dzikiedziecko2 19.06.06, 15:52 W dzisiejszym wydaniu „Dziennika” jest spory artykuł o przeszłości i teraźniejszości Placu Szembeka oraz bazaru przy Zamienieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowa112 A co konkretnie piszą o Szembeku??? 19.06.06, 18:58 dzikiedziecko2 napisał: > W dzisiejszym wydaniu „Dziennika” jest spory artykuł o przeszłości > i > teraźniejszości Placu Szembeka oraz bazaru przy Zamienieckiej. Nie mam gazety nie kupiłam Odpowiedz Link Zgłoś
paolone81 Re: A co konkretnie piszą o Szembeku??? 19.06.06, 19:11 Nic specjalnie odkrywczego, a do tego jest tam kilka błędów. Np apteka zaznaczona jest na mapce po złej stronie placu, a wzmianka o skrzyżowaniu ulic Chłopickiego i Zana (sic!), to nie wiem czego dotyczy, ale na pewno nie Grochowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
444a Oj 19.06.06, 19:57 Dobrze, że nie kupiłem Dziennika. Jak widać śmietanka dziennikarska też solidnie nawala. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Sławni Grochowianie 19.06.06, 21:20 Dołączę do chóru nie zachwyconych artykułem i pragnę skupić się na dwóch wątkach. Pierwszy – Sławni Grochowianie. Lista sławnych ludzi w artykule jest daleko niekompletna. Autor jednym tchem wymienił zaledwie trzy nazwiska: Zygmunta Kubiaka, Jana Dobraczyńskiego i bliżej nieznanego mi Tomka Świtalskiego (przy całym dlań szacunku). Myślę, że nie te proporcje i nie ta skala. Zapewne Autor nawet nie wie, że w okolicy pl. Szembeka mieszkali ludzie wielkiego formatu, zasłużeni dla kraju i Warszawy. Na pierwszym miejscu należałoby wymienić Andrzeja Wierzbickiego – ministra przemysłu i handlu, prezesa Lewiatana, człowieka zaufanego przemysłu polskiego, posła na sejm; Tomasza Arciszewskiego, przywódcę PPS na emigracji, premiera rządu RP, Kazimierza Pużaka – sekretarza generalnego PPS – Frakcji Rewolucyjnej, posła na Sejm, przewodniczącego Rady AK na Starówce, skazanego wraz z Jankowskim i Okulickim w procesie moskiewskim, po odbyciu kary i powrocie do Polski ponownie skazanego na 10 lat więzienia; Helenę Boguszewską – pisarkę; Zofię Czajową – zasłużonego pedagoga, prezesa Tow. Przyjaciół Grochowa; Romana Kutyłowskiego, działacza emigracyjnego, dyrektora Polsko-Amerykańskiego Komitetu Pomocy Dzieciom, dyrektora zarządu Linii Transatlantyckiej Gdynia-Ameryka w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie; Stanisława Siedleckiego – działacza społecznego i politycznego, założyciela i prezesa Instytutu Wschodniego, przewodniczącego organizacji: „Towarzystwo Nasz Dom” na Bielanach, senatora RP; Annę Szemiothową – kuratora gabinetu Numizmatycznego Muzeum Narodowego, która w czasie okupacji z narażeniem życia ukryła w swym mieszkaniu na Grochowie unikalną kolekcję monet i medali z Muzeum Narodowego; płk. Jana Szypowskiego (ps. Leśnik), szefa uzbrojenia Komendy Gł. AK, dowódcę zgrupowania w Powstaniu Warszawskim; ppłk. dypl. Stefana Jellentę – obrońcę Saskiej Kępy, pisarza i publicystę. Można by tak dalej, ale może starczy? Do tego towarzystwa nie ośmieliłbym się dołączyć wspomnianego już Tomka Świtalskiego, Jurka Owsiaka (też Grochowianina) i in., przy całej dla nich estymie. Nie ta skala! Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Zdjęcia R. Żłobikowskiego 19.06.06, 21:31 Wątek drugi: Zdjęcia R. Żłobikowskiego Gdzie są zdjęcia p. Żłobikowskiego, dzięki którym Autor artykułu wie „...jak okolica wyglądała przed wojną”? Tropię je od pewnego czasu bezskutecznie. Jest wiadome, że istotnie wykonał dużo zdjęć przemijającego Grochowa. Opublikowanych i dostępnych jest zaledwie dziesięć! – wszystkie w książce J. Polińskiego Grochów przedmurze Warszawy. Przypuszczam, że posłużyły jako opał, po śmierci p. Żłobikowskiego, albo tkwią w archiwum rodzinnym spadkobierców, czekając na odkrycie. Wdzięczny byłbym za jakąś informację. Na zakończenie chciałbym sprostować błędne rozwinięcie w artykule słynnej PWPW, tj. Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych (nie Polskiej). To właśnie PWPW bohatersko bronił płk. Leśnik, ciężko ranny dowodząc na noszach swym zgrupowaniem. Koniec Odpowiedz Link Zgłoś
paolone81 Re: Zdjęcia R. Żłobikowskiego 19.06.06, 22:01 W sprawie zagadkowych zdjęć nie jestem niestety w stanie pomóc, ale chciałbym przy okazji tego tematu podać linki do ciekawej strony parafii Najczystszego Serca Maryi, na której także znajduje się kilka ciekawych archiwalnych zdjęć kościoła na placu Szembeka i jego okolic (m.in. tych z książki, o której Pan wspomniał). Nie śledzę dokładnie wszystkich dyskusji na forum, więc być może istnienie tej strony jest tajemnicą poliszynela ;) Jeśli jednak tak nie jest to polecam ją gorąco. www.parafia-szembeka.waw.pl/galeria.php?q=za www.parafia-szembeka.waw.pl/galeria.php?q=dok Odpowiedz Link Zgłoś
dzikiedziecko2 Wytwórnia Polska, a Pużak nie artysta : ) 20.06.06, 10:29 Andrzeju, wytwórnia papierów wartościowych z Sanguszki ma w nazwie „Polska” : ) Na potwierdzenie: www.pwpw.pl/ Jeśli chodzi o znanych obywateli mieszkających w okolicy Szembeka, których autor wymienia w artykule, to umknęło Ci, że chodzi tu artystów. Z całym szacunkiem, ale Pużak i inni artystami nie byli. A niedoceniany przez Ciebie Świtalski tak : ) Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Wytwórnia Polska, a Pużak nie artysta : ) 20.06.06, 11:36 PWPW jest "Polska" od wczesnych lat '90 (chyba) a wcześniej była jak najbardziej "Państwowa". Na pieczątkach zaoszczędzili - i to PWPW i to PWPW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikiedziecko2 Jest koło Chłopickiego uliczka Zana 20.06.06, 10:40 Paolone, o co chodzi z krzyźówką Zana? Nie znam dokładnie topografii okolicy, ale z planu, którym mam wynika, że Zana krzyżuje się z Chłopickiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Jest koło Chłopickiego uliczka Zana 20.06.06, 10:54 Jak widać artykuł powstał na podstawie planu miasta i pewnie kilku streszczeń, a nie na podsatwie "wizji lokalnej". Plan Warszawy masz w takim razie zły, Zana jest równoległa do Chłopickiego. Pewnie masz plan specjalnie błędny żeby oszukać szpiegów;) Ciekawe co takiego spuer tajnego było w tej okolicy? Na pewno jakaś lokalna komórka SB by się znalazła, może chodziło o dom Dobraczyńskiego? www.warszawa.com.pl/mapa/images/r-20.gif Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Państwowa, nie Polska 20.06.06, 11:08 dzikiedziecko2 napisał: >wytwórnia papierów wartościowych z Sanguszki ma w nazwie „Polska” : ) >Na potwierdzenie: www.pwpw.pl/ Nie mogę sie z tym zgodzić! We wszystkich dokumentach przedwojennych, powstańczych i powojennych PWPW widnieje jako „Państwowa” a nie „Polska”. Potwierdzenie można znaleźć w Encyklopedii Warszawy; W-wa 1994, s. 613. Pozwolisz więc, że zostanę przy historycznej nazwie, niezależnie od współczesnych metamorfoz własnościowych. Vide np. PKO BP (Polski, czy Państwowy?) Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikiedziecko2 Re: Państwowa, nie Polska 20.06.06, 11:13 Oczywiście, że pozwalam : ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzikiedziecko2 Re: Jest koło Chłopickiego uliczka Zana 20.06.06, 11:12 Oczywiście, że Zana jest równoległa. Ale na inkryminowanym planie (papierowym, tym który mi wcisnęli, z ingerencjami komórkowymi Esbecji) wygląda jakby zawijała się koło Edwarda M. i łączyła właśnie z Chłopickiego. Gratuluję spostrzegawczości. Pierwszy odkryłeś, że w grochowskiej kartografii mataczył Układ. Palma dla Ciebie ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Jest koło Chłopickiego uliczka Zana 20.06.06, 12:46 A czy ta palma wiadomo od kogo pochodzi;) ? Pytam, kto ją zasiał??? To nie może być przypadek, coś tu jest na rzeczy. Palmy na Grochowie nie rosną. ale co prawda, to prawda na pewno pod powierzchnią wody Bałek zatopiony był tajny reaktor, do obsługi pobliskiego d. COB i RTK. Dowodem na to będzie pewnie to, że czasem po deszczu na jeziorze pojawiały się żółte plamy, a w domach brakowało światła... Plotki o zatopionym w Bałkach Messerschmitt'cie albo Tygrysie z pewnością, dla zmylenia przeciwnika rozpusczała esbecja. A przy Zana zaczynał się tajny tunel prowadzący do reaktora... Odpowiedz Link Zgłoś
paolone81 Re: Jest koło Chłopickiego uliczka Zana 20.06.06, 15:36 Faktycznie na niektórych planach miasta wygląda jakby zachodni fragment Zaliwskiego był boczną odnogą Zana. Być może na innych jest tak też z ulicą Kordeckiego, jeśli piszesz, że (jako Zana ;) zdaje się łączyć z Chłopickiego obok Dziwnego Światu. Tak czy owak to tylko plotki, a autor z pewnością popełnił małe "au face" ;) Warto by było, żeby po napisaniu artykułu wpadł "na Szembek" zobaczyć o czym pisał, bo to zawsze bardzo ciekawe doświadczenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e-mka Anatomia Grochowa 20.06.06, 12:44 Pozwolę sobie na polemikę stylistyczno-logiczną z redaktorami Dziennika, przy całej sympatii za pisanie o Grochowie. W tytule tekstu o Wiatraku stało, że "serce Grochowa czekają zmiany", a w tytule artykułu o Szembeku, że "tu bije serce Grochowa" (cytuję z pamięci, proszę mnie poprawić, jeśli przekręcam). Ergo, serce przeszczepiono albo mamy dwa serca. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Anatomia Grochowa 21.06.06, 08:42 Temat serca Grochowa gościł już kiedyś na FP, ale skoro został ponownie wywołany chciałbym powtórnie przedstawić swój pogląd na ten temat. Dla mnie jest sprawą oczywistą, że sercem Grochowa nie jest R. Wiatraczna, ale Pl. Szembeka, gdyż to on ma wszelkie atrybuty centrum. Od wieków miejsce takie wyznaczała agora o kształcie prostokątnym. Wg wikipedii „…Przez jej środek z reguły przechodziła główna ulica miasta. Na agorze znajdowały się zazwyczaj budowle o przeznaczeniu religijnym i publicznym…”. Przy Pl. Szembeka mamy więc podstawowe założenie urbanistyczne - plac o kształcie prostokąta, przez który przechodzi ul. Grochowska, jako główna ulica. Spełnione są i pozostałe kryteria: jest kościół – jako ośrodek kultu, Bazar Szembeka, poczta, apteka, Telekomunikacja Polska (w sąsiedztwie, na Kordeckiego) – jako ważne obiekty publiczne. W czasach nam bliższych funkcję centrum miasta (dzielnicy) pełnił rynek, ograniczony pierzejami zabudowy. Człowiek intuicyjnie dobrze czuje się, gdy na pewnym zamkniętym obszarze może załatwić większość swych potrzeb bieżących. Trudno więc szukać na Grochowie bardziej centralnego miejsca niż Pl. Szembeka! Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Anatomia Grochowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:18 A skoro już o biciu serca w centralnym miejscu Grochowa... - nawet kościół pod wezwaniem Najczystszego Serca Maryi..... :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś