Dodaj do ulubionych

Korcza- szukam informacji

06.12.12, 09:27

Witam. Czy ktoś był w w/w miejscowości ?
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: Korcza- szukam informacji 09.12.12, 22:48
      Byłem przejazdem. Przyjechałem górską drogą z południa i potem pojechałem w stronę jeziora Prespa do Macedonii. Nie potwierdzam złych opinii z Przewodnika Pascala. A co chcesz wiedzieć ?
      • 1talea Re: Korcza- szukam informacji 13.12.12, 15:48
        Dziękuję za odpowiedż.
        Generalnie to będę w Grecji i chciałam zrobić sobie narazie taką krótką wycieczkę , żeby zobaczyć Albanię. Korcza to najblizsze miasto przy granicy ( do części nadmorskiej to już za daleko- raczej na osobną wycieczkę). I chciałam wiedzieć czy dojazd z granicy jest ok (droga - trasa czy ok?), czy wieście bezpiecznie jest zostawić auto i czy jest coś zobaczyć?
        1talea
        • ma.ci.ej Re: Korcza- szukam informacji 13.12.12, 22:33
          Nie wiem, gdzie będziesz w Grecji i skąd chcesz do Korczy przyjechać. Bo jeśli od przejścia granicznego Konitsa/Leskovik to przygotuj się że przejechanie 110 km zajmie Ci około 3 godzin. Droga jest piękna, ale górska i w fatalnym stania (jechałem osobówką - da się przejechać). Jeśli byś jechała od tego przejścia to polecam raczej wycieczkę do Gijokastry.
          Jeśli natomiast byś jechał od Bilisht, to znam mniej więcej pół tej drogi - odcinek Zemblak - Korcza. Dobra, szeroka droga z dobrą nawierzchnią. Nie powiem Ci co zobaczyć, po przejechaniu górskiej drogi, o której pisałem nie chciało mi się już nic absolutnie zwiedzać. Natomiast polecam zakupy - wino z rejonu Korcza, to obok wina z Beratu najlepsze wino z Albanii. Za 300-400 leków kupisz doskonałe rocznikowe wina, za około 700 leków (20 zł) - wina rewelacyjne z najwyższej półki. Do tego doskonały konjak Korca, moim skromnym zdaniem lepszy niż Skanderberg, ok. 500 leków za 0,7 l. No i warto zjeść Byrek.
          Miasto wydaje mi się raczej nowoczesne, zdecydowanie mniej ciekawa od np. wspomnianej Gijokastry czy Beratu, ale trochę klimatu Albanii poczujesz.
          Albania wbrew opiniom jest bezpieczna, na pewno zdecydowanie bardziej bezpieczna od krajów byłej Jugosławii, nie obawiałbym się parkowania w centrum.
          • 1talea Re: Korcza- szukam informacji 15.12.12, 07:07
            Sprawdzałam , już na mapie - to raczej od Bilisht . Dziękuję za informacje .

A spytam jeszcze o ich walutę. Po przekroczeniu ich granicy trzeba gdzieć wymienić pieniążki na leki ? I gdzie , zeby było ok.
            • budapeszt11 Re: Korcza- szukam informacji 17.12.12, 10:58
              wszedzie mozna wymienic, nawet w aptece smile zartuje. Najlepiej Korcze zwiedzac bo w Bilisht nie ma czego zaobaczyc!
            • ma.ci.ej Re: Korcza- szukam informacji 17.12.12, 22:08

> A spytam jeszcze o ich walutę. Po przekroczeniu ich granicy trzeba gdzieć wymie

Nie wymieniałem. Wypłacałem z bankomatów.
              • marta_matra Re: Korcza- szukam informacji 19.12.12, 21:53
                w dużym mieście będą kantory, jeśli nie to wymienisz pieniądze w banku, jesli nie to z pewnością da się zapłacić euro (nie wszedzie i z pewnością będziesz na tym staratna).
                na Towoim miejsu wymieniłabym kasę w Grecji, a nie w Albanii tak będzie bezpieczniej.
                jeśli wymienisz pieniądze w kantorze czy banku to transakcja będzie będzie bezpieczna, ale z absolutnie nie rób tego na ulicy.
                podobno (ja tego nie doświadczyłam) w Albanii jest po kilka banknotów na ten sam nominał i łatwo być oszukanym. Mi się to jednak nigdy nie zdażyło.
                W Tiranie kantory są, więc pewnie znajdziesz je też w korczy. pozdr!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka