Dodaj do ulubionych

Stevie Wonder na Stadionie X-lecia

25.07.05, 16:35
Poczciwcowi, kiedyś jednemu z najładniejszych ziemnych stadionów ma świecie stuknęła
pięćdziesiątka. Wyborcza zamieściła okolicznościowy artykuł:
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2837682.html
, komentarze do którego admin sytuuje na forum północnopraskim (gratuluję genialnegoi rozeznania
w materii, panie adminie).
Moźe z tej okazji powspominalibyśmy jak to drzewiej bywało? Pamiętam z przekazów tv m.in. dwa
koncerty, na których nie byłem - Perfectu w 1988 r. i Steviego Wondera. Czarnoskóry gwiazdor
śpiewał bodajże w 1989 r. i była to ostatnia wielka impreza na stadionie przed nastaniem Jarmarku
Europa. Był kto może?
Pamiętacie mecze na Stadionie? Lekkoatletyczne, piłkarskie? Dożynki? Plenerowe wydanie programu
Jarmark Krzysztofa Szewczyka i Wojciecha Pijanowskiego? Mszę papieską?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.05, 19:59
      Pamietam Perfect, pamiętam Wondera, Pamiętam Jarmark z koncertem OMD i pokazem
      kaskaderskim, który skończył sie mało szczęśliwie dla głównego bohatera,
      pamietam msze papieską, święta Trybuny Ludu, czyli 22 Lipca :)
      pamiętam mecz naszej reprezentacji - ale z kim to już nie bardzo :)
      Pamiętam jak w zimę zjeżdżało się na sankach z nasypu korony, jak wiele osób
      szlifowało swoje umiejetności w jeździe samochodem, a moi rodzice pamiętają
      jeszcze mecze lekkoatletyczne, mety wyscigów pokoju itp.
      • Gość: EwaK Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:20
        Czy masz może jakieś zdjęcia z pobytu Papieża i mszy na stadionie?

Pzdr
      • miska77 Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia 25.07.05, 21:49
        > Pamiętam Jarmark z koncertem OMD i pokazem
        > kaskaderskim, który skończył sie mało szczęśliwie dla głównego bohatera,

ja tez pamietam jak skoczek spadochronowy wbil sie szyja w podest... szok...
        koncertu OMD nie pamietam ale pamietam zuzel i biegi-chyba maratony pokoju, no i
        duzo festynow i zawodow sportowych...

Pozdrawiam,
        Ewa
        • konrad.boryczko Re: Zuzel 26.07.05, 08:17
          "ale pamietam zuzel"

Jako zagorzaly fan szlaki (co w Warszawie moze dziwic a nawet szokowac) musze
          spytac: jestes pewna? W Warszawie zuzel byl w czasach prehistorycznych (lata
          50.) na Legii, historycznych (do ok. 1970 roku) na Skrze, a wspolczesnych (2000-
          2003, ach, gdyby nie ten $%@$#@#%^ Kraskiewicz) na Gwardii. Natomiast o zadnych
          zawodach na Xleciu nie slyszalem. Tam nie ma toru, bo jest bieznia, tory
          czasowe nauczono sie ukladac jakies 10 lat temu. Prosze, napisz cos wiecej...
          pzdr.
        • esmeralda_pl Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia 26.07.05, 09:17
          Pamiętam koncert Steviego Wondera... W Warszawie zamykali ulice kiedy
          przejeżdżał przez miasto...
          Bilety były drogie, więc nie było dużo chętnych i potem już bez biletów
          wpuszczali...
    • Gość: D'Egmont Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:48
      Rok 1957, finisz Wyścigu Pokoju. Przyjazd zawodników wyznaczony był na
      godzinę siedemnastą, ale już od wczesnych godzin przedpołudniowych stadion
      otwarty został dla publiczności. Przez cały dzień napływały tłumy i o godzinie
      siedemnastej było 105 tys. widzów.
      O randze wydarzenia może też świadczyć fakt, iż jego finał oglądali ówcześni
      partyjni i państwowi decydenci: I sekretarz Władysław Gomułka oraz członkowie
      Biura Politycznego, sekretarze partii ( m.in. Edward Gierek), członkowie Rady
      Państwa i rządu. Niestety polscy kolarze zawiedli....

Rok 1958, na stadionie rozegrał się wspaniały mecz lekkoatletyczny
      Polska-USA, który na długo pozostał w pamięci ówczesnych komentatorów
      sportowych, widownia (100 tys. osób), stworzyła wyjątkową scenerię dla końcowych
      rozgrywek, rozświetlając stadion płonącymi pochodniami zrobionymi z gazet...
      Całe pompa tego wydarzenia bardzo poirytowały, zazdrosnego o takie "Eventy"
      Chruszczowa...

Rok 1974 do Warszawy przyjeżdża zdobywca Pucharu Świata legendarny Milan, aby
      zmierzyć się z warszawską Legią.
      Z rozkazu władz mecz odbył się na Stadionie X-lecia. Zakończył się remisem.

Gdzieś tak przy okazji - Auto-Rodeo z Paryża i wyścigi hartów.

Rok 1983 zamyka wielki sportowy rozdział w historii stutysięcznika, kiedy to
      rozegrany został ostatni mecz: Polska-Finlandia.

Wymienione zdarzenia znam tylko z opowieści, z góry przepraszam za ewentualne
      pomyłki...

• bajka111 Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia 25.07.05, 23:18
        Na poczatku lat 70 przez chyba miesiac zamiast do szkoly uczniowie praskich szkol chodzili na stadion
        cwiczyc wspaniale uklady na rozpoczecie.... co to bylo?... Swiatowa Olimpiada Mlodziezy, czy cos
        takiego. Kiedys w czasie cwiczen urwalam sie i poszlam na korone. Zobaczylam wspanialego bialego
        orla na czerwonym tle oczywiscie w wykonaniu moich kolegow.
        Pamietam mete WP, wygral chyba Szozda. I oczywiscie Dozynki, bylam na mszy z Papiezem.
        Mieszkalam kawalek za Rondem i w czasie meczow slychac bylo wrzaski. A przez okno ogladalam
        reflektory w czasie Wiankow (jezeli oczywiscie sama na nich nie bylam).
        W latach 80 uczylam sie jezdzic Maluchem pod Stadionem.
        No i oczywiscie chodzilam z chlopakami na korone podziwac zachody slonca...
        • pol-a Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia 26.07.05, 14:52
          Z tego, co piszecie, wynika, że Stadion był otwarty dla publiczności i można było sobie swobodnie
          spacerować po koronie i murawie, a nawet jazdę na bieżni ćwiczyć?
          Koncert Steviego Wondera pamietam z reportażu w tv. To było na krótko przed wyborami w czerwcu
          1989. I władza wykorzystała koncert na Stadionie propagandowo - pokazywali znanego skadinąd
          Ireneusza Sekułę, który amerykańskiego śpiewaka przyszedł posłuchać z córką. Nie sprzedano
          wszystkich biletów, ale i tak przyszło 30 tys. ludzi. Były też wycieczki fanów z ZSRR.
          Wcześniej, jako pacholę też z tv pamiętam relację z Jarmarku telewizyjnej Dwójki na Stadionie. To
          wtedy grało OMD i - co ze względu na komercyjny charakter imprezy wyglądało dość zaskakująco -
          angielska (?) formacja Test Departament. Łysi kolesie walili w kotły, kowadła, jakieś beki.
          Kiedy wydarzył się wypadek tego kaskadera?

• Gość: Adam Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia IP: *.kolporter.com.pl / 80.51.223.* 26.07.05, 15:11
            Tak stadion i okoliczne przystadionowe miejsca były otwarte, można było przyjść
            pograć w piłkę, pojeździć rowerem, pospacerować, czy poćwiczyć jazdę samochodem.
            Nawet jeszcze w początkach Jarmarku, można było normalnie przyjść bo działał
            tylko w niedziele (chyba)
            • miedzylesianin1 turnieje piłkarskie 26.07.05, 18:54
              pod koniec lat 70-tych jako uczeń szkoły podstawowej brałem udział w Turnieju
              Piłkarskim organizowanym przez "Świat Młodych" - to taka gazeta dla dzieci i
              młodzieży - wydawana w latach mojej młodości :-))). I właśnie redakcja tej
              gazety organizowała na błoniach stadionu co roku taki turniej. Z całego
              turnieju pamiętam tylko tyle, że sędzia chciał mnie "zdjąć" z boiska -
              powiedział, że dziewczyny nie mogą brać udziału w turnieju !!! A ja miałem
              tylko długie włosy :-))). To był chyba 1979 r.Oczywiście też uczyłem się
              jeździć maluchem na parkingu od strony Wisły. To były czasy!!! To se ne wrati...
              • pol-a Re: turnieje piłkarskie 27.07.05, 10:34
                A tak wygladał Stadion widziany z punktowca przy Rondzie Waszyngtona.
                allegro.pl/show_item.php?item=58364409
                Ech, w "Świecie Młodych" to ja się zaczytywałem : ) Parę lat póżniej też miałem kłopoty z powodu
                fryzury - w podstawówce i ogólniaku. A z tego meczu to Cię chyba za włosy nie wyrzucili?
                • miedzylesianin1 Re: turnieje piłkarskie 27.07.05, 11:37
                  Nie, nie zdjął mnie, ale nasz nauczyciel WF-u musiał tłumaczyć, że naprawdę nie
                  jestem dziewczyną, tylko chłopakiem. Miałem długie włosy i dość łagodne rysy
                  twarzy i w całości mogło to tak wyglądać :-)). Pamiętam, ze wygraliśmy jakimś
                  kosmicznym wynikiem 5:6 lub cos w tym stylu. Dawne czasy, miło wspominać.
                  Pozdrawiam.
          • qmata Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia 28.07.05, 21:38
            Witaj pol-a. Twoje maile są kopalnią wiedzy. Spróbuję odpowiedzieć na pytanie
            dot. wypadku kaskadera.
            Pamiętam że jako dziecko byłam na murawie stadionu w czasie jakiejś imprezy
            typu festyn.Pojechaliśmy tam całą grupą chyba z ZHP. Już nie pamiętam dokładnie
            co mieliśmy na tym stadionie robić ale utkwiło mi w pamięci że musieliśmy dużo
            biegać czy tańczyć i że miałam na nogach kalosze więc musiało być mokro. I
            jeszcze że były jakieś popisy skoków na motorach. Ale do rzeczy.
            Gwoździem programu miał być skok faceta z dużej wysokości z zawiązanymi oczami
            na stertę kartonowych pudeł "na główkę". Pamiętam że był to jakiś obcokrajowiec.
            Choć byłam małym dzieckiem utkwiło mi to w pamięci ponieważ siedziałam na
            murawie dość blisko całej sceny i dobrze wszystko widziałam. Pamiętam moment
            kiedy z zawiązanymi oczami stał wysoko nad ziemią chyba na wysięgniku jakiegoś
            dźwigu i jego asystent układał mu te kartonowe pudła. Kiedy skończył
            stwierdziłam że one leżą źle. Że on na pewno w nie nie wceluje bo są za daleko,
            ale równocześnie pomyślałam że oni nie robią tego po raz pierwszy i na pewno
            wiedza lepiej i spokojnie czekałam na skok... a on nie wcelował.
            To tyle ze wspomnień dziecka. Fajnie że mi o tym przypomnieliście bo już
            zdążyłam zapomnieć (nie byłam nawet pewna który to był stadion).
            Co do daty to nie pamiętam ale na pewno w pierwszej połowie lat 80-tych.
            • Gość: Adam Re: Stevie Wonder na Stadionie X-lecia IP: *.kolporter.com.pl / 80.51.223.* 29.07.05, 14:36
              To była impreza Lata z Jarmarkiem - czy jakoś tak - w każdym razie powiązana z
              tym programem prowadzonym przez Zientarskiego, Pijanowskiego i Szewczyka (były
              sobie świnki trzy :D ).
              Gość chyba Australijczyk z pochodzenia, rok chyba 85 lub 86.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka