Dodaj do ulubionych

szkoła na ks.Sztuki

IP: *.gazeta.pl 14.02.05, 22:11
Rozglądam się po podstawówkach, bo syn już w tym roku idzie do zerówki. Koło
mnie jest 141-sza i jakoś mi ten moloch nie pasuje. Czy słyszeliście coś o
podstawówce prywatnej na ks. Sztuki?
Obserwuj wątek
    • Gość: robbin Re: szkoła na ks.Sztuki IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 15.02.05, 10:33
      Życie Warszawy publikowało swego czasu ranking szkół na podstawie wyników
      testów po podstawówce i ta szkoła na ks. Sztuki okazała się najlepsza w
      Warszawie. Ale z zewnątrz robi wrażenie zabiedzonego domu dziecka, z idiotyczną
      zieloną elewacją. Raczej nie wzbudza zaufania, ale w sumie ważniejsze, jak
      uczą, a nie jaką mają elewację. Aha, i podobno jest okrutnie droga.
      • doko_ksp Re: szkoła na ks.Sztuki 15.02.05, 11:51
        Faktycznie, okazała się najlepsza w Warszawie :) W sumie zabawna historia. Jak
        wiadomo teraz podstawówka kończy się na klasie szóstej, na koniec zdaje się
        egzamin. I jak powiedział Robbin, ranking najlepszych szkół jest na podstawie
        wyników tych wlaśnie egzaminów. Szkoła na Sztuki miała jedną klasę szóstą,
        wktórej były 2 dziewczynki - dwuosobowa klasa :) obie zdały dość wysoko i
        dzięki temu szkoła uzyskała najlepszy wynik w Warszawie :) A co do elewacji -
        zgadzam się - IDIOTYCZNA!
        • Gość: ziomboj Re: szkoła na ks.Sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:54
          szkoła jak dzieci - wesoła atmosfera i dużo kolorów (dawno temu tam była jakaś
          szkółka muzyczna) przytulna ale malutka jak kolejowy przedział :) no ale do
          prywatnej szkoły na grochowie??
          SP nr 141 to nie bardzo, smutna taka. moze dlatego tak mi sie wydaje bo mam tam
          obwodową komisję wyborczą :)
          Proszę się zastanowić nad 71 na Boremlowskiej. Świeżo po remoncie i
          niepowtarzalna atmosfera :)
          ale chyba najlepiej żeby dziecko poszło do najbliższej szkoły żeby mogło spotkać
          kolegów ze szkoły na podwórku.

5
    • Gość: laguna13 Re: szkoła na ks.Sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:43
      O szkole 141 słyszałam bardzo dobre opinie od znajomych, których dzieci
      chodziły jeszcze dwa lata temu do tej szkoły. Odradzam Boremlowską, teraz jest
      w niej gimnazjum i nie cieszy się dobrą opinią. Na Forum wypowiada sie o niej
      młodzież, która skończyła tę szkołę - poczytaj. Pozdrowienia.
    • Gość: Tome4 Re: szkoła na ks.Sztuki IP: *.teleaudio.com.pl 16.02.05, 11:02
      Różnica między 71 a 141 jest według mnie niewielka, chociaż nie chodze do szkoły
      od nastu lat. Obejrzyj szkoły z bliska, pogadaj z dzieciakami, które wychodza po
      lekcjach, z ich rodzicami itd.
      • czawdar Re: szkoła na ks.Sztuki 18.02.05, 22:40
        Rzeczywiście ten zielony kolor wali po oczach, ale chyba się zdecydujemy.
        Dzięki za wszystkie rady, pozdrawiam.
        • szwedowska Re: szkoła na ks.Sztuki 20.02.05, 14:29
          Ja też się zastanawiam nad tą szkołą, więc kiedy będziesz wiedział/a coś
          więcęj, proszę napisz. Czy rzeczywiście jest taka droga? Czy sa trudności z
          zapisami? Czu mają dużo zajęć dodatkowych? Moja córka jest jeszcze malutka ale
          myślę już.
          • Gość: Tome4 Re: szkoła na ks.Sztuki IP: *.teleaudio.com.pl 21.02.05, 17:38
            Drogie moje, dlaczego wolicie informację z internetu zamiast zwyczajnie pójść do
            szkoły, porozmawiać z nauczycielami, dziećmi itp. W końcu chodzi o waszą rodzinę
            i opieranie się na cudzych opiniach może źle się skończyć.

Rozumiem, że w te kilkanaście lat po komunie, mało komu przychodzi do głowy,
            żeby szkołę potraktować jak miejsce, które ma realizować nie tylko swoje ale i
            ludzi cele. Krótko mówiąc domyslam się, że można się bać reakcji pedagogów,
            którzy stwierdzą, że rodzic swoimi pytaniami o szkołę 'wpieprza' się w nie swoje
            (jakby to nie chodziło o jego dziecko) sprawy.
            Ale trzeba przyzwyczajać się do nowych czasów.
            • gosiatek Re: szkoła na ks.Sztuki 25.07.05, 15:07
              Pójść do szkoły można, ale i zapytać na forum można. Jedno nie wyklucza
              drugiego ;-)
        • Gość: Radek Re: szkoła na ks.Sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 16:33
          Ja chodziłem do SP 141 (teraz jestem w LO). 141 to bardzo dobra szkoła, panuje
          tam miła atmosfera a nauczyciele świetnie uczą.
          • Gość: zibi_72 NIE!!!! IP: 213.120.245.* 17.03.05, 17:27
            Na Sztuki jest szkólka dla snobów. Czyli na zewnatrz faktycznie jak zabiedzony
            Dom Dziecka, a wewnatrz ceny z kosmosu. Dzieci odwozone do szkoly przez
            rodziców i wystarczy spojrzec na fury. Zreszta, jak kogos stac, to nie widze
            przeszkód. Mnie nie stac i tam dziecka nie posle. A poza tym... Fakt, ze szkola
            uzyskala tytul najlepszej szkoly w Warszawie przy dwóch uczennicach to przeciez
            jakas bzdura i nieporozumienie. W ogóle nie powinno brac sie pod uwage wyników
            takich szkól, bo to nie jest reprezentatywne. Dwie kujoneczki i problem z
            glowy, a pózniej rankingami tapetuje sie szkólke w najlepsze. Ciekawe, czy
            gdyby trafil tam "ciezki" do obróbki egzemplarz ucznia, czy tez daliby rade
            uzyskac taki wynik... Na pewno nie, bo to matematycznie niemozliwe!
            • szlag Re: eee tam 23.07.05, 14:34
              śmieszne rzeczy gadasz, w tym roku szkoła miała zwykłą klasę - kilkanaścioro
              dzieci i wynik też był bardzo wysoki tylko zaprzestali rankingi publikować :),
              a fury to tam nie podjeżdżają, tylko zwykłe samochody, jakich tysiące na
              ulicach.
              dla mnie decydujące jest to, że dzieciak nie narzeka i chętnie chodzi do
              szkoły, uważam, że warto! jeśli ktoś jest zainteresowany cenami, mogę podać.
              szkoła ma stronę int. można dowiedzieć się wielu rzeczy, a najlepiej pójść i
              obejrzeć od środka. :)
              www.psp114.republika.pl/
              • czawdar Re: eee tam 05.08.05, 22:32
                wywolaliscie mnie do tablicy, to sie wytlumacze. W szkole bylam, dzieci
                podpytalam. Faktycznie, drogo, ale jak policze kurs jezykowy prywatnie, bo
                chlopak chce sie uczyc, zajecia plastyczne, bo uwielbia rysowanie i opiekunke,
                zeby przyprowadzala ze szkoly nr 141, bo tam swietlica na mnostwo dzieci i
                wczesniej zamykana, to mi sie te koszta + - rownowaza. A tam mam klase
                kilkunastoosobowa i byc moze wiekszy wplyw na to, co sie w szkole dzieje. Nie
                mam ambicji wychowania prymusa, chcialabym tylko, zeby sie dobrze w szkole
                bawil. Sama bylam nauczycielka i wiem, jak trudno uczyc w duzych klasach...
                • zenith700 Re: eee tam 08.08.05, 12:00
                  Faktycznie trochę pieniędzy trzeba wydać (850 zł/m-c przez cały rok), ale jak
                  się podliczy koszty wszelkich zajęć dodatkowych (opłaty, dojazdy, czas swój i
                  dziecka na dojazdy), to za szkołę z dość intensywnym angielskim, zajęciami
                  plastycznymi, teatralnymi (mają swoje przedstawienia m.in. w Teatrze
                  Staromiejskim), tańcem, fortepianem, zajęciami plastycznymi, świetlicą (która
                  nie jest "przechowalnią"), to okazuje się że nie jest tak źle. A do tego
                  wszystko w jednym miejscu, w doskonałej atmosferze. Niesamowite są relacje
                  pomiędzy dziećmi z różnych klas - wspólnie się bawią i spędzają czas właśnie na
                  świetlicy (a nawet utrzymują kontakty pozaszkolne, np. zapraszają się do domów,
                  na urodziny) dzieciaki z pierwszej klasy z tymi z np. trzeciej lub zerówki.
                  Moja córka uczy się w tej szkole (w klasie 6-cio osobowej) i jest bardzo
                  zadowolona. My również! A dzięki temu, że klasy są tak niewielkie, to wiem że
                  mojemu dziecku poświecane jest tyle czasu ile faktycznie wymaga, a nie jest
                  jednym z kilkudziesięciu dzieciaków na głowie jednej nauczycielki... która na
                  poznanie i ocenę mojej córki ma kilka minut tygodniowo...

Co do 71 na Boremlowskiej, to tę podstawówkę, a następnie powstałe tam
                  Gimnazjum ujkończył mój syn (tegoroczny maturzysta). Swego czasu była to
                  całkiem dobra szkoła - znaliśmy prawie wszystkich nauczycieli, nauczyciele
                  dobrze znali swoich uczniów, były różne kółka zainteresowań, dzięki lokalizacji
                  i wielkości nie była zbyt narażona na wszelkie dziadostwo typu dilerzy
                  narkotyków, itp. Niestety w ciągu kilku ostatnich lat (czyżby remont
                  wygonił "dobrego" ducha???) ze szkołą zaczęło robić się coraz gorzej - zostało
                  samo Gimnazjum, poziom zaczął się obniżać przez co kolejni nowi uczniowie też
                  nie należeli do orłów itd. Mój syn, który regularnie odwiedza tę szkołę i ma
                  kontakt z niektórymi ze swoich nauczycieli przyniósł ostatnio informację, że
                  pojawiły się jakieś plany/plotki(?), że może powstanie tam jakaś szkoła
                  specjalna (ale powtarzam, że to tylko zasłyszane i nie wiem czy wiarygodne
                  informacje).
                  • Gość: Balbina Zerówka IP: *.be.jnj.com 27.08.05, 21:14
                    Zastanawiam się czy posłać dziecko do zerówki do tej szkoły? Czy może poczekać
                    jeszcze rok?Mam też pytanie jak jest z jedzeniem w tej szkole, czy są obiady?
                    Poza tym jak oceniasz efektywność nauczania? Mam na myśli naukę języka
                    obcego,polskiego, matematyki.
                    Będę wdzięczna za informację, bo biję się z myślami czy posłać dziecko do tej
                    szkoły czy może do zwykłej podstawówki? Jeśli do prywatnej, to czy już do
                    zerówki czy może dopiero do I klasy?
                    • czawdar Re: Zerówka 30.08.05, 21:54
                      obiady sa jednodaniowe, cateringowe, na przemian zupy i drugie dania, co do
                      poziomu nauczania- oprocz wynikow rankingu nie potrafie podac konkretow.
                      wolalam wyslac malego wczesniej, zeby w razie gdyby trafil na snobow, bogaczy
                      czy lobuzow moc go jeszcze przeniesc. Pozdrawiam!
                  • Gość: tom Re: eee tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 18:13
                    Na Boremlowskiej miała powstać szkoła integracyjna, nie specjalna (to jest
                    różnica). Teraz do tego gimnazjum chodzi mój syn, prawda jest taka, że uczą się
                    tam osoby z tzw "marginesu" (jak to w szkole rejonowej), ale generalnie poziom
                    jest niezły. Mają duzo kółek przedmiotowych, na przykład w poprzednim roku
                    szkolnym było codziennie koło informatyczne. A od tego roku ruszyły klasy o
                    profilu informatycznym i dziennikarskim. Jak dla mnie Gimnazjum 22 jest całkiem
                    dobre, na pewno lepsze od Kobielskiej i Tarnowieckiej.
                    • Gość: gość Re: eee tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 12:26
                      moja córka chodzi na boremlowską chociaż stać mnie na prywatną szkołe uczy sie
                      dobrze poziom dobry tej szkoły a że wysiało przygłupów to nie jest wina szkoły
                      tylko rodziców,którzy nie interesują sie dzieckiem.huligani którzy przeszkadzaja
                      innym się uczyć są wydalani do innej szkoły.A jeżeli chodzi o dobrą szkołe jest
                      na jagielońskiej poprostu cudo
                    • Gość: Barte4 Re: eee tam IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 21:38
                      Odświeżę trochę wątek. Jestem teraz w trzeciej klasie w gim. na Boremlowskiej. Poszedłem tu, bo mam bardzo blisko. I powiem, że nie żałuję. Nauczyciele są w porządku i poziom też jest niezły. Po II klasie miałem średnią 4,3. Nauczyciele są wymagający. Jest tutaj wiele konkursów, uroczystości, są prowadzone koła przedmiotowe. Podsumowując na Pradze Pd. gimnazjum na Boremlowskiej jest warte polecenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka