Dodaj do ulubionych

Kamionkowskie nowości kulinarne, cz. 10

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.15, 16:46
Jak już tu pisano na Kamionek przenosi się klub Sen Pszczoły. Trafia do fantastycznych przemysłowych zabudowań Peruna, na pewno dla nich samych warto będzie zajrzeć. A co poza tym nowego?
Przez Grzybki przeszło tornado. ostał się tylko pub w centralnej części. Knajpa azjatycka w budynku A6 ma na sobie informacje o remoncie, który nie ma daty zakończenia, to nie wróży dobrze – a szkoda, była niezła. Knajpa azjatycka w budynku D2, która była koszmarnie zła, zamknięta, bez śladów nowego lokatora. Knajpa prowadzona przez Palestyńczyka zamknięta, ale już na jej miejscu jest nowość – burgerownia Beef4you. tak właściwie to chcą być nazywani restauracja amerykańska, wszystko jest ozdobione gadżetami filmowymi, nazwy burgerów też nawiązują do tytułów filmów. Sklep Kapselek przeniósł się do innego pomieszczenia, a dzięki temu dwa boksy zajęło Bistro Rondelek. To są chyba zwykłe obiady domowe, nie ma menu, nie ma informacji, nic nie ma... A wszystkie te rzeczy odkryłem wizytując Czech Music Pub Warszawa-Praha. Mieści się pod adresem D5, ma dwa poziomy. Z muzyki jest radio czeskie lecące z głośnika non-stop, z Pragi piwa czeskie i namiastka czeskiej kuchni. Tak w zasadzie to jest jedno danie, smażony ser, najgorszy jaki jadłem w życiu. Ludzie, jak w karcie jest jedno danie, to ono powinno być co najmniej poprawne. Następnym razem, jak pojedziecie do Czech, po prostu je zamówcie. Popatrzcie na frytki, na ser, na tatarską omaczkę i zacznijcie od nowa. Piwa są, raczej z butelek, bo lane było jedno. Nie wiem czy mi smakowały, temperatura wewnątrz krążyła w okolicach dziesiątki, przeziębiłem nerki i tyle. Po prostu właściciele oszczędzają na ogrzewaniu – czytaj: nie ma.
Beef4you ma konkurencję na Wiatraku, bo otworzyła się tam sieciówka Bobby Burger – Grochowska 210, pawilony z rurkami z kremem. Jej największa wadą są wysokie ceny, ale okazuje się, ze to nie jest problem na Kamionku – w weekend wszystkie miejsca zajęte!
Na Grochowskiej 237 już wkrótce otwarcie restauracji gruzińskiej – jest szansa, że nowi właściciele zlikwidują nieaktualny napis Kawiarnia Smakosz i poznamy prawdziwą nazwę tego przybytku.
Na Saskiej Kępie bez zmian. To znaczy zauważyłem jedną, na Francuskiej 12a restauracja połączona ze sklepem z winami (stąd nazwa Skład Win) stała się restauracją Miąższ. Tu jest recenzja – raczej zniechęcająca. W tym budynku na rogu była knajpa włoska, jej właściciele proste dania proponowali w cenach michelinowo-trójgwiazdkowych, to się musiało skończyć plajtą.
Coś przegapiłem?
Obserwuj wątek
    • kawon86 Re: Kamionkowskie nowości kulinarne, cz. 10 11.02.15, 08:55
      Dziesiąty odcinek cyklu - to przecież jubileusz. Powinien byc szampan i fajerwerki ! A uzupełniajac : Efes Kebab (Francuska 1) powiększa się, zabudowuje szklanym taflami podcienia budynku. Znika gablota zakładu fotograficznego , która była tam 'od zawsze' . Kiedys wypatrywało się tam kto z saskokępskich znajomych robił sobie zdjęcie;)
      • Gość: gizmo Re: Kamionkowskie nowości kulinarne, cz. 10 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.15, 20:42
        To przeszklenie widziałem, ale likwidacja fotografa to nowość. On tam był od zawsze!
        PS. Obok na Zwycięzców dwa sklepy z amerykańskimi świeczkami zapachowymi. Czy ci Amerykanie myją się rzadziej? Oszczędzają na pralniach?
        • kawon86 Re: Kamionkowskie nowości kulinarne, cz. 10 12.02.15, 10:00
          To tylko likwidacja gabloty. Fotograf - o ile wiem - zostaje.
          • Gość: gizmo PS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.15, 09:41
            Uuups, faktycznie chodziło o witrynę ze zdjęciami, a nie o sam zakład. Witryna fajna, lubiłem sobie pooglądać.

I co?! Nikt nic! Że nie ma nowego baru bezglutenowego? Że Wootwórnia otworzyła restaurację? No ludziska, ruszcie klawisze!

PS. Ogłaszam konkurs. Ile mamy uczelni wyższych na Kamionku? (Wyższa - co najmniej z uprawnieniem do nadawania licencjatu).
            • Gość: mmz Re: PS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.15, 09:53
              Czy bierzemy pod uwage też lewobrzeżny Kamionek?
              • Gość: gizmo Re: PS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.15, 12:13
                Cały. No może poza Targówkiem.
    • e-mka Restauracja Trio 18.02.15, 15:50
      Pojawiła się na Przyczółku Kamionkowskim w pawilonie nad pocztą. Reprezentuje nieprzemijający trend kulinarny "danie dnia schabowy z kapustą". Reklamuje się tak:
      "Szef kuchni w każdą potrawę wkłada "kawałek swego serca".
      www.restauracjatrio.cba.pl/#
      A czemu w adresie internetowym mają "cba", to już nie wnikam :)
    • acek2004 Re: Kamionkowskie nowości kulinarne, cz. 10 31.03.15, 15:02
      na Kobielskiej (prawie vis a vis Koscioła) praga sushi powstało, w miejscu La Stravy. To miejsce ogolnie dość pechowe dla restauratorów. Chyba nie mają pomysłu bo to kolejna knajpa w tej lokalizacji.
      pozdrawiam
      JN
    • bird71 Re: Kamionkowskie nowości kulinarne, cz. 10 03.07.15, 13:58
      Na Grochowskiej przy przystanku Czapelska pod kładką otworzyła się Stacja Grochów z piwami i jedzeniem. Typowa knajpka dla smakoszy rożnej maści piw. Nie znajdziecie tam Żywca i itp czyli piw koncernów piwowarskich.Byłam tam ale dla mnie trochę za drogo. Piwo jabłkowe pyszne polecam 15 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka