Dodaj do ulubionych

Rowery na Balkonie

IP: *.143.161.230.rev.kbt.pl 19.06.13, 10:10
Witam Wszystkich.
Mieszkam na Przyczółku Grochowskim i mam balkon wielkości 1x1. Trzymam na nim 2 rowery w ten sposób, że przednie koła wystają poza balkon. Wczoraj pojawił się u mnie dozorca i powiedział , że muszę zdjąć rowery z balkonu bo takie jest zarzadzenie administratorki budynku. Mam pytanie czy może ktoś już taki problem miał i są na to jakieś przepisy. Będę wdzięczny za pomoc zanim ruszę na wojnę z administracją.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: tia Re: Rowery na Balkonie IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.06.13, 11:19
      Jakiś przepis (nie chce mi się szukać) mówi, że nic nie może wystawać poza obrys budynku. Czyli w tym przypadku poza barierkę balkonu. Jak to ma się do życia najlepiej pokazują wszechobecne anteny satelitarne;)
      Ale niech administracja poda podstawę prawną, podziel się na forum.
      • Gość: gizmo Re: Rowery na Balkonie IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.13, 14:53
        Karmniki, flagi, kwiaty, wychylający się z balkonu (np. palący) - to wszystko zostanie opodatkowane.
        Przypomina mi się angielski podatek od ilości okien, którego skutkiem były kamienice z większością zamurowanych otworów okiennych.
        • Gość: tia Re: Rowery na Balkonie IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.06.13, 16:06
          kamienice z większością zamurowanych otworów okiennych.

No proszę, to mi przypomina jako żywo najpiękniejszą w Europie starówkę. Kamionkowską. Ale żeby angielscy gentlemani tak ordynarnie zerżnęli??? Szok.
          • Gość: gizmo Re: Rowery na Balkonie IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.13, 17:11
            Akurat na Kamionku zamurowuje się okna by nie kłuć bogactwem w oczy.
            • Gość: Grochowianka Re: Rowery na Balkonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 23:40
              A moje skrzynki z kwiatkami?
              Też do opodatkowania?
              Wystają przecież... a miało być tak ładnie, nawet słyszałam jakieś hasła: Warszawa w kwiatach czy coś takiego...
    • robertrobert1 Re: Rowery na Balkonie 20.06.13, 09:56
      Idż do administracji i poproś o regulamin osiedla. Jeśli w regulaminie nie będzie zapisu o zakazie trzymania sprzętu sportowego na balkonie to ... olej ich.
      • Gość: gizmo Re: Rowery na Balkonie IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.13, 10:32
        Nie chodzi o trzymanie sprzętu na balkonie tylko o wystawanie kół poza obręb balkonu.
        Nie wiem o które osiedle chodzi, ale przykładowo sprawdziłem regulamin SM Przyczółek Grochowski:
        www.przyczolek.waw.pl/index.php?strona=regulaminy
        A tam stoi:
        § 12. 3. Zabrania się przechowywania na balkonach przedmiotów oszpecających wygląd domu, materiałów łatwopalnych i żrących. Przedmioty przechowywane na balkonie nie mogą wystawać poza jego obręb .
        • robertrobert1 Re: Rowery na Balkonie 20.06.13, 11:07
          A to zmienia postać rzeczy. Zatem rowery należy trzymać w mieszkaniu lub na klatce czyli na galeriach albo zażądać od administracji osiedla zbiorowych bądź indywidualnych boksów na wózki czy rower. Naturalne jest, że najłatwiej jest czegoś zakazać w zamian nic nie oferując.
          kilkadziesiąt lat temu na klatkach były wózkownie ale one zostały przerobiona na punkty komercyjne.
          • rozbawiony0 Re: Rowery na Balkonie 20.06.13, 23:59
            wydaje mi się że jest równość, samochód też by wystawał
    • Gość: ala Re: Rowery na Balkonie IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 23:48
      nie szkoda Ci rowerów? na balkonie narażone na czynniki atmosferyczne zniszczą się 5x szybciej niż stojąc w pomieszczeniu.
    • rozbawiony0 Re: Rowery na Balkonie 21.06.13, 00:00
      to trzymaj kołem opartym o drzwi balkonowe
      • Gość: Przyczółek Re: Rowery na Balkonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 15:34
        A mnie spółdzielnia może w dupę pocałować , będę trzymał rowery na balkonie a jak podskoczą mi to psami poszczuję i tyle w temacie.
        • Gość: tia Rozumiem, IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.06.13, 17:31
          że na balkonie również rozpalasz grilla, sam przerabiasz instalację elektryczną i bez pytania zbudowałeś kratę na klatce? O wystawianiu siatek ze śmieciami za drzwi nawet nie wspominając...
    • Gość: Grochowianin Re: Rowery na Balkonie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.13, 18:01
      Witam
      Dzięki Gizmo przewertowałem Regulamin Porządzku Domowego (Dzieki Gizmo na stronie adm. nie mogłem tego znaleść). Niestety jest zapis , że nie można trzymać rowerów na balkonie. Ale jest również o tym , że rowery trzymamy w wózkarni. Tak , że adm. powinna chyba udostepnić takie pomieszczenie. Narazie czekam na pismo i ewentualnie będę walczyło o wózkarnie na Przyczółku Grochowskim. Dla zainteresowanych poniżej kilka punktów z Regulaminu. Jak się coś będzie działo będę dawał znać.
      Pozdrawiam
      § 12
      3. Zabrania się przechowywania na balkonach przedmiotów oszpecających wygląd domu, materiałów łatwopalnych i żrących. Przedmioty przechowywane na balkonie nie mogą wystawać poza jego obręb .
      5. Na balkonach zabrania się trzymania zwierząt, dokarmiania ptaków, korzystania
      z grilla oraz przechowywania rowerów.
      6. Rowery należy przechowywać w specjalnie na ten cel przeznaczonych pomieszczeniach tzw. wózkowniach
      • Gość: tia Re: Rowery na Balkonie IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.06.13, 18:23
        No i git. Pytanie tylko czy jest wózkownia, a jeśli nie, to czy sąsiedzi są skłonni znaleźć środki na jej budowę/przystosowanie, whatever. Myślę, że łatwiej zmienić regulamin (chyba ze wynika to z jakiejś ustawy, nie wiem).
        BTW latem sam trzymam rowery na balkonie, ale na szczęście mam tyle miejsca, że nie jest to żaden problem. Za to krótkie spojrzenie przez okno pokazuje, że na Gocławiu ciężko znaleźć balkon BEZ roweru;)
        pzdr.
        • Gość: gizmo Re: Rowery na Balkonie IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.13, 18:46
          Na jakim Gocławiu? Na Kamionku!
          • Gość: tia Re: Rowery na Balkonie IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.06.13, 22:04
            Ależ gdzież bym śmiał w ogóle porównywać... Ja prosty chłopak z Grochowa jestem.
        • robertrobert1 Re: Rowery na Balkonie 25.06.13, 10:25
          Gość portalu: tia napisał(a):

> Za to krótkie spojrzenie przez okno pokazuje, że na
          > Gocławiu ciężko znaleźć balkon BEZ roweru;)
          > pzdr.

Rzut oka na elewacje .. widzimy rowery na balkonach ... rzut oka przed budynek i widzimy ...a właściwie nie widzimy ani miejsca do zaparkowania roweru ani miejsca na jego przechowywanie. A ponad 15 lat temu w Szwecji przed każdym blokiem były indywidualne boksy rowerowe.

Jak widać co kraj to obyczaj i nic nie tłumaczy tego stanu, że u nas jest cieplej.
          • miky Re: Rowery na Balkonie 25.06.13, 10:31
            A u mnie w spółdzielni jest nawet zakaz trzymania rowerów w garażu podziemnym, bo ponoć bhp i ppoż.
            Naprawdę nie mogę się nadziwić konstrukcji umysłowej ludzi wymyślających takie zakazy, które na pewno nie będą respektowane. Po prostu się ośmieszają i potem nikt nie będzie traktować spółdzielni poważnie. Efektem tego są takie kwiatki, jak mieliśmy przy deklaracjach śmieciowych. Że w Warszawie mieszka 600 tys ludzi;)
          • Gość: gizmo Re: Rowery na Balkonie IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.13, 11:11
            Otóż to, lata temu w jednej ze szwedzkich miejscowości rozsławionych literaturą kryminalną zostawiłem rower na stanowisku przed blokiem mieszkalnym. Po półgodzinie miałem kierownicę i siodełko spuszczone na maxa, a zestaw z kluczami ukradziony - żebym miał trochę naprawy z regulacją. Od tego czasu wiem, że 1) Szwedzi to urodzeni przestępcy; 2) kierownicę i siodełko najlepiej przyspawać; 3) stanowiska dla rowerów przed domami to zasadzki na Bogu ducha winnych Polaków.
            • robertrobert1 Re: Rowery na Balkonie 25.06.13, 12:03
              Twój przypadek jest tylko wyjątkiem od reguły. Tam, czyli we Szwecji, widziałem przed szkołą podstawową parking dla rowerów o długości ...300 m. .. i był pełen! Jestem pewien, że ci wszyscy uczniowie, którzy przyjechali do szkoły rowerem także rowerem ze szkoły zawsze wracali. Tymczasem przed polskimi szkołami ilość rowerów można policzyć na palcach jednej ręki a prze gimnazjami więcej jest samochodów niż rowerów. ABSURD!
              • Gość: gizmo Re: Rowery na Balkonie IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.13, 13:27
                A ja widziałem parking rowerowy przed dworcem kolejowym w Heidelbergu, na którym ilość rowerów przekroczyła tysiąc. Tymczasem przed polskimi dworcami... e, szkoda słów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka