Dodaj do ulubionych

jaki telefonik komórkowy?

01.07.05, 13:27
Hej dziewczyny:-)
Mam pytanko - jaką komórkę najbardziej opłaca sie kupic w UK, to znaczy jaką
sieć polecacie? I czy są duże różnice w telefonach na abonament i prepaidach?
I dzwonicie do POlski z UK - przez jakis numer, czy z karty? A moze BT ma
jakies specjalne oferty dla tych co dzwonią za granicę?
Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa, dokładniej z Kazimierza, gdzie własnie
rozpoczyna sie festiwal kultury żydowskiej :-))))
Obserwuj wątek
    • kati_p Re: jaki telefonik komórkowy? 01.07.05, 20:26
      tu Krakowianka, ale pozdrawiam z Bristolu ;)
      Kupilam o2, dzwoni sie przez specjalny nr w weekendy do Polski na stacjonarne
      za 2p.
      A tak to smsy w UK 10 p, do polski 20 p.
      Rozmowy zaleznie jaka sobie taryfe ustawisz.
      Mowa o pre-paid :)
    • jennifer_e Re: jaki telefonik komórkowy? 01.07.05, 23:36
      pentelka, wszystko zalezy jak uzywasz telefonu, duzo czy malo, do rozmow czy do
      smsow, w ciagu dnia czy wieczorami i w weekendy

abonamenty maja mnostwo roznych ofert, sa nawet takie gdzie dostajesz 1000
      darmowych minut, sms tez czesto sa wliczone w abonament, caly czas jest mnostwo
      promocji i roznorakich ofert (podwojne minuty, abonament za polowe ceny przez 6
      miesiecy itp) no i telefony tez sa o wiele fajniejsze niz w prepaidach
      mozna sobie polazic po sklepach i poogladac telefony a potem kupic w sklepie
      internetowym, wychodzi o wiele taniej.
      Najlepszy deal jaki udalo mi sie zlowic kiedys to 200 darmowych minut o kazdej
      porze i do kazdej sieci+200 darmowych smsow za jedyne £20, i do tego darmowy
      najnowszy model telefonu, ale to dlatego, ze troche udalo mi sie podejsc goscia
      w salonie ;)
      prepaidy moim zdaniem sa dobre jesli to do ciebie ludzie maja dzwonic, lub nie
      korzystasz z telefonu zbyt czesto
      Jesli chodzi o rozmowy zagraniczne to najtaniej wychodzi dzwonienie z telefonu
      stacjonarnego przez specjalne numery dostepowe reklamowane w polskich gazetach.
      Sa takie po 4pensy za minute, najtanszy jaki widzialam to bylo 1.95pensa za
      minute w weekendy.
      Sa tez numery komorkowe, na ktore mozna dzwonic uzywajac swoich darmowych minut
      z abonamentu komorkowego. Dziala to tak, ze wykrecasz numer komorki w UK,
      zglasza sie automat i wteddy wybierasz numer do Polski. Wtedy nie kosztuje to
      nic!

Generalnie z komorkami tutaj jest bardzo duzy wybor telefonow, sieci i taryf,
      kazda ma swoje zalety i wady, kazda tez sciagnie od ciebie swoje. Jesli masz
      tanszy abonament to drozsze sa smsy, jesli darmowe sms to musisz doplacic za
      telefon, jesli darmowy telefon to rozmowy tylko off peak, jesli rozmowy o
      kazdej porze to bez smsow... i tak dalej i tak dalej...

Moja rada to najpierw zdecyduj jak bedziesz z telefonu korzystac:
      1. przez caly czas czy glownie wieczorem i w weekendy? Ile minut miesiecznie?
      (750 minut brzmi swietnie ale kiedy to wygadac? szczegolnie gdy sa to minuty
      tylko w tej samej sieci)Niezuzyte darmowe minuty nie przechodza na nastepny
      miesiac.
      2. Ile smsow miesiecznie wysylasz? (mozna oczywiscie dokupic sobie bundle po 50
      czy 100 dodatkowych smsow miesiecznie)
      3. Ktory telefon ci sie podoba?
      4. Wybierajac siec warto zwrocic uwage, czy platne jest odbieranie wiadomosci
      ze swojej skrzynki glosowej i dzwonienie do customer services (czasami potrafia
      cie trzymac on hold po 5-10 minut a ty za to placisz)
      5. Zasieg najwiekszych sieci jest bardzo podobny. Ale wiem, ze na
      przyklad "Vodafone" odbiera rowniez w piwnicach, a "3" mimo bardzo korzystnych
      ofert ma kiepski zasieg

Dopiero kiedy wiesz dokladnie czego chcesz idz do sklepu. Z doswiadczenia wiem,
      ze sklepy takie jak phones4u czy the Link, ktore sprzedaja telefony wszystkich
      sieci, maja czesto promocje i rozne deale. Ale ich sprzedawcy czesto tak ci
      namotaja i zakreca, ze kupisz to co oni chca, zebys kupila. Dlatego warto sie
      zdecydowac zanim tam zajdziesz, chyba ze potrafisz twardo odmawiac zawodowym
      salesmanom ;)

Aha, do kupna telefonu na abonament potrzebe bedzie potwierdzenie adresu, czyli
      jakis rachunek na twoje nazwisko z adresem pod ktorym mieszkasz i konto
      bankowe, bo abonament zazwyczaj ustawiony jest jako platny przez direct debit.

Ufff... to chyba na tyle... ja wlasnie upatrzylam sobie sliczny telefonik,
      teraz tylko czekam 3 tygodnie az mi sie skonczy obecny kontrakt ;))
      • violus22 Re: jaki telefonik komórkowy? 02.07.05, 17:42
        jeszcze tylko dopisze, ze tak od razu nie sprzedaja telefonow z abonamentem,
        trzeba nazbierac papierkow, miec konto w banku czyli miec jakas wiarygodonosc.

nie orientowalam sie terz w ofertach telefonow na karte, ale swego czasu, jak
        jeszcze nie mielismy stacjonarnego robilismy tak: ja mialam tel na karte w
        virginie, maz na abonament, ale duzo dzwonilismy wiec korzystalismy z roznego
        rodzaju promocji np. kupujac karte za 3,5f mialo sie na niej 10f, troche bylo
        zabawy z przekladainem kart, ale oplacalo sie. karte o2 tez mamy ale tylko do
        dzwonienia do polski, bo z tego co slyszalam do innych calow sie nie oplaca.
      • pentelka Re: jaki telefonik komórkowy? 04.07.05, 10:59
        A jaka siec cieszy sie najwiekszą popularnością? Są takie, ktore odstraszaja
        na "dzien dobry" cenami?
        • jennifer_e Re: jaki telefonik komórkowy? 04.07.05, 14:58
          Wygląda na to, że na rynku wiodą TMobile, Vodafone i O2. Trudno powiedzieć,
          która sieć cieszy się największą popularnością. Nie ma też chyba takiej sieci,
          która na dzień dobry odstrasza cenami. Tak jak pisałam ceny są BARDZO zbliżone.
          Jeśli w jednej sieci rozmowy są droższe o 1 czy 2 pensy to mają na przykład
          więcej darmowych smsów. A jeśli w innej sieci smsy są o 2 pensy droższe to masz
          na przykład więcej minut w abonamencie. Jeśli to wszystko zsumować to różnice
          są naprawdę niewielkie, jeśli w ogóle.
          Dlatego najlepiej zastanowić się jak będziesz używać telefonu. Jeśli większość
          Twoich znajomych na telefony w sieci Vodafone to najlepiej wybrać tę właśnie
          sieć, bo oni dają najwięcej darmowych minut w swojej sieci (do 1000). Jeśli
          pracujesz w biurze, w którym nie można używać komórek, ale do woli możesz
          korzystać z telefonu stacjonarnego to wybierz sobie najlepszy abonament z
          rozmowami offpeak. Jeśli wysyłasz mnóstwo smsów to polecam O2, tam jest dużo
          darmowych, w Tmoblie trzeba wykupować bundle. Najtańszy abonament jest w sieci
          3, promocja po 3.99 za miesiąc przez pierwszych 6 miesięcy, ale oni nie mają
          takiego zasięgu jak duże sieci. Warto też zwrócić uwagę na długość kontraktu,
          te na 18 miesięcy mają tańszy abonament, ale wiążesz się z nimi na dłużej. I
          tak dalej i tak dalej...
          Dużo też zależy od telefonu, jaki wybierzesz, niektóre, szczególnie te lepsze
          modele telefonów dostępne są tylko w droższych abonamentach.

Od siebie mogę powiedzieć tylko tyle, że od 3 lat jestem w sieci TMobile i
          jestem zadowolona. Pierwszy telefon jaki z nimi kupiłam był na bardzo fajnym
          kontrakcie 200 darmowych minut Xnetwork o każdej porze+200 darmowych smsów za
          20 funtów miesięcznie.
          Firmową komórkę mam w Vodafone, nie wiem dokładnie ile kosztuje, ale irytuje
          mnie, że czasem w godzinach szczytu sieć jest busy i nie można się dodzwonić,
          trzeba po kilka razy wybierać numer zanim się połączysz.
          W lipcu kończy mi się kontrakt z Tmobile i będę zmieniać na O2, bo tylko oni i
          Vodafone mają taki telefon, który mi się strasznie podoba. W O2 znalazłam
          ofertę na 200 darmowych minut i 100 smsów za 25 funtów na ten właśnie telefon
      • pentelka Re: jaki telefonik komórkowy? 09.07.05, 18:01
        jennifer, dziekuje za wszystkie informacje:-) mam nadzieje, ze nie masz nic
        przeciwko, jesli wykorzystam Twoje uwagi (te wypunktowane) w tekscie, ktory
        wlasnie przygotowuje na temat kupna komorki w UK. Pozdrawiam :)
        • jennifer_e Re: jaki telefonik komórkowy? 10.07.05, 00:36
          pentelka, szczerze mówiąc to trochę jestem wkurzona
          tak się składa, że sama też pisuję teksty zarówno w Polsce jak i w UK i wiem,
          że jeśli chce się użyć czyjąś wypowiedź w artykule to należy podać jej autora i
          źródło, a nie podawać za swoją.
          Moja post był odpowiedzią na pytanie, jak domniemałam osoby, która potrzebuje
          porady. Odpowiedziałam więc w jak najlepszej wierze ze swojego doświadczenia.
          Teraz okazuje się, że to było tylko zbieranie materiału do tekstu.

Być może gdyby mój post miał pięć zdań to byłoby mi obojętne kto i gdzie go
          wykorzysta. Ale ponieważ napisałam dosyć długawą i szczegółową poradę, w której
          na dodatek są fragmenty opublikowanego już mojego artykułu, to czuję się dosyć
          niesmacznie, że chcesz to wykorzystać jako swój tekst.

Oczywiście mam świadomość, że mogłaś to zrobić wcale mi o tym nie mówiąc, mam
          świadomość, że internetowe forum daje poczucie anonimowości.
          Ale skoro pytasz czy mam coś przeciwko to odpowiadam szczerze, co o tym myślę.
          • effata Re: jaki telefonik komórkowy? 10.07.05, 00:45
            Hej,
            Czekalam na wypowiedz Jennifer w tej sprawie i bylam barrrrrrrrdzo ciekawa jej
            reakcji.
            I ... popieram Jennifer.
            Penetlka, powinnas grac w otwarte karty i napisac w pierwszym poscie, ze
            zbierasz materialy do artykulu.
            • tiffany7 Re: jaki telefonik komórkowy? 10.07.05, 01:40
              Nagana Pentelce, grajmy uczciwie i fair.
          • pentelka Re: jaki telefonik komórkowy? 10.07.05, 22:59
            ups, jennifer! Spokojnie. na podstawie Twoich rad sprawdzilam wszystkie strony
            operatorow (tylko dla amatorow forum jest zrodlem informacji) i napisałam tekst
            na 1200 znakow, wiec nie ma obaw o wykorzystanie Twojej wypowiedzi.
            Nie chce sie usprawiedliwiac, ale po pierwsze na samym poczatku przedstawilam
            sie na tym forum - po co tu przychodzę, po drugie, polskie prawo prasowe nei
            wprowadzilo regulacji dotyczących forow internetowych (w ogole, boryka sie z
            internetem i w sumie jest groch z kapustą), wiec nawet gdybym Twoj cały cytat
            wykorzytala bez podania zrodla, nikt nie mialby prawa oskarzyc mnie o plagiat,
            po trzecie - uwazaj co tutaj piszesz, bo nigdy nei wiesz, jak to moze byc
            wykorzystane. I po czwarte, bardzo lubie to forum - Polki w Anglii, wiec nie
            chcialabym zostawic jakichkolwiek niedomowien zarówno w stosunku do Ciebie jak
            i wszystkich ktorzy tu przychodzą. Na przyszly raz bede zaznaczac cel mojego
            pytania. Oczywiscie, moglabym olać sprawe i przychodzic na roznych nickach i
            wykorzystywac wypowiedzi, ale przeciez nie o to mi chodzi. Zbyt szanuję siebie
            i forumowiczow :-)
            Pozdrawiam
            • jennifer_e Re: jaki telefonik komórkowy? 11.07.05, 14:58
              no, może rzeczywiście trochę mnie poniosło...
              może dlatego, że na sąsiednim forum polonijnym nierzadko zdarza się, że ktoś
              przychodzi, zakłada wątek na jakiś temat i informuje, że zbiera materiały do
              czegoś, czy szuka kontaktu z osobami, które np ubiegaly sie o wizę
              narzeczeńską. I wszystko jest w porządku. Nikt nie atakuje ani nie ignoruje
              osób zbierających materiały.
              Widocznie przeoczylam gdzies Twój watek, bo nie wiedzialam, ze w takim celu
              przychodzisz na forum.

Oczywiscie mam świadomość, że prawo prasowe to i tamto, nie zamierzam nikogo
              ścigać ani straszyć prawem. Mam świadomość, że każdy może sobie tu wejść pod
              innym nickiem, skopiować co mu się spodoba, zmienić parę słów czy imion,
              wydrukować pod swoim nazwiskiem i nikt mu nic nie udowodni. Tylko czy to jest w
              porządku? To, że można coś takiego zrobić wcale nie oznacza, że robienie tego
              jest uczciwe.

Nie mam zamiaru, czasu ani ochoty nikogo ścigać ani oskarżać o plagiat i
              spierać się czy jest na to paragraf w polskim prawie prasowym. Argument, że coś
              jest nie do ścignięcia czy nie do udowodnienia nie oznacza jeszcze, że to jest
              w porządku.

Twój poprzedni post po prostu jakoś mi niesmacznie zabrzmiał. Nie w świetle
              przepisów prawnych i tego co można zrobić tylko w świetle jakiś ogólnych zasad
              i etykiety (netykiety?)

Udzielam się na tym i na innych polonijnych forach dosyć sporo i może dlatego
              nie czuję się tu aż tak bardzo anonimowa. Mieszkam w UK od 6 lat i myślę, że
              zebrałam trochę doświadczenia, które może przydać się tym, którzy dopiero tu
              przyjechali. I chętnie się tym doświadczeniem dzielę. Jednak nie lubię się czuć
              podpuszczana. Ot i tyle.
              Poza tym żyję z pisania i robienia zdjęć więc jestem na te kwestie trochę
              wyczulona (skrzywiona jeśli wolisz ;).
              Jedną Twoją uwagę wezmę sobie jednak do serca: dwa razy się zastanowię zanim
              wysilę się na jakiś długi, szczególowy post.

No i doceniam to, że podjęłaś dyskusję, chociaż nie ze wszyskim się zgadzam.
              Mam nadzieję, że Twoi czytelnicy skorzystają na telefonicznych poradach.
              Pozdrawiam również
              A.
              • pentelka Re: jaki telefonik komórkowy? 11.07.05, 16:10
                Jennifer, przepraszam, jesli faktycznie poczulas sie podpuszczona, nie bylo to
                moja intencja. Mam nadzieje, ze w przyszlosci, jak bede potrzebowala jakis
                informacji, bede mogla liczyc na doswiadczenie forumowiczow - wczesniej jasno
                wyjasnie w jakim celu beda potrzebne mi wiadomosci.
                Tez zyje z pisania, wiec nigdy nie pozwolilabym sobie na jakiekolwiek
                posądzenie o plagiat czy kradzież czyjejs własnosci intelektualnej.
                Dziekuje, ze odpisalas. Pozdrawiam. I skoro siedzisz w UK (LOndyn?), to mam
                przeczucie, ze moglam Cie kiedys poznac, bo spedzilam tam troche czasu pracujac
                w zawodzie :)
                • jennifer_e Re: jaki telefonik komórkowy? 12.07.05, 12:47
                  no to uważam temat za oficjalnie zamknięty i rozwiązany :))
                  co do spotkań to kto wie... tak naprawdę to przecież jedna wielka wioska!
    • jennifer_e telefon z kalendarzykiem dni płodnych! 15.07.05, 14:09
      hehe! właśnie przeglądam menu swojego nowego telefonu i co znalazłam??
      no właśnie różowy kalendarzyk! wpisujesz datę ostatniego okresu, długość swoich
      cykli i kalendarzyk Ci pokazuje dni różowe i dni niebieskie!
      ależ się uśmiałam!
      pentelka, musisz koniecznie o tym wspomnieć w swoim tekscie :P
      • pentelka Re: telefon z kalendarzykiem dni płodnych! 15.07.05, 16:47
        troche za pozno, ale napisze supelment :-)))
    • effata Szukam EXTRA oferty - pomóżcie ! 04.12.05, 21:17
      Dziewczyny i chłopaki. Siadły nam oba telefony :(((
      Dlatego musimy szybko kupić dwie komórki. Śledzę różne oferty, ale na razie nic
      ekstra nie wpadło mi w oczy. Myślę, że może przed świętami coś się fajnego
      znajdzie. A może wy przyuważy(li)łyście jakąś ciekawą ofertę u swojego
      operataora. Wiem, że Orange ma taką ofertę 'family' - ktoś z tego korzysta?

Najchętniej chciałabym, żeby to były to:
      - jeden na abonament a drugi pay as you go (albo oba na abonament, ale to już
      mniej chętnie)
      - oczywiście jakaś fajna cena (nieduży abonament lub tani telefon)
      - NIE MOŻE być to abonament w O2 - bo mają najbardziej beznadziejny serwis
      konsumencki i po roku walki z nimi dziękuję bardzo (pay as you go może być)
      - muszę wiedzieć, za co płacę (czyli najlepiej jak można dostawać billingi)

Wiem, że mam wymagania, ale może jednak - dzięki waszej pomocy - znajdę coś
      ciekawego???
      --
      Don't guess.
      • jennifer_e Re: Szukam EXTRA oferty - pomóżcie ! 04.12.05, 21:51
        a ile chcesz płacić miesięcznie?
        tak na gorąco to powiem, że mój Misiek właśnie w tamtym tygodniu kupił sobie nowy telefon. Wziął tego najnowszego czarnego Samsunga, który ma radio, mp3 player, 2megapixel camera. Ma kontrakt w Orange, abonament jest 30F miesięcznie, w tym 200free minutes X network i 500txt (!!!)
        Pewnie można znaleźć tańsze abonamenty z podobną liczbą minut. Ale on koniecznie chciał ten telefon i dużo smsów. No i jeszcze z Orange mamy bilety do kina w każdą środę za połowę ceny ;)
        • effata Re: Szukam EXTRA oferty - pomóżcie ! 04.12.05, 22:14
          Jennifer, właśnie chodzi o to, że chcę płacić mało. Mam na razie pay as you go
          w O2 (tylko rozmowy przychodzące, bo wychodzące siadły :)) i ładowałam średnio
          10 funtów na 2 tygodnie (bo głównie zależało mi na tym, żeby był ze mną
          kontakt). I nie zależy mi tak bardzo na super telefonie, bo ja jestem
          antytechniczna. Najlepiej Nokia, bo prosta w obsłudze, he, he, chyba że ktoś
          mnie zachęci do innej firmy ;))))
          Dzięki za namiar.
          --
          Don't guess.
    • mgna Re: jaki telefonik komórkowy? 04.12.05, 22:06
      My nasze telefony kupujemy u nich:
      www.e2save.com/
      tel: 0800 049 6496

Poproscie o Vinny (andrewv@e2save.com) na ext: 572. Mozecie powiedziec ze ja
      polecilam.

Co do network: 3. Poniewaz telefon jest zadarmo, 500 min i 100 texts p/m.
      Jestesmy zadowoleni. Raz do roku zmieniamy na lepszy deal, ale pozostajemy z 3.
      • mgna Re: jaki telefonik komórkowy? 04.12.05, 22:11
        Za granice dzwonimy poprzez:

www.18866.com/
        PL to land lines: p/min
        PL to mobile phones: p/min

i

www.1899.com/
        w UK placi sie tylko za polaczenie, nic za minuty.
        poland (landline) 2p
        poland (mobile) 15p
        • effata Re: jaki telefonik komórkowy? 04.12.05, 22:15
          Dzięki Mgna, prześledzę sobie ofertkę wieczorem (późnym :))
          Ps. Czy ty na siłownię chodzisz z laptopem, czy już wróciłaś???
          --
          Don't guess.
          • mgna O Nalogach Nalogowca 04.12.05, 23:13
            Oferty ze strony internetowej: jesli kupisz od nich uslugi to czwarty (bodajze,
            musisz sprawdzic umowe kiedy przysla), czwarty bill musisz skopjowac i do nich
            wyslac poczta i wtedy oni wracaja tobie pieniadze. Np ja za moj telefon (LG),
            miesiecznie na 3, place tylko £7 za 500 min talk i 100 texts. Nigdy tyle minut
            nie wykozystam w ciagu miesiaca.

Nici z silowni dzis, poniewaz zaangazowalam sie w moje folio. Na silowni maja
            internet, dlatego z tamtad czasami do was zagladam. Teraz jestem w domku, w
            biurze. Na laptopa sie przymierzam. Dzis nawet bylismy w Selfridges zobaczyc
            jakie maja oferty, ale wszystkie laptop byly za powolne na nasz wireless :(
            Poszukamy cos w internecie i chyba poczekamy do przeceny. Koszmar wtedy bedzie
            z moim nalogiem!

Wiecie co, nie zdziwilabym sie gdyby moj maz pod choinke wykupil mi sesje w
            grupie typu AIA (Anonymous Internet Abusers) czy cos w tym stylu ;)
            • mgna www.e2save.com 04.12.05, 23:15
              Jeszcze na www.e2save.com oferty sie caly czas zmieniaja. Wiec jesli nie
              spieszy sie tobie z kupnem, a upatrzylas sobie jakis telefon to poczekaj
              troszeczke, moze sie pojawi w ofercie.

Jesli bedziesz dzwonic do Vinny to daj znac, wysle tobie moje dane zebys jemu
              przekazala, to da tobie dobra oferte :)
              • tiffany7 Re: www.e2save.com 04.12.05, 23:27
                Effato, ja od miesiaca jestem w T-mobile, mam 18-mies. kontrakt, przez 12 mies.
                place £13.50 Net, a przez 6 - £30. W tym mam 200minut anytime/any network i 100
                texts. Sam telefon to Sony Ericsson W800i (czyli ta zabaweczka z walkmanem),
                ale podobnie jak Ty, uwazam, ze Nokia jest najprostsza w obsludze. Zerknij na
                ponizszy link, widzialam tam 2 typy Nokii, moze znajdziesz cos dla siebie:
                www.t-mobile.co.uk/Dispatchermenuid=ctl_phones_catalogue&nmid=phones_catalogue_pmt

Tiff
                • tiffany7 Re: www.e2save.com 04.12.05, 23:29
                  jeszcze raz: www.t-mobile.co.uk/Dispatcher?
                  menuid=ctl_phones_catalogue&nmid=phones_catalogue_pmt moze sie uda
                  • effata Osiołkowi w żłobie dano... 07.12.05, 11:26
                    No i jestem tak zakręcona, że nie wiem co wybrać. Niektóre oferty są b.fajne.
                    Dzięki dziewczyny. Ale ... chyba odłożę zakup na 'po świętach'. Nie wiem, jak
                    sobie damy radę :))) ale wyjeżdżamy na 2 tyg. więc chyba się na razie
                    wstrzymamy.

Tylko czy mogę liczyć na jakieś fajne oferty po świętach, czy raczej spodziewać
                    się wzrostu cen???
                    --
                    Don't guess.
            • izabelski laptopy 04.12.05, 23:41
              a dlaczego szukasz laptapa w sklepie nieelektorinicznym:-)
              warto popatrzec na www.dabs.com/

a potem szukac konkurencyjnych cen gdzie indziej:)
              • mgna Re: laptopy 04.12.05, 23:47
                Poniewaz tam bylismy poogladac laptops, iPods, i pokupowac kilka rzeczy. Jest
                pod reka :) Nigdy niekupilibysmy tam elektronicznych rzeczy (no chbya ze super
                cena bylaby tego czego chcemy). Kupujemy naogol w internecie. Dziekuje za
                strone :)
    • kott2 Re: jaki telefonik komórkowy? 11.12.05, 00:44
      dobry temat .
    • ceziu Re: jaki telefonik komórkowy? 11.12.05, 13:48
      ciekawi mnie, jako jeszcze nie jestem w Angli, jaki jest koszt zakupu samego
      telefonu np. na kartę, a jaki jast koszt zakupu w abonamencie
      • princessjobaggy Re: jaki telefonik komórkowy? 11.12.05, 14:39
        Kupujac telefon na abonament sam aparat czesto mozesz dostac za darmo albo za
        przyslowiowe grosze.

Na karte - wszystko zalezy od samego telefonu. Kupisz za 40 funtow i kupisz za
        300.
    • piotrnowakowski1987 Re: jaki telefonik komórkowy? 10.04.14, 09:14
      polecam eokazje.eu/catalogue/md760pla_122070/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka