystki 19.03.16, 15:39
      Niezależnie od negatywnego uczucia, jakim darzę Kim Dong Kwacza, to nie mogę PiS'owi nie przyznać skuteczności działania sad
      Strach pomyśleć czym to się skończy confused
    • estella50 Re: Czystki 19.03.16, 15:45
      Kolejna sfera naszego życia zawłaszczona przez partię rządzącą.
      Religia będzie przedmiotem maturalnym, a w kanonie lektur przeważać będą bogoojczyżniane pozycje.
      Będą umoralniające pogadanki, apele ku czci. I żadnego wychowania seksualnego, absolutnie!
      Nie chce już mi się dalej wyobrażać, czym karmione będą nasze polskie wnuki. sad
      • iryska2604 Re: Czystki 19.03.16, 16:39
        Już nawet prawicowa dziennikarka protestuje

1. "Ruchy kadrowe w PR budzą mój sprzeciw" - pisze Janina Jankowska
        2. Dziennikarka przypomina, że radio publiczne służy wszystkim Polakom
        3. Ostatnie zwolnienia w PR, w tym w Trójce, nazywa skandalem

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19792070,zasluzona-dziennikarka-o-zmianach-w-polskim-radiu-zwolennicy.html#BoxNewsImg
      • plater-2 MEN nie podejmuje prac nad wprowadzeniem matury z 20.03.16, 15:21
        Minister Anna Zalewska oświadczyła, że teraz musi się zająć innymi, pilniejszymi sprawami.
        Szefowa resortu dodała, że wprowadzenie nowego przedmiotu do systemu egzaminacyjnego to jest proces, który trwa co najmniej dwa lata.
        MEN informuje jednocześnie, że w sprawie matury z religii nie było żadnego oficjalnego pisma ze strony Episkopatu.

konkurs na stanowisko to nie czystka, na litosc...
        • dorka556 Re: MEN nie podejmuje prac nad wprowadzeniem mat 20.03.16, 16:05
          Plater, czy nie zastanowiło Cię, że na 13 startujących osób, konkurs wygrało 11 osób popieranych przez PiS?
    • czuk1 Re: Czystki 19.03.16, 16:48
      Teraz już ciekawy jestem jakie będą wpadki,ujemne skutki tej polityki PiS - TKM.
      • jaga_22 Re: Czystki 19.03.16, 17:53
        Początek tygodnia dla około 20 osób zatrudnionych w Kancelarii Prezydenta okazał się wyjątkowo pechowy. Zostały zwolnione. Pracę stracił między innymi również Roman Wilkoszewski, zatrudniony jeszcze przez Lecha Kaczyńskiego.

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/515764,czystki-kancelaria-prezydenta-zwolnienia-praca-kogo-wyrzucili-czlowieka-lecha-kaczynskiego.html
        • estella50 Re: Czystki 19.03.16, 19:41
          Do kompletu dorzucam prokuratorów ze smoleńskiego śledztwa zesłanych nawet 500 km od stolicy. I to nie na stanowiska prokuratorskie, ale do służby wojskowej!
          I to nie jest zemsta (żeby ktoś nie pomyślał!), bo przecież żołnierz musi być gotowy do służby na każdym odcinku!
          Współczuję tym wybitnym fachowcom. Życie zawodowe i rodzinne w gruzach. Mąż i ojciec w Hrubieszowie, a żona i dzieci w stolicy, bo szkoła, praca, rodzina itd.
          • jaga_22 Re: Czystki 19.03.16, 19:58
            http://i67.tinypic.com/2ymbvo6.gif
            • dociek Re: Czystki 20.03.16, 09:34
              Wielokrotnie PiS ukazuje swoje korzenie, mimo oficjalnego stanowiska. Dla mnie to kolejne dowody na systemowe działanie w imieniu wschodnich sąsiadów.

Wielka czystka, jeżowszczyzna (od nazwiska ówczesnego ludowego komisarza spraw wewnętrznych N.I. Jeżowa), nazwa szczytowego okresu terroru stalinowskiego (stalinizm) w ZSRR w latach 1935-1938, wymierzonego w osoby uznane przez NKWD za politycznie niepewne.

Zapoczątkowana przez J.W. Stalina zabójstwem S.M. Kirowa (1934). 1935 wprowadzono nowe ustawodawstwo karne, członkowie rodzin "zdrajców" mogli być zsyłani do łagrów (Gułag), a dzieciom powyżej 12 lat wymierzano nierzadko karę śmierci.

Największe nasilenie prześladowań nastąpiło po sformułowaniu przez Stalina doktryny o zaostrzeniu walki klasowej w miarę budowy socjalizmu (luty 1937). Represje objęły także armię, zlikwidowano 3 z 5 marszałków, 13 z 19 dowódców armii oraz kilka tys. oficerów. Między styczniem 1937 a grudniem 1938 aresztowano ok. 7 mln, zamordowano 1-1,7 mln osób. 1955-1956 i 1989-1990 większość ofiar wielkiej czystki zrehabilitowano.

portalwiedzy.onet.pl/68693,,,,wielka_czystka,haslo.html
          • anoagata Re: Czystki 20.03.16, 10:55
            A cóż tam oni innego potrafią,wymienić ludzia na stanowisku to jest rzecz prosta,bo już opony w samochodzie to nie wymienią bo to Wyższa Szkoła Jazdy...
            Pajace.
            • zgred.polarny Re: Czystki 20.03.16, 12:30
              Przecież nie można znać ś ię na wszystkim confused
              • estella50 Re: Czystki 20.03.16, 12:50
                I dlaczego poprzednicy nie zapisali w procedurach, że nie wolno zużytej opony ponownie zakładać na koło?! Wina Tuska!
                • zgred.polarny Re: Czystki 20.03.16, 12:59
                  estella50 napisała:
                  >...Wina Tuska!
                  A czyjaż by mogła być? confused
                  • estella50 Re: Czystki 20.03.16, 13:37
                    zgred.polarny napisał:

> estella50 napisała:
                    > >...Wina Tuska!
                    > A czyjaż by mogła być? confused

Ha! znam odpowiedż na pytanie! mogła by być winą Komorowskiegowink
                    • zgred.polarny Re: Czystki 20.03.16, 13:58
                      To przecież Tusk zużył opony i uciekł do Brukseliuncertain
                      Z drugiej strony, Komorowski też mógł zużyć ...
                      • aga-kosa Re: Czystki 20.03.16, 14:49
                        Maria Czubaszek pisze i czyta zawsze po literkach.
                        Mianowani "fachowcy" z PiS tak mają jak mój mąż. wink
                        Kiedyś musiałam na kilka dni wyjechać i na jego prośbę zostawiłam przepis na zupę jarzynową tzw "śmietnik"
                        Wróciłam, zupa w lodówce, foch, że podałam zły przepis.
                        Próbuję, brak soli. Dlaczego nie posoliłeś - bo nie było napisane. wink aga
    • plater-2 Re: Czystki 20.03.16, 17:09
      czystka ?usuwanie niewygodnych osób z jakichś środowisk metodami nacisków, szantażu itp.?
      • jaga_22 Re: Czystki 20.03.16, 17:25
        Aha...to oni sami chcieli ? wink big_grin
        • iryska2604 Re: Czystki 20.03.16, 18:36
          Plater a ty dalej jak kret? Ludzie , litości - ja juz tak mam tego wszystkiego dosć , tej całej pisowskiej polityki, tej głupoty...Człowiek się denerwuje mimo woli i potem taki pech... Połozyłam sie zdrzemnąć po południu bo dziś wyjątkowo pogoda nas nie rozpieszcza i wyobraźcie sobie że przyśnił mi się Macierewicz, jakis taki skurczony i chory,leżał na jakiejś ławce - moze to był proroczy sen? Jak sie obudziłam to myslałam że pęknę ze śmiechu.
          • estella50 Re: Czystki 20.03.16, 18:53
            Niektórzy maj dar proroczych snów. Bywa, że objawia się on w jesieni życia. Więc kto wie, irysko, kto wie - może i ty nam tu wieszczysz? wink
      • czuk1 szkodliwe zmiany kadrowe 21.03.16, 22:08
        plater-2 pytasz i powątpiewasz w prawdziwość tytułu wątku :
        czystka ?usuwanie niewygodnych osób z jakichś środowisk metodami nacisków, szantażu itp.?

W tak dużej skali /liczbie zmiany kadrowe na stanowiskach kierowniczych w ministerstwach/w instytucjach państwowych/ na stanowiskach urzędniczych , szybko przeprowadzone i zamierzane, szkodzą niewątpliwie państwu.
        Dotyczą one ok. 16 tys. urzędników, wszystkich stanowisk kierowniczych w państwowych spółkach/instytucjach/agencjach - nowi w ciągu 2-3 lat nie są w stanie nabyć wiedzy i doświadczenia dotychczasowych.
        Teraz MS wymienia wszystkich funkcyjnych prokuratorów , przenosi wielu podpadniętych Prawu i Sprawiedliwości prokuratorów do odległych prokuratur, kilkuset zrezygnowało z pracy- a mówi się,że jest za mało prokuratorów, a mówi się o niezależności/samodzielności tych - teraz zastraszonych - przedstawicieli prawa.
        O nepotyzmie, stosowanym przez prominentnych działaczy PiS , możesz dowiedzieć w programie
        publicystycznym na Onecie - pt. Lis. W polityce kadrowej działa znowu zasada TKM. A do tego czytamy, że rusza kampania zemsty na działaczach PO przez uruchamianie spraw sądowych.

Pytasz/piszesz o naciskach, szantażach . Po co teraz naciski czy szantaże. Po prostu, zmienia się prawo, nazwę instytucji, kierownictwo ....co pozwala na szybką wymianę kadry kierowniczej.
        Nikt nie twierdzi, że nowa władza ma opierać się na starej kadrze kierowniczej. Ale totalna wymiana urzędników i zastępowanie ich (bez konkursów) ludźmi miernymi ale wiernymi , ale
        tworzenie armii dyspozycyjnych prokuratorów i zastraszonych sędziów - to nie jest dobra zmiana. .....wg mnie.
    • plater-2 ?????? 21.03.16, 10:00
      To w jakim celu zgodzilas sie byc adminem forum ?

Forum słuzy do wymiany informacji i pogladów.

Zarzucasz mi intryganctwo, macicielstwo, podgryzactwo ? Na jakiej podstawie ?

Czy namawiam do zrobienia czegoś złego, miałabym kogoś oszukiwać, używać podstepu podjudzać czy prowokować ?

• czuk1 Re: ?????? 21.03.16, 12:19
        Plater-2 . Nie zauważyłem, że Admin (Założycielka forum) "zarzuca Ci intryganctwo, macicielstwo, podgryzactwo ?" . Wyraża ona swoje zdenerwowanie błędami PiS w rządzeniu Polską. Ma inne zdanie
        niż Ty, może mieć.?.
        Nie da się ukryć, że na tym forum przeważa rozsądek, realizm i uczciwość. Zebrało się grono podobnie myślących. I każdy kto ma inne poglądy widoczny jest jak pod mikroskopem.
        • plater-2 Re: ?????? 21.03.16, 12:59
          sjp.pwn.pl/sjp/kret;2475136.html
          • czuk1 Re: ?????? 21.03.16, 13:23

Zapytała Cię : Plater a ty dalej jak kret?
            Tak zrozumiałem wypowiedź iryski.
            Nie otrzymała odpowiedzi.

Wg mnie, znaczenia słowa kret mogą być też pozytywne.
            Wybrałem ze słownika synonimów takie - niespokojny duch, agent, demagog, podjudzacz.
            Taki kret może być dobrym kompanem do prowadzenia rozmów biznesowych i negocjacji.
            • plater-2 Re: ?????? 21.03.16, 13:31
              Dlatego pytam !!!! - Zarzucasz mi intryganctwo, macicielstwo, podgryzactwo ?

Czy namawiam do zrobienia czegoś złego, miałabym kogoś oszukiwać, używać podstepu podjudzać czy prowokować ?

Ja uwazam siebie za bardzo kompana do dyskusji.

Przede wszystkim dlatego, ze staram sie bardzo tego, kto ma inne poglady, nie obrazac. I znosze ze spokojem wypowiedzi, z ktorymi sie nie zgadzam.

Iryska czesto daje mi do zrozumienia, ze jest zniecierpliwiona moimi wpowiedziami.

Nawet kiedys proponowala mi opuszczenie forum.
              • czuk1 Re: ?????? 21.03.16, 13:33
                Mieliśmy starcia , ale też...Ja uważam Ciebie za kompana do dyskusji. smile
                • plater-2 Re: ?????? 21.03.16, 13:44
                  Pamietam, jak napisales:

Cenię Twoje zdanie. Jako obywatel też mam ciągoty przeprowadzenia porządku prawnego w państwie, do podporządkowania się silnej, jednej, kompetentnej władzy , np Prezydentowi. Premier (jak kanclerz w Niemczech) mógłby stać na czele silnego rządu a mały liczbowo Sejm (sam bez Senatu) wybierany powinien być w JOW-ach.
                  Prezydentowi powinno zostawić się jak w Niemczech, jedynie funkcje reprezentacyjne. Żadne tam zdublowane rządzenie armią i prowadzenie przez niego, polityki zagranicznej.
                  • czuk1 Re: ?????? 21.03.16, 14:24
                    Fajnie , że pamiętasz te polemiki.

Teraz .... po doświadczeniu przykrym z AD.... już ryzykował bym na tworzenie ustroju prezydencko-parlamentarnego.
                    • iryska2604 Re: ?????? 21.03.16, 17:40
                      Dlaczego cie porównałam do kreta? Bo jesteś tak samo ślepa jak on.Nie dostrzegasz potknięć pisowskiego rządu, przytakujesz w kazdym wypadku klerowi przytaczając nam niemal całe pismo swięte. Dla mnie to nie dyskusja ale rozmowa w stylu " golono - strzyżono". Nie zauważyłaś ze jesteś osamotniona w swoich poglądach? A nas nie nawrócisz.I jeśli ci nie odpowiada styl forum to musu nie ma.Tym bardziej że to forum prywatne - nie zauważyłaś? A co sie z tym wiąże....
                      • plater-2 Re: ?????? 21.03.16, 19:12
                        Nie dostrzegasz potknięć pisowskiego rządu, przytakujesz w kazdym wypadku klerowi
                        > przytaczając nam niemal całe pismo swięte.
                        -podaj linki, ze nie dostrzegam i przytakuję.

Nie przeszkadza mi, że jestem osamotniona w swoich poglądach, przeciwnie, to mnie pobudza do dyskusji. Styl forum mi odpowiada.

Nie chcę was nawracać, nieporozumienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka