Dodaj do ulubionych

Język Międzysłowiański

26.02.15, 04:37
Nie ma czegoś takiego jak narodowość słowiańska. Słowianie po prostu nie zdążyli się zjednoczyć przed upowszechnieniem się środków masowego przekazu, zwłaszcza telewizji.

Bo nie oszukujmy się... wspólny język to podstawa własnej kultury i wyznacznik odrębności od innych narodów. Germanie jeszcze w XIX wieku mówili tak rożnymi językami, że mieszkańcy północnej Brandenburgii ledwo rozumieli Badeńczyków. Narody Italii też dopiero po upowszechnieniu się telewizji w XX w. dowiedziały się jak brzmi "standardowy włoski".

Niestety narodom słowiańskim nie dane było się zjednoczyć. Zajmowaliśmy zbyt rozległe obszary i to tej dzikszej części Europy, co miało negatywny wpływ na ewentualną integrację bo część terenów była pod zaborem Turków, część należała do cesarstwa Habsburgów a część była pod okupacją kolejno Szwedów, Niemców, Rosjan/Sowietów/Azjatów.
Nigdy nie było takiej sytuacji, że wszystkie słowiańskie państwa są niezależne i mogłyby zawiązać jakąś unię bazującą na wspólnym pochodzeniu.

Nie wspominając już o tym, że wschodnie państwa słowiańskie oparły rząd dusz o własnego wschodniego papieża, a zachodniosłowiańskie przystąpiły do zachodniego systemu.
Od tego momentu Rosja, zawsze rozumiała zjednoczenie wszystkich Słowian jako zrobienie z nich wszystkich Rosjan. Dla innych narodów słowiańskich oznaczałoby to oczywiście cywilizacyjny krok w tył, więc woleli zamknięcie się w ramach swoich małych narodów i doraźne sojusze z nie-słowianami, a pielęgnowanie własnego słowiańskiego dialektu jako oddzielnego języka był sposobem na wyróżnienie się ze słowiańskiej masy.
Po I W.Ś. dodatkowo Rumuni odkryli "swoje" romańskie korzenie, co było sprytnym posunięciem z punktu widzenia stworzenia państwa narodowego i zaznaczenia swojej odrębności (zwłaszcza od wielkiego brata ze wschodu) ale było pewnym zakłamaniem historii, bo prawosławni Rumuni byli wtedy bardziej słowiańscy niż Bułgarzy i Macedończycy razem wzięci...

W 2.połowie XX wieku sprawa ewentualnej integracji Słowian była już właściwie pozamiatana.
Trudno dziś ocenić czy powstrzymanie zjednoczenia Słowian to był od zawsze jakiś misterny plan Germanów... czy po prostu tak wyszło bo niektórzy Słowianie chcieli być równiejsi od innych.

Dziś wszelkie "wspólne" języki próbują jak najbardziej dotrzeć do wspólnego słowiańskiego korzenia - przez co brzmią zbyt rosyjsko (rosyjski jako najbardziej "oddalony od zachodu" ma najmniej niesłowiańskich naleciałości ale przez to brzmi też najbardziej archaicznie dla wszystkich zachodnich i południowych Słowian)

Poniżej link do najlepszego projektu lingwistycznego w kategorii "wspólny język Słowian" :
pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_mi%C4%99dzys%C5%82owia%C5%84ski

A i tak wszyscy wolą uczyć się angielskiego jako drugiego języka.
(I słusznie! Bo tak prędzej porozumiesz się nie tylko z Czechem czy Rosjaninem ale też z Hindusem, Taiwańczykiem, Norwegiem). Jeżeli Polska kiedykolwiek porzuci język polski to tylko na rzecz najsilniejszego międzynarodowego języka.
Obserwuj wątek
    • olszak-przytycki Język Międzysłowiański 26.02.15, 14:29
      Ja wiem czy dobry pomysł?Przecież Słowianie mówią wciąż jednym wspólnym językiem w wielu literackich i lokalnych dialektach.Byłem w w Jugosławii i nie miałem żadnych problemów z dogadaniem się z Serbami.Czechów i Słowaków też raczej zrozumie każdy Polak.Rosjan również.
      Jak słusznie napisałeś,za 200-300 lat większość języków Europy wymrze i raczej pewne,że ze słowiańskich pozostanie jedynie język rosyjski.Nie wiem czemu przykładowo Polacy uważają Rosjan za głupszych i prymitywniejszych od siebie?Może to przez komunizm który ich cofnął bo kultura rosyjska stoi na wyższym poziomie od polskiej.Również technicznie Rosja stoi wyżej od Polski.Ma swój olbrzymi potencjał naukowy,produkuje najlepszej jakości technikę jak:rakiety,statki,czołgi,samochody,traktory.Tego już w żadnym innym kraju słowiańskim prócz Białorusi nie ma gdyż zostało celowo zniszczone przez agentów Ameryki(u nas przez rządy Solidarnościowe).
      • olszak-przytycki Język Międzysłowiański 04.03.15, 21:04
        Ojojoj,Tusk jest agentem Rosji,Miller i Piechociński.Tylko "udają",że są za USA i Watykanem.

Jaro Kaczyński główny nawiedzony Rzeczypospolitej
        • olszak-przytycki Re: Język Międzysłowiański 29.03.16, 17:15
          Nie ma narodowości słowiańskiej a jest amerykańska.To jak to z tym jest?Sto narodów tworzy jedną narodowość państwową?Tak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka