Gość: Tomala IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.13, 14:57 Mam wrażenie, że w każdym przedszkolu są teraz zajęcia z religii, zresztą jedynej obowiązującej... Czy to tylko moje wrażenie, czy na Pradze-Południe są jednak jakieś świeckie przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bobi Re: Przedszkole bez religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.13, 15:23 W Wawrze nie słyszałem o przedszkolu które ma jakiekolwiek lekcje religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przedszkole bez religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.13, 18:02 w przedszkolach w Wawrze też jest religia w przedszkolach, ale jest dobrowolna, tak jak w szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia taaa, dobrowolna.... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.06.13, 21:59 Podaj przykład przedszkola (piblicznego), w którym dzieciom niechodzącym na religię oferowane jest cokolwiek w zamian - poza wytykaniem palcami odmieńca, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przedszkole bez religii IP: *.play-internet.pl 09.06.13, 23:04 Naprawdę? Moje dzieci po kolei chodzą do przedszkola w Śródmieściu i nigdy nie było religii (przynajmniej od 2007 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.teleaudio.pl 10.06.13, 10:33 Nie chcę po prostu posyłać dziecka na zajęcia z religii i nie chcę tez sytuacji, w której pani powie do mojego syna "a ty teraz idź się sam bawić, reszta dzieci ma zajęcia bez ciebie". Szukam świeckiego przedszkola w okolicy, czy są takie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Przedszkole bez religii IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 11:25 Poczytałem sobie w sieci o religii w przedszkolu i wychodzi na to, że jak rodzice chcą, to powinna być. A więc oddasz dziś dziecko do przedszkola bez religii, a tu kilku moherów się zbierze i religię wprowadzi - a twoje dziecko w jej czasie będzie za karę klęczało na grochu. Odpowiedz Link Zgłoś
boj_w_chucie Re: Przedszkole bez religii 10.06.13, 12:14 O moherach już napisałeś, dodaj jeszcze coś o biciu katoli... Już wolę, żeby dziecko uczyło się religii, miłości do bliźniego, której fundamentem jest "Kazanie na górze" niż miałoby mieć jakikolwiek z tak nienawistnymi osobami jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Przedszkole bez religii IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 12:18 Niby racja, ale czy Stary Testament uczy miłości do bliźniego to bym polemizował. PS. Wstałeś lewą nogą? Odpowiedz Link Zgłoś
boj_w_chucie Re: Przedszkole bez religii 10.06.13, 12:21 Lewą nogą nie, ale fakt, że jestem trochę niewyspany. Junior o 6 pobudkę zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Przedszkole bez religii IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 12:46 No to lepszego dnia życzę! Choć podobno idą burze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.teleaudio.pl 11.06.13, 13:20 W deklaracjach to niestety rodzimi fundamentaliści są mocni, ale praktyka pokazuje, że są wyznawcami zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Przedszkole bez religii IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.13, 14:13 Katolicy wyznawcami zła? Ateusze wyznawcami dobra? Jakież miałem szczęście żyć przed 1989 w oazie dobra! Z autopsji znam w Warszawie przedszkola bez religii i szkoły podstawowe z religią, w których dzieci na nią nie uczęszczające nie są w żaden sposób poszkodowane (może poza faktem, że nie miały zajęć w ogóle w trakcie rekolekcji). Może palikociarnia organizuje jakieś przedszkola dla członkostwa, dowiedz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.teleaudio.pl 12.06.13, 18:04 A co to za argument, że "przed 89 to..."? Czy to znaczy, że biskupi nie łamią konkordatu, nie są wspierani przez państwo? Mam przypominać o wrogich działaniach kościoła wobec polskich dążeń niepodległościowych? Mam prawo posłać dziecko tam, gdzie nie będzie narażone na destrukcyjny wpływ kleru i katechetów. ŻADNE badanie skutków wprowadzenia religii do szkół w Polsce nie wykazało jej pozytywnego wpływu na wychowanie. Jest odwrotnie, marnowany jest czas na bzdury wymyślane przez niedouczonych katechetów. Ciekawe, że zrównałeś w swojej wypowiedzi katolików z fundamentalistami, bo niestety taka jest w Polsce rzeczywistość. Tu jest zaścianek, ale podobnie jak za króla Sasa fundamentaliści są dumni z zacofania i wbrew logice wierzą, że mają rację "i już niedługo "to Europa będzie wielbić Chrystusa narodów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Przedszkole bez religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 20:50 Chciałabym zapoznać się z badaniami o negatywnym wpływie religii w szkołach na wychowanie - możesz podpowiedzieć kto takie robił i gdzie je znajdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 22:06 Jedno z wielu (masz google): wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Raport-o-dyskryminacji-i-tolerancji-religijnej-w-szkolach,wid,15169841,wiadomosc.html?ticaid=110c1e Zapewne stwierdzisz, że to "wrogowie kościoła", "lewacy", "palikot" itd. Proszę podaj źródło do jakiegoś świeckiego badania, które wykazało pozytywny wpływ religii w polskich szkołach na nauczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Przedszkole bez religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.13, 14:02 Sam już sobie odpowiedziałeś na temat raportu fundacji Polistrefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.teleaudio.pl 13.06.13, 18:24 Żeby na koniec (bo to nie to forum i już nie będę się odzywać) dolać trochę ognia to Ci przypomnę, że prawo głosowania, własnego wyboru stylu życia (szczególnie jako kobieta - mniemam po nicku) itd. itp. zawdzięczasz masonerii. Kościół z tymi prawami walczył i to ostro, do dziś walczy, choć po kryjomu. Już zmurszały symbol demokracji - USA - to dzieło masonerii, która do czasów powojennych miała tam miliony członków. Chcesz więcej kościoła - chcesz mniej praw dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
minia40 Re: Przedszkole bez religii 13.06.13, 08:54 U mnie w przedszkolu nie ma religii. Dzieci bawią się i uczą. Przedszkole nazywa się Przedszkole Złota Rybka . tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 10:56 To już niestety całkiem nie ta dzielnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waleria Re: Przedszkole bez religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.13, 21:48 Wiesz, zawsze możesz powiedzieć, że dziecko nie będzie chodzić na religię i wtedy przedszkolanki będą z nim robić coś innego - moja szwagierka tak zrobiła. ___________ tanie przedszkole Warszawa - zobacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.13, 00:20 > Wiesz, zawsze możesz powiedzieć, że dziecko nie będzie chodzić na religię i wte > dy przedszkolanki będą z nim robić coś innego - moja szwagierka tak zrobiła. Krótko mówiąc, "drogie dziecko teraz idziesz sobie na bok, a reszta będzie bawić się bez ciebie". Już w pierwszych latach życia pokazywanie, że jak nie jesteś katolikiem, to nie należysz do grupy. To się nazywa wywieranie nacisku. ps. www.wsp.krakow.pl/konspekt/12/archiwum12.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Przedszkole bez religii IP: 195.117.224.* 10.06.13, 11:25 w 292 na Walecznych nie ma religii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.teleaudio.pl 11.06.13, 13:19 > w 292 na Walecznych nie ma religii Dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzurawie Re: Przedszkole bez religii 11.06.13, 13:53 Religii nie ma też w przedszkolu 370 przy Umińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Przedszkole bez religii IP: *.teleaudio.pl 12.06.13, 18:04 Dzięki:) To bliżej mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia nie dramatyzuj...... IP: 194.181.61.* 14.06.13, 15:06 że religia wpływa destrukcyjnie na dziecko. Może daj mu wybór? Moje dzieci chodziły do przedszkola na Dworcowej. Starszy chodził bez problemu, a młodszemu potem się nie podobało na zajęciach z religii i przestał na nie chodzić. W sensie,że zgłosiłam, że nie chce uczestniczyć już w zajęciach. I nikt z tego problemu jakoś nie robił, ani wychowawcy ani inni rodzice ani ja. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzarogata Re: Przedszkole bez religii 26.06.13, 13:24 Potwierdzam - moje dziecię chodzi do 370 i religgi nie ma i z tego co wiem nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzarogata Re: Przedszkole bez religii 02.09.13, 16:15 potwierdzam - w 370 nie ma - juppi :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
renea1 Re: Przedszkole bez religii 27.06.13, 11:00 W ubiegłym roku w "Wiatraczku" też nie było religii. Odpowiedz Link Zgłoś
80mama Re: Przedszkole bez religii 01.07.13, 19:31 W punkcie przedszkolnym na Międzynarodowej 47a nie ma religii. Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: Przedszkole bez religii 21.07.13, 17:54 W przedszkolu 331 tez nie ma religii. Odpowiedz Link Zgłoś