11.03.25, 19:00
Muszę kupić taką dużą paczkę kawy niemieckiej marki na T, chyba 1 kg. Ktoś mi powiedział, że w sklepach firmowych T takie opakowanie kosztuje drożej niż w supermarkecie. Nie mam czasu latać i porównywać cen. Wiecie, gdzie tą kawę kupię taniej?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Kawa cena 11.03.25, 19:30
      Nie wiem. Kupuje kawy w dużych marketach i biorę te co są w promocji.
      • astomi25 Re: Kawa cena 11.03.25, 19:31
        Jesli to ta o ktorej mysle, to czesto jest w promocji np w czerwonym netto.
        Ok.10 euro
        • iwoniaw Re: Kawa cena 11.03.25, 20:01
          astomi25 napisała:

> Jesli to ta o ktorej mysle, to czesto jest w promocji np w czerwonym netto.
          > Ok.10 euro
          >

Co to jest czerwone netto?
          • astomi25 Re: Kawa cena 11.03.25, 20:42
            Tak u nas sie mowi big_grin
            Czerwone netto i Hunde netto.
            To pierwsze to netto discount, a drugie z symbolem psa.
            • iwoniaw Re: Kawa cena 11.03.25, 21:32
              astomi25 napisała:

> Tak u nas sie mowi big_grin
              > Czerwone netto i Hunde netto.
              > To pierwsze to netto discount, a drugie z symbolem psa.
              >
              Aha, dzieki za wyjaśnienie. W Pl mamy to żolte netto z psem, czerwonego chyba nie, nigdy nie widzialam w każdym razie, sądzilam ze jest tylko jedno netto.
              • astomi25 Re: Kawa cena 11.03.25, 21:39
                Takie logo ma.
    • alina460 Re: Kawa cena 11.03.25, 19:46
      Na Allegro.
      • engine8t Re: Kawa cena 11.03.25, 19:56
        alina460 napisała:

> Na Allegro.

A tam jedyne co jest pewne to nazwa na opakowaniu.
        • angazetka Re: Kawa cena 11.03.25, 20:10
          Może w jakimś dzikim kraju...
          • engine8t Re: Kawa cena 12.03.25, 00:22
            angazetka napisała:

> Może w jakimś dzikim kraju...
            >

Tez tak mysle dlatego was ostrzegam.
            • mocca25 Re: Kawa cena 12.03.25, 08:29
              Biedny dziadek w żałobie po statusie wujka z Ameryki. No "przykro mi" ale dzisiaj nie wystarczy rzucić 10 dolarów, żeby się w pas kłaniali, nie te czasy. "lewaki" zniszczyły twoją tożsamość. p.s.Lepiej by zadział sympatyczny, fajny charakterwink
          • riki_i Re: Kawa cena 12.03.25, 00:37
            angazetka napisała:

> Może w jakimś dzikim kraju...

Wierzysz w oryginalne perfumy z Allegro? Bo ja jednak wolę ciut drożej na promocji w Rossmanie (choć wybór jest tam ograniczony).
          • szmytka1 Re: Kawa cena 12.03.25, 06:57
            Mnie też się tak wydawało, aż w tv pokazali w wiadomościach jakichś materiał ile lekow sprzedawanych u nas jest podrobami nie mającymi nic wspólnego z produktem leczniczym. Naprawdę nie spodziewałam się jaka to skala.
            • iwoniaw Re: Kawa cena 12.03.25, 07:03
              Leków czy pseudo-suplementów?
              • szmytka1 Re: Kawa cena 12.03.25, 07:23
                Lekow, wymieniali np środki antykoncepcyjne. Stąd może to paaaaanie żadna anty nie daje 100% bo ja brałam co do jednej tabletki a zaszlam
              • szmytka1 Re: Kawa cena 12.03.25, 07:26
                www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,uwaga-na-krazace-w-sieci-podrobki-lekow--gif--90-proc--srodkow-na-recepte-jest-sfalszowanych,artykul,74227299.html
                • iwoniaw Re: Kawa cena 12.03.25, 07:45
                  No tak, tylko tu mowa o nielegalnej sprzedaży, a normalne firmy (w przypadku lekow - apteki internetowe) sprzedają w necie te same towary, co w realu. W realiach cenowych i dostępie do konkretnych produktów w Polsce podrabianie spożywki jakoś nie wydaje mi się bardzo prawdopodobne, to nie Chiny.
                  • szmytka1 Re: Kawa cena 12.03.25, 09:13
                    Mowa o sprzedaży na allegro. To taki bazar właśnie do uplynniania wszelkiego shitu i fałszowanie kawy wydaje mi się jak najbardziej prawdopodobne
                    • mocca25 Re: Kawa cena 12.03.25, 09:45
                      Niekoniecznie. Zdarzało mi się zamawiac na allegro i dostawałam przesyłkę od producenta (np neutrea)
                      • szmytka1 Re: Kawa cena 12.03.25, 14:26
                        No i nie wiem czy tchibo by podrabiali, to nie jest jakas fancy marka😅
                      • szmytka1 Re: Kawa cena 12.03.25, 14:27
                        A jak kupujesz od producenta, to sklepy firmowe byky kiedyś oznaczone na allegro, miały konta z takim rozszerzeniem w nazwie, nie pamiętam już jakim dokładnie bo dawno nic na allegro nie kupuję
                    • iwoniaw Re: Kawa cena 12.03.25, 14:33
                      szmytka1 napisała:

> Mowa o sprzedaży na allegro. To taki bazar właśnie do uplynniania wszelkiego sh
                      > itu i fałszowanie kawy wydaje mi się jak najbardziej prawdopodobne

No ale przeciez widzisz, od kogo kupujesz - jeśli od normalnego dystrybutora albo wręcz producenta, dostajesz fakturę, masz prawo zwrotu do tego znacznie szersze niz kupując syacjonarnie - to jaki sens mialoby mieć podrabianie popularnej, marketowej marki kawy?
    • imponderabilia20 Re: Kawa cena 11.03.25, 21:29
      Ja kupuję na allegro. Jest taniej niż w sklepach, przynajmniej ta moja
    • zziutka Re: Kawa cena 12.03.25, 15:21
      Kawę piję tylko w pracy dlatego nie kupowalam dawno( mam jeszcze duży zapas w domu), ale dziś w sklepie dostałam szoku jak spojrzałam na cenę polt kilowej kawy J... s K.... g. Prawie 10 Euro bez parę centów.....producentom kawy chyba się coś w głowie pomkeszalo, normalnie pazerność!
      • iwoniaw Re: Kawa cena 12.03.25, 15:39
        Prawie 10 Euro bez parę centów.....producentom kawy chyba się
        > coś w głowie pomkeszalo, normalnie pazerność!

Nie pazerność, tylko kawa robi sie towarem deficytowym. Obecnie jestesmy przed zbiorami tegorocznymi, a zapasów z roku poprzedniego jest niemal zero. Zmiany klimatu mocno tu mieszają, kawa wymaga okreslonej kombinacji gleby, temperatury, słońca i wilgotnosci i wahniecia w ktorakolwiek stronę odbijaja sie na plonach 🤷‍♀️
        Oprocz tego od pewnego czasu kawe pija konsument chinski, wczesniej kompletnie niezainteresowany, a teraz postrzegajacy to jako oznake pewnego statusu. A nie jest to maly rynek 🤷‍♀️
        • mocca25 Re: Kawa cena 12.03.25, 15:42
          gdzieś migneła mi informacja, że magazyny w Brazylii już są puste
          • iwoniaw Re: Kawa cena 12.03.25, 15:46
            mocca25 napisała:

> gdzieś migneła mi informacja, że magazyny w Brazylii już są puste

No właśnie, tez o tym czytałam. Można powiedzieć, ze jestesmy na kawowym przednówku. Od lat tak ie bylo, zazwyczaj ziaren wystarczało dla palarni do kolejnych zbiorów, zwlaszcza ze probują ja uprawiać kraje (w Azji głownie), gdzie tego dawniej na wieksza skale nie robiono. I wcale nie ma pewnosci, ze ten rok bedzie lepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka