edzior1 09.06.05, 20:20 jestem tutaj u Was nowa i od razu zaczynam nowy watek...czy jest ktos z okolic CAmbridge? Huntingdon, St.Ives?jak sie wam te tereny podobaja czy macie porownanie z innymi rejonami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effata Re: okolice Cambridge 10.06.05, 11:55 Witaj na forum Edzior1 Niestety, chyba na razie nikogo nie ma, ale mam nadzieje, ze sie nie zniechecisz? Moze ktos sie wkrotce pojawi. Bo caly czas wpadaja nowe osoby. Pozdrawiam i ... smialo rozpoczynaj nowe watki :) Odpowiedz Link
basiaj79 Re: okolice Cambridge 10.06.05, 21:35 od roku juz mieszkam w Cambridge, troche znam okolice, ale bardziej w strone Newmarket:) Porownujac Cambridge z Londynem, w ktorym mieszkalam wczesniej moge powiedziec, ze zycie plynie tutaj jakos spokojniej, prawie wszyscy jezdza na rowerach (mamy mnostwo sciezek rowerowych:), duzo tutaj studentow, ciagle sie cos dzieje, jak to w miescie akademickim. Ostatnio spotykam tez coraz wiecej Polakow. Jesli masz (macie) jakies bardziej szczegolowe pytania, chetnie odpowiem. Basia Odpowiedz Link
edzior1 Re: okolice Cambridge 11.06.05, 00:14 ciesze sie ze sie odezwalas , ja mieszkam w ST.Ives, to bardziej w strone HUntingdon,tez zauwazylam ze jest duzowiecej polakow niz pare lat temu ale wszyscy jakos osobno, teskno mi troche do studenckego zycia a Cambridge za rogiem, znam cambridge ale nie pod wzgledem imprez kulturalnych i rozrywkowych moze cos polecisz? planujesz dluzszy pobyt? Odpowiedz Link
basiaj79 Re: okolice Cambridge 25.06.05, 18:24 dlugo nie zagladalam na forum, ale z tego co widze, to bardzo sie rozroslo od mojego ostatniego postu:) Wracajac do tematu zwiazanego z Cambridge - wlasnie sie odbywa Fair (kiermasz?, targ?) na Midsummer Common to ten wieki park niedaleko Grafton centre); jadac rowerem widzialam tam jakies karuzele i inne atrakcje, ktore kojarza mi sie z wesolym miasteczkiem. dwa tygodnie temu w tym samym miejscu odbywalo sie Strawberry Fair, ktore z kolei przypominalo mi klimat polskich studenckich Juwenalii. W najblizszym czasie na sie tu tez odbyc jakas impreza folkowa, na razie nie znam szczegolow. Nie jestem za bardzo 'zwierzeciem imprezowym', wiec trudno mi polecic jakies inne imprezy kulturalne czy rozrywkowe. Z pubow bywalam tylko w Regal i takim malym na rogu Lensfield road (na przeciwko Royal Cambridge Hotel). Jesli chodzi o miejsce do tanczenia, to wiem, ze moja siostra chodzila do jakiegos klubu w okolicach Lion centre, nazwy niestety nie pamietam. Calkiem przyjemnie jest tez w kompleksie rozrywkowym kolo kina Cineworld. Jest tam kregielnia, dyskoteka, kilka restauracji. Z rozrywek bardziej kulturalnych moge jeszcze wspomniec o lokalnym teatrze, w ktorym czesto wystepuja goscinnie gwiazdy londynskiego West Endu. Ostatnio na przyklad grano musical "kiedy Harry poznal Sally". Tyle na razie ode mnie basia Odpowiedz Link
basiaj79 Re: okolice Cambridge 25.06.05, 18:26 zapomnialam dodac, ze mamy w Cambridge kosciol katolicki, w ktorym w niedziele sa odprawiane msze po polsku. Dziala tez klub Polonia (jednak nigdy tam nie bylam, wiec trudno cos wiecej powiedziec) Odpowiedz Link
edzior1 Re: okolice Cambridge 08.07.05, 00:57 dzieki Basia za toje posty, cos wynika ze niewiele osob na tym forum jest z cambridge... chyba skorzystam z teatru, musze tylko zdobyc program ale pewnie poszperam na int i znajde, chetnie by sie czlowiek porozrywkowal ale jakos zawsze czasu brakuje, wieczorem to padam z nog, jakos te dorosle zycie zapracowane... w klubie poloni bylam pare razy, znam pare osob ze starszego pokolenia, kosciol mam na miejscu wiec do c. nie jezdze serdecznie pozdrawiam czesc edyta Odpowiedz Link
tbo5r Re: okolice Cambridge 08.07.05, 14:56 ja tam bede od ponoiedzialku. wlasnie Cambridge-Huntingdon-St.Ives. bedzie nas wiecej Polakow - inzynierow. Kontaktuj sie na maila. Odpowiedz Link
tbo5r Re: okolice Cambridge 08.07.05, 14:58 jest drozej podobno niz na polnocy, za to latwiej o prace szczegolnie dla technicznych. wiecej mniejszosci typu Pakistan - za to lepsze zarcie w kuchniach etnicznych. "Trade-off" :))) Odpowiedz Link
basiaj79 Re: okolice Cambridge 16.07.05, 00:27 o prace dla technicznych jest stosunkowo latwo, bo juz jakis czas temu firmy o tym typie dzialalnosci wyniosly sie z Londynu w okolice Cambridge i Oxford. Moj maz wlasnie pracuje w firmie elektronicznej jako projektant. Duzo tez u nas firm farmaceutycznych, a to okurat obecnie moja dzialka:) Basia Odpowiedz Link
aspirynka_s Re: okolice Cambridge 08.09.05, 23:01 Basiu farmacja to Twoja dzialka, a co robisz? pracujesz w firmie farm. czy w aptece? a moze jeszcze cos innego? Odpowiedz Link
basiaj79 Re: okolice Cambridge 12.09.05, 16:43 pracuje w firmie R&D, w dziale Pharmacovigilance, zajmuje sie dokladnie badaniami klinicznymi nowych lekow. Tzn. do nas przychodza raporty ze szpitali z calej Europy, Australii i Nowej Zelandii. Niestety nie mam wyksztalcenia zwiazanego z tym co robie, wiec pracuje na pozycji administrator. Doluje mnie to bardzo, bo moi koledzy (Anglicy) nawet A level nie maja:((( Niestety, zeby awansowac na pozycje 'scientist' trzeba miec wyksztalcenie kierunkowe - biologia, chemia, ogolnie nauki przyrodnicze. do tbo5r - podobnych firm w okolicy jest calkiem sporo, moja jest polozona w Granta Park w Great Abington, 5 mil w kierunku na Haverhill (www.grantapark.co.uk/park_frame.html), w samym Cambridge jest Science Park i tam tez jest kilka firm z tej dzialki (www.cambridgesciencepark.co.uk/companies.php). Najlepiej wejsc na te strony i sprawdzic jakie firmy maja tam siedzibe. Jeszcze jeden Science park jest w Melbourn-to w kierunku na Royston, ale nie wiem czy sa tam firmy farmaceutyczne. Znam to miejsce, bo mialam tam kiedys rozmowe w firmie telekomunikacyjnej - (www.melbournsciencepark.com). A, przypomnialo mi sie jeszcze, ze Bayer tez ma siedzibe w kierunku na Royston, jakies 3 mile od Cambridge na zachod. do rozyczko i innych robiacych zakupy w tesco Bar Hill - tez tam czasami bywam:)) Ostatnio bylam jakies 3 tygodnie temu:) Odpowiedz Link
rozyczko Re: okolice Cambridge 12.09.05, 18:42 Hej ! Moj maz pracuje w Science Park w Camb. Jego firma to Accelrys - tez zwiazana z farmacja - zdaje sie, ze kiedys byli czescia Farmakopei. Ewa Odpowiedz Link
basiaj79 Re: okolice Cambridge 16.07.05, 00:30 tbo5r i jak tam praca? Gdzie dokladnie pracujesz? Zdazyles sie jzu zadomowic? Basia Odpowiedz Link
tbo5r Re: okolice Cambridge 10.09.05, 14:27 Zadomowilem sie, pracuje w Bourn kolo lotniska, a zona chetnie znajdzie prace w farmacji, moze cos polecisz? byla 7 lat zakupowcem w Glaxo Smithkline w Poznaniu Odpowiedz Link
elastr Re: okolice Cambridge 18.07.05, 18:04 Witam można powiedzieć że ja tez mieszkam w okolicach Cambrige. Mieszkamy jakąś godzinę jazdy autem. Dopóki nie urodziła nam sie druga niunia jeżdzilismy tam często. Polecam do zobaczenia ogród botaniczny, jest po prostu sliczny a i pogode mamy teraz rewelacyjną. Ela Odpowiedz Link
rozyczko Re: okolice Cambridge 08.09.05, 17:02 Czesc Wszystkim :) Ja tez mieszkam w poblizu Cambridge - w Bar Hill. Na imie mam Ewa. Obecnie jestem nauczycielka w polskiej sobotniej szkole. Mam 7letnia corke Ola. Do Anglii przenieslismy sie rok temu, ale "na wygnaniu" jestesmy juz 12 lat :) Serdecznie wszystkich pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
edzior1 Re: okolice Cambridge 10.09.05, 14:05 czesc Ewa, Do Bar Hill jezdze na wieksze zakupy do tesco, mieszkam w St.Ives , jak ci sie podoba okolica, troche nudno nie ? ale to pewnie zalezy od podejscia... mi sie cos ostatnio nudzi..., uczysz w cambridge przy domu polskim?, ja juz tutaj od paru lat, wsiaklam calkiem i nie wiem czy to dobrze czy zle... czesc pozdrawiam edyta Odpowiedz Link
rozyczko Re: okolice Cambridge 10.09.05, 16:19 Czesc Edyto :) No coz, Bar Hill metropolia nie jest, to prawda :) Ale domy sa duzo tansze i maja dobra szkole. A do Cambridge tylko 20 min autobusem. Jesli bedziesz na zakupach, to zapraszam na kawe! Napisz na priva, to dam Ci namiary. W polskiej szkole ucze juz od roku, tj. prawie od przyjazdu tutaj. Tak, "urzedujemy" w Domu Polskim. Dzisiaj wlasnie byly zapisy. Serdecznie pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
tbo5r Re: okolice Cambridge 17.09.05, 17:45 Hej odezwijcie sie wszyscy z moich okolic St.Ives, Huntingdon , na mail tbo5r@ etc albo na tel 07706951709 od wtorku 20 wrzesnia Odpowiedz Link