Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Radości chcą ronda

28.11.06, 00:49
Właściciel nieruchomości powinien wygospodarować miejsca parkingowe, ze swojej
nieruchomości ;)

Argumenty,które przedstawił na pikiecie,jakoś mnie nie przekonały. Chce
prowadzic działalność gospodarczą niech zadba o klientów,ale nie kosztem
Mieszkańców poprzez torpedowanie inwestycji,ktora ma poprawić bezpieczeństwo.

Samochody w chwili obecnej parkują na ulicy.

Wawerka
Obserwuj wątek
    • Gość: Pigi Mieszkańcy Radości chcą ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 00:59
      Cóż za troska o kierowców :))))
      Raczej o swój biznes!!!

• Gość: pawel-l Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda IP: 81.210.17.* 28.11.06, 10:06
      Chyba nigdzie na świecie nie ma miejsc parkingowych na rondzie, więc pretensje
      są dziwaczne.

Po drugej stronie torów też nie ma miejsc parkingowych, ale kierowcy łamiąc
      wszelkie zasady, parkują na chodnikach.
      • w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 10:23
        Własnie po drugiej stronie torpedowano budowe ronda w ten sam sposób :(

Wawerka
        • odpi Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 15:53
          coraz bardziej potrzebna jest dobra ustawa wywłaszczeniowa,

może nawet taka brutalna jak uchwalona przez sejm pruski w 1908,

zabawa w demokrację z niektórymi wspólwłaścicielami (jak w tym przypadku)
          to ewidentna strata czasu i pieniędzy (naszych pieniedzy)

• w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 17:07
            vide komis samochodowy przy Marsa

Wawerka
          • silezius.monachijski typowy pis - brutalność zamiast kompetencji 28.11.06, 17:15
            obecne prawo daje duże możliwości i pomijając ewidentnych oszołomów (a i z
            takimi można sobie radzić) problemy tu i na Marsa wynikają z nieudolności
            władz.

Miejsca parkingowe powinny znaleźć się między jezdnią a torami, tak jak to
            robią w Józefowie.
            • w_v_w Re: typowy pis - brutalność zamiast kompetencji 28.11.06, 18:00
              Własciwie masz rację, ale nie do konca, kto ma robic te miejsca parkingowe? ZDM?

Na potrzeby ronda? Znasz takie przypadki,zeby budowac parkingi przy skrzyzowaniach?

Tu gdzie ma powstać rondo,nie ma takowych i guzik mnie obchodzi,gdzie beda
              parkować samochody odwiedzających, nieruchomość tego pana.

Tak, nieudolność władz Wawra w poprzednich kadencjach doprowadziła do tego ,ze
              mamy o jedna "nitke" Wału mniej. Zresztą toczy sie sprawa w sadzie przeciwko
              Godlewskiemu o zaniechanie wykupu działek pod trasę i narażenie skarbu Państwa
              na dodatkowe koszty związane z wykupem.

Wawerka
              • Gość: malina Re: typowy pis - brutalność zamiast kompetencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 18:30
                Moze Hania sie przyczyni do poprawy sytuacji w Wawrze. Wszyscy wiedzą jaki jest
                zacofany ze swoimi drogami, brakiem kanalizacji, wodociągów, z zaśmieconymi
                lasami i wandalami niszczącymi przystanki.Moze i Hania na ten temat cos wie. A
                ciekawa jetem czy wiecie jak Warszawiacy nazywali kiedyś tę okolice? Zaznaczam,
                że nikogo nie chcę obrazić bo też jestem stąd. ;-)))
                • Gość: Sensor Re: typowy pis - brutalność zamiast kompetencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:56
                  > Moze Hania sie przyczyni do poprawy sytuacji w Wawrze
                  Najpierw tunel wzdłuż Targowej. A co do ronda. Postawić w nocy betonowy krąg.
                  Zasypać ziemią i znaki powiesić. Rano zadzwonić na Policję i do mediów + pikieta.
                  Trzeba sprawy brać w swoje ręce, bo nastepna może być twoja zona (maż) z dziećmi.
              • silezius.monachijski polecam wizytę w Józefowie 28.11.06, 18:41
                tam nowy parking jest blisko skrzyżowania, między drogą a torami właśnie.
                Widziałem coś takiego w wielu miejscach w Holandii i Niemczech, to na Zachodzie
                normalne rozwiązanie. Z tym, że wyjazd powinien być nie na rondo, tylko kawałek
                dalej. I oczywiście wiata-parking dla rowerów. Do tego dobre linie dowozowe -
                161 regularnie co 20 minut. Jeżeli pod koniec kadencji tak nie będzie, będę
                rozczarowany.
                • w_v_w Re: polecam wizytę w Józefowie 28.11.06, 18:52
                  Chyba nie chcesz mnie zrozumieć, o parking powinien zadbać własciciel
                  nieruchomości we własnym zakresie,to jego problem,ale swoim protestem blokuje
                  budowę,która ma poprawić bezpieczenstwo,nam Mieszkancom :)

Wawerka

Kto mu broni wykupić od PKP pasa i przeznaczyc na parking dla swoich gości, czy
                  klientów?

Rano i wieczór napar z koperku. W przepadkach ciężkich okładanie kijem, który
                  jest wszak rodzajem, że tak powiemy ziela stwardniałego.
                  • silezius.monachijski no właśnie nie! 28.11.06, 18:59
                    na tej zasadzie powinien też zbudować drogę, postawić latarnię...

Po coś płaci podatki. A rolą tego parkingu ma być przede wszystkim Park+Ride no
                    i porządne lokalne centrum miejscowości. Gdy tego nie ma, jest bajzel, wszędzie
                    w naszych okolicach. Z wyjątkiem Józefowa, który coraz mocniej wyróżnia się (na
                    plus oczywiście)... W nagrodę nie ma zmiany władzy w każdych wyborach.
                    • w_v_w Re: no właśnie nie! 28.11.06, 19:05
                      Jakie centrum,to skrzyzowane,przejazd,droga.

Ja też płacę podatki i chce bezpiecznie pokonywać przejazd i skrzyżowanie, ot co.

Wawerka
                    • admjb Re: no właśnie nie! 28.11.06, 19:09
                      park&ride jest dla pasażerów korzystających z kolei a nie dla klientów
                      czyjegoś pawilonu lub centrum handlowego,
                      jakoś żadna z tych pazernych sieci handlowych nie oburza się że parking serwuje
                      swoim klientom na swoim placu, to się zwraca.
                  • Gość: dorka Re: polecam wizytę w Józefowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:25
                    wawerka co ty mowisz? kupilas kiedys cos od koleii???? chyba bilet...
                    • w_v_w Re: polecam wizytę w Józefowie 28.11.06, 20:04
                      Mozna wydzierżawić ;) Tak jak to czynią np.składy budowlane ;)

Wawerka
                • Gość: dorka Re: polecam wizytę w Józefowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:27
                  powiem tak??????????????????????????/ nie rozumiem co do nas mowisz
              • Gość: zenek Re: typowy pis - brutalność zamiast kompetencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:17
                glupia babo pod trase ....siekierkowska nie pod wał!!!!!!!!
              • mike_ Re: typowy pis - brutalność zamiast kompetencji 04.12.06, 11:15
                w_v_w napisał:

> Tu gdzie ma powstać rondo,nie ma takowych i guzik mnie obchodzi,gdzie beda
                > parkować samochody odwiedzających, nieruchomość tego pana.

Ciebie może i guzik, ale skoro miasto coś buduje to powinno zadbać też o to żeby
                istniejące budynki (czy to mieszkalne czy to handlowe) były dostępne. Najlepiej
                to wszystko zabudować a protestujacymi się nie przejmować. Podobnie miało być z
                Wałem Miedzeszyńskim gdzie pierwotnie nie planowano dojazdow do istniejących
                pawilonów handlowych....

>
                > Tak, nieudolność władz Wawra w poprzednich kadencjach doprowadziła do tego ,ze
                > mamy o jedna "nitke" Wału mniej.

Za to nie tylko odpowiedzialni są Wawerscy radni....decyzja poszłą z góry...
                • w_v_w Re: typowy pis - brutalność zamiast kompetencji 04.12.06, 14:16
                  Ależ ten budynek jest i bedzie dostepny, ale nie widze powodu,zeby komus
                  fundowac parking dla nieruchomośći,w której prowadzi działalność,niech dla
                  klientów udostepni podwórko ;)

Rondo ma byc takie jak trzeba, a nie "miedzyleski placek".

Wawerka
    • Gość: dorka Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:07
      ja bylam na pikiecie , tez chce tego ronda bo mam dzieci ale kochani jak ten
      wlasciciel ma tam wygospodarowac miejsce parkingowe? przeciez ten dom stoi przy
      samej ulicy? a na rondo gmina chce zabracwlasnie ten kawalek przed budynkiem.
      • admjb Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 19:14
        wg. ustawy o gospodarce nieruchomościami:
        jeśli inwestycja celu publicznego utrudnia lub uniemożliwia korzystanie z
        nieruchomości przyległej jej włascicielowi,
        tenże ma prawo domagać się od gminy odszkodowania ( ... ) lub
        zamiany nieruchomości.
        I taką też klauzulkę napewno wyczytał ten własciciel w decyzji nt. ronda.
        • w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 19:24
          Nie utrudnia i nie uniemozliwia, wjazd do nieruchomości jest os ul Patriotów i
          rzeczonej Szereniawskiej a nie Izbickiej!!

Jakos Policja,która jeszcze kilka lat wstecz znajdowała sie w tym budynku, nie
          miała problemu z parkingiem.

p.s
          Własciciel Serka,mimo oprotestowania ronda przy swoim sklepie, wygospodarował
          parking na terenie swojej nieruchomości i bocznej ulicy.

Wawerka
      • w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 19:19
        ten własciciel,ma wewnatrz wystarczająco duzo miejsca na parking,poza tym jest
        boczna ulica Szereniawska, obok "ogródka"

Teraz przed apteka parkują trzy samochody na ulicy,dawna niby "zatoczka" Taxi.

Szkoda,że do tej pory nie zadbał o miejsca parkingowe,tylko teraz. Jest to
        bardzo irytujące i tyle.

Wawerka
        • admjb Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 20:26
          A jeśli nie uniemożliwia i nawet nie utrudnia to niech zjeżdża,
          cel publiczny ma ,,wyższy rząd" niż jego cel, rondo będzie tylko oczywiście
          papiery więcej pokrążą,
          swoją rogą ten właściciel nie jest oryginalny, bo przy każdej inwestycji
          publicznej każdy prywatny właściciel chce coś dla siebie wydrzeć za pomocą
          szantażu zwanego pzastrzeżeniem lub protestem.

Niech się cieszy że lokalizację ma i tak o wiele lepszą niż inni co nie mają
          sklepów przy arterii i pod nosem tylu przystanków, kolei, itp.
          • w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 20:42
            Ten dom ma bardzo ciekawą historię. Wybudował go zacny Mieszkaniec Radości
            (dziadek obecnego własciciela) jak wiele innych został
            upanstwowiony...kilkanascie lat temu został szczęśliwie odzyskany, pod
            administracja komunalna słuzył celom publicznym, a nie jak podobne nieruchomości
            stał się domem z lokatorami kwaterunkowymi. Zwrócony w dobrym stanie.

Wawerka
        • odpi Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 20:48
          tak przy okazji,
          jaki pan taki kram,

ten właściciel czy inny współwłaściciel tej kamienicy od pewnego czasu nie
          bardzo potrafią poradzić sobie z infrastrukturą całości obiektu,
          od strony dawnej bramy wychodzacej na Patriotów straszą jakieś zręby
          niedokończonej dobudowy,
          cały plac wewnętrzny to zbieranina klitek, tak ogólnie rzecz biorąc, to do
          wyburzenia spokojnie sie kwalifikujących, takie Pociejewo ...
          wnętrze kamienicy też jakoś niewiele od czasu MO się zmieniło,
          okna chyba częściowo nowe, ale taka plastikowa stolarka to dzisiaj wszędzie się
          pojawia, trochę "kostki buraczanej" wokół,

wobec powyższego trzeba brać dużą poprawkę na żądania jakichś parkingów,
          niby co jeszcze? takim czy innym kamienicznikom potrzeba do rozwijania
          działalności sprowadzajacej sie do wynajmu powierzchni?
          prawda, że byli oskubani przez jedynie słuszną formację,
          ale niech rachunki doznanych krzywd nie zasłaniają im tak mocno oczu, brrr

ps. jeśli s.monachijski czuje się tyranizowany przez pis to przypominam, że w
          krajach, które podaje za przykład dobrych rozwiązań infrastrukuralnych ,
          czekają na ....hydraulików z Polski ;)
          • w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 21:16
            Dlatego tak zmierziła mnie wczorajsza manipulacja jaką probował zastosować
            wobec zebranych Mieszkańców. Wielka troska, zebysmy mieli gdzie parkowac!!!!

Wawerka
          • silezius.monachijski o przepraszam, ja jestem wykształciuchem 28.11.06, 21:21
            i całkiem nieźle sobie radzę w tym bajzlu. Niestety piszemy tu o ofierze
            kiepskiej infrastruktury i o tym jest ten wątek...

Ta okolica to takie małe centrum lokalne, i głównym elementem jest (a raczej
            powinna być) stacja. W takich miejscach w krajach dobrze urządzonych kręci się
            dużo ludzi i jest to dobre miejsce na sklep. A miejsca postojowe wokół stacji
            powinna zbudować dzielnica.

A w ogóle, to przecież duży parking jest pod sklepem Społem. Czy to aż taki
            problem przejść tych kilka kroków?
            • w_v_w Re: o przepraszam, ja jestem wykształciuchem 28.11.06, 21:31
              silezius.monachijski napisał:

> A w ogóle, to przecież duży parking jest pod sklepem Społem. Czy to aż taki
              > problem przejść tych kilka kroków?

Niech to bedzie puenta tych rozważan parkingowych.

Wawerka
              • admjb Re: o przepraszam, ja jestem wykształciuchem 28.11.06, 21:58
                amen,
                rozglądający się przed przejściem, czekający na rondo mieszkańcy
                do wiadomości:
                1) Z.D.M,
                2) Dielnica
            • odpi Re: o przepraszam, ja jestem wykształciuchem 29.11.06, 08:11
              cóż, powiem tak:
              być wykształciuchem i nie umieć poruszać się w bajzlu to ułomność,

rzecz raczej polega na tym, żeby poruszając się, z konieczności, w bajzlu dążyć
              do jego usprawnienia ....nawet metodami brutalnymi

podtrzymywanie zjawiska bajzlu niektórym reformatorom polskiej sceny mocno
              odpowiada ;)

ale do rzeczy,masz absolutną rację,
              że korzystanie przez klientelę kamienicy przy Izbickiej z odległego o 300 m
              społemowskiego parkingu nie jest problemem,
              tak jak nie jest problemem parkowanie przez tę samą klientelę w centrum W-wy
              poza strefą płatną i dyrdanie nieraz nawet i pół kilometra do celu by
              oszczedzić 2 zł

więc o co naprawdę chodzi temu współwłaścicielowi, diabli tylko wiedzą
              • w_v_w Re: o przepraszam, ja jestem wykształciuchem 29.11.06, 08:30
                odpi napisał:

> więc o co naprawdę chodzi temu współwłaścicielowi, diabli tylko wiedzą

...zapewne o pieniądze ;)

Wawerka
              • silezius.monachijski 300 nowych metrów 29.11.06, 09:58
                zapraszam z kołowrotkiem (takim jak policja mierzy odległości po wypadkach),
                można też zmierzyć krokami, ważne by leźć prosto a nie skok w bok. Jak tam się
                1/3 km mogło nazbierać, pojąć nie mogę. Chyba że w naszym nowym kraju wszystko
                jest tak nowe, że i metr już nie taki jak kiedyś...
                • odpi Re: 300 nowych metrów 29.11.06, 12:42
                  przemierzyłem przy pomocy kołowrotka działającego przy planie miasta z takiej
                  strony
                  www.twojemiasto.pl/
                  300 obojętnie jakich mb to tam nie ma, ale mój szacunek nie był całkiem lipny,
                  w rzędzie wartości utrzymałem się, błąd względny <25% ;)

zakładając, że parkowanie ma miejsce na części parkingu przylegajacej do ul.
                  Wilgi (o tak np. przy miejscu gdzie stały pojeniki na sortowane śmieci) to
                  wbrew pozorom do winkla Patriotów/Izbicka jest, idąc po prostej, w przybliżeniu
                  230 m

• Gość: Sensor Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:33
        ale kochani jak ten
        > wlasciciel ma tam wygospodarowac miejsce parkingowe? przeciez ten dom stoi przy
        >

W Miedzylesiu po wschodniej stronie torow jest mniej miejsca i rondo jest.
        Wielkie mecyje. Postawić doniczke z kwiatami i wywiesic znaki z czterech stron i
        juz mata rondo. Ten "placek" w Miedzylesiu nie jest duzo wiekszy od doniczki.
    • Gość: Zenon Mieszkańcy Radości chcą ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:05
      Rondo powinno być wybudowane natychmiast. ile jeszcze ma zginąc ludzi zanim
      władze zadecydują o jego budowie. Miasto ma tyle pieniędzy unijnych a stwarza
      problemy z jednym rondem. Tyle jest terenu kolejowego że można wybudować
      autostradę i parking dla samochodów!Co robi Rada Osiedla, że przez tyle lat nie
      zajęła się tym problemem, który doprowadził do tylu nieszczęść!
      • w_v_w Re: Mieszkańcy Radości chcą ronda 28.11.06, 22:08
        Bardzo proszę bez demagogii.

Wawerka
    • netofil Ja na ich miejscu żądał bym... 29.11.06, 10:07
      tunelu lub wiaduktu.
      Tak samo w Międzylesiu.
      Te rondka po obu stronach przejazdów to rozwiązania koszmarne,
      prowizorki na kolejne 50 lat..
      • w_v_w Re: Ja na ich miejscu żądał bym... 29.11.06, 14:58
        Koszmarne,to jest poruszać sie jako pieszy i jako kierowca w tych okolicach :(

Wawerka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka