14.10.10, 12:07
jak jest historia tego budynku? Przed remontem elewacji odstawal na korzysc od innych w okolicy a razem ze szkola podstawowa po drugiej stronie skweru tworzyl pewna spojna calosc - chodzi (ta sama elewacja). Doszukalem sie ze kiedys byla tu restauracja Osiedlanka. Ktos mnie oswieci?

sciskam

PanTalon
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Paca 48 14.10.10, 16:50
      Jeśli Ci chodzi o ten budynek przy skwerku od strony Kickiego, to tak była tam kiedyś restauracja. Przynajmniej była tam w latach 60-tych kiedy chodziłam do Przychodni dziecięcej ze swoim chłopakiem.
    • andrzej_b2 Re: Paca 48 14.10.10, 17:25
      pantalon napisał:

> Doszukalem sie ze kiedys byla tu restauracja Osiedlanka. Ktos mnie oswieci?

Trudno oświecić światłego człowieka, ale dorzucę kilka szczegółów z odległych juz czasów, które mogą się do czegoś przydać.
      Gdzieś w rejonie Kickiego/Paca mieszkał mój kolega szkolny, którego matka p. Gniazdowska w latach 50/60. była popularną dentystką w tych okolicach, a jego dziadek dr Władysław Felc lekarzem wenerologiem na Wileńskiej. Gdy osiągnąłem już wczesną samodzielność jeździłem do domu mego kolegi, ale kto by w tamtych latach zwracał uwagę na takie szczegóły jak adres. Chadzało się na wyczucie, jak koń dorożkarski. Dziś, polegając jedynie na okruchach pamięci, wydaje mi się, że w domu nr 48 początkowo była stołówka dla robotników budujących nowe osiedle i domy studenckie.
      Pozdrawiam :-)
      • Gość: lol Re: Paca 48 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 17:30
        Osiedlanka była jeszcze w 90 roku na 100%.
        • andrzej_b2 Ul. Paca 14.10.10, 21:52
          Do roku 1918 droga gruntowa od Fortu Grochów do Pilickiej (późn. Kickiego) nosiła nazwę Czarnej Wisełki, ale już w 1919 r. zmieniła nazwę na Słoneczną, by rok później ustąpić miejsca ul. Paca. I tak już zostało do dziś. Nie będę się rozwodził kim był Ludwik Pac, bo każdy Grochowianin wie.
          Do roku 1939 rozwój ulicy obejmował tylko jej początek, tj. odcinek między Fortem a ul. Wiatraczną. W 1930 r. nie więcej niż sześć posesji uległo parcelacji. Po stronie nieparzystej dwie, obie bez nr: pierwsza oznaczona jako „Grunta Grochów” – wł. Józef Frączkowski i druga „Tab. N2 wsi Grochów nr 5 i 6” – wł. Julianna Szerbert.
          Po stronie parzystej były cztery posesje: jedna oznaczona jako „ Nieruchomość ziemska Grunta Grochów” – wł. Stanisław Janiszewski i trzy ponumerowane: nr 2 – wł. Apolinary Junak, nr 4 – wł. małż. Wewerek i nr 6 – wł. Natalia Lichotin. Widocznie tuż po 1930 r. właścicielem posesji nr 4, stał się niejaki Łączak, bowiem na jego nazwisko został zatwierdzony w latach 1932/33 projekt budynku mieszkalnego, a p. Stefan Wewerek – urzędnik ministerstwa skarbu – w końcu lat 30. i w czasie okupacji mieszkał pod tym adresem. Przed rokiem 1939 powstały jeszcze nr 8 i 8a – wł. inż. wodno-kan. S. J. Kossowski i tan stan przetrwał do roku 1950, kiedy rozpoczęto budowę Osiedla Grochów II.

? Copyright by andrzej_b2
          Wykorzystywanie tekstu w jakiejkolwiek formie wyłącznie za zgodą Autora
        • Gość: tia Re: Paca 48 IP: *.aster.pl 14.10.10, 22:36
          forum.gazeta.pl/forum/w,292,117542674,117567624,Re_Mozna_Mrowcza_objechac.html
          • pantalon Re: Paca 48 15.10.10, 10:21
            Serdecznie wszystkim dziekuje :) a zwlaszcze nieocenionemu p. Andrzejowi

sciskam

PanTalon
            (bardziej oswiecony) :)
            • stas_g Re: Paca 48 15.10.10, 14:54
              Gwoli ścisłości dodam jeszcze, że w Osiedlance podawano znakomitą kaczkę z jabłkami, a wieść gminna głosiła że w tym budynku na przełomie lat 60 i 70tych mieszkał pan Ryszard Poznakowski.
              Pozdrawiam S.
              • wela53 Re: Paca 48 03.11.10, 22:44
                Pan Ryszard Poznakowski wynajmował mieszkanie na 2 piętrze. Często Cały zespół Trubadurzy zbierał się i robili próby . A my dzieciarnia słuchaliśmy i czekaliśmy jak będą wychodzić.
                Wspaniałe lata 60-te
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka