Dodaj do ulubionych

Darowizna z Polski na zakup domu a podatki

05.06.10, 16:51
Witam! Czy ktos orientuje sie jak wyglada w UK kwestia darowizny od rodzicow
zamieszkujacych poza UK?
Moi rodzice sprzedali dom i chca mi przekazac czesc kwoty z tej sprzedazy. Ja
chcialabym wykorzystac to jako depozyt na zakup domu w UK, bedzie to okolo 3/4
wartosci domu a na reszte chcemy dobrac niewielki kredyt.
Nigdy nie kupowalismy jeszcze nieruchomosci.
Czy w tej sytuacji bedziemy musieli zaplacic jakis podatek od tej darowizny?
I czy pieniadze te beda wplywaly np. na nasze tax credits?
Moj i meza dochod za zeszly rok podatkowy nie przekroczyl 20 tysiecy funtow,
mamy male dziecko i pobieramy prawie 300 funtow miesiecznie tax credits.
Dzieki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Darowizna z Polski na zakup domu a podatki 07.06.10, 16:33
      Jesli chodzi o darowizne w gotowce, to w swietle brytyjskiego prawa
      podatkowego, nie podlega ona podatkom, z wyjatkiem sytuacji, kiedy
      darczynca umiera w przeciagu pieciu lat od darowizny. Wtedy podlega
      ona pod inheritance tax.

Jak to sie ma do benefitow, niestety sie nie orientuje, bo mnie
      zadne benefity nie przysluguja. Jesli w aplikacji o benefity musisz
      podac sume oszczednosci, to pewnie tak.
      • jaleo Poprawka, nie piec lat tylko siedem :-) 07.06.10, 16:36
        Mozg mi dzisiaj szwankuje.
        • starababcia1 problem 06.03.11, 18:58
          jesli otrzymasz powyzej 16 tys funtow ( a podejrzewam ze tak ) powinnas zglosic to ( w przeciwnym wypadku zabiora ci wszystko jak dojda do tego i bedziesz musiala jeszcze zaplacic odsetki ) poza tym musisz miec oryginalny przelew z polski na konto w Uk dokumentami potwierdzajacymi skad pochodza te pieniadze , poniewaz przy zakupie domu notariusz poprosi cie o dostarczenie takowych dokumentow , w przeciwnym wypadku mozesz miec problemy z zakupem domu , jesli twoja gotowka bedzie za duza abys byla wstanie ja sama odlozyc stosunkowo do zarobkow. Ja kupowalam dom 3 lata temu i musielismy dostarczyc dokumenty i kopie z banku z Uk powierdzajacego przelew z polski ( z tym ze sprzedalismy w polsce 3 mieszkania ktore byly nasza wlasnoscia ) , jedno wspolne , jedno meza z przed slubu , jedno moje , dzieki tej gotowce zakupilam dom w Uk + maly kredyt.
          pozdr
          • padynt Re: problem 07.03.11, 21:22
            Mnie się wydaje , że inaczej jest w przypadku opisanym przez Ciebie gdzie sprzedawałaś własne nieruchomości czyli uzyskałaś wymierny przychód ,a inaczej jak masz do czynienia z darowizną, która w Polsce jest zwolniona od podatku. Jak to ugryźć tutaj zupełnie nie wiem ale doczytałam się tego o czym pisze Jaleo i podsyłam linka może się przyda:)
            www.polskie-biuro-ksiegowe.co.uk/related-article/313/Darowizny-%28Gifts%29
    • princessjobaggy Re: Darowizna z Polski na zakup domu a podatki 08.03.11, 14:28
      > Witam! Czy ktos orientuje sie jak wyglada w UK kwestia darowizny od rodzicow
      > zamieszkujacych poza UK?

Tez sie kiedys nad tym zastanawialam.
      W Polsce darowizna rodzic-dziecko jest zwolniona od podatku. Poza tym tam, jesli juz, podatkiem obciazona jest osoba obdarowana.

Z kolei w Wlk. Brytanii to darczynca zamieszkujacy na terenie tego kraju musi odprowadzic podatek.

Nie mam natomiast pojecia co dzieje sie w przypadku darczyncow z innych krajow. Przeciez nie powinni placic podatku krajowi, w ktorym nie mieszkaja. Zamotane to jest. Najlepiej przedzwonic do HMRC.
      • jaleo Re: Darowizna z Polski na zakup domu a podatki 10.03.11, 22:48
        princessjobaggy napisała:

> Z kolei w Wlk. Brytanii to darczynca zamieszkujacy na terenie tego kraju musi o
        > dprowadzic podatek.

Oj nie.
        • princessjobaggy Re: Darowizna z Polski na zakup domu a podatki 12.03.11, 19:23
          > Oj nie.

;)
          Nie wiem do czego dokladnie to 'Oj nie'. Moze rzeczywiscie 'nie'. Nie jestem znawczynia w tej kwestii. Najlepiej chyba dowiadywac sie w skarbowce jak to bedzie wygladac w tym konkretnym przypadku.
    • agg3 Re: Darowizna z Polski na zakup domu a podatki 03.04.11, 19:44
      no wlasnie ostatnio rozmawialismy o tym w collegu.
      o malo z krzesla nie spadlam jak babka nam powiedziala, ze w uk jest 40% podatek od spadku!
      masakra :/
      • jaleo Re: Darowizna z Polski na zakup domu a podatki 09.04.11, 10:55
        agg3 napisała:

> no wlasnie ostatnio rozmawialismy o tym w collegu.
        > o malo z krzesla nie spadlam jak babka nam powiedziala, ze w uk jest 40% podate
        > k od spadku!
        > masakra :/

Po pierwsze, darowizna a spadek to dwie rozne rzeczy.
        Po drugie, prog podatku spadkowego jest dosc wysoki - £325,000
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka