Dodaj do ulubionych

Roboty na Ostrobramskiej.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 19:34
Szykują się chyba niezłe korki. Od Marsa na Ostrobramskiej już są
znaki o zwężeniu jezdni, jakies nowe trasy wytyczone. Dzisiaj skręt
z Płowieckiej w lewo powodował zatory. Co się będzie działo jak to
ruszy pełną parą?
Obserwuj wątek
    • robertrobert1 Re: Roboty na Ostrobramskiej. 04.03.09, 20:07
      Przesiadzesz sie na rowerek i kazdy korek ominiesz.
    • Gość: wawerski Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 20:35
      O ile wiem to rowerkiem nie skręcę z Marsa na most Siekierkowski.
      Nawet bez korków.
      • Gość: edzia Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 20:44
        jest przejazd i to ścieżką rowerową pod tunelem przy serwisie opla
        • Gość: wawerski Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:45
          Ok. Kapituluje. Nie załozyłem wątku o urokach jazdy rowerem tylko o
          utrudnieniach w ruchu. Rowerem jeżdżę ale nie wszędzie i nie zawsze.
          Tak na marginesie to wiem, że ktoś /chyba Anglicy/ obliczyli, że
          gdyby ludzie wzięliby sobie do serca zachety do zamiany aut na
          rowery, wtedy mielibysmy korki rowerowe. Tak sie dzieje w niektórych
          wiekszych miastach azjatyckich.
          Nie musisz mnie przekonywać do roweru ale po co przeginać tam gdzie
          nie trzeba?
          • robertrobert1 Re: Roboty na Ostrobramskiej. 15.03.09, 10:39
            Przegieciem by bylo gdyby ci kazal gruche betonu ciagnac na budowe. Tymczasem
            Warszawa nie jest tak duza aby w ciagu godziny nie mozna bylo dojechac do
            dowolnego miejsca.
    • Gość: Tośka Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:43
      Dlaczego na rogu "przy trasie" wielką dziurę wykopali?
      Wygląda to jak wykop pod fundamenty, ale po co fundamenty?
      • Gość: wawerski Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:46
        To jest efekt ugody komisu Car z miastem. Będzie podziemny
        autokomis.:-))
        • Gość: Tośka Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:48
          Ufff, dobrze że nie lewitujący na wysokości 5m:)
          • Gość: wawerski Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:53
            Kiedys na stronie Siskomu /?/ była wizualizacja i o ile pamiętam to
            będzie podpora pod najwyższy punkt nowego wiaduktu.
            • Gość: Tośka Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:56
              Wielkie to jak na podporę, bo jak zerknęłam dziurę okrutnie dużą wyryli:)No
              chyba ,że pod ziemią podpora musi byc szersza
              • ziomoslaw Re: A kto wie 05.03.09, 12:11
                www.transprojekt.gdansk.pl/projekty/drogi/Siekierkowska/marsa-1_.jpg

Na pewno nie są to fundamenty pod podpory ani nic związane z rondem. Docelowo w tym miejscu będzie chodnik i trawnik.
                Nie jestem budowlańcem, ale na moje oko w tym dole będą jakieś kable i urządzenia, obok dołu widziałem spory zbiornik, pewnie go tam wstawią, ale dlaczego to takie szerokie to nie wiem.

Dziś uruchomili nową organizacją ruchu na Ostrobramskiej, czy ktoś wie gdzie obecnie znajduje się przystanek autobusowy ?
                • Gość: mike_ Re: A kto wie IP: 198.178.236.* 18.03.09, 10:19
                  ZBIORNIK RETENCYJNY tam będzie i tyle
              • robertrobert1 Re: A kto wie 15.03.09, 10:43
                Trzeba pamietac, ze pod rondem ma byc przejscie i przejazd dla rowerzystow wiec
                rondo tak naprawde bedzie na estakadach. Teraz juz jasne, ze ta dziura to tylko
                poczatek kopania?
                • Gość: Tośka Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 19:45
                  Rondo nie będzie na estakadach:) To przejścia będą poniżej poziomu obecnego
                  • robertrobert1 Re: A kto wie 18.03.09, 21:28
                    Gość portalu: Tośka napisał(a):

> Rondo nie będzie na estakadach:) To przejścia będą poniżej poziomu obecneg

Czyli na jedno wychodzi, nieprawdaz?
                    • Gość: Tośka Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 09:35
                      Czy to oznacza ,że Wisłostrada i Marszałkowska jest na estakadach?
                      No bo przecież są pod nimi przejścia podziemne:)
                      • robertrobert1 Re: A kto wie 19.03.09, 10:21
                        Pod Marszalkowska jest jedno przejscie i jeden przejazd. W obydwu
                        przypadkach najpierw powstalo dziura w ziemi a pozniej zostal polozony
                        strop i jezdnia. Jakby na to nie spojzec to jezdnia nie jest
                        bezposrednio na ziemi i podobnie bedzie w przypadku ronda Marsa.
                        • Gość: prymus Re: A kto wie IP: 212.160.172.* 26.03.09, 17:06
                          Roberto to mój idol, odczepcie się od niego.
                          Dzięki niemu wiem że metro jeździ pod estakadami.
                          • robertrobert1 Re: A kto wie 29.03.09, 20:36
                            Jesli chodzi o stacje.
          • emulsja2 Re: A kto wie 17.03.09, 11:04
            > Ufff, dobrze że nie lewitujący na wysokości 5m:)

buahahahahahahahaha :)
        • Gość: Gość z daleka Re: A kto wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:49
          Dobre. :)))
      • Gość: Strasznie ciekawy A kto wie? IP: *.rtr.bait.pl 10.04.09, 00:18
        A kto wie - co to takiego powstaje po prawej stronie Marsa jadąc w
        kierunku Okularowej?
        Jest to zarys jezdni, ale dziwnej.
        Po pierwsze postaje dosyć daleko od osi istniejącej jezdni (prawie
        przy płotach posesji).
        Po drugie dziwne jest jej ukształtowanie, wznosi się do góry przy
        wąskiej poprzecznej uliczce jakby co najmniej miałby tam powstać
        jakiś wiadukt (tak na oko o prześwicie 1 m), natomiast przy
        istniejącym wiadukcie opada tak jakby chciała być na jednym poziomie
        z torami kolejowymi (przejazd kolejowy?).
        Czy wynika z tego że będzie to jezdnia tymczasowa, ale po co
        przejazd kolejowy, przecież przebudowa wiaduktu wypadła z planu.
        Czy ktoś wie coś na ten temat?
        • Gość: Mateusz IV Re: A kto wie? IP: 81.210.38.* 14.04.09, 10:18
          Obok pojawia się też zarys drugiej jezdni, wynika z tego że obydwie
          będą tymczasowe. Co do reszty - sam jestem ciekawy?
        • Gość: Strasznie ciekawy Re: A kto wie? IP: *.rtr.bait.pl 16.04.09, 22:40
          Cisza - nikt nic nie wie?
          Tylu uczestników tego forum
          i ani jednego, który by coś wiedział
          co się dzieje w temacie przebudowy
          węzła Płowiecka - Marsa?
    • ziomoslaw Re: Roboty na Ostrobramskiej. 13.03.09, 23:24
      www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/iwa/2009_03_06/1

Wreszcie ruszyła budowa węzła Marsa. Stało się to możliwe, gdy właściciel komisu samochodowego "Bogdan Car" zagrożony przejęciem jego terenu siłą w asyście policji i komornika skapitulował i ostatecznie przekazał teren 15 lutego.

Na plac budowy mogli wejść robotnicy i maszyny z konsorcjum, które wygrało przetarg. Węzeł Marsa powstanie za nieco ponad 124 mln zł.

Robotnicy uwijają się i starają nadrobić opóźnienia. Nie jest to niemożliwe.

Po słynnym komisie nie ma już nawet śladu. Na jego dawnym terenie robotnicy przekładają podziemne instalacje. Wzdłuż całej ulicy Marsa od Płowieckiej do wia-duktów nad torami wycięto wszystkie drzewa. Trwają wyburzenia budynków. Na ich miejscu powstaną boczne jezdnie Marsa prowadzące do ronda.

Po drugiej stronie skrzyżowania trwa poszerzanie jezdni w kierunku Ostro-bramskiej, na którą w trakcie budowy będzie skierowany ruch. Przy skrzyżowaniu Płowieckiej i Trasy Siekierkowskiej widać już głęboki dół, w którym pracuje dziwna maszyna. Służy ona do zagęszczania gruntu. Dół ten będzie w przyszłości fragmen-tem przejść podziemnych pod skrzyżowaniem. Będzie miało ono nietypowy wygląd. Środek tego wielkiego ronda będzie bowiem zagłębiony poniżej terenu i to z niego będą prowadziły przejścia podziemne na wszystkie narożniki skrzyżowania i przystanki autobusowe.

Wszystkie prace przygotowawcze, jak wyburzenia i przekładanie podziemnych instalacji, mają się zakończyć jeszcze w tym kwartale. Zaraz potem ruszy budowa. Rozpocznie się od wybudowania dodatkowej jezdni ulicy Płowieckiej po jej zachod-niej stronie w kierunku Grochowskiej. W drugim etapie (w połowie roku) nastąpi wydłużenie Ostrobramskiej w kierunku ronda. W tym samym czasie będzie budo-wana także dodatkowa, południowa jezdnia Marsa.

Jeszcze w tym roku powstanie część ronda z dwoma przejściami podziemnymi od strony ulicy Ostrobramskiej. Także w tym roku rozpoczną się prace przy bu-dowie estakad nad rondem począwszy od Naddnieprzańskiej w kierunku ronda. Pod koniec roku ruch zostanie skierowany na nowe jezdnie, a budowlańcy wezmą się za drugą część ronda - tę bliżej Marsa oraz wschodnią jezdnię Płowieckiej. W tym sa-mym czasie będzie też budowana północna jezdnia Marsa oraz dokończona zosta-nie budowa lokalnej drogi przy ulicy Płowieckiej. Także ulica Grochowska otrzyma boczne, lokalne drogi. Pod koniec lata przyszłego roku będą budowane zjazdy z estakad na Marsa i Ostrobramską. Koniec prac przewidziano na grudzień 2010 r.

Nie powinno być dramatu
      Zenon Kostrowicki z Warbudu uważa, że kierowcy w czasie budowy zetkną się oczywiście z utrudnieniami, ale nie powinny one być zbyt dolegliwe. Nie przewiduje się zmniejszenia liczby pasów. Mogą być one zwężone, być może niektóre z nich nie utrzymają tak zwanej skrajni i wówczas TIR-y trzeba będzie skierować na ob-jazdy. Nie jest to jednak jeszcze przesądzone. Organizacja ruchu jest wciąż uzgad-niana z miastem. Być może, bo i taka koncepcja jest rozważana, jedną z estakad już wybudowanej Trasy Siekierkowskiej pojedziemy przez jakiś czas pod prąd od Płowieckiej w kierunku Ostrobramskiej. Nie jest to jednak jeszcze przesądzone.

Druga strona medalu
      Niestety, nawet zakończenie tej budowy w niewielkim tylko stopniu usprawni ruch w tym rejonie miasta. Z powodu oszczędności z wieloletniego planu inwestycyjnego wypadła dalsza przebudowa Marsa od wiaduktów nad torami kolejowymi aż do skrzyżowania tej arterii z Żołnierską i Rekrucką oraz poszerzanie Żołnierskiej w kierunku Ząbek i Zielonki. Tu wciąż postoimy w korkach.

Agata Choińska z biura prasowego Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych ma nadzieję, że ta budowa jednak ruszy. Jeżeli tylko znajdą się dodatkowe pienią-dze. Jak na razie miasto zaoszczędziło kilkaset milionów w przetargu na most Pół-nocny. Około 60 mln udało się też zaoszczędzić na budowie węzła Marsa. Szanse więc są. Dlatego też nie wstrzymano prac przygotowawczych, czyli uzyskiwania wszelkich niezbędnych pozwoleń i uzgodnień. Jeśli tylko znajdą się pieniądze, robo-ty będą mogły ruszyć.

Zysk pozorny
      Swoją drogą zadziwia indolencja urzędników miejskich. Po węźle Marsa moglibyś-my jeździć już od roku. Tymczasem urzędnicy kłócili się z właścicielem komisu, czy za zabrany teren zapłacić milion więcej czy milion mniej. Tak czy siak trzeba za niego zapłacić. Milion więcej czy milion mniej nie bardzo ma znaczenie. Kierowcy, którzy stoją w korkach na zmarnowaną benzynę i czas wydali i wydadzą znacznie więcej. Nie są to więc żadne oszczędności.
    • Gość: Tośka Re:Dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 21:14
      Dziś zginął robotnik w wykopach na Marsa.
      Tak podała TVN Warszawa
      • Gość: nie tylko Re:Dzis IP: *.aster.pl 16.03.09, 21:53
        Sa w Warszawie takze inne media.
        Szkoda czlowieka.
        • Gość: Tośka Re:Dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 09:37
          Każdy ma własny rozum i własnego pilota:)
    • rektor-at Re: Roboty na Ostrobramskiej. 16.03.09, 23:59
      troche sie obawiam tego co sie tam dzieje. ale najbardziej mi przeszkadza to co
      sie stalo z trasa WZ...
      • Gość: ona Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 01:20
        a ja chcialam tylko zauwazyc, ze nowopowstale rondo
        najbezpieczniejsze nie bedzie.

Po pierwsze: w zaglebieniu
        Po drugie: przejscia podziemne (a jak wiemy z innych okolic stolicy,
        te do najbezpieczniejszych nie naleza)
        Po trzecie: w okolicy samych ulic i to szybkiego ruchu
        Po czwarte: zadnych budynkow w okolicy
        Po piate: nie ukrywajmy, Wawer do najbezpieczniejszych nie nalezy.
        • Gość: ptyś Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 05:54
          i dlatego ja się już zaopatrzyłem w kałacha którego przykręcę do swojego górala
        • Gość: mmm Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 07:43
          Po szóste - nie znasz się, nie masz pojęcia oczym piszesz, więc
          lepiej nie pisz. To rondo to wybawienie dla wszystkich i jest super
          zaprojektowane. Czekam na nie z niecierpliwością. Buziaki dla
          inżynierów i budowniczych.
        • Gość: Fixknor Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: 194.181.193.* 17.03.09, 09:16
          no gratulujemy obszernej wiedzy w temacie. Ja tylko nie rozumiem co masz na
          myśli "rondo w zagłębieniu". Bo reszta tzn możliwość dostania pałą po łbie to
          rozumiem, i rozumiem ze jest to konkretny argument aby nic nie robić i zostawić
          jak jest bo teraz jest bezpiecznie.
        • Gość: Tośka Re: Roboty na Ostrobramskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 09:44
          Po pierwsze rondo nie będzie w zagłębieniu:) Przejścia pod nim będą niżej!
          Po drugie sugerujesz by zostawić tak jak dziś światła? Czy też może kładki dla
          pieszych?
          Po trzecie, nie rozumiem co piszesz.
          Po czwarte, chciałabyś mieszkać pod wiaduktem? Po co ci budynki koło tak dużego
          węzła?
          Po piąte, wyprowadź się!
        • emulsja2 Re: Roboty na Ostrobramskiej. 17.03.09, 11:03
          Gość portalu: ona napisał(a):

> a ja chcialam tylko zauwazyc, ze nowopowstale rondo
          > najbezpieczniejsze nie bedzie.
          >
          > Po pierwsze: w zaglebieniu
          > Po drugie: przejscia podziemne (a jak wiemy z innych okolic stolicy,
          > te do najbezpieczniejszych nie naleza)
          > Po trzecie: w okolicy samych ulic i to szybkiego ruchu

tez sie tego obawiam :(
        • jhbsk Re: Roboty na Ostrobramskiej. 18.03.09, 11:55
          Gość portalu: ona napisał(a):

> Po piate: nie ukrywajmy, Wawer do najbezpieczniejszych nie nalezy.

Ciekawa teoria. Może jakieś uzasadnienie?
          • ziomoslaw Re: Roboty na Ostrobramskiej. 18.03.09, 12:15
            no właśnie też bym prosił o uzasadnienie bo z mapki przestępczości wynika, że nie jest w Wawrze tak tragicznie w porównaniu z innymi dzielnicami

warszawa.naszemiasto.pl/zdjecie/947627_60_1.html
    • ncc2000 Te robotyi wielka budowa i tak nic nie dzadzą 17.03.09, 14:33
      Bo miasto w ramach oszczędności zrezygnowało z budowy estakady do skrzyżowania
      Żołnierskiej z Marsa. Efekt będzie taki że korek z ulicy Marsa na pewno nie
      zniknie, wszystkie samochody utkną na skrzyżowaniu z Chełmżyńską.
      • ziomoslaw Re: Te robotyi wielka budowa i tak nic nie dzadzą 17.03.09, 15:00
        to chyba każdy wie :)
        na rondzie nie będzie świateł, więc korek przeniesie się na rondo
        ale wierz mi, może być jeszcze gorzej gdy zamkną wiadukt na Marsa, patrząc na jego stan jest to bardzo realne, a co gorsze przez wieczny korek jest cały czas obciążony. Jeśli dojdzie do zamknięcia to efekt będzie jeszcze gorszy niż na Andersa, bo tu z objazdami będzie większy problem.
        Powracając do budowy ronda, na razie skorzystają na tym piesi - przejścia podziemne i Ci co kursują Marsa - Trasa Siekierskowska - estakada
        • ziomoslaw Re: Te robotyi wielka budowa i tak nic nie dzadzą 21.03.09, 22:48
          żeby nie być goło słownym:

z dzisiejszego kuriera:
          www.youtube.com/watch?v=17vLQC_mZ2M

a jeszcze wcześniej:
          www.youtube.com/watch?v=H1Q2n6Pg4L0&NR=1
          www.youtube.com/watch?v=p_n40ocSdTg
          • tomkrt Awaria świateł na skrzyżowaniu Marsa Płowieckiej 21.03.09, 23:03
            światła przy Marsa naprawią dopiero w poniedziałek
            www.youtube.com/watch?v=rA4YuJlXFc0
            • Gość: Tośka Re: Awaria świateł na skrzyżowaniu Marsa Płowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 12:25
              tomkrt napisał:

> światła przy Marsa naprawią dopiero w poniedziałek
              A były sprawne już w sobotę wieczorem
              • tomkrt Re: Awaria świateł na skrzyżowaniu Marsa Płowiec 29.03.09, 21:41

> tomkrt napisał:
                >
                > > światła przy Marsa naprawią dopiero w poniedziałek
                > A były sprawne już w sobotę wieczorem

Znowu się popsuły.

www.zw.com.pl/artykul/282386,348328.html
    • Gość: Tośka Re: Co mnie zaskakuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 15:51
      Na rogu Bogdan Cara coś kopią , na rogu Seata koparka, spychacz, kilka
      ciężarówek...i wszędzie sporo budowniczych:)
      Jednego dnia był sklep, drugiego gruz, trzeciego już pusto, a dziś w tym miejscu
      góra tłucznia.
      Pozytywnie zaskakuje mnie tempo, myślałam,że będzie jak zwykle.
      • Gość: gosc Re: Co mnie zaskakuje :) IP: *.128.70.162.static.crowley.pl 16.04.09, 10:06
        > Pozytywnie zaskakuje mnie tempo, myślałam,że będzie jak zwykle.

bo będzie jak zwykle, nie zapominaj, że ten węzeł to chyba już
        miałbyć teraz gotowy, jak zapewniano kilka lat temu. A będzie jak
        zwykle, za dwa lata obsuwa o pół roku, bo .... coś tam coś tam,
        potem jeszcze o miesiąć, a na samym końcu oddadzą o dwa lub trzy dni
        wcześniej i z pompą ogłoszą, że oddany przed terminem.
        • Gość: mmm Re: Co mnie zaskakuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 19:07
          Miał być gotowy, ale niestety kilka lat uzerano się z właścicielami
          dwóch narożnych działek, z których na jednej stał słynny Bogdan
          Car...
          Mi też bardzo imponuje tempo budowy, a czarnych sceriuszy na jej
          finał wolałabym w tym wątku nie czytać - trochę optymizmu! Wiosnę
          mamy!
          • Gość: gosc Re: Co mnie zaskakuje :) IP: *.128.70.162.static.crowley.pl 26.05.09, 12:36
            długo nie trzeba było czekać:
            www.tvnwarszawa.pl/28415,1601882,0,1,wezel_marsa_opozniony,wiadomosc.html

a miało być tak pięknie:
            bi.gazeta.pl/im/8/2614/m2614128.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka