Dodaj do ulubionych

moje rówieśniczki podobają mi się

02.06.17, 19:02
coraz bardziej, a mam dopiero 65 lat.
Największa zaletą jest praktycznie brak ewentualnej teściowej. big_grin
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 02.06.17, 19:31
      E tam, teściowa nie smok, trzeba do niej z wyczuciem. A rówieśniczki teraz są zupełnie inne niz np.30 lat temu. Mają i błysk w oku i figurę a jeszcze jak zrobią rzęsy i biust na sztorc! Cud miód malina...
      • estella50 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 02.06.17, 20:01
        I potrafią i na wieżę, i z kijkami, i kajakiem, i rowerkiem... i politykować, i aktorzyć, i blogować, i fotografować... i znają się na wszystkim (jak są razem), i radę znajdą na wszystko, i znajdą czas na radość, na humor i na luz blues!
        • alfredka1 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 02.06.17, 20:37
          vermieterze , jeżeli któraś z moich przyjaciólek zwiąże się z Tobą , to jednak będziesz miał teściową .... ja tutaj matkuję !!! smile)
        • vermieter na wieżę, z kijkami, kajakiem... 02.06.17, 21:15
          tu chyba nie chodzi o jakieś wyuzdane pozycje? big_grin
          • estella50 Re: na wieżę, z kijkami, kajakiem... 02.06.17, 21:17
            Głodnemu chleb na myśli?
            • iryska2604 Re: na wieżę, z kijkami, kajakiem... 02.06.17, 21:38
              Jakie wyuzdane propozycje ! Kamasutry nie będziemy eksternistycznie przerabiać uchowaj Boże ale pogadać mozna,nie? Bo tak naprawdę to z nami konie krasc...
              • aga-kosa Re: na wieżę, z kijkami, kajakiem... 03.06.17, 00:14
                Wermieter, kim jesteś i z jakiego regionu. Wnioskuję z wpisu, że masz 65 lat. Co lubisz czytać, słuchać, oglądać. Od wielu lat pisujemy ze sobą, wielu poznało się w reali i dobrze by było wiedzieć czy traktujesz życie powaznie, czy jesteś zdania, że poważnie już było i teraz czas na uśmiech, czy gonisz za wszystkim, czy jesteś zdania, że w "moim wieku" to się nigdzie spieszyć nie muszę.
                Chcesz to napisz - będzie łatwiej znaleźć nić porozumienia, smile aga
                Nie lubię niegrzecznego odnoszenia się do współ-piszących.Życie i bez tego jest ciężkie a myśmy postanowili je przeżyć, aga
                • vermieter Re: na wieżę, z kijkami, kajakiem... 03.06.17, 15:45
                  Jestem z Poznania, 10 lat żyłem w Trójmieście, a od 32 lat przebywam w Nadrenii Północnej - Westfalii. To kraj związkowy w Republice Federalnej Niemiec.
                  • iryska2604 Re: na wieżę, z kijkami, kajakiem... 03.06.17, 20:28
                    Napisz nam coś o tym jak sie tam zyje, moze umiesz jakies fotki zamiescic?
                    • vermieter fotek nie robię, bo po co? widzę to na codzień 04.06.17, 03:09
                      Ale tutaj jest link ze zdjęciami
                      www.bochum.de/foto-download
        • czuk1 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 04.06.17, 10:46
          estella50 napisała: I potrafią i na wieżę, i z kijkami, i kajakiem, i rowerkiem... i politykować, i
          > aktorzyć, i blogować, i fotografować... i znają się na wszystkim (jak są razem
          > ), i radę znajdą na wszystko, i znajdą czas na radość, na humor i na luz blues!

.....może spojrzenie z innej strony ....

Widać to na co dzień i wszędzie. Nie wiem czy nie jestem stronniczy ale mężczyźni zostają za Paniami w tyle. Po pierwsze - jest ich mniej. Po drugie - część ma inne zainteresowania np. piwo
          czy jakieś majsterkowanie, politykierstwo. Po trzecie - wcześniej poddali się... widać to na ulicach - w wyglądzie i ubiorze.
          Nie mniej , z rozmów wynika, że kobiety wyglądają zadowolone są kiedy jest obok nich mężczyzna , nawet niepełnowartościowy i nie pasujący wyglądem do kobiety.
          • iryska2604 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 04.06.17, 11:42
            To tok przyjemnie, gdy ktoś jest obok i.... i niech tylko oddycha smile aga

No powiedzmy...Trochę jakby mało...http://s14.rimg.info/df98e83661cdba3ae93f0d6620d2dbe8.gif
            czy tak?
            http://s17.rimg.info/c175c202de0218e9b35979af969e467f.gif
            • aga-kosa Re: moje rówieśniczki podobają mi się 04.06.17, 12:19
              Nie tylko tak; otworzy drzwi, pomoże wysiąść z autobusu, przysunie krzesło, poda płaszcz do szatni, wyniesie naczynia, poszuka Twoich okularów, przerazi kiedy złapie się za serce, musi koniecznie usiąść na najbliższej ławce, pamięta, że masz urodziny...... a czasami da jakiś kwiatek bez powodu.... wink aga
            • jaga_22 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 04.06.17, 12:21
              Jeszcze dajemy radę,a mini to dla zgrabnych i młodych,duchem też.

https://foteczkowo.pl/di-3QTCB1D5.gif
    • car_fox Re: moje rówieśniczki podobają mi się 03.06.17, 21:35
      Mnie tez jesli zachowuja i ubieraja sie stosownie do wieku.... Fatalnie wygladaja te 60 latki udajece 30 latki nawet jak maja na swoj wiek zgrabne nogi to ciagle lepiej wygladaja w spodnicy do kolan niz mini..
      • iryska2604 Re: moje rówieśniczki podobają mi się 03.06.17, 22:37
        60 -ciolatka w mini to juz raczej dzidzia - piernik.
        • car_fox Re: moje rówieśniczki podobają mi się 04.06.17, 02:53
          Taka jak Mcronowa?
        • vermieter wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 02:59
          młoda, w mini i z silikonem hehehe
          • aga-kosa Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 10:07
            Jeśli porównam panią Mcronową i naszą panią Ogórek to jednak wolałabym tak się starzeć jak Mcronowa. Widać jak kobieta cieszy się życiem. Sposobem ubierania się to Francuzce dorównywała Kwaśniewska.
            Przyznakmy jednak moje panie, że nam się też podobają nasi rówieśnicy - szczególnie jak są ogoleni, ostrzyżeni i.... nie trzymają rąk w kieszeniach spodni wink
            To tok przyjemnie, gdy ktoś jest obok i.... i niech tylko oddycha smile aga
            • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 19:09
              No wlasnie a tu Hollywood promuje 3 dniowy zarost, rece w kieszeni, marynarki opinajace brzuch i buty bez skarpetek.
              • aga-kosa Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 19:25
                A musimy to "luzactwo" przyjmować. Mężczyzna nieogolony jest tak samo atrakcyjny jak noszone przez tydzień niewymowne. Swojemu luzackiemu burmistrzowi powiedziałam wyraźnie, że w towarzystwie nas seniorek nie wypada w spodniach grzebać. Dotarło. Nie wyrażam zgody na wulgarne słownictwo i zawsze reaguje. Zwykle się udaje. wink aga
                • aga-kosa Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 19:32
                  I jeszcze to - paniom po 60 "nie wypada" ze względów estetycznych a panom mięsień brzuszny uchodzi płazem.wink
                  Obie płcie podlegają prawom natury.
                  Znajoma (l 76) przeżyła szok na basenie, bo weszła nauczycielka z klasą i kiedy zobaczyła panią pływającą - było nie było w kostiumie - poprosiła ją o wyjście z wody bo dzieci będą wchodzić.
                  Umieramy w szpitalu, potem leżymy w lodówce, potem się dziecka nie bierze na pogrzeb a teraz już na basenie starsza pani nie jest do oglądania sad aga
                  • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 20:16

A Paniom po 60-ce wypada wszytko w zaleznosci od miejsca i sytuacji - ale bez przesady ...jakkolwike to One decyduja w czym sie czuja dobrze.
                    To ze mnie sie nie pododoba to w sumie moje prawo ale takze moj problem..
                    Kiedys widze na plazy chyba gdzies to bylo na Majorce jak 70 paro letnie Niemka oplala sie topless a ze mial duzy biust to jak usiadla - sutki (od "skarpetek") lezaly na piasku.... Nie moja sprawa ale niemoglem sie oprzec komentarzom ze kazdy wiek i kazda budowa ma swoje prawa no i teraz widze jakie sa zalety malego biustu,,, hehehehe

Moze Panie powinny glosniej mowic i komentowac takie wyglady Panow i jak to oni mesko czy seksi wygladaj to moze Panowie zajeli by sie tym powazniej?
                    Moja zona ciagle sprawdza linie brzucha i nie szczedzi komentarzy wiec dla tzw "swietego spokoju" szybciej zgubic brzuch niz sluchac "tego" pare razy na dzien..

"Znajoma (l 76) przeżyła szok na basenie, bo weszła nauczycielka z klasą i kiedy zobaczyła panią pływającą - było nie było w kostiumie - poprosiła ją o wyjście z wody bo dzieci będą wchodzić.."

No po pierwsze to jak niby ta pani powinna plywac? Bez kostiumu?

Mozesz dolozyc szczegolow poniewaz to zakrawa na kryminal bez znajomosci szczegolow. Nie wyobrazam sobie ze mozna o cos takiego "poprosic" ze wzgledy na wiek czy wyglad... Byc moze obawiala sie o bezpieczenstwo jak ze mlodzi roznie sie zachowuja ale w takim wypadku to raczej nalezalo uczulic modziez na to ze maja sie zachowywac tak aby starszej pani na nic niemilego nie narazic...
                    • iryska2604 Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 20:27
                      Ja bym chyba nie strzymała - i nie puściła tego płazem. Co do reszty zgadzam sie z tobą bo mimo wszystko każda kobieta lustro ma i powinna mieć odrobinę samokrytycyzmu - bez wzgledu na wiek. W Niemczech to jest normalne, Opalają sie i kąpią bez skrupułów nago i nikt afery z tego nie robi i nikt nie zwraca uwagi .Moze to i dobrze? Nie szukają sensacji. U nas golizna jest be bo zaraz są podteksty, grzech itd...
                      • wikul Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 21:59
                        Jestem bardzo tolerancyjny poza jednym. Nie cierpię mody na dziurawe i postrzępione gacie. Fuj ...
                        Nie mogę zrozumieć jak można tak łatwo się kompromitować ubiorem.
                        • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 04.06.17, 23:15
                          A mowisz ze takie gacie 60-latki tez zakladaja? Bo ja zwykle widze na nastolatkach..
                          • wikul Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 13:42
                            car_fox napisał(a):

> A mowisz ze takie gacie 60-latki tez zakladaja? Bo ja zwykle widze na nastolatk
                            > ach..

U starszych, niestety, też się zdarza.
                        • yoma Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 10:47
                          Aaa, szanowny panie Wikul, to jest tak. Mam jedne gacie, w sensie dżinsy, com je kupiła chyba jeszcze nastolatką będąc albo dopiero co wyrósłszy z nastolęctwa i je mam. To ile one mają lat? smile A teraz świeżo kupione gacie nie wytrzymują jednego sezonu i dostają dziur. Więc bogom dziękuję za modę na dziurawe gacie, bo ani pieniędzy, ani ochoty nie mam co miesiąc gacie kupować. Ot co.
                          • wikul Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 13:54
                            yoma napisała:

> Aaa, szanowny panie Wikul, to jest tak. Mam jedne gacie, w sensie dżinsy, com j
                            > e kupiła chyba jeszcze nastolatką będąc albo dopiero co wyrósłszy z nastolęctwa
                            > i je mam. To ile one mają lat? smile A teraz świeżo kupione gacie nie wytrzymują
                            > jednego sezonu i dostają dziur. Więc bogom dziękuję za modę na dziurawe gacie,
                            > bo ani pieniędzy, ani ochoty nie mam co miesiąc gacie kupować. Ot co.

Od kilkudzięsieciu lat chodzę w dżinsach (teraz coraz rzadziej). Znam ich możliwości, wytrzymałość i trwałość. Proszę nie czarować i szukać pretekstu.
                            A ja przeklinam taką modę bo moda dla kobiet rzecz święta, zabija szyk i elegancję (co widać w przestrzeni publicznej) i z uroczych kobiet robi nędzne i żałosne naśladownictwo.
                            Jak widzę ładną kobietę w podartych gaciach to wszystko mi opada i wszystkiego odechciewa.
                            • yoma Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 16:03
                              >wszystko mi opada 

Może i lepiej? smile

Może i chodzisz w dżinsach, ale chyba nie damskich smile a wierzaj mi, różnica w trwałości męskich i damskich ciuchów to przepaść i bardzo cię proszę, nie rób mi tu wykładu na temat damskich łachów.

Zresztą moim pokornym zdaniem kto w czym chodzi albo i nie, jak ta Niemka na plaży, to jego prywatna sprawa i nic postronnym do tego. Żyj i daj żyć innym.
                              • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 18:33
                                Prywatna sprawa demonstrowan na forum publiczny nie jest juz sprawa prywatna...
                              • wikul Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 18:46
                                yoma napisała:

> >wszystko mi opada 
                                >
                                > Może i lepiej? smile
                                >
                                > Może i chodzisz w dżinsach, ale chyba nie damskich smile a wierzaj mi, różnica w t
                                > rwałości męskich i damskich ciuchów to przepaść i bardzo cię proszę, nie rób mi
                                > tu wykładu na temat damskich łachów.

Tak, tak, dla damskich dżinsów produkują specjalny damski dżins, damskie słabe nici i inne (słabe) dodatki.
                                Żadnego wykładu nie robię ale w rodzinie mam wiele kobiet i nie wysilaj się z poczuciem wyższości o swojej wiedzy.

> Zresztą moim pokornym zdaniem kto w czym chodzi albo i nie, jak ta Niemka na pl
                                > aży, to jego prywatna sprawa i nic postronnym do tego. Żyj i daj żyć innym.

"Pokorne zdanie" wyrażone w sposób napastliwy i arogancki. Tylko co ja mam do tego?
                                P.S. Tobie wolno oceniać a jak ocenia ktoś inny (krytycznie) to usłyszy "pozwól żyć innym".
                                Żegnam ozięble
                                • iryska2604 Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 19:05
                                  Kochani, nie macie się o co spierać? O podarte gacie? Jeśli mozna coś dodać - Pewnie że każdy ma prawo do ubierania się jak mu pasuje i co lubi ale jest jedno ale...Na wszystko jest pora i miejsce. I kobieta która chce uchodzić za elegancką inaczej ubierze sie na zakupy a inaczej do teatru. Jeszcze inaczej do pracy czy na wizytę. I nie ma chyba w ty nic dziwnego. W zeszłym roku byłam u rodziny i akurat wpadł siostrzenica szwagra mieszkająca na stałe w Australii. Co prawda przy okazji wędrowała trochę po Karkonoszach - i robiła to dosć mocno wymalowana i postrzępionych portkach z dziurami. A jest juz po 50-tce,na młódke nie wygląda.A wyglądała smiesznie. I spodnie mozna mieć stare, (tzn. dobrze zachowane) ale niekoniecznie z dziurami jak 15-latka. Bo to niestety i ciało nie takie i figura nie ta...
                                  • yoma Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 06.06.17, 12:37
                                    No i wyglądała jak chciała. W czym problem?
                                    • yoma Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 06.06.17, 12:47
                                      ps. Ale nie rozmawiamy przecież o stosowności danego stroju w teatrze czy na raucie u królowej Elżbiety, tylko normalnie, zwyczajnie, na ulicy?

Zdarza mi się nosić ciemne okulary w pochmurny dzień, ze znanych mi powodów, których nie czuję się w obowiązku tatuować sobie na czole. Zawsze, ale to zawsze znajdzie się jakaś, starsza niestety, pani, która podejdzie i skomentuje, jakby ją te ciemne okulary personalnie obrażały. Po co?
                                    • pia.ed O kogo w koncu jest sprzeczka? 06.06.17, 13:30

O Dode czy o te pania na basenie?
                                      Jesli o 76-lenia pania, to nikt z nas nie byl przy jej rozmowie z nauczycielka i nie wie,
                                      co naprawde zostalo powiedziane. Moze nauczycielka tylko ja grzecznie
                                      poinformowala ze za chwile zacznie sie lekcja plywania, a pani "w kostiumie"
                                      przyjela to jako dyskryminacje z powodu wieku???

yoma napisała:

> No i wyglądała jak chciała. W czym problem?

>
                                      • yoma Re: O kogo w koncu jest sprzeczka? 06.06.17, 14:33
                                        W tym podwątku trwa nie sprzeczka, lecz emocjonalna dyskusja wink na temat dziurawych portek w szczególe i podejścia do cudzego wyglądu w ogóle.
                                • yoma Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 06.06.17, 12:42
                                  Nawzajem. Widzę, że cię czemuś moje zdanie mocno ubodło, ciekawabym była przyczyn, ale jak żegnam to żegnam.
                          • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 18:31
                            A polatac nie potrafi?
                      • vermieter ta powszechna nagość w Niemczech to stereotypy 04.06.17, 23:55
                        I tak powstają mity big_grin
                    • czuk1 Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 19:04
                      car_fox napisał(a):
                      > "Znajoma (l 76) przeżyła szok na basenie, bo weszła nauczycielka z klasą i kiedy zobaczyła panią pływającą - było nie było w kostiumie - poprosiła ją o wyjście z wody bo dzieci będą wchodzić.."

Stąd słuszne pytanie - bez odpowiedzi :
                      > Mozesz dolozyc szczegolow poniewaz to zakrawa na kryminal bez znajomosci szczegolow.

Mogło tak być, że szkoła wykupiła godziny , miała cały basen dla swojej dyspozycji. I tyle.
                      • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 19:15
                        Na to zwrocila uwage pia.ed.
                        Wiec powtarzam ze jesli tak bylo to za "porzadek" odpwiedzlna jest obsluga. Nauczycielka zwracajac uwage przekroczyla swoje kompentencje.
                        • estella50 Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 20:07
                          Albo podświadomie wyrażała własne poglądy.
                          Jako starsza kobieta nie dam się wypchnąć z basenu albo z plaży tylko dlatego, że nie mam ciała nastolatki. Pewnie, że nie mam! Tak jak miliony innych starszych kobiet. Ale na basen to ja przychodzę, żeby pływać, a nie żeby jakiś podstarzały adonis komentował mój wygląd. Mam zostać w domu, bo ten adonis życzy sobie na plaży oglądać tylko prężne ciała nastolatek?
                          Już kiedyś spotkałam się z komentarzem starszego pana, który życzył sobie, żeby panie na rower ubierały się w specjalistyczny strój, bo bardzo męczy go wygląd kobiet w zwykłych spodniach i koszulkach. Jeszcze trochę, a znajdzie się ktoś, komu będą przeszkadzały gołe nogi kobiet, albo odkryte włosy.
                          Jeśli kobieta nosi dziurawe spodnie, to ma do tego dokładnie taki sam powód jak mężczyzna noszący spodnie z dziurami. Nie wszyscy dbają o czyste buty i paznokcie, nie wszyscy zwracają uwagę na estetykę swojego wyglądu. I kobiety i mężczyżni.
                          • car_fox Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 05.06.17, 20:48
                            I dlatego poprosilem o wiecej szczegolow poniewaz jedynie czesciowe pojecie moze byc bardzo niebezpieczne.
                        • czuk1 Re: wychodzi na to, że Doda jest śliczna :D 06.06.17, 13:22
                          car_fox napisał(a):..... za "porzadek" odpwiedzlna jest obsluga. Nauczycielka zwracajac uwage przekroczyla swoje kompentencje.

Trafne spostrzeżenie. Do tego było to niewychowawcze.
                          • pia.ed Re: wychodzi na to ... 06.06.17, 14:16
                            czuk1 napisał:
                            car_fox napisał(a)
                            ..... za "porzadek" odpwiedzlna jest obsluga. Nauczycielka zwracajac uwage przekroczyla swoje kompentencje.
                            >
                            Trafne spostrzeżenie. Do tego było to niewychowawcze.

A ja pozwole sobie powiedziec, ze z zadnym panem sie nie zgadzam, bo wg mnie jest to
                            "biurokratyczne podejscie do sprawy", a basen to nie urzad czy kancelaria prezydenta.

Czyzby ludzie nie moga ze soba porozmawiac, byle kulturalnie? Koniecznie porozumiewac sie
                            przez "osobe trzecia" i to nie w jakims olbrzymim objekcie, tylko prawdopodobnie
                            na niewielkim basenie?
                            A niewychowawcze tez nie bylo, szczegolnie, ze dzieci mialy dopiero wejsc na basen... wiec kompletnie nie rozumiem o co chodzi.

Musialam wlaczyc sie do dyskusji, bo zauwazylam, ze jedna osoba juz zapowiada
                            "pozegnanie" z powodu roznicy zdan, a wg mnie z powodu zwyklego nieporozumienia!

Na miejscu starszej pani wyszlabym z basenu, a jesli nie wykorzystalam czasu za ktory zaplacilam,
                            zwrocilabym sie do kasy o zwrot pieniedzy, bo nie poinformowano mnie, ze wkrotce basen bedzie zajety!!!

.

• czuk1 c.d 06.06.17, 14:34
                        > c[u]ar_fox napisał[/u](a):
                        > > "Znajoma (l 76) przeżyła szok na basenie, bo weszła nauczycielka z klasą
                        > i kiedy zobaczyła panią pływającą -
                        było nie było w kostiumie - poprosiła ją o
                        > wyjście z wody bo dzieci będą wchodzić.."

czuk1 czytając, że wszystko było na oczach dzieci, napisałem - to było niewychowawcze. I jako emerytowany pedagog... potwierdzam.

Pia.ed
                        zaś ma takie zdanie :
                        A niewychowawcze tez nie bylo, szczegolnie, ze dzieci mialy dopiero wejsc na basen... wiec kompletnie nie rozumiem o co chodzi.

Wniosek - pozostańmy przy swoich zdaniach .... bo problem jest "duperelkowy".
                        • pia.ed Do czuk1 ... 06.06.17, 16:21

Bardzo podoba mi sie Twoje rozwiazanie "duperelkowego problemu" big_grin
                          ale ja jestem dociekliwa ... wiec pytam: czy jesli w basenie plywalaby zgrabna 25-latka,
                          tez byloby tyle szumu, bo nauczycielka poprosila ja o wyjscie?

Przyjmuje, ze dzieci plywaly na basenie nie po raz pierwszy
                          i zawsze mialy basen wylacznie dla siebie,
                          wiec fakt, ze nauczycielka grzecznie poprosila kogos,
                          kto tam nie powinien byc o wyjscie,
                          bylo dla nich calkiem naturalne ... i z pedagogika nie ma nic wspolnego.

czuk1 napisał:

> prosiła ją o wyjście z wody, bo "dzieci będą wchodzić"
                          >
                          > Wniosek - pozostańmy przy swoich zdaniach ... bo problem jest "duperelkowy".

.
                          • czuk1 Re: Do czuk1 ... 06.06.17, 17:11
                            Ale Bożenko . Z treści (nie mojego przecież) wpisu nie wynika, że "nauczycielka kogoś grzecznie poprosiła" czy też to, że dzieci nie widziały tej kłótliwej sceny . A jeśli widziały swoją panią w takiej akcji i taką , ostrą formę egzekwowania -od starszej pani - prawa dzieci do basenu... to uważasz, że było to wychowawcze. Co niektóre mogą ten przykład przećwiczyć na własnej babci.
                            Pozostańmy więc, przy swoich zdaniach.
                            • pia.ed Re: Do czuk1 ... 06.06.17, 19:02

Zwracam honor czuk1 tongue_out
                              Zadne z nas nie pamietalo pierwotnej wersji agi, a brzmiala ona tak:

aga-kosa 04.06.17

... " Znajoma (l 76) przeżyła szok na basenie, bo weszła nauczycielka z klasą i kiedy zobaczyła panią pływającą [...] poprosiła ją o wyjście z wody bo dzieci będą wchodzić"

Czyli mowa o tym, ze nauczycielka poprosila w obecnosci dzieci,
                              co zrozumialam jako "grzecznie",
                              bo "poprosila" to wyraz o charakterze pozytywnym.

Natomiast nie bylo we wpisie agi nic o "kłótliwej scenie" ... ani o "ostrej formie
                              egzekwowania od starszej pani prawa dzieci do basenu" ...

Poniewaz jestem bardzo zgodna istota, wiec niech juz bedzie, ze masz racje.

czuk1 napisał:

> Ale Bożenko . Z treści (nie mojego przecież) wpisu nie wynika, że "nauczycielka
                              > kogoś grzecznie poprosiła" czy też to, że dzieci nie widziały tej kłótliwej sceny .
                              A jeśli widziały swoją panią w takiej akcji i taką , ostrą formę egzekwow
                              > ania -od starszej pani - prawa dzieci do basenu...

> Pozostańmy więc, przy swoich zdaniach.

.
                              • czuk1 Re: Do czuk1 ... 08.06.17, 20:35
                                pia.ed napisała: Poniewaz jestem bardzo zgodna istota, wiec niech juz bedzie, ze masz racje.

Doceniam Twoje ustępstwo. Chyba dlatego - jako zgodna istota - jesteś tak lubiana.

Ja z kolei mogę Cię tylko przeprosić. Nadal uważam , że zachowanie nauczycielki na basenie,
                                w obecności dzieci, było niewychowawcze. Po prostu jestem stronniczy bo wyczulony zawodowo na takie sceny.
                                Nie zmieniając swojego zdania a uznając Twoje zdanie .... zaproponowałem - zostańmy przy swoich zdaniach.
                                Pozdrawiam Cię serdecznie.

• estella50 Re: Do czuk1 ... 08.06.17, 20:50
                                  • estella50 Re: Do czuk1 ... 08.06.17, 20:53
                                    Nie wiem, dlaczego moja odpowiedż wyszła bez treści.
                                    A w treści było, że podpisuję się pod zdaniem Jagi smile
                                  • czuk1 Re: Do czuk1 ... 08.06.17, 22:17
                                    No i piszesz do mnie Estello ?
                        • car_fox Re: c.d 06.06.17, 18:24
                          Ja ma na to inne zdanie (jak zwykle zreszta hehehehe)
                          Jesli tak naprawde bylo ze od pewnego czasu zaczely sie godziny prywatne to takie zachowanie nie tylko bylo niepedagogiczne ale niegrzeczne poniewaz starsza Pani nie byla na prywatnym basenie Pani nauczycielki i wchodzac z dziecmi powinna poprosic obsugle aby dostal to co powinna - tzn basenb tylko dla "Siebie".
                          Skad np wiedzila ze to nie wina obslugi ? Moze StarszaPani byla tam zupelnie legalnie?
                          • pia.ed Re: rozne zdania wzbogacaja dyskusje 06.06.17, 19:44

Moze zbyt zasugerowalam sie tym, jakie zwyczaje panuja u mnie
                            na publicznych krytych basenach.

Ogolnie basen jest dla wszystkich, ale szkola czy organizacja moze wykupic abonament,
                            i zarezerwowac wylacznie dla siebie kilka okreslonych godzin w tygodniu.
                            To nie sa zadne "prywatne godziny" ... i basen nie musi byc "prywatny".

We wczesnej mlodosci trenowalam na basenie bedac czlonkiem klubu plywackiego
                            w zarezerwowanych dla nas godzinach ... wiec dla mnie to zadne zaskoczenie...

Byc moze bylo to niedopilnowanie przez obsluge, ze starsza pani jeszcze byla w basenie,
                            ale osobiscie wolalabym byc poproszona o wyjscie z wody przez opiekunke dzieci,
                            niz przez 18-letnigo ratownika wink podczas kiedy dzieci - byc moze niewiele od niego
                            mlodsze - na to patrzyly...

.

car_fox napisał(a):

Jesli tak naprawde bylo, ze od pewnego czasu zaczely sie godziny prywatne to takie zachowanie nie tylko bylo niepedagogiczne ale niegrzeczne poniewaz starsza Pani
                            nie byla na prywatnym basenie Pani nauczycielki i wchodzac z dziecmi powinna poprosic obsugle aby dostala to co powinna - tzn basen tylko dla "Siebie".
                            Skad np wiedzila ze to nie wina obslugi ? Moze StarszaPani byla tam zupelnie legalnie?

.
                            • czuk1 Re: rozne zdania wzbogacaja dyskusje 06.06.17, 21:45
                              Wiem jak jest. Moje wnuczki są w szkole sportowej i 2-3 razy tygodniowo wożone są na pływalnię. A 2 metrowy wnuk, student AWF jest od kilku ładnych lat zawodowym ratownikiem.
                              • super.halusia Re: rozne zdania wzbogacaja dyskusje 06.06.17, 21:54
                                czuk1 06.06.17, 21:45
                                Wiem jak jest. Moje wnuczki są w szkole sportowej i 2-3 razy tygodniowo wożone są na pływalnię. A 2 metrowy wnuk, student AWF jest od kilku ładnych lat zawodowym ratownikiem.

Jesteś zapewne szczęśliwym dziadkiem?
                                • czuk1 Re: rozne zdania wzbogacaja dyskusje 06.06.17, 22:20
                                  Nie narzekam. smile
                                  • aga-kosa Re: rozne zdania wzbogacaja dyskusje 07.06.17, 16:27
                                    Z tego co mówiła znajoma nauczycielkę raziło - co się będziemy czarować zwiędłe ciało. Nie była jedyną osobą - nie ze szkoły, ale z prośby nauczycielki wynikało, że chodzi o względy estetyczne i tylko to "ciało" jej chyba przeszkadzało?
                                    Gdyby znajoma była mściwa mogłaby zrobić awanturę. Nie zrobiła. Było jej bardzo przykro.
                                    Patrzę na siebie w lustrze i widzę, że skóra u ramion czasami mogłaby robić za firankę - dlatego staram się mieć jakiś rękawek zasłaniający "wdzięki" podobnie jest z "oponkami " na bokach. Trudno znaleźć sklep z rozsądnymi ubiorami dla seniorów. Zazwyczaj ciuchy jak na lalkę Barbi albo smutne szarobure kolory w których wypada tylko na cmentarz - nie do mogiłki, ale w kondukcie.
                                    Mamy jeszcze ochotę na życie czerpane pełną garścią. Warto czasami mieć "sklerozę" i zapomnieć ile ma się lat. wink
                                    Tylko, jeśli "ciało nauczycielskie" dba o względy estetyczne swoich uczniów to najprawdopodobniej realizuje zarządzenia MEN , że w pobliżu szkoły/przedszkola nie można umieszczać domów starców lub hospicja. Też ze względów estetycznych. Wyżej napisałam co mnie oburza; stary chory człowiek jest oddawany do szpitala - czasami w czasie wakacji zdrowego przegonią po schodach i wzywają pogotowie - a potem "pacjenta" nie ma kto odebrać. Człowiek zazwyczaj umiera wśród obcych w szpitalu, ze względu na to by dziecię nie doznało szoku - to się dziecku zmarłego przodka nie pokazuje.
                                    Ludzie, przypomnijmy sobie naszą młodość i naszych dziadków - często niedołężnych - ale obecnych do samego końca w życiu swoich wnuków. Moja babcia Frania - jak pamiętam miała tylko zmarszczki na twarzy i długą szarą sukienkę. Była u nas do końca.
                                    Pani nauczycielka też będzie stara i zwiędła i tęż, któryś z jej uczniów poprosi o opuszczenie ... sad aga
                                    • car_fox Re: rozne zdania wzbogacaja dyskusje 07.06.17, 17:52
                                      Smutno sie po tymn robi.. Zamiast dzieci nastrajc pozytywnie do starszych i zwraca uwage ze wszyscy kiedys bedziemy tak wyglac jesli sie na uda dozyc... to patrzy sie na nich z obrzydzeniem? I to jest wlasciwe i edukacyjne podejscie? A gdzi chocby zwykly szacunek?
                                      Przeciez bycie starym to oznak sukcesu - w koncu alternatywa wcale nie lepsza?
                                      Fuj... jakie my bedziemy miec to nastepne pokolenie...
                                    • pia.ed Rozne zdania ... 07.06.17, 23:38

A czy czasem starsza pani nie przeslyszala sie?
                                      Absolutnie nie wierze, zeby nauczycielka mowila o nieestetycznym "zwiędłym ciele" ...
                                      bo tego nawet pijak by nie powiedzial do starszej, nieznanej mu kobiety.

Nauczycielka mogla powiedzec, ze lepiej aby 76-letnia pani wyszla z wody,
                                      bo dzieci beda chlapac, skakac i moga ja utopic przy zabawie w wodzie ...
                                      Osobiscie wyszlabym sama bez chwili wahania gdybym zobaczyla dzieci ...
                                      bo przy nich plywanie jest po prostu niemozliwe.

Mialam znajomą z mlodych lat, ktora zblizając sie do 70-ki, dostala obsesji
                                      na temat swego wieku
                                      i kiedy do niej pojechalam, to pierwsze co uslyszalam, ze jestesmy juz "staruszki",
                                      ktore "przeszkadzają mlodym", a dla pozostalych jestesmy na ulicy "niewidzialne"...
                                      i jeszcze niemal szydzila ze mnie, ze "uwazam sie za mlodą".
                                      Bylam zaszokowana kiedy to uslyszalam ... nigdy przedtem tak nie mowila.

.
                                      • aga-kosa Re: Rozne zdania ... 08.06.17, 09:02
                                        Pia.ed jesteśmy już w takim wieku, że wszystkie niedelikatne zwroty nas rażą. Tu kobieta tak zrozumiała.
                                        Sama - kiedy jeżdżę rowerem przez różne zad..ia - wypatruję na ławeczkach przy chatach "starsze panie" - bo ja jestem "młoda" wink - rozpoczynam rozmowę z tymi kobietami i kieruję rozmowę na temat mnie interesujący ziołolecznictwo, zielarstwo, zabobony. To kopalnia wiedzy, którą te kobiety a czasami i starsi panowie posiadają a zabiorą ze sobą na drugą stronę. Trzeba wiele taktu i delikatności żeby ci ludzie się otworzyli i sięgali do czasów swojej młodości, kiedy to babcia wkładała gałęzie brzozy pod łóżko.
                                        Wiem jak szybko się ludzie o byle słowo obrażają.
                                        Niestety młodzież nie ma lekcji etyki a na lekcjach wychowawczych chyba się o tym nie mówi. aga
                                        Ps w naszym klubie seniora mamy spotkania z przedszkolakami i klasami I -III w ramach "Nici pokoleń' Widzę jak obie strony na tym korzystają. wink aga
                                        • jaga_22 Re: Rozne zdania ... 08.06.17, 10:58
                                          Nauczycielka mogła dużo zrobić dla wychowania dzieci.Mogła powiedzieć....zobaczcie jak będziecie uprawiać sport,
                                          będziecie w takiej kondycji jak ta pani.Nauczycielka do bani ,po prostu nie nadaje się aby uczyć dzieci,
                                          bo tego nie potrafi.
                                          • pia.ed Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 11:51

Zawsze zgadzam sie z Toba, ale tym razem nie moge wyobrazic sobie "
                                            lekcji wychowawczej" na basenie gdzie jest halas, a echo to odbija ...
                                            A nawiazywanie do przyszlosci dzieci za 60 lat, to dla nich jak
                                            film "Wojna Gwiazd" ... czy dla naszych dziadkow lodzie podwodne Juliusza V....

jaga_22 napisała:
                                            > Nauczycielka mogła dużo zrobić dla wychowania dzieci.Mogła powiedzieć....zobacz
                                            > cie jak będziecie uprawiać sport,
                                            > będziecie w takiej kondycji jak ta pani.Nauczycielka do bani ,po prostu nie nad
                                            > aje się aby uczyć dzieci, bo tego nie potrafi.

>
                                            • aga-kosa Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 12:35
                                              Wiecfie co, przeszło, minęło, ale dla nas wszystkich - tak myślę - jest nauczka nie pozwalać na takie uwagi ze strony młodych i czasami źle wychowanych osób.
                                              Zazwyczaj mówię: - Będziesz w moim wieku to pogadamy. wink aga ( która ma sklerozę i czasami zapominam, że 35 dawno skończone)
                                              • czuk1 Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 13:51
                                                Nie chodzi o nas. Chodzi o poprawne wychowanie przez nas młodych ludzi , chodzi o oddziaływanie .... na każdym kroku.

Zwierzę się.... ale proszę o nie kontynuowanie dyskusji na temat tego mojego (wiem, że nieprawnego ) zachowania.
                                                Otóż, ja - który nie miał nigdy ciągot do kablowania i współpracy z policją/milicją - potrafię teraz robić takie numery:
                                                -
                                                • estella50 Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 14:18
                                                  Prosisz, żeby nie kontynuować, ale chcę przekazać Tobie mój wielki szacunek za to co zrobiłeś. Może nawet życie uratowałeś jakiemuś dzieciakowi!
                                                  Kłaniam się smile
                                                  • pia.ed Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 14:20
                                                    estella50 napisała:

> Prosisz, żeby nie kontynuować, ale chcę przekazać Tobie mój wielki szacunek za
                                                    > to co zrobiłeś. Może nawet życie uratowałeś jakiemuś dzieciakowi!

Tym razem nie kumam o czym piszesz ...

.
                                                  • estella50 Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 14:28
                                                    Pia - to do Czuka, po jego zwierzeniu smile
                                                  • estella50 Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 14:30
                                                    Pia, to do Czuka było, po jego zwierzeniu smile
                                                  • czuk1 Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 20:21
                                                    estella50 napisała:
                                                    > Prosisz, żeby nie kontynuować, ale chcę przekazać Tobie mój wielki szacunek za
                                                    > to co zrobiłeś. Może nawet życie uratowałeś jakiemuś dzieciakowi!
                                                    ... wszystko możliwe ale takie wcinanie się w przestępcze związki , jest bardzo niebezpieczne.
                                                    .... za uwagę poczynioną "nastolatom" na ulicy , to można oberwać w nos.sad

• pia.ed Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 14:10

aga-kosa, napisala:

"nie pozwalać na takie uwagi ze strony młodych i czasami źle wychowanych osób..."

Gdybym byla pewna tego, co nauczycielka powiedziala,
                                                to bym jej oczy wydrapala ...
                                                a teraz spokojnie mozemy zamknac dyskusje.

PS. W dziurawych na kolanach jeansach nigdy nie chodzilam,
                                                ale moje jeansy (meskie) co raz czesciej przecieraja mi sie na pupie
                                                od jazdy na rowerze uncertain

• yoma Re: Rozne zdania ... 09.06.17, 15:51
                                                  smile

A wiecie co? Aż się specjalnie rozejrzałam i wyszło mi, że dziury dziurami, ale kobitki się teraz w ogóle nie rozbierają. 30 C w cieniu, a kobitki pomykają starsze w ciemnych dżinsach, młodsze w ciemnych legginsach, nawet całkiem małe zakutane od stóp do głów. Za moich czasów smile nie do pomyślenia. Muzułmaniejemy?
                                                  • wikul Czego to kobiety nie zrobią dla mody ... 12.06.17, 16:30
                                                    yoma napisała:

> A wiecie co? Aż się specjalnie rozejrzałam i wyszło mi, że dziury dziurami, ale
                                                    > kobitki się teraz w ogóle nie rozbierają. 30 C w cieniu, a kobitki pomykają st
                                                    > arsze w ciemnych dżinsach, młodsze w ciemnych legginsach, nawet całkiem małe za
                                                    > kutane od stóp do głów. Za moich czasów smile nie do pomyślenia. Muzułmaniejemy?

Ubolewam nad tym ale to kwestia mody. A niektórzy twierdzą że kobiety modzie poddają się bez wahania i refleksji. Gdyby teraz jakiś tzw.dyktator mody lansował u pań noszenie na głowie desek sedesowych niejedna pani zastosował a by się do tego bez wahania.
                                                    U mężczyzn jest chyba jednak trochę inaczej. Nie wyobrażam sobie by męska moda z linku zainteresowała panów.

www.sadanduseless.com/2017/02/fashion/#MEJxmTlSviJ3Iiit.01

No, może za wyjątkiem nielicznych zniewieściałych gejów.
                  • pia.ed Re: wychodzi na to, że ... 05.06.17, 16:59

A moze sprawa byla tak prosta, ze basen byl akurat zarezerwowany
                    dla dzieci majacych uczyc sie plywania, podobnie jak
                    rezerwuje sie pewne godziny dla klubow plywackich?

aga-kosa napisała:

> Znajoma (l 76) przeżyła szok na basenie, bo weszła nauczycielka z klasą i kiedy zobaczyła panią pływającą - było nie było w kostiumie - poprosiła ją o wyjście z wody bo dzieci będą wchodzić.

.
                    • car_fox Re: wychodzi na to, że ... 05.06.17, 18:34
                      No i w takich waypadkach obsluga a nie nauczycielka powinny informowac i reagowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka