Dodaj do ulubionych

Znowu Child Tax Credit i pytania:)

17.06.05, 00:01
Pytam, bo nie moge znalesc odpowiedzi.

1. czy jak ja nie pracuje tylko maz, to czy jest sens w ogole skladac wniosek
o Child Tax Credit?

2. co wtedy z opcja gdzie wpisuje sie kwote wydana na opieke nad dzieckiem?
wpisac 0?

3. dotyczy CHB - otoz dostalam dodatkowe application do wypelnienia i tam mam
juz recznie podany moj nr CHB. Czy ten nr jest juz staly i to jego mam podawac
w innych drukach gdzie jest pytanie o nr CHB?

4. mam wyslac paszpotr moj i dziecka do IR. czy ktos moze mi powiedziec jaki
mniej wiecej jest czas oczekiwania na powrot paszportu?

Dziekuje Wam z gory za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • violus22 Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 00:13
      1. ja nie pracuje, maz pracuje i mam nadzieje ze juz za tydzien lub 2 wkoncu
      dostaniemy ten chtc

2. nie pamietam juz, ale chyba wpisac 0

3.tak, to juz sataly nr

4. tego nie wiem, moze tylko powiedziec ze ogolnie na chb czekalam 4,5
      miesiaca, a na chtc jeszcze czekam:) juz ponad 5 mcy minelo
      • wielorybek Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 00:33
        dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.
        A czy Ty tez wysylalas Wasze paszporty?

Pytam, bo moja znajoma nie musiala tego robic.
        Troche mnie to dziwi...
        • violus22 Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 01:03
          nie, nie wysylalam paszportow. o ile pamietam bylismy w IR w tej sprawie i
          urzednik skserowal je i chyba dlatego nie musielismy wysylac.
    • effata Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 01:28
      1. Pierwsza i podstawowa zasada, ktora juz tyle razy slyszalam w tutejszych
      urzedach, ze moge powiedziec smialo, ze mi ja wpojono: Sens jest zawsze, bo to
      cie nic nie kosztuje, najwyzej ci czegostam nie przyznaja. W handoucie, jak
      wypelniac wniosek o Child Tax Credit (w polaczeniu zreszta z Working Tax
      Credit) jest napisane, ze "if you have children, you are likely to get some tax
      credit if your income (your joint income if you are a couple) is less than
      L58000 a year (or L66000 if you have a child under the age or one). Wysokosc
      Tax Credits zalezy od zarobkow, liczby przepracowanych godzin itp.

4. Nie wiem, po co masz wysylac paszport do IR. Ja nic nie wysylalam, tylko
      poszlam do lokalnego oddzialu IR. Po dluugim poszukiwaniu kogos, kto moglby mi
      dac jakies rady na temat self-empoyment trafilam tam (adres dostalam w
      councilu) i teraz zawsze tam chodze i mily pan mi wszystko tlumaczy, wypelnia
      ze mna wnioski, a ostatnio nawet zrobil ze mna zeznanie podatkowe :)
    • mama5plus Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 11:15
      2. co wtedy z opcja gdzie wpisuje sie kwote wydana na opieke nad dzieckiem?
      > wpisac 0?

CTC to nie tylko dodatek na opieke nad dzieckiem.
      Przysluguje on rodzinom w ktorych przynajmniej jedno z rodzicow
      pracuje okreslona ilosc godzin i jest to zwrot podatku majacy
      byc wsparciem dla rodzin z dziecmi. Czyli nic nie musisz wpisywac w te rubryke.
      Po prostu nie dostaniesz dodatku na childcare ale to tylko czesc CTC.
      Zwykle wpisuje sie w takich sytuacjach N/A lub n.a. (not applicable czyli nie
      dotyczy)
    • kasia799 Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 11:45
      A ten paszport to na pewno masz wyslac do IR, a nie do Child Benefit Office??
      Mnie, tak jak reszte dziewczyn tez nikt nie prosil tam o paszpotr.
      Nie jest to tez nigdzie napisane w podaniu

Ja skladalam podanie on-line na stronie
      www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk/HomeIR.aspx
      Po 3 tyg mialam juz pieniadze na koncie
      Bylyby szybciej tyle ze przy tej calej KOMPUTERYZACJI otrzymali moj wypelniony
      wniosek ale bez nr domu, wiec jak zadzwonilismy do nich co sie dzieje okazalo
      sie ze nasz wniosek mieli "on hold"
      I nie wazne ze mieli nr telefonu do nas
      Podobnie mialam z Child Benefit.
      W miedzyczasie zmienilam adres o czym ich oczywiscie poinformowalam
      Nie odzywali sie przez jakis czas wiec dzwonie tam i sie pytam co jest
      Pani uprzejmie poinformowala mnie ze nie wie ale case worker do mnie zadzwoni i
      wyjasni
      Na drugi dzien zadzwonila inna pani i powiedziala, ze oni nie byli pewni tej
      zmiany adresu...

Ja tak mam przy kazdej sprawie, zawsze musze dzwonic i sie dopominac
      Inaczej dalej bym czekala

Wielorybek nie zwlekaj z podaniem o tax credits, bo oni placa od dnia zlozenia
      podania + 3 m-ce wstecz. Czas to pieniadz :)
      • jorg38 Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 19:57
        Witam
        My dostalismy chb po 4 msc oczekiwania ale bylo warto poniewaz wyplacili nam go
        wstecz to jest od daty jaka podalismy we wniosku jako wjazd do UK, do chb
        musielismy wyslac swoje paszporty i paszporty dzieci,zwrocili nam je po okolo
        20 dniach.

Na famili tax credit czekalismy ponad 6 msc,od zlozenia drugiego
        wniosku /pierwszy prawdopodobnie gdzies zaginal/i tam tez musielismy wyslac
        swoje paszporty ktore odeslali nam po tygodniu.W pismie jakie do nas przyslali
        o wyslanie paszportow mowili,ze musza sprawdzic nasze pochodzenie :) :).

Ogolnie ujmujac
        - czytajac wasze posty i doswiadczenia z IR dochodze do wniosku iz kazdy jest
        tutaj traktowany inaczej tzn. nam przyslali wyrownanie tylko od poczatku tego
        roku podatkowego tzn od maja,a nie jak ktos pisal od momentu zlozenia wniosku +
        3 msc wstecz.
        - znajoma z dwojka dzieci i niepracujacym mezem zostala zalatwiona odmownie i
        nie dostala famili tax credit.
        - od kazdego wymagaja zlozenia innych dokumentow.
        • jagienkaa Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 17.06.05, 21:17
          My mamy child tax credit - na początku było na męża, ale potem się dowiedziałam
          że potrzebuję NINO i przepisałam CB na siebie. Ja nie pracuję, i to nie ma
          znaczenia czy się pracuje czy nie.
          Child Tax Credit itp moga dostawać tylko te rodziny, w których oboje rodziców
          pracują i potrzebują dodatkowych pieniędzy na opiekę nad dzieckiem.
          • effata sprostowanie 17.06.05, 21:26
            Jagienko, wcale nie musza oboje rodzice pracowac, czego jestesmy przykladem. Ja
            na razie nie pracuje i dostajemy Child Tax Credit. Chyba, ze to w wyniku
            balaganu :)
            • violus22 Re: sprostowanie 17.06.05, 21:37
              ja tez nie pracuje i juz lada dzien dostane chyba :)
              • kasia799 Re: sprostowanie 17.06.05, 21:50
                Obydwoje rodzicow/opiekunow musi pracowac min 16 godz tygodniowo, zeby dostac
                dofinansowanie do nursery czy childminder - tzw. child care element
            • jagienkaa Re: sprostowanie 17.06.05, 21:52
              a to przepraszam. Myślałam że przydziela się tym co pracują i potrzebuja
              pieniądze na opiekę dla dzieci. Muszę poczytać w wolnym czasie.
              A tutaj znalazłam fajny link: www.hmrc.gov.uk/taxcredits/residence-
              rules.htm#13
              • jagienkaa link jeszcze raz 17.06.05, 21:53
                www.hmrc.gov.uk/taxcredits/residence-rules.htm#13
                tam jest napisane na samym dole o obywatelach krajów A8
                • jagienkaa Re: link jeszcze raz 17.06.05, 21:57
                  i jeszcze tu:
                  www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk/Qualify/WhatAreTaxCredits.aspx
                  można sprawdzić co to jest i czy się można ubiegać.
                  • jagienkaa i jeszcze jeden link 17.06.05, 22:01
                    ale fajny, do wszystkich benefitów, taxów itp:
                    news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/business/benefits/default.stm
                    Uff:) będę miała czytania...
    • wielorybek Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 18.06.05, 02:43
      Dziekuje Wam bardzo za pomoc :)
      Jestescie Wielkie!!

Tak, zle napisalam paszporty mamy wyslac w zwiazku z CHB.
      Dostalam po prostu pismo na ktorym mam napisane, ze mam wyslac paszport swoj i
      dziecka + wypelnione zalaczone dokumenty.
      Ale jesli uda sie nam zalatwic wreszcie GP, to moge im wyslac ten nieszczesny
      paszport, bo najwazniejsze bedzie za nami :)
      • effata Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 18.06.05, 18:06
        To ty Wielorybek nie zalatwilas jeszcze tego GP - to jakis absurd! Przeciez juz
        podobno dali ci namiary na okoliczne gabinety?

A co do CHB to ja tez nie wysylalam paszportu, tylko akty urodzenia dzieci z
        tlumaczeniem przysieglym. Moze ty nie masz jeszcze nadanego NIN i dlatego chca
        od ciebie paszport?
        • monia72 Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 18.06.05, 22:23
          Ja tez nie mam NIN i ode mnie chcieli paszporty i akt urodzenia malucha (bez
          tlumaczenia) - odeslali mi dosc szybko jakies 2 tyg. teraz czekam na decyzje
          (ok. 4 tyg) jesli nic nie odpisza to sama zadzwonie. Aha wysylalam ichnim
          poleconym.
        • wielorybek Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 19.06.05, 23:22
          Effata,

z tym GP to juz istna paranoja.
          Mozemy epopeje napisac:)
          NHS podalo nam namiary na przychodnie do ktorych mielismy zadzwonic. Tak tez
          zrobilismy.
          Na 4 podane nr w jednej powiedzieli nam, ze nas przyjma.
          Wyznaczyli nam termin za 3 tyg. Na nasze pytanie, czy nie powinnismy przyjsc i
          wypelnic formularzy juz teraz pani powiedziala, ze nie. Mielismy wszystko
          zalatwic na miejscu. trzeba bylo przyniesc paszporty + 3 ostatnie rachunki.
          W wyznaczonym terminie poszlismy. I znowu zdziwko nas zlapalo...
          Pani powiedziala, ze przeciez wyslali nam pisemna informacje, ze niestety bardzo
          im przykro, ale nie maja w chwili obecnej miejsca.
          Po wielkiej klotni, odprawiono nas z kwitkiem.
          Po dwoch dniach dostlismy pismo o ktorym wspominala pani.

Zadzwonilismy zatem pod nr 01162951400 i powiedzielismy o naszych problemach.
          Po kilku dniach dostlismy pismo, ze mamy sie zglosic do przychodni w ktorej 3
          razy odprawiono nas z kwitkiem.
          Poszlismy, dostalismy formularze i date wyznaczona na jutro. Mamy przyjsc z
          paszportami, rachunkami, formularzami i definitywnie zalatwic wszystko.

Ufam, ze tak bedzie, bo juz zaczynam watpic w pomyslnosc zalatwienia tej sprawy...

A odnosnie CHB.
          Faktycznie, nie mam NIN :)
          • jagienkaa Re: Znowu Child Tax Credit i pytania:) 19.06.05, 23:27
            jejku, co za burdel mają!
            do Child Benefit MUSI być NINo, ale to oni wystąpią o numer w Twoim imieniu,
            potem tylko będziesz musiała na interview czekać.
            Na Z Dala od Polski dziewczyny pisały, że warto mieć CB na siebie bo się liczy
            do emerytury.
            • wielorybek MAMY GP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.06.05, 00:33
              Nareszcie sie udalo!!!
              Mamy GP!!
              ciesze sie jakbym wygrala w lotka. Po 3 m-cach cel zostal osiagniety:)

Jagienko, czytalam o tym i wlasnie dlatego ja zlozylam wniosek o CHB.
              Wiem, ze to dluzej trwa, ale co mi tam.
              I tak wyrownuja, wiec jednorazowo bedzie wiecej:)
              • pati.zop78 Re: MAMY GP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.06.05, 01:22
                gratulacje
                a ja sie wlasnie dzis dowiedzialam, ze moja health visitor nie wie o istnieniu
                mojego syna (mieszkamy w Bradford od 6 miesiecy)
                jakos to sie dziwne wydaje, bo sama go juz kilka razy wazyla i miezyla i do red
                book sie wpisala ale on jakos do jej bazy danych nie trafil.
                tak wiec moj syn swoj 7-9 months assesment bedzie mial w wieku 10 mies (jak
                dobrze pojdzie, bo najpierw przeciez musi byc wywiad srodowiskowy i inne bzdety)
              • effata Re: MAMY GP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.06.05, 01:58
                Nareszcie! A teraz zycze ci, zebys ... byla z niego zadowolona. Bo ja po 10-
                tygodniowej walce o rejestracje nie jestem. Ale co tam! Mam nadzieje, ze jednak
                sie przeprowadzimy wkrotce.
                I oczywiscie zebys nie musiala tego GP czesto ogladac (nawet jak bedzie fajny)
                • wielorybek Re: MAMY GP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.06.05, 02:03
                  Dziekuje!

Sam fakt, ze jest to Hindus sprawia, ze nie jestem do konca usatysfakcjonowana.
                  Ale gdzie znalesc bialego leakrza wsrod tych zaledwie 11% bialych mieszkancow
                  naszego miasta :)
                  No, ale najwazniejsze, ze wszystko zalatwione.
                  Ufam, ze jak maz podpisze nowy kontrakt, to my tez bedziemy mogli kozystac z ich
                  zakladowego lekarza. Ale aby tak bylo musimy miec swojego GP, a tego juz mamy:)
    • gosiash Do Jagienki 21.06.05, 00:58
      Wlasnie wyczytalam, ze przepisalas CB na siebie, powiedz czy dlugo to trwalo?
      Bo ja wslasnie tez potrzebuje NIN i tez mialam taki pomysl zeby CB na siebie
      przepisac, ale przestraszylam sie, ze moze to spowodowac zamieszanie w
      urzedzie, bo juz od dluzszego czasu na NIN czekam i pomimo ze moj malyzonek do
      nich wydzwania, to oni kaza na list czekac, a listu ni widu ni slychu ;)
      Wiec, jak to jest z tym przepisywanie CB, czy w miare sprawnie Ci sie udalo?
      Z gory wielkie dzieki za podpowiedz.
      Pozdrawiam,
      Gosia
      • jagienkaa Re: Do Jagienki 21.06.05, 08:36
        Gosiu, pisałam już kilka razy o tym na Z Dala od Polski ale especially for you:)
        wniosek złożyłam jakoś tak we wrześniu. Ze strony internetowej inland revenue.
        Po jakimś czasie przyszedł list do mojego męża czy się zrzeka CB na mnie.
        Odesłaliśmy. Potem Pani z IR zadzwoniła czy mam NINo - nie miałam - więc
        złożyli wniosek za mnie. Interview w IR był pod koniec listopada (i trwał 2
        godziny). NINo dostałam pod koniec grudnia, Child Benefit w styczniu, ale
        zwrócicili mi wszystkie pieniądze od września.
        • gosiash Dzieki bardzo 22.06.05, 00:35
          Przepraszam, przypomina mi sie chyba czytalam ale nie skojarzylam, ze to
          dotyczylo zmiany z meza na Ciebie. TAk czy inaczej dlugo czekalas na ten NIN.
          Najbardziej mnie wkurza, ze nie mozna sie niczego dowiedziec telefonicznie,
          tylko kaza na list czekac. A moze moj listonosz (listonosze) gdzies ten list
          sobie czytaja bo mi juz raz wyjeli czekolade z Polski. W sumie to im nie
          zaluje, bo sweterek od mamusi doszedl, wiec niech im ta czekolada na zdrowie
          wyjdzie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka