Dodaj do ulubionych

Tajmnicze osiedle w Al. Dzieci Polskich

IP: 217.153.123.* 16.07.06, 23:57
Dzisiaj jechałem al.Dzieci Polskich w kierunku Wesołej i kilkaset metrów za
Centrum Zdrowia Dziecka widziałem osiede rezydencji za wysoki murem. Zdaje się
że po drugiej stronie ulicy budują jego drugą część. Czy ktoś wie co to jest???
Obserwuj wątek
    • qawsedrftg to przekręt, ponoć wojskowi ? 30.07.06, 23:03
      słyszałem, że bezprawnie zbudowano, bo nie odlesiono, nie powinno tam być tego.
      Ale że bajzel tu panuje, nikt sobie z tego nic nie robi.
      • vegul Re: to przekręt, ponoć wojskowi ? 31.07.06, 07:56
        A w którym miejscu się znajduje to osiedle? Ta aleja jest dość długa. Chętnie
        bym ustalił które to numery działek i z jakiego obrębu. Potem wniosek o
        udzielenie informacji publicznej i za jakieś 14 dni wszyscy na forum się
        dowiedzą kto tak łaskawie potraktował inwestora wydając mu pozwolenie na budowę
        na gruntach leśnych. Jeśli to inwestycja z przed grudnia 2005 roku to pewnie
        warunki zabudowy podpisała jeszcze Idzikowska-Lech, ale jeśli to rok 2006 to
        mógł podpisać Rataj.
        • qawsedrftg przy pętli 147 31.07.06, 09:05
          a kawałek dalej w lesie, już na terenie Ośrodka Halinów, kolejna ciekawa
          inwestycja, osiedle bezprawnie zbudowane wbrew testamentowi Marii
          Skłodowskiej-Curie, o tym pisała Stołeczna. Ja tylko bardzo żałuję, bo widziałem
          je na etapie dziury w ziemi i nie protestowałem - a wtedy skuteczne działanie
          mogłoby zakończyć zabawę. Tak się stało np. z budowami przy Wierzchowskiego -
          miło popatrzeć jak przyroda odbiera swoje :)
          • andrzej_b2 Sprostowanie 01.08.06, 10:52
            qawsedrftg napisał:

>a kawałek dalej w lesie, już na terenie Ośrodka Halinów, kolejna ciekawa
            >inwestycja, osiedle bezprawnie zbudowane wbrew testamentowi Marii
            >Skłodowskiej-Curie

Chcę sprostować informację – „Halinów” to nie tu. Chodzi o „Helenów”, od
            Helenki Dłuskiej, jedynego dziecka dr Kazimierza Dłuskiego i Bronisławy
            Dłuskiej – rodzonej siostry Marii Skłodowskiej. Dziecko otrzymało imię swej
            matki chrzestnej, którą była Helena Szalayowa, druga siostra Marii
            Skłodowskiej. Helenka zmarła w 1921 r., a rodzice głęboko poruszeni śmiercią
            zakupili w Aninie niedużą posiadłość, którą dla uczczenia pamięci swej
            jedynaczki nazwali „Helenowem”. Własność ofiarowali w 1922 r. Robotniczemu
            Towarzystwu Przyjaciół Dzieci, które urządziło tam Dom Dziecka. Do końca życia,
            tj. do 1939 r. p. Dłuska opiekowała się instytucją, m.in. rozbudowała budynek i
            założyła ogród.
            Maria Skłodowska-Curie nie miała nic wspólnego z Helenowem. Od 1895 r. do
            śmierci mieszkała w Paryżu, a Warszawę na krótko odwiedziła trzy razy: 1913,
            1925 i 1932, już wtedy jako ciężko chora.
            Jeśli w ogóle widziała Helenów, to mogło być w czasie jej drugiego jej pobytu.
            Zatrzymała się wtedy u Heleny Szalayowej, przy ul. Polnej.
            Pozdrawiam :-)
        • eldritch2 Re: to przekręt, ponoć wojskowi ? 31.07.06, 22:43
          Jedziesz Al.Dzieci Polskich mijasz po prawej CZD, jedziesz dalej mijasz po lewej
          pętle autubusową(535, 125 itd), potem wjeżdzasz między drzewa, jedziesz jakieś
          200-300 m. i po prawej stronie masz ogrodzony murek z bramą. Na murku są
          skrzynki pocztowe z podanymi numerami domów znajdującymi się na terenie osiedla.
          Na pewno zauważysz.

Drugie dopiero budowana osiedle jest jakieś 200 m. dalej po lewej
          stronie(przylega do pętli autobusu 147 m.)

A swoją drogą t
          • vegul Re: to przekręt, ponoć wojskowi ? 01.08.06, 09:32
            Dziękuję za informację, na pewno warto się tym zainteresować i mam zamiar się
            temu dokładnie przyjrzeć. Coś zjadło zakończenie tego co napisałeś. Co jeszcze
            miało tam być?
            • eldritch2 Re: to przekręt, ponoć wojskowi ? 01.08.06, 11:58
              Fakt, nie zauważyłem, że zjadło mi kawałek postu. W każdym razie chciałem
              zauważyć, że w tym rejonie minimalna wielkość działki pod dom to 2000 m. Jak na
              moje oko to te działki są mniejsze. Co o tym sądzicie?
              • vegul Re: to przekręt, ponoć wojskowi ? 01.08.06, 14:14
                Właśnie wróciłem z wizji lokalnej w w/w sprawie. Potwierdzam dwa osiedla jedno
                skończone przy numerze 54 i drugie dalej przy numerach 67 i 71. Tak jak pisałem
                w innych postach normatyw to bzdura bo skoro nie ma planów to nie może on
                obowiązywać. Na dzień dzisiejszy urząd w Wawrze wydaje decyzje odmowne -
                wszędzie gdzie jest wpisany użytek leśny. To nowość spowodowana zapewne
                wynikami ostatniej kontroli w DBNAM. Ciekawe tylko co zrobią z tymi którzy
                teraz dostali odmowy a jest ich nie mało i będzie więcej. Kto będzie im płacił
                odszkodowania z tytułu ograniczonego wykonywania tytułu własności. Tym bardziej
                że na znakomitą część gruntów BGiK nie ma dokumentów by udowodnić że mogło
                wpisać lasy (na dawnych działkach budowlanych). Ciekawe jak urząd wytłumaczy w
                sądzie że jednym się wydawało zgody na budowę a innym nie (nie wnikam tu w tym
                momencie czy Ls wpisamo legalnie czy też nie). Super temacik przed wyborami - w
                końcu były prezydent i były p.o. prezydenta mieli kilka ładnych lat na
                rozwiązanie tego problemu. Władza ma jednak obywateli w ..... i woli bić się o
                stołki.
              • Gość: Mookkie ciekawostki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 14:22
                co prawda nie znam historii osiedla po prawej, poza tym, ze powstało więcej niż
                pewne, ze niezbyt legalnie(tz. nielegalnie sie "wylesiło"),
                ale doskonale znam historie tego po lewej za petlą: ta ziemia została przez
                Pewnych Urzędników najpierw zawłaszczona (nie legalnie!) prawowitym
                włascicielom, potem na znak,że się nią włada została przez miasto
                wydzierżawiona" na cele np. rekreacyjnie, a potem została na
                "przetargu" ale sposobem bezprzetargowym sprzedana "dotychczasowym"
                dzierżawcom. Oczywiście za obopólną korzyścią finansową.
                Właściciel, ten prawowity, mający dokumenty,że był i jest właścicielem, żyje ma
                się dobrze i raz na jakiś czas przyjeżdża i patrzy jak na jego ziemi rosną domy
                jak grzyby po deszczu...
                Ponoć ma już nadaną sygnaturę w Trybunale Sprawiedliwości w Luksemburgu....
                • vegul Re: ciekawostki... 01.08.06, 14:44
                  No proszę to nie jestem sam. Chętnie poznam innych poszkodowanych przez
                  urzędników z Wawra. Jeśli zbierze się niezła grupka poszkodowanych to
                  urzędnikom nie będzie tak łatwo uniknąć odpowiedzialności. Informuję przy
                  okazji że urzędasy wyłożyły projekt planu Radość Centrum. Tam też jest mowa o
                  tzw. lasach. Jutro wybieram się obejrzeć to "dzieło"
                  • Gość: Dzika Re: ciekawostki... IP: 193.59.255.* 07.08.06, 21:23
                    > Chętnie poznam innych poszkodowanych przez urzędników z Wawra.

Dzień dobry. ;)
                • eldritch2 Re: ciekawostki... 01.08.06, 21:57
                  Bardzo chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej na temat tego osiedla po lewej
                  stronie. Czy tą sprawę opisywała jakaś gazeta? Może jakiś link?

A jeżeli chodzi o wielkość działek na ternie Wisniowej Góry to jest już projekt
                  planu zagospodarowania przestrzennego tego obszaru i tam jest napisanie min.
                  2000 m. a z tego co wiem nie ma zwyczaju wydawania warunków zabudowy wbrew planowi.

A tak przy okazji to czy ktoś z was nie planuje sprzdać działki w tej okolicy?
                  • vegul Re: ciekawostki... 01.08.06, 22:18
                    Żadna gazeta nie napisze niczego złego o BNAM i M.Borowskim oraz p.o.
                    prezydenta miasta. Tak solidnie działa cenzura PiS - szczególnie przed
                    wyborami. Te osoby są przecież odpowiedzialne za pozwolenia na budowę i
                    podpisują również warunki zabudowy. Plan Wiśniowej Góry to tylko projekt i
                    takim pozostanie do czasu wyjaśnienia gdzie tak naprawdę są użytki leśne w
                    dzielnicy Wawer. Tak więc i normatyw to na razie urzędnicza fantazja. Jeżeli
                    nawet urzędnicy spróbują uchwalić ten i inne plany na tym "patencie" na siłę to
                    i tak skończy się to w sądzie, a plan poleci do kosza. Urzędnicy muszą
                    zrozumieć w końcu że nie uchwalą już planu tak jawnie łamiąc prawo jak to
                    zrobili w 1992 roku.
                    • eldritch2 Re: ciekawostki... 01.08.06, 23:20
                      A co zrobili w 1992 r.?

A tak przy okazji to oczywiście były negatywne artykuły o p.Borowskim na
                      przykład w Rzeczpospolitej(tekst Architekt Biznesu) gdzie zarzucali mu, że
                      sprzedał deweloperowi swoją kamienicę po cenie wyższej niż rynkowa a następnie
                      temu deweloperowi wydał pozowlenie na budowę. Problem polega na tym że ten pan
                      ma bardzo duże wpływy w PiS i z jakichs niewiadomo mi jakich powodów boją się go
                      ruszyć.

A skąd się wzięło te kilkadziesiąt protestów do planu zagospodarownia
                      miejscowego Miedzylesia?
                      • vegul Re: ciekawostki... 02.08.06, 09:01
                        W 1992 roku uchwalono ogólny plan zagospodarowania przestrzennego m. st.
                        Warszawy ze złamaniem prawa, gdyż nie przeznaczyli gruntów leśnych na cele
                        nieleśne. Potem dopiero tworzyli takie decyzje i to całkim uznaniowo. W tym
                        starym planie wpisano też lasy ochronne tyle że jak już pisałem nie ma na to
                        dokumentów. Tak więc ogólnie plan zawierał liczne błędy, co nawet stwierdzili
                        sami urzędnicy ratusza. Owszem był taki artykuł czy też dwa o Borowskim, ale to
                        było kiedyś. Dziś ten sam dziennikarz boi się napisać o aferze w Wawrze. Bo
                        jest to b.duża afera - zezwolić na budowę bez wymaganych dokumentów setek
                        domów. Nie wiem co jest w planie Międzylesia bo o takim nie słyszałem lecz o
                        rejonie Wiśniowej Góry a to nie to samo. Na koniec - Borowski wiedział za dużo
                        o tym co robił dawny prezydent miasta więc by miał on spokój przed wyborami na
                        prezydenta kraju nikt Borowskiego nie ruszył i pewnie nie ruszy z posady. Może
                        to spowodować tylko głośny wyrok w jakim sądzie poza granicami Polski.
                • vegul Re: ciekawostki... 02.08.06, 21:01
                  Z tego co ustaliłem to były grunty jeśli dobrze zrozujmiałem p.Brzozowskiego?
                  Ponoć on jednak je w końcu je sprzedał. Taką wersję - nie wiem ile w tym prawdy
                  opowiedział mi dziś pewien urzędnik. Ponoć też inwestor nie miał zgody na
                  wycięcie drzew - dostał ją póżniej i sprawę zatuszowano.
                  • Gość: radossny Re: ciekawostki... IP: *.crowley.pl 03.08.06, 12:13
                    Ten plan Radości o którym pisałeś wcześniej obejmuje tereny aż do Wolęcińskiej
                    na północy?
                    • vegul Re: ciekawostki... 03.08.06, 15:19
                      Tworzonych jest kilka planów jeden to Radość Centrum , drugi to Radość rejon
                      ul. Fromborskiej itd. Jak mnie pamięć nie myli to drugi zwany też planem
                      Zbójnej Góry obejmuje ten rejon. Dziś dostałem dokumenty na temat przeznaczenia
                      gruntów leśnych na cele nieleśne wydane przez Marszałka Województwa. Włos się
                      jeży gdy czyta się te bzdury. Beztroska urzędasów ratusza nie zna granic.
                      Skutkiem będzie uniważnienie nna pewno części planów opracowywanyych na ten
                      rejon. Ale o tym innym razem.
                      • eldritch2 Do Vegula 07.08.06, 20:52
                        Do Vegula

Zwróciłeś uwagę, że przy tym budowanym osiedlu w al. Dzieci Polski tablica
                        informacyjna budowy nie jest wypełniona? Czy to przypadkiem nie jest niezgodne z
                        prawem?
                        • vegul Re: Do Vegula 07.08.06, 22:50
                          Witam! nie tyle nie wypełniona co nieczytelna.Jakby się cośik zmyło - nie wiem
                          czy celowo. Czekam (zostało jeszcze parę dni)jak urzędnicy ratusza wyjaśnią kto
                          i na jakich zasadach wydał tam pozwolenie na budowę. Mam już na ten temat parę
                          informacji ale czekam na oficjalne stanowisko.Ciekawe co napiszą na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka