Dodaj do ulubionych

Problemy przed wyjazdem

05.09.05, 08:52
Wyjeżdżam w środę do Anglii i na żywo pojawiły się dwa pytania. Może mi coś
doradzicie?
1. Chcę zabrać ze sobą polski numer komórki, przynajmniej na jakiś czas,
dopóki nie będę miała angielskiego numeru. Słyszałam, że bardziej opłaca się
kupić kartę prepaid niż używać abonamentowego numeru (chodzi o cennik
rozmów). Jeżeli tak jest to jaka polska sieć najbardziej się opłaca?
2. Doszły mnie słuchy że na granicy mogą się pojawić problemy z lekami. Jadę
na rok, więc obstawiłam się niemałą apteczką na wszelki wypadek. Czy to
prawda, że musze mieć recepty na to wszystko żeby na pewno nie mieć kłopotów?
Obserwuj wątek
    • ralphos Re: Problemy przed wyjazdem 05.09.05, 09:34
      1. Polska karta SIM nie jest Ci w ogóle potrzebna, najwyżej na wypadek awarii
      angielskiej karty. Tuż po przyjeździe kupujesz angielskie PayAsYouGo i wysyłasz
      wszystkim w Polsce SMSy ze swoim aktualnym numerem. Według mnie Virgin jest
      najtańsze, a O2 minimalnie droższe, ale warto kupić jeżeli chce się za 2 pensy
      za minutę dzwonić w weekendy do Polski korzystając z numeru 084444620620.
      ŻADNA sieć Polska się nie opłaca, ceny za roaming są z kosmosu.

2. Ja przewoziłem wiele razy przez różne granice dość spore "apteki" i nigdy nie
      miałem najmniejszego problemu, ale może czasami się przyczepiają, nie wiem.
      • monia72 Re: Problemy przed wyjazdem 05.09.05, 10:24
        Zalezy co chcesz przewiezc z apteki :) No bo do gripexu albo wegla nikt nie
        bedzie mial watpliwosci (oczywiscie na tak), my tez wiezlismy lekarstwa dla
        calej trojki (z niemowlakiem) - nikt nas o nic nie pytal. Co do telefonu - to
        jw. - mamy polska karte tylko po co? Schowalismy i wyciagniemy jak przyjedziemy
        na wakacje, tutaj uzywamy angielskich. Pozdrawiam Iza
        • iweta2 Re: Problemy przed wyjazdem 05.09.05, 10:53
          Przepraszam jesli pytam się o truizmy, ale czy to oznacza, że osobom w Polsce
          bardziej się opłaca dzwonić do Anglii na angielski numer niż na polski?
          • monia72 Re: Problemy przed wyjazdem 05.09.05, 11:02
            To znaczy, ze jak ktos zadzwoni do ciebie na polski nr w Anglii to placi on i
            placisz ty (roaming) - czyli placa obie strony. Lepiej wyslac sms'a z Anglii
            dzwonic na nr podany przez ralphosa a rodzina w Polsce niech znajdzie opcje z
            Polski (tele2, telepin, skype czy cokolwiek).
            • neeki Re: Problemy przed wyjazdem 05.09.05, 15:02
              ja polecam jesli chodzi o komorki siec 3. za 25£ masz 500 minut i 1.50 na smsy.
              trzeba to wykorzystac w ciagu miesiaca bo potem przepada ale i tak jest bardzo
              tanio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka