Dodaj do ulubionych

Moje zdjęcia Grochowa...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 23:13
Dodałam kilka nowych zdjeć... nie duzo bo ostatnio nie miałam w ogóle czasu.
Pozatym chyba poczekam do jesieni az spadną liście. Czekam też aż ktoś z Was
zamiesci zdjecia swojego autorstwa :) Póki co zapraszam do mojego albumu:
www.album.com.pl/album.php?id=4629
Obserwuj wątek
    • Gość: DoKo KSP Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 10:41
      acha, na dole strony mozna oddać głos na album :) Oczywiscie do niczego nie
      namawiam - jedynie informuję ;)
      • edeka5 Re: Moje zdjęcia Grochowa... 14.07.04, 13:20
        Oddałam, zanim przeczytałam ten post :-)))
        Świetne zdjęcia DoKo. Nie pamiętasz, gdzie był ten spalony dom?
        • pol-a Re: Moje zdjęcia Grochowa... 14.07.04, 22:47
          Zagłosowałem. Ale ładna perspektywa kościoła na Szembeku - fotka nr 66472. To
          naładniejsza świątynia na Grochowie. Jaka lekka bryła, świetna ekspozycja w
          przestrzeni - centralna część placu - i te kolory.
          DoKo, napisz coś coś swoim czworonożnym przyjacielu:)
          • Gość: DoKo KSP Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 10:18
            Dzieki serdeczne za głosy i za miłe słowa :) Edeka, pewnie że pamiętam gdzie
            stoi ten dom.Ale to taka moja mała tajemnica ;) Pola, mój czworonozny
            przyjaciel wabi się Laki :) Był sierotką - wzięlismy go ze schroniska na
            Paluchu. Biedczek był taka chyudzinką że ludzie krzyczeli na mnie na ulicy że
            psa głodzę :) teraz mówią że spasiony :)) W schronisku powiedzieli nam że zdrow
            jak ryba a ppotem okazało sie że ma początek nosówki :( ale udało sie go
            wyleczyć i jest najkochańszy na świecie :) W rzeczywistosci wygląda lepiej niż
            na zdjęciach - psiak nie co nie fotogeniczny :) Sprawia od czasu do czasu duzo
            problemów kiedy ma gorsze dni (lata za sukami, gryzie sie z psami) ale
            przeważnie jest przesłodki i grzeczny :)
            Edeka, widziałam Twój album... trochę mi wstyd że tak weszłam w Twoją
            prywatność nie proszona ale w końcu album byl autorski nie prywatny.
            Fotoreportaż z wycieczki do Tończy swietny :) Nie daleko Liwca mam działkę wiec
            w dzieciństwie często bywałam w okolicach muzeum i kapalam sie w rzece :) miło
            zobaczyć te okolice na zdjeciach, dawno już tam nie byłam. Węgrów tez.. tam
            zszywali mi rękę po małym wypadku :) Pozdrawiam.
            Pola, jak to u Ciebie jest ze zdjeciami? Może Ty załączysz jakieś swoje
            zdjecia? :) Tzn. swojej okolicy :)
            • edeka5 Re: Moje zdjęcia Grochowa... 15.07.04, 12:10
              Nie przejmuj się DoKo. Album był jak zauważyłaś autorski i był przeznaczony dla
              innego forum, więc ogólnie dostępny. Osoby biorące udział w wycieczce do Tończy
              poznały się ponad pół roku temu przez forum internetowe i utrzymują kontakty do
              dziś i mam nadzieję o jeden dzień dłużej.
              Aha, zdjęcia są nie tylko moje. Muszę to zaznaczyć w albumie.
            • pol-a Re: Moje zdjęcia Grochowa... 19.07.04, 17:18
              Uratowałaś sympatycznego psinę. Jak nic pójdziesz do nieba:) A co to za
              sadzawki uwieczniłaś?
              • doko_ksp Re: Moje zdjęcia Grochowa... 19.07.04, 19:51
                pol-a napisał:

>A co to za sadzawki uwieczniłaś?

To jest Staw... :) Juz kiedyś wspominałam o nim przy okazji zakładu karnego. Ot
                takie niewielkie jeziorko. Niektorzy łowią tam ryby... latem co bardziej
                zdesperowani się nawet kąpią ale tego nie polecam :)
                • doko_ksp Re: Moje zdjęcia Grochowa... 19.07.04, 19:56
                  Acha... jeszce co do tego stawu.. oficjalnie nazywa sie Staw kozia Gorka ale w
                  zeszlym roku zaczepiła mnie kobieta która zapewne po wielu latach powrocila w
                  te strony i zapytala czy jest jeszce jeziorko .. no właśnie i to wyleciało mi z
                  głowy :( zapytała o jeziorko i podała jakąś jego nazwę, tak je tu widocznie
                  nazywano ale za nic nie pamietam jak brzmiała ta nazwa :/ B....? nie wiem
                  zresztą czy na "B" , potem zdawało mi sie ze cos w stylu Bantiki ale teraz juz
                  nie jestem pewna........
                  • pol-a Re: Moje zdjęcia Grochowa... 20.07.04, 21:21
                    To ciekawe. Może podpytałabyś co starszych sąsiadów o dawną (?) nazwę tego
                    zbiornika? Naprawdę są tam ryby?
                  • obiwan2 Re: Moje zdjęcia Grochowa... 21.07.04, 20:19
                    jeziorko nazywane bylo przez lokalnych mieszkancow Bałki, zabij mnie ale nie
                    powiem skąd się ta nazwa wzięła, natomiast oficjalnej Kozia Górka nikt nigdy
                    nie używał. Album bardzo fajny, łezka się w oku kręci, rejony mojego
                    dzieciństwa , sto lat tam nie byłem, proszę bardzo o WIĘCEJ, pozdrawiam
                    wszystkich grochowiaków
                    • doko_ksp Re: Moje zdjęcia Grochowa... 22.07.04, 12:18
                      No i sprawa jeziorka sie wyjaśniła :) Dzięki Obiwan2 :) Więcej zdjęć owszem,
                      będzie ale najwcześniej za miesiąc...(chwilowoo nie mam aparatu - wyjechal na
                      wakacje, potem ja wyjezdżam - 1.08 - 15.08) chociaż wydaje mi się że raczej
                      poczekam do jesieni, gdyż jak mowilam zabudowania są wtedy lepiej widoczne, nie
                      zasłaniają je liście. Także proszę o troche cierpliwości :)Cieszę się że mój
                      album się spodobał. O wszelkich aktualizacjach będę informować tu - na forum.
                      Pozdrawiam.
                      • pol-a Re: Moje zdjęcia Grochowa... 22.07.04, 20:34
                        Jeziorko o dwóch nazwach - to ciekawostka. Może uda się wyjasnić etymologię tej
                        nieoficjalnej?
                        Obiwan2, czy pamiętasz może wystrój apteki na rogu Grochowskiej i Chłopickiego?
                        Tam handlują lekami od ponad 70. lat ale obecna aranżacja jest młodsza. Cześć
                        mebli pochodzi zapewne z lat 60./70. Reszta ma metrykę z lat 90. A jak wnętrze
                        wyglądało wcześniej?
                        • obiwan2 Re: Moje zdjęcia Grochowa... 22.07.04, 22:16
                          apteka, powiadasz... z tego co pami€tam, w latach 70 i 80 wystrój był bardzo
                          elegancki, wszystkie bardzo wysokie szafy apteczne były w ciemnym drewnie,
                          drzwi oszklone, kontuary również zrobione były z ciemnego drewna wszystko z
                          pewnością mocno wiekowe, podłogi nie pamiętam, chyba coś typu kamień , raczej
                          nie drewno,bo w czasie zimy było czadersko ślisko, ale tu naprawdę nie mam
                          pewności. Pamiętam natomiast że bardzo długo mieli na wyposażeniu starą kasę ,
                          typu przedwojennego, która bardzo "dźwięcznie " pracowała. Jak to wygląda
                          obecnie nie mam pojęcia, bo od ładnych 7 lat nie ma mnie w Warszawie,a i to co
                          mi się mgli to też może być zniekształcone. Ogólnie w pamięci mam drewno w
                          dużych ilościach. Może zagadnij właścicieli, będą bardziej pomocni. Pzdr
                        • hp_lovecraft Re: Moje zdjęcia Grochowa... 23.07.04, 08:27
                          O ile pamiętam to w latach 80tych były tam takie typwe apteczne meble z
                          ciemnego drewna, drewniana ławka (chyba jeszcze jest, ale głowy nie dam) i
                          oddzielne okienko kasowe po prawej stronie
                          • pol-a Apteka z historią 23.07.04, 21:34
                            Zabytkowej kasy już niestety nie ma. Jest drewniana ławka, kontuar i meble z
                            drewna ale chyba po renowacji, bo w kolorze jasnym, lakierowane na połysk. Na
                            podłodze banalna, nowa terakota. Sufit - niedokładnie pamiętam - ale chyba
                            obniżony i z halogenami. Ale sam fakt, że to najstarsza w dzielnicy apteka -
                            trwa w tym samym miejscu od ponad 70. lat - bardzo imponuje.
          • Gość: Mat Re: Moje zdjęcia Grochowa... IP: 5.5R* / *.nokia.com 15.07.04, 13:00
            Pewnie że najładnejszy - tyle że konkurencja żadna. Architektura współcześnie
            budowanych kościołów (a takich u nas większość) pozostawia przeważnie
            wieeeeeeleee do zyczenia. A przedwojenny modernizm to jest to!

Kościół na Saskiej Kępie też jest pierwsza klasa nawiasem mówiąc.
            • pbd2 Re: Moje zdjęcia Grochowa... 15.07.04, 17:31
              To prawda - zawsze jak sie wybieram w te okolice to staram sie przejsc lub
              przynajmniej przejechac kolo Szembeka, zeby popatrzec na koscol. To chyba jeden
              z najlepiej zakomponowanych placow miejskich w Warszawie, szkoda tylko, ze taki
              zaniedbany...
              • pol-a Re: Moje zdjęcia Grochowa... 19.07.04, 17:23
                Absolutnie się zgadzam. Szembek to jedno z najurokliwszych miejsc W-wy z
                zachowaną architekturą przedwojennego przedmieścia. Powinien doczekać się
                rewitalizacji.
                • pbd2 Rewiatlizacja!!! 24.07.04, 16:24
                  W ogóle WSZYSTKO powinno się w Warszawie doczekać rewitalizacji, również
                  osiedla socrealistyczne. Muranów się sypie, na MDM - ie klatki schodowe
                  smierdzą moczem i nie ma na nich światła (ostatnio miałem nieprzyjemny
                  obowiązek udania się tam na chwilę) - mam takie głupie wrażenie, że p to miasto
                  nikt nie dba. A fasady kamienic w całym ciągu Targowa, Waszyngtona -Grochowska:
                  szarobure i częściowo "upiększone" po wojnie poprzez likwidacje dekoracji
                  architektonicznych! Dobrze, że przynajmniej niektórymi kamienicami w
                  Śródmieściu się zajęto...
                  • pol-a o socrealizmie 26.07.04, 15:48
                    Niestety, o ile coraz więcej osób dostrzega urodę i widzi sens restauracji
                    dziewiętnastowiecznych kamienic (również na prawym brzegu), o tyle architektura
                    socrealizmu jest uważana za bezwartościową i lekką ręką wydaje się zgodę na jej
                    burzenie. (Do tego typu ignorantów należy np. chasający po południowopraskim
                    forum alex4). Tak, jak w przypadku kina Praha, które kapitalnie łączy
                    socrealizm z póżnym modernizmem. I jest w o niebo lepszym stanie niż głoszą
                    zwolennicy potraktowania go kilofem.
                    • pbd2 Re: o socrealizmie 31.07.04, 16:28
                      Burzenia kina Praha nie rozumiem, bo to całkiem udany budynek. Czy jeszcze ktoś
                      gdzieś chce burzyć jakiś socrealizm? Przecież te domy mają już wartość
                      zabytkową! Ostatnio odnowiono kolorowe mozaiki przy pl. Konstytucji - cudeńko,
                      niezależnie od ideologicznej głupoty, która natchnęła architektów, czy może
                      raczej zleceniodawców. Jesli chodzi o burzenie, to raczej zburzyłbym os.
                      Żzelaznej bramy i odtworzył tam normalne miasto..
                      • doko_ksp Moje zdjęcia Grochowa... 18.08.04, 08:40
                        Mała aktualizacja. Dodałam 6 zdjęć. Muszę kieedyś się zmobilizowac i zrobić
                        naprawdę dużą aktualizację ;)
                        Zapraszam: www.album.com.pl/album.php?id=4629
                        • pol-a Re: Moje zdjęcia Grochowa... 20.08.04, 10:27
                          DoKo, należy Ci się gorąca czekolada pijalni Wedla na Kamionku:)
                          Ładne perspektywy. I klimat. Grochów z kościołem na Szembeku i morzem dachów
                          starych kamienic wygląda jak zupełnie osobne, przedwojenne miasto.
                          Z którego budynku fotografowłaś?
                          • doko_ksp Re: Moje zdjęcia Grochowa... 20.08.04, 15:20
                            Dziękuje serdecznie :) Zdjęcia były robione z budynku przy Wspólnej Drodze 8
                            (takie wysokie budynki,z boku mają żółte panele ścienne). Za to dzisiaj
                            odkryłam prawdziwą perełkę :) jak ze zdjeć pana Perchucia :) PRAWDZIWY
                            pastorał :) Jak tylko zrobie zdjecie zamieszczę w albumie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka