eisley_uk Eisley_uk 28.06.05, 16:33 Znamy sie malo, wiec moze na poczatek kilka slow o sobie... Jestem mezczyzna...informacja ta ma niebagatelne znaczenie strategiczne dla rozwoju tego forum, dlatego postanowilem zaczac od tego wlasnie :) Mam 30 lat i w Londynie jestem od roku. Lubie obserwowac zycie dookola ze szczegolnym naciskiem na interpersonalny behawioryzm ludzki :) Wiecej szczegolow wyjdzie sama w poszczegolnych watkach. Odpowiedz Link
ptasia 104. ptasia 28.06.05, 16:59 Witam i dziękuję za przyjęcie na forum! Jako dziecko (3-8 rok życia) spędziłam 5 lat w Anglii (Londyn, Kilburn/Willesden), chodząc tam do junior & infants' school i ucząc się języka "na żywca". Następnie było 6 wyjazdów letnich po ok. 3 tygodnie każdy (jako nastolatka i studentka) oraz filologia angielska UW (ukończona 3 lata temu). ostatni raz w Londynie byłam w 1999 roku i dość długo nad tym faktem bolałam, narzekając, że "korzenie mnie wołają". praktycznie od początku studiów uczę jako lektor, trochę tłumaczę (jak i robię zawodowo różne inne, niezwązane z angielskim, rzeczy :). od niedawna zastanawiamy się z mężem (branża medyczna ;/) nad wyjazdem, przynajmniej na kilka lat, do UK. rzecz, jeśli nastąpi, to najprawdopodobniej najwcześniej za ok. 2 lata, ale zaczęliśmy się nieco rozglądać i przygotowywać... stąd jestem tutaj :) Odpowiedz Link
gosia7813 105. gosia7813 29.06.05, 10:33 Witam wszystkich! Mam na imie Gosia, mam 27 lat i w Londynie jestem 1,5 roku. Mam też 4 miesięcznego synka Adrianka, którego urodziłam tutaj. Wyjechalismy z Polski zaraz po mojej obronie pracy magisterskiej, a tutaj pracuje jako kosmetyczka. Z Polski jestem ze Szczecina, a w Londynie mieszkam na Neasden wraz z narzeczonym Piotrkiem, a za miesiąc (po 7 latach znajomości) - już mężem bo bierzemy ślub. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
effata 106. reginian120 30.06.05, 12:49 czesc wam wszystkim. dotarlam tu wczoraj wiec jeszcze z tematami obeznana nie jestem :) ale mam zamiar to szybko nadrobic. mam 26 lat, od kilku sporych lat mieszkam w londynie, obecnie nie pracuje a zajmuje sie wychowaniem mojej kochanej 5miesiecznej coreczki i jestem bardzo bardzo zadowolona ze swojego zycia. :) mam nadzieje ze przyjmiecie mnie tu milo, :wink, pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
zaba_k1 Kraków 01.07.05, 10:52 Witam wszystkich forumowiczow, Jestem krakowianką, od miesiąca w Londynie (płn., wcześniej Norwegia. Nosi nas trochę, przyznaję. Jestem z mężem i synkiem Kubkiem (3,5). Pozdrawiem serdecznie Katarzyna Odpowiedz Link
mloda25 Re: Uczestnicy forum 02.07.05, 10:30 Dzieki za przyjecie do forum.W londynie jestem juz 5 lat z moim mezem (polakiem), a za 8 tyg urodzi sie nasza coreczka Wiki.Wszystko wskazuje na to ze zostaniemy tutaj na stale, ale zobaczymy co czas pokaze.Mieszkamy na Clapham, ale wkrotce sie przeprowadzamy do wiekszego mieszkania.Pozdrawiam wszystkich Polakow w Londynie i nie tylko. Odpowiedz Link
effata 110. Kasia - bobby5 04.07.05, 17:20 Witam serdecznie, Mam na imię Kasia i prawie juz 30-tkę na karku. Jestem w Londynie od miesiąca, mąż od stycznia. Mieszkamy w Hampstead, obok wspaniałego parku, który jest wart odwiedzenia, naprawdę polecam. Dzieci jeszcze nie mamy. Obecnie nie pracuję, zajmuję się pieskiem i poznaję Londyn. Może jest na tym forum ktoś, kto też spaceruje z psiakiem(lub sam) po tych okolicach(a może chce je poznać), byłoby mi bardzo miło. Z wykształenia jestem pedagogiem społecznym. Pozdrawiam wszystkich uczestników. Kasia Odpowiedz Link
eva_05 Re: Uczestnicy forum 06.07.05, 21:45 witam wszystkie mamy...ja 07sierpnia wybieram sie z naszym maluszkiem który ma 6-mcy (obecnie) do Londynu do naszego tatusia który juz tam ciezko pracuje...cieszę sie wogole ze znalazłam takie forum gdyz przed wyjazdem jak wiadomo niepokoi i zarazem inetersuje wiele spraw związanych z Londynem... dlatego bedę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki zwiazane z nasza przeprowadzką.. pozdrawiam eva Odpowiedz Link
mgna Mgna 06.07.05, 22:09 Widze Moniczko ze lubisz lad, wiec wpisuje sie na liste :) Nie wiem ktorym numerkiem jednak jestem :) Pozdrowienia. Odpowiedz Link
mgna Re: Mgna 06.07.05, 22:11 Przepraszam juz mi sie wszystko myli, Madziu :) Do Moniczki napisalam i tak z zamachu nowe imie tobie nadalam! Sorry :) Odpowiedz Link
and_rzej Andrzej z Chicago. 07.07.05, 04:59 Jak tu trafilem? Czytajac inne fora. Gdzies znalazlem link. Mimo, ze jestem mezczyzna czytam: Polki w Stanach, Kobieca Polonie, Polonie2 i wiele innych. Tak jakos sie dziwnie sklada, ze Kobiety pisza wiecej. Bylem w Londynie jeden dzien. W zasadzie przypadkowo, bo nie zdazylem na polaczenie do Chicago liniami Virgin Atlantic i tylko z nimi moglem leciec...nastepnego dnia. Dlaczego? Bo podobne sa nasze losy za granica i czasami warto wlaczyc sie do dyskusji. Podoba mi sie to forum. Ciesze sie ,ze jestem z Wami. Odpowiedz Link
rubi21 112.rubi21 10.07.05, 21:03 niedługo wyjeżdzam doLondynu na rok, obecnie jestem naetapie poszukiwań i zbierania informacji, mam nadzieje,ze pomozecie Odpowiedz Link
kingaolsz Re: KINGAOLSZ 11.07.05, 14:04 No to sie w koncu dopisze :) choc podczytuje to forum juz od jakiegos czasu. Mam na imie Kinga, mam 24 lata, mieszkam z mezem i 2-letnim synkiem w zachodnim Londynie i spodziewamy sie nowego czlonka rodziny ( termin na styczen). Jestem tutaj (juz) 4 lata ;) Jakkolwiek zyje mi sie w Londynie dosc spokojnie, czyli mam dach nad glowa i co jesc, to nadal marze o powrocie na stale do Polski, bo moja rodzinna strona duszy bardzo cierpi tak daleko od domu. Mam nadzieje, ze uda nam sie kiedys wrocic :) Spotykam sie dosc regularnie z innymi polskimi mamami i od dobrych 2 lat udzielam sie tez na forum Swiat ( teraz "Z dala od Polski"). Nie mam pojecia co jeszcze napisac, wiec skoncze, a lepiej poznacie mnie z czasem z moich postow. Pozdr Kinga Odpowiedz Link
agnieszkadydycz Re: Uczestnicy forum 12.07.05, 13:14 czesc, mam na imie Agnieszka:), mam 24 lata jestem w Londynie 3 tyg, wyjechalam zaraz po obronie:) do mojej polówki, no coz tak to z miloscia bywa ze gna nas nawet tak daleko:) z zawodu jestem fizykiem technicznym oraz mam kwalifikacje pedagogiczne, na razie siedze w domku i poszukuje pracy oraz powoli poznaje nowy kraj:) pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link
misia_i_misiek Re: Uczestnicy forum 14.07.05, 13:13 Witam!! Mam na imie Agnieszka, pochodze z wojewodztwa wielkopolskiego. Przyjechalam do Anglii ponad miesiac temu, do narzeczonego, ktory jest tutaj od stycznia. Mieszkamy w Reigate, niedaleko Londynu. W Polsce ukonczylam Studium Kosmetyczne w Poznaniu, ale niestety nie chce chce pracowac w tym zawodzie. Tutaj chcialambym sie sprobowac pracy za barem. Pozdrawiam wszystkich, papapa Odpowiedz Link
misia_i_misiek Re: Uczestnicy forum 14.07.05, 13:14 Prosze nie wracac uwagi na bledy gramatyczne, piszac to troche sie spieszylam :) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Uczestnicy forum 17.07.05, 10:42 Greentea, od ponad pieciu lat w Londynie. Mam meza, ale nie na codzien:) Obecnie mieszka w Belgii. Chociaz nia nie jestem, pracuje jako stylistka. Pozdrawiam wszystkich znanych i nieznanych:) Odpowiedz Link
jaquelline Re: Uczestnicy forum 13.07.05, 19:06 Hej! Mam na imie Malgorzata Anna i raczej tego drugiego imienia uzywam.Mieszkam nadal w Polsce ,chociaz czasowo przebywam w Holandii(kontrakt meza).Obecnie nie pracuje,ale po powrocie do Polski zamierzam wrocic do szkoly,gdzie ucze historii i wos-u.Mam 30+ ,jedno fajne dziecko i...zamiar wyjazdu w celach zawodowych,a zyciowych rowniez,do kraju,w ktorym Wy juz jakis czas mieszkacie.I ten powod sprowadza mnie na forum.Nie zdolam przeczytac wszystkiego,wiec nie gniewajcie sie jak zapytam o cos po raz kolejny.Moze znajdzie sie ktos kto odpowie lub odesle do odpowiedniego watku,bo nie ma co ukrywac,ale forum rozwinelo sie szybko. To na razie tyle o mnie.Pozdrawiam wszystkich.Ania Odpowiedz Link
ralphos Ralph (ralphos) 16.07.05, 17:04 Hmmm... okazało się że muszę występować jako ralphos, bo system gazeta.pl nie pozwala mi na podpisanie się normalnie, tylko bierze adres mailowy którego i tak nie używam. Zazwyczaj podpisuje się Ralph (i nie ma to nic wspólnego ze struganiem Anglika, imię do mnie przylgnęło jakieś 17 lat temu). Przyjechałem do Anglii 3 miesiące temu "za chlebem". No, może nie dosłownie za chlebem, ale w celu zarobienia pieniędzy na coś o czym zawsze marzyłem i w Polsce nie miałem absolutnie żadnej możliwości tego zrealizowania. Na razie to tajemnica, ale pochwalę się jak będę miał czym :) Pracę było znaleźć bardzo trudno, wysłałem z Polski 841 naprawdę robiących wrażenie CV i dopiero jak przyjechałem do Londynu i miałem angielskie namiary w CV, praca znalazła mnie w 2 tygodnie (to mój obecny szef wynalazł moje CV w agencji i pierwszy zadzwonił). Jestem informatykiem, pracuję w bardzo ciekawym ośrodku pod Oxford jako programista (a fu! nie wiedziałem że tak skończę, osobiście bardzo nie lubię programistów, są tacy... dziwni). Praca jest ciężka, po 8 godzinach maksymalnego wytężania umysłu przy komputerze autentycznie padam, ale przynajmniej w normalnych warunkach i za normalne pieniądze. Generalnie podoba mi się to forum, bo wszyskie wypowiedzi są na poziomie, poza tym bardzo przyjemnie jest mieć tyle dziewczyn dokoła (mam nadzieję że moja żona tego nie czyta, hi hi). Pozdrawiam Was wszystkie. Ralph Odpowiedz Link
elastr Re: Uczestnicy forum 18.07.05, 17:54 Witam mam na imie Ela i mieszkam z mężem, Arkiem i dwójką dzieci, Michałkiem 3 lata i Martą 4 miesiące, w March od 18 miesięcy. Na razie jestem full time housewife ale chciałabym to zmienić i zacząć pracować chociaż zupełnie nie mam pomysłu gdzie (w Polsce byłam księgową więc mój zawód odpada:( Mieszkamy w małym miasteczku i spotkaliśmy sie tu z wielką życzliwośćią anglików. Wiele osób pomaga nam i "toleruje" mój angielski. Pozdrawiam wszystkich Ela Odpowiedz Link
angelena Re: Angelina 23.07.05, 21:53 Mam na imie Angelina,29 lat,pedagog z wyksztalcenia.Mieszkam jeszcze w Szwecji ,ale niebawem zamierzamy rozpoczac nowe zycie w Wielkiej Brytanii.Mam 2 dzieci:9 letni Sebastian i 5 letnia Caroline.To na razie tyle o mnie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Odpowiedz Link
beatak Re: Uczestnicy forum 27.07.05, 10:15 Hej, mam na imię Beata, zaplanowalismy z mezem i nasza dwuletnia coreczka, że zaszalejemy i wyjeżdżamy. Obydwoje mamy pracę, ale... mamy ochotę na zmieny, szlifowanie języka, nowe kursy, doświadczenia, inne zycie... W październiku wyjeźdza moj mąż, stara sie obecnie o roczny kontrakt w pewnej firmie. Ale nie zapeszam. Ja z córeczką dojedziemy w miesiac pozniej, na początku listopada, żeby mąż miał czas się zorganizować. Poki co, bedziemy sobie siedzialy w domku, ale czas pokaze. Ja bede na urlopie wychowawczym przynajmniej przez 1-2 lata naszego pobytu w Anglii. Cieszę się i mam trochę stracha, ale to forum i ludzie tutaj przebywający, ratują mnie, gdy mam chwile zawahań. Potrzebuję jeszcze ton informacji, co zalatwic, jak się zorganizowac, co zabrać ze soba - o czym moge tutaj przeczytac. jesli ktos ma chec napisac, oto moj nr gg 2657377 mam nadz., że z niektorymi osobami uda mi sie spotkac. Do zobaczenia na wyspie ;-) Odpowiedz Link
rybkailonka Re: Uczestnicy forum 29.07.05, 11:58 Hello :-) Mam na imię Monika i mam śliczną córeczkę Ilonkę, która urodziła się 16.grudnia 20004 r. Trafiłam na to forum, gdyż poszukuję wszystkiego co jest związane z Anglią... W styczniu 06 mam zamiar wyjchać do UK na stałe a po jakimś czasie (mam nadzieję w miarę krótkim) ściągnąć do siebie rodzinkę. Mój gg 5032275 pozdrawiam Monika Odpowiedz Link
kruczek1973 Re: Uczestnicy forum 29.07.05, 13:54 Dzięki za przyjęcie mnie do Waszego grona. Jestem w Londynie od 6 lat, od dwóch miesięcy szczęśliwą mężatka. Mojego męża Polaka poznałam w LOndynie. A że jesteśmy z dwóch róznych krańców Polski, myślę że tam na pewno byśmy sie nie spotkali. Więc mam za co lubić Londyn. A tak w ogóle to jest mi tu średnio, często dręczą mnnie myśli o powrocie do kraju i właśnie ostatnio, kiedy po raz kolejny podjęłąm decyzję o wyjezdzie, dostałam telefon i może jest szansa na jakąś sensowną pracę. Tak więc jakiś czas z Wami pobędę. Aha, jesteśmy w Londynie. Pozdrawiam wszystkich!! Odpowiedz Link
party5 Re: Uczestnicy forum 29.07.05, 20:54 Witam witam - dzięki za przyjęcie do zacnego grona. Jestem od roku w UK z mężem i 4-ro letnim synkiem. Mieszkamy w Exeter w Devon i szukamy innych polskojęzycznych rodzinek z dzieciaczkami (niestety ja dotąd bezskutecznie) - czy wszyscy mieszkają w Londynie??????? Obecnie borykamy się z problemem zwanym "poszukiwanie mieszkania: rodzina kontra landlord" a do tego dochodzi fakt, że nasz Niuniek rozpoczyna przygodę z angielskim przedszkolem - dlatego cieszę się, że trafiłam na to forum i śledzę je z uwagą codziennie. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
ewakot ewakot - witam serdecznie 29.07.05, 21:46 I dziekuje za przyjecie do milej grupy. Mieszkam w Anglii od 16 lat, pierwsze 10 lat w Londynie, ktory kocham, a teraz w Oxfordshire, pod Swindon. Maz Anglik, dwojka dzieci, 9-letnia Nicola i 4-letni Kuba. Za rok planujemy powrot na stale do Polski - choroba w rodzinie, tesknota, koniecznosc pomocy rodzicom. Ale ciesze sie, ze znalazlam - przypadkiem - to forum! Pozdrawiam cieplo! Ewa Odpowiedz Link
iweta2 Re: Uczestnicy forum 01.08.05, 10:40 Witajcie, mam na imie Iwona, jestem jeszcze w Polsce (Lodz) ale od wrzesnia planuje wyjazd do Anglii na rok do pracy. To na poczatek tyle, na pewno sie pojawi cos wiecej ;) Odpowiedz Link