Dodaj do ulubionych

Rowerkiem do centrum

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 17:47
Ponieważ wielka transeuropejska impreza jest blisko, planuje parę razy przewieźć swoje tkanki do pracy za pomocą roweru. Przy okazji nie chciałbym żeby owe tkanki zostały przerobione na garmażerkę przez zabłąkanego TIRa lub całkiem żwawego dresika w golfie GTI rocznik 1993.
Czy możecie mi wskazać wasze ulubione trasy, żeby trafić w okolice Politechniki? Jeżdżę z osiedla Sadul. Do Wału mam drogę prostą, ale dalej?
- Siekierowskim i wzdłóż Wisły?
- Łazienkowskim? da się niem przejechać? I którędy dalej?

Poradzicie?
Obserwuj wątek
    • adminppdwir Re: Rowerkiem do centrum 05.06.12, 17:50
      Siekierkowskim, Beethovena, Dolną do góry i dalej prosto.
      • Gość: Bobi Re: Rowerkiem do centrum IP: 212.160.172.* 13.06.12, 08:27
        Dzięki,
        zamiast Dolną pojechałem Spacerową.
        Fajna droga. Muszę przyznać że najfajniej jeździ się po Wawrze :-)
        • Gość: abo Re: Rowerkiem do centrum IP: *.cebit.com.pl 13.06.12, 16:56
          Wałem Miedzeszyńskim do mostu Poniatowskiego a potem wzdłuż Marszałkowskiej.
          Poniatowszczakiem jest łagodniejszy podjazd do centrum tylko że dość długi bo aż do Nowego Światu ale można dać radę.
          • aninianin Re: Rowerkiem do centrum 13.06.12, 17:03
            A jak sie dostajesz na most Poniatowskiego z walu? Przeciez tam sa tylko schody ? I trzeba jechac waskim chodnikiem po moscie? No chyba ze jestes jednym z samobojcow probujacych jechac jezdnia , ale to traumatyczne przezycie.
            • Gość: Bobi Re: Rowerkiem do centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 17:48
              Łazienkowska też dla rowerów niedostępna, tylko kamikadze.
              Jak się jeździ ścieżkami, to troch widać czego brakuje, co jest spartolone, co by się przydało. Łazienkowska potrzebna jak woda. Nawet były jakieś plany, ze po remoncie TŁ będzie można rowerować. Ale nie jestem pewien czy to w ramach tego najbliższego, czyli za rok.
              • mecenas_misiura Re: Rowerkiem do centrum 20.06.12, 14:15
                Mi ze środka Gocławia do Politechniki zajmuje ok. 17-20min - Wałem, potem TŁ (jest wąsko, dwa rowery trudno się mijają), południową stroną na Rozdroże, potem jest kładka ze ścieżką rowerową na północną stronę TŁ do samej Politechniki. Z powrotem to ok. 12-15 min (bo z górki).
                • wajego Re: Rowerkiem do centrum 20.06.12, 14:42
                  Jak dla mnie to jakaś ekstrema;) Jeśli dobrze policzyłem 4 razy nosisz rower po schodach (Wał/Trasa, WisłostradaX2, Rozdroże). No i Agrykola pod górkę. Dobrze liczę?
                  • mecenas_misiura Re: Rowerkiem do centrum 20.06.12, 18:38
                    Tylko Wał/TŁ i 2x Wisłostrada - 3 razy, a na wale z TŁ są szyny dla rowerów. Nie jade agrykola pod górkę, tylko wzdłuż południowej jezdni TŁ (od rozbrat do rozdroża) - też pod górkę, ale za to z powrotem jest z górki. :) Nie wiem czy jest szybsza trasa, a rano na czasie mi zależy.
            • Gość: tia Re: Rowerkiem do centrum IP: *.unknown.vectranet.pl 13.06.12, 18:57
              A ja często tak jeżdżę. Wałem, na Poniatowszczaka wjeżdżasz ślimakiem dla samochodów, potem niestety wąskim chodnikiem, ale daje radę. Z Gocławia pod palmę 20-25 minut, bez wysiłku, bez potu. Z powrotem 12 minut;) Cały czas z góry.
              Ostatnio jest łatwiej, bo na moście zrobili podjazd w wieżyczce i obniżyli krawężniki. Spoko.
              Dolna i Spacerowa wymaga kondycji. Ja wczesną wiosną nie daję tam rady do samej góry:(
              Po miesiącu jeżdżenia nie ma już problemu.
              • Gość: Roberto Re: Rowerkiem do centrum IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 15.06.12, 14:14
                To już wiem kto jest winny za jeżdżenie po chodniku. Postępujesz egoistycznie.

Im więcej rowerzystów będzie na jezdni tym kierowcy będą bardziej ich szanować.
                • Gość: tia Re: Rowerkiem do centrum IP: *.unknown.vectranet.pl 15.06.12, 18:20
                  I co teraz zrobisz z tą wiedzą?

BTW moim zdaniem to rowerzyści jeżdżący Poniatowszczakiem jezdnią postępują egoistycznie. W dupie mają 100 osób w snującym się za nimi autobusie i w dupie mają swoich bliskich. Chyba, że zostawią im pokaźny spadek.
                  • le5zek Re: Rowerkiem do centrum 19.06.12, 13:17
                    W normalnym mieście autobus jeździłby po moście wyasfaltowanym torowiskiem dla tramwaju (które się znajduje na Poniatowskim) i nie trzeba by było malować buspasa na jezdni.
                    • wajego Re: Rowerkiem do centrum 19.06.12, 14:12
                      Racja, ale nie dotyczy Poniatowszczaka. Tutaj ruch tramwajowy jest tak duży, że już same tramwaje robią korek. Poza tym dalej, w Alejach, jest za wąsko, żeby na torach zrobić 2 trambuspasy. Trzeba pamiętać, że to most zaprojektowany przed wojną, nie bardzo przystaje do dzisiejszych potrzeb...
                      • Gość: hi hi hi Re: Rowerkiem do centrum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.12, 22:52
                        A czytacie też książki (jak w autobusie) podczas tej wyprawy do Centrum, bo jak hard core to na całego.
                      • robertrobert1 Re: Rowerkiem do centrum 21.06.12, 20:58
                        wajego napisał:

> Trzeba pamiętać, że to most zaprojektowany prze
                        > d wojną, nie bardzo przystaje do dzisiejszych potrzeb...

W Czeskiej Pradze mają jeszcze starszy most...most Karola. Jest dużo węższy od Poniatowszczaka a sprawę ruchu drogowego rozwiązali prosto. Zamknęli most dla ruchu kołowego. Tylko piesi i rowerzyści. Proste i skuteczne rozwiązanie. Ale czy Warszawa jest gotowa na taką rewolucję...
                        • Gość: Bobi Re: Rowerkiem do centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 23:22
                          Wszystkie mosty tak zamknęli?
                          U nas też jest Śląsko-Dąbrowski.
                      • le5zek Re: Rowerkiem do centrum 22.06.12, 15:28
                        Ja nie sugerowałem buspasa na torach w alejach, ale tylko na moście. Wjazd na tory na rondzie Waszyngtona, zjazd na de Gaulle'a. Tam gdzie są 2 pasy jezdni a nie 3.
                        A skrajnia autobusu jest węższa niż tramwaju więc z mieszczeniem się na pasie nie byłoby problemu.
                        Z natężeniem ruchu tramwajów też przesada. Po Słąsko-Dąbrowskim jeździ więcej tramwajów a mimo to jest tam buspas na torach.
                  • robertrobert1 Re: Rowerkiem do centrum 21.06.12, 20:52
                    Gość portalu: tia napisał(a):

> BTW moim zdaniem to rowerzyści jeżdżący Poniatowszczakiem jezdnią postępują ego
                    > istycznie. W dupie mają 100 osób w snującym się za nimi autobusie i w dupie maj
                    > ą swoich bliskich. Chyba, że zostawią im pokaźny spadek.

Sugerujesz, że tarasuję drogę autobusom... Wybacz ale jeszcze nie spotkałem kierowcy ZTM, który miałby problem z wyprzedzeniem rowerzysty a jeśli jakiś ma to widocznie nie nadaje się na zawodowego kierowcę.

A ja akurat dbam o rodzinę. Zamiast wydawać kasę na siedzenie w samochodzie wolę te kasę przeznaczyć na zaspokojenie głodu swojego i mojej rodzinie.
                    • Gość: tia Re: Rowerkiem do centrum IP: *.unknown.vectranet.pl 21.06.12, 22:14
                      roberto wyluzuj. Wiem o co Ci chodzi, zasadniczo masz oczywiście rację.
                      Przecież w szczycie na Poniatoszczaku lewy pas korkują, jak to słusznie nazywasz, blachosmrody. Dlatego rowerzysta na buspasie (po póki co taki tam jest) blokuje autobus.
                      Peace, respect i pochwalony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka