Dodaj do ulubionych

LIST OTWARTY

09.05.18, 18:04
Panie Prezydencie, Panie Premierze oraz wszystkie media, do których ten krótki list dotrze!
Jestem obywatelem Rzeczpospolitej Polskiej. Kocham swój kraj. Zawsze uważałem, że naród polski jest jednym z najwspanialszych narodów świata. Jestem dumny z jego historii. Dlatego też z bólem serca muszę opisać, jak polskie urzędy traktują obcokrajowców. Mówię o Urzędzie Wojewódzkim w Szczecinie.

Obcokrajowcy, w większości narodowości ukraińskiej stoją już o 4 rano, aby wziąć numerek i czekają po kilka godzin na przyjęcie przez Panią Urzędnik.

Moja żona jest Rosjanką, z zawodu psychologiem. Jej córka uczy się w liceum i jest najlepsza w klasie z języka polskiego. Jest też oczywiście Rosjanką. Obie te wspaniałe kobiety są w Polsce dopiero pięć lat.

24 kwietnia wszystkich interesantów obsługiwała jedna osoba. Wydaje się, że to trochę za mało. Moja żona wraz z córką czekały 9 godzin po to, żeby pani urzędnik poinformowała je, że 21 maja mają przyjść na pobranie odcisków palców.

Odciski palców były już pobierane 3 lata wcześniej i są zapewne w aktach. Z tego, co się orientuję, odciski palców u człowieka się nie zmieniają.

Czy nie można było napisać w zawiadomieniu, że wtedy a wtedy należy zgłosić się na pobranie odcisków? Po co było trzymać matkę z dzieckiem, które notabene nie poszło tego dnia do szkoły, 9 godzin po to tylko, żeby poinformować o tym fakcie?

Sam kiedyś wyjechałem z kraju za lepszym życiem. Nikt nie traktował mnie w ten sposób. Jest mi wstyd. Podziwiam ludzi przyjeżdżających do Polski i pracujących za marne pieniądze, ale dla nich jest to i tak dużo więcej, niż zarobiliby w swojej ojczyźnie. Dlatego proszę pochylić się nad losem tych ludzi, ponieważ oni zarabiają na nasze emerytury, podatki etc.

W Polsce w ostatnim czasie przy pomocy naszego Rządu nastała moda na nacjonalizm. Bez wsparcia siły roboczej z zewnątrz, nasza gospodarka sobie nie poradzi. Znakomita większość polskich fachowców dawno już wyjechała na Zachód i proszę zapomnieć, że wrócą. Nie pomoże tu ani 500+, ani mieszkanie+, ani inne obietnice Rządu. Nauczmy się szanować inne nacje, bo wcale nie jesteśmy pępkiem świata.

Wyborcza to Wy, piszcie: listy@wyborcza.pl

wyborcza.pl/7,162657,23370950,jest-mi-wstyd-list-otwarty.html#Z_BoxGWImg
Komentarz chyba zbędny.
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: LIST OTWARTY 09.05.18, 18:47
      Oni z nikim nie licza się !!!interesant zza Buga to na pewno byle co ..
      Szacunku dla Ludzi nie ze swojej kasty mają za nic.
      ogromnie przykro i wstyd za tych człowieczków małych na wzór swojego przywódcy.
      • dociek Re: LIST OTWARTY 09.05.18, 20:37
        Jakich znowu "człowieczków"? Obłudnicy, parszywce, prymitywy i gnidy.
        • ewa9717 Re: LIST OTWARTY 11.05.18, 00:12
          Haniebne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka