Dodaj do ulubionych

jakie obywatelstwo dla dziecka ur.w UK?

21.05.09, 17:17
hej dziewczyny!!
oboje mieszkamy w londynie i wkrotce narodzi sie nasz dlugo wyczekany
synek.mam jednak dylemat bo nie orientuje sie jakie obywatelstwo dostanie nasz
maluch?slyszalam,ze automatycznie obywatelstwo meza(czego staralabym sie
uniknac!!ze wzgledu na problemy z podrozowaniem).czy dziecko dostaje
obywatelstwo polskie czy brytyjskie.jak to sie odbywa i jakie papiery
ewentualnie sa potrzebne aby zlozyc wniosek o polski paszport?
z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkie pary mieszanesmile
Obserwuj wątek
    • hania.edhe.andi Re: jakie obywatelstwo dla dziecka ur.w UK? 21.05.09, 17:49
      absolutnie nie!!! niewazne w jakim kraju się urodzi - automatycznie
      dostaje obywatelstwo obojgu rodziców !!!! z jakiej racji niby tylko
      męża ? uncertain radze zadzwonić nawet do pl do bira w twoim okregu do
      spraw cudzozimców tam od razu usłysz taką odpowiedź wink automatycznie
      dostaje obywatelstwo tylko i wyłącznie obojga rodziców nie ang. wink
      pozdrawiam i cieszę się waszym szczęściem wink synek ... smile fajnie smile))
      • redona Re: jakie obywatelstwo dla dziecka ur.w UK? 21.05.09, 18:56
        tostaje twoje i meza, ale mozesz tylko zrobic naprzyklad polski
        paszport.

Jezeli w uk Ty lib maz ma Indefinite leave to remain ( often known as
        ILR) wtedy mozasz starac sie o Brytyjskie.
        • balkandriver Re: jakie obywatelstwo dla dziecka ur.w UK? 22.05.09, 01:23
          Jeżeli masz na względzie dobro dziecka, to staraj się o jego obywatelstwo
          angielskie / brytyjskie.
        • calineczka1980 moze w Albanii dostaje obywatelstwo meza,jesli 22.05.09, 17:08
          matka dziecka nie jest Albanka (tam duzo rzeczy jest na opak
          np.kiwanie twierdzaca glowa kiedy chcemy zaprzeczyc i na odwrot
          kiedy chcemy przytaknac, albo solenie zupy 5 min przed koncem
          gotowania itp),ale w UE dziecko dostaje automatycznie nazwisko
          matki!!!
          • diamond2006 Re: moze w Albanii dostaje obywatelstwo meza,jesl 22.05.09, 18:18
            mozesz sie starac o paszport(obywatelstwo)brytyjskie jesli w
            momencie narodzenia dziecka przynajmniej jedno z rodzocow ma pobyt
            staly,moze to byc ilr albo permanent residency albo brytyjskie
            obywatelstwo,jesli nie macie takowego najlepiej staraj sie o
            paszport polski,bo on przyda sie w podrozowaniu,twoje dziecko bedzie
            polskie ,bo ty jestes polka.jesli chodzi o brytyjskie,to jesli w
            przyszlosci Ty albo maz bedziecie sie starac o paszporty brytyjskie
            to wystarczy ze zrobicie dodatkowa aplikacje dla syna i on tez je
            dostaniesmile na dzien dzisisejszy jest to 5 lat posiadania pobytu
            stalego plus 1 rok,czyli 6 latsmileo tym co potrzebne dla paszportu
            polskiego poczytaj na stronie konsulatu
            www.londynkg.polemb.net/index.php? aha,i dziecko nie
            otrzymuje automatycznie nazwiska matki jak napisala to
            calineczka,chociaz ona pewnie miala na mysli `obywatelstwo`
            • hania.edhe.andi Re: moze w Albanii dostaje obywatelstwo meza,jesl 22.05.09, 18:35
              praktycznie nic nowego, co do obywatelstwa ang. to jest oczywiste
              jak i to , że dziecko automatycznie ma obywatelstwo dwóch krajów (
              albanii i polski ) a nazwisko dostanie takie jak było zarejestrowane
              podczas ślubu chyba, że ślubu nie było ale jeżeli nie masz nic
              przeciwko to będzie ojca i tak powinno być wink ps. jak nazwiesz
              synka?? smile)
              • kas-25 do: hania.edhe.andi 22.05.09, 21:01
                hania.edhe.andi napisała:

> praktycznie nic nowego, co do obywatelstwa ang. to jest oczywiste
                > jak i to , że dziecko automatycznie ma obywatelstwo dwóch krajów (
                > albanii i polski ) a nazwisko dostanie takie jak było zarejestrowane
                > podczas ślubu chyba, że ślubu nie było ale jeżeli nie masz nic
                > przeciwko to będzie ojca i tak powinno być wink ps. jak nazwiesz
                > synka?? smile)

nazwiemy go: Sebastian-maz wybralsmile))

• hania.edhe.andi Re: do: hania.edhe.andi 23.05.09, 15:21
                  słodko smile) Sebastian smile mój lepiej żeby nie wybierał big_grin bo by było
                  albo Alban albo Albana big_grin hihi
                  Życzę wszystkiego co najlepsze małemu Sebastiankowi kiss
                  pozdrawiam cieplutko kiss
                  • kornasia87 Re: do: hania.edhe.andi 10.09.09, 11:41
                    moj chcial nazwac Afrodyta heheh ale naszczescie jest diana smile
                    a co do paszportu to my mamy wielki problem.wczoraj bylism w
                    konsulacie polskim skladac wniosek o paszport dla kjujewny no i
                    niestety potzebne sa dokumenty tozsamosci obojga rodzicow. moj jest
                    nielegalnie sad ale czeka na wiesci z home ofice.niewiadomo jak dlugo
                    to potrwa a ja juz bym chciala do polski, a i moj facet o swojego
                    kraju(jego tata jes b chory) sad
            • kas-25 Re: moze w Albanii dostaje obywatelstwo meza,jesl 22.05.09, 20:58
              dzieki wielkie za podpowiedzsmile))
              • merlinxd tu wlasnie pojawia sie moj probem. 12.01.10, 16:07
                Moj partner jest tu nielegalnie, a ja jeste w ciazy. Bede rodzic we
                wrzesniu. Nie wiem czy do tego czasu uda mu sie zaatwic chociazby
                paszport. Chcialabym aby moje dziecko mialo nazwisko mojego
                partnera...ale skoro on nie ma zadnego dowodu tozsamosci, to chcyba
                nie jest mozliwe ?????
                prosze o odpowiedz
                • redona Re: tu wlasnie pojawia sie moj probem. 13.01.10, 00:15
                  jest mozliwe bez paszportu , w uk jak rejestrujesz dziecko to nikt nie
                  sprawdza dokomentow, tylko jezeli nie jestescie maluzenstwem to
                  musicie oboje byc przy zarejestrowaniu dziecka,
                  gdybyscie byli maluzenstwem to tylko jeden rodzic wystarczy,
                • nertila Re: tu wlasnie pojawia sie moj probem. 13.01.10, 00:19
                  Witaj
                  Zacznę od gratulacji i życzeń zdrowia dla przyszłego obywatela tej planety
                  jakiego by obywatelstwa nie miał.
                  Nie mogę się wypowiadać w kwestii UK,mam nadzieję ,że ktoś kto tam rodził
                  naświetli ci ich procedury.
                  Napiszę tylko od siebie,że gdybyś rodziła tu w PL, to nazwisko dla dziecka
                  mogłabyś podać sama w szpitalu i takie by miał wpisane najpierw do książeczki
                  zdrowia i dokumentacji szpitalnej a potem mając zgodę partnera (po jego uznaniu
                  dziecka w USC,a więc musiałby mieć jakiś dokument tożsamości) miałoby jego
                  nazwisko na polskim akcie urodzenia.
                  W kwestii obywatelstwa to nie jest to sprawa tak oczywista jakby się mogło
                  wydawać. Nawet jeśli dziecko urodzi się w Polsce i ma matkę Polkę,ale ojciec
                  jest obcokrajowcem to potrzebna jest jego zgoda na obywatelstwo Polskie dziecka.
                  Mówię o sytuacji w której jest się małżeństwem,ale nie wiem czy to nie dotyczy
                  też konkubinatu.
                  W celu otrzymania polskiego paszportu mąż musiał najpierw wyrazić pisemną zgodę
                  w konsulacie ,potem przesłać ja do PL i dopiero z tym świstkiem można było
                  odebrać "Potwierdzenie obywatelstwa dziecka" z Urzędu Wojewódzkiego. Bez takiego
                  potwierdzenia nie można złożyć wniosku o paszport dla dziecka.
                  Trudny ten rebus,naprawdę nie wiem jak to się odbywa w UK? No ale chyba jakiś
                  urzędas nie będzie Wam dyktował jak się ma wasze dziecko nazywać? Może
                  wystarczy,że sama po prostu podasz nazwisko?
                  • iwi41 Re: tu wlasnie pojawia sie moj probem. 13.01.10, 08:52
                    Nertila i w tej kwestii co urząd to obyczaj bo jak ja wyrabiałam paszport dla
                    mojej córki (urodzonej w Polsce) to oczywiście tatuś musiał być w urzędzie (ew
                    potrzebne było pełnomocnictwo) ale nikt mnie do Urzędu Wojewódzkiego nie wysyłał
                    a męża tylko pytali czy się zgadza na wydanie paszportu dla córki(normalnie bo
                    taka jest procedura nawet jak tato jest polakiem to do wyrobienia paszportu
                    potrzebna jest zgoda obojga rodziców) za to musiałam podpisać oświadczenie,że
                    nie wybrałam dla dziecka obywatelstwa obcego.
                    • nertila Re: tu wlasnie pojawia sie moj probem. 13.01.10, 13:38
                      Miałaś to szczęście że twój mąż mógł iść wtedy z tobą do urzędu dlatego papierek ze zgodą nie był wam potrzebny.
                      Tutaj we Wrocławiu paszporty wydaje Urząd Wojewódzki i jak mąż obcokrajowiec jest za granicą to musi papier z konsulatu polskiego lub ambasady wysłać ze zgodą na obywatelstwo polskie dziecka.

> "taka jest procedura nawet jak tato jest polakiem to do wyrobienia paszportu potrzebna jest zgoda obojga rodziców"
                      - do wyrobienia paszportu tak,potrzebna jest zgoda obojga rodziców, tyle ,że w przypadku taty-Polaka nikt nie każe potwierdzać polskiego obywatelstwa dziecka, żeby wydać mu polski paszport,bo jest ono oczywiste. W przypadku taty-nie Polaka,który w dodatku jest gdzieś za granicą, mi kazano najpierw pokazać papier z polskiego konsulatu,że się tatuś zgadza na polskie obywatelstwo. Mnie to zdziwiło, bo myślałam ,że jak Polka rodzi w Polsce dziecko to oczywiste jest ,że ma ono polskie obywatelstwo. Potem z papierkiem z konsulatu trzeba było iść po papierek z UW po ich "potwierdzenie obywatelstwa". Cała ta procedura z konsulatem opóźniła tylko złożenie papierów o paszport. Bo na potwierdzenie obywatelstwa z konsulatu czekaliśmy tydzień,potem kolejny tydzień po złożeniu świstka w UW. Potem dopiero jak już się szanowna komisja UW zebrała i wydrukowała potwierdzenie obywatelstwa mogłam je odebrać i złożyć wniosek o paszport. Czekałam 3 tyg. To było w 2006.Nie wiem jak to jest obecnie. Moja procedura od momentu zrobienia synkowi zdjęcia u fotografa do otrzymania paszportu to było jakieś 6tyg....paszport dostał na 5lat,więc w przyszłym roku znowu będę się w to bawić od nowauncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka