emi54 29.07.05, 21:26 Czy ogladalyscie wczoraj program o zywnosci w supermarketach na C4? Ja az sie rozplakalam,jak zobaczylam biedne kurczaki i chyba szybko nie kupie miesa w supermarkecie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: supermarket 29.07.05, 22:09 ja sama polecałam ten program, a w rezultacie zapomniałam o nim i oglądałam Extras (stąd moja sygnaturka). Ale chyba się cieszę że mi umknęło bo mi żal kurczaków:( Odpowiedz Link
basiaj79 Re: supermarket 29.07.05, 22:30 tez ogladalam ten program, a przedstawione w nim wnioski sa przerazajace. U mnie w domu jemy duzo kurczakow, bo zawsze myslalam, ze to najzdrowsze mieso, a okazuje sie, ze juz nie... A to wszystko dlatego, ze konsumenci, chca kupowac jak najtaniej, wiec producenci sa zmuszeni obcinac koszty, wiec traci sie na jakosci. Podcina sie nozki kurczakom, by tak unieruchomione szybciej tyly, ale niestety, choc przybieraja one na wadze, to nie jest to mieso, a tluszcz. No i utwierdzilam sie w przekonaniu, zeby nie kupowac dan gotowych. Kiedys sie skusilam, ale byl to pierwszy i ostatni raz. Wole kupowac poszczegolne produkty i sama gotowac, niz jesc to obrzydlistwo. A fuj... A najgorsze w tym wszystkim, ze niezaleznie od tego, z jakiego supermarketu pochodzily analizowane produkty, wyniki byly takie same:( Za tydzien kolejny odcinek, jak nie zapomne, to tez obejrze, zeby sie znowu dowiedziec, czym sie trujemy:((( Odpowiedz Link
kasia799 Re: supermarket 02.08.05, 18:14 No nareszcie!!!! Brytyjczycy sie przekonali (i to przyznali), ze sprzedawane w tutejszych supermarketach jedzenie jest bez smaku I trzeba bylo jechac z kamera do Hiszpanii, by tubylcy to potwierdzili!!! Okazuje sie rowniez, ze moglibysmy dostac slodkie brytyjskie truskawki w supermarkecie, gdyby nie wrzechobecna sila pieniadza!!! Popularna jest tylko jedna odmiana, ktora mimo, ze jeszcze niedojrzala to juz jest czerwona, duza i "bouncing" ;) A do tego nadzwyczaj dlugo sie trzyma Reszty produkowanych w UK odmian zaden supermarket nie chce (ze wzgledu na koszty oczywiscie) Ah, przyszlo nam placic za ten brak sezonowosci na rynku Odpowiedz Link
mgna Re: supermarket 02.08.05, 20:36 Nie ogladalam tego programu, ale podziele sie z wami ze nareszcie po czterech latach udalo mi sie przekonac meza na zdrowsze zywienie i tak np je mieso (organiczne) czerwone tylko raz w tygodniu, kurczaki tez ale za to duzo warzyw i ryb. Nareszcie! Nie ludze sie jednak ze kiedys zostanie wegetarjaninem, co byloby idealnym... Odpowiedz Link
eballieu Re: supermarket 04.08.05, 20:57 A ja wlasnie wrocilam z pobytu w Belgii. Bylo kulinarnie. Obajadalam sie wszystkim:) Przed chwila bylam w supermarkecie, Waitorse mam najblizej i znowu ten zawod.... nieswieza salata itp. Filmu nie ogladalam. A o zywnosci w Anglii wiem jedno - jest dobra, ale ta dobra tu to luksus, na ktory stac niewielu. A dobra, luksusowa tu w UK, to normalna w Belgii, Francji, Szwajcarii, Wloszech, Hiszpanii. Samochod mielismy zaldowany, az przysiadl delikatnie:) Odpowiedz Link
greentea2 Re: supermarket 04.08.05, 21:55 Niedawno bylam w Brukseli w cudownej restauracji:) Jedzenie swietne, a deser, moglabym dlugo opowiadac... Ja to mam dopiero problem, bo musze kupowac w Morrisons (byly Safeway). Jakosc jest tragiczna i na dodatek polowa personelu cuchnie potem na kilometr, jak widze trzech w kupie to sie nawet nie zblizam. Odpowiedz Link
ralphos Re: supermarket 04.08.05, 22:04 Po przeprowadzce z Belgii do Anglii bardzo mi brakuje właśnie normalnego dobrego jedzenia. Oprócz cen mieszkań to największy minus tego kraju. Odpowiedz Link
greentea2 Re: supermarket 04.08.05, 22:16 Chyba musimy uciac sobie pogawedke:0 Moj M jest w Belgii, a ja prawdopodobnie dolacze za kilka miesiecy. Jak dlugo mieszkasz w UK i gdzie? Odpowiedz Link
ralphos Re: supermarket 04.08.05, 23:33 Moja żona zakończyła studiowanie w Belgii i pojechała do Polski tam kończyć pozostałe studia. Spędziłem z nią w Antwerpii ponad rok, nie mogłem jednak NIGDZIE znaleźć pracy, jeździłem co 2-3 miesiące do Polski na wysokopłatne fuchy żeby mieć na utrzymanie. Od 3 miesięcy pracuję w UK w swoim zawodzie (no, prawie...), mieszkam pod Oxford. Jest tu ślicznie i na razie nigdzie się nie ruszam, podoba mi się tu wiele razy bardziej niż w Belgii. Gdyby tylko nie to okropne jedzenie i ceny mieszkań... Odpowiedz Link
greentea2 Re: supermarket 04.08.05, 23:39 Ceny mieszkan w Brukseli przynajmniej nie sa wiele nizsze. Jedzenie jest lepsze tak jak w pozostalej czesci Europy. Po jakims czasie tutaj nauczysz sie znajdowac lepsze rzeczy. Moja angielska grochowka smakuje mi bardziej od polskiej;) Odpowiedz Link
violus22 Re: supermarket 04.08.05, 22:23 > A o zywnosci w Anglii wiem jedno - jest dobra, ale ta dobra tu to luksus, na > ktory stac niewielu. > A dobra, luksusowa tu w UK, to normalna w Belgii, Francji, Szwajcarii, > Wloszech, Hiszpanii. tak z ciekawosci... coz to za zywnosc luksusowa?:) Odpowiedz Link