Dodaj do ulubionych

wiza narzeczeńska/małżeńska

18.09.05, 10:28
Nie tak dawno założyłam wątek: "Wiza dla non-EU citizen". Poradziliście mi
wtedy wizę narzeczeńską jako rozwiązanie niemal bezproblemowe. Dzwoniłam w
tej sprawie do ambasady, do Warszawy i pani powiedziała, że jeśli nie jestem
Brytyjką to o wizie narzeczeńskiej nie mamy co rozmawiać.
Myślę, że mnie spławiła.

Myślę tak na podstawie:
www.ukvisas.gov.uk/servlet/Front?
pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1018721067257

This guidance explains what you will need to do if you want to settle in the
United Kingdom (UK) as the husband, wife, fiancé, fiancée or unmarried
partner of someone who is coming to the UK or is already settled in the UK

Poniżej zamieszczam różne pytania, bo mam mnóstwo wątpliwości i nie mam
pojęcia, gdzie tego szukać (bo na pewno nie w ambasadzie w Warszawie).
Obserwuj wątek
    • youmou ja w UK 18.09.05, 10:39
      Jakie warunki muszę spełniać (oprocz mozliwosci utrzymania nas oboje), żeby mój
      narzeczony mógł się ubiegać o wizę narzeczeńską? Z cytowanego już wcześniej
      fragmentu wynika, że nie muszę być settled in the UK, mogę tylko zamierzać tam
      przyjechać i osiąść. Tak?

Z drugiej strony, z informacji, które dostałam w innym wątku, wynika, że muszę
      mieć coś na potwierdzenie adresu w UK (rachunki, ang. prawo jazdy)
      Czy to oznacza, że zaraz po przyjeździe i znalezieniu mieszkania (i dostania
      pierwszego rachunku), mogę wysłać chłopakowi potrzebne do starania się o wizę
      papiery?

Warunki dotyczące mieszkania.
      Czy możemy mieszkać z dwójką przyjaciół w mieszkaniu 2-3 pokojowym?
      (bo gdzies w opisach trafiłam na niepokojący wymóg, że mieszkanie musi być
      independent.. a może coś pomieszałam)

• youmou Re: ja w UK 18.09.05, 10:43
        Właśnie znalazłam - muszę być settled (wynika to z supporting documents, które
        trzeba do ambasady dostarczyć)

- evidence that your sponsor is settled in the UK. (This can be a copy of their
        passport or registration certificate that has been confirmed as a true copy, in
        other words certified.)

Co to jest registration certificate?
      • edzior1 Re: ja w UK 18.09.05, 15:25
        mysle ze po rejestracji w home office ( kazdy to musi zrobic) i po rachunkach z
        domu ( prad gas council tax ) masz juz dowod, nikt ci mieszkania nie sprawdzi,
        ( ile osob mieszka) ale musi( tak mi sie wydaje) stac na ciebie - wynajecie
        przez agencje, a agencje wynajmuja dopiero jak masz kontrakt, zmiana prawka
        jazdy trwa ok 1 miesiaca,
        na ambasade w warszawie nie ma co liczyc , nie orientuja sie wogole( to akurat
        wiem na wlasnej skorze)
        zadzwon albo napisz pod ten adres ktory dobra dusza podala nizej,
        nie mam z taka sytuacja bezposredniego kontaktu wiec nizc wiecej nie poradze
        sprobuje sie cos dowiedziec,
    • youmou konto 18.09.05, 10:47
      To pytanie dotyczy raczej sytuacji, w której zdecydowalibyśmy się jednak na
      wizę studencką (daje prawo pracy 20h/week - ciągle mamy wątpliwości, co wybrać)

Czy mój narzeczony może być pełnomocnikiem do mojego konta w Polsce czy musi
      mieć swoje? Czy musi udowodnić, skąd pochodzą pieniądze na tym koncie?
    • youmou dowody na bycie narzeczonym 18.09.05, 11:06
      Już w innym wątku zastanawialiśmy się, jak udowodnić że ktoś jest lub nie jest
      narzeczonym.
      W naszym wypadku wspólna, oficjalna korespondencja czy rachunki na jeden adres
      odpadają. Odpada pracodawca, który mógłby poświadczyć Andrija miejsce
      zamieszkania w Polsce (przecież nie może tu legalnie pracować - wiza
      turystyczna). Oboje nie jesteśmy, zresztą, zameldowani tu, gdzie mieszkamy. Nie
      cierpię urzędów i od 5 lat nie zdążyłam się jeszcze zamledować w Krakowie.

Wygląda na to, że będą musieli nas przepytywać. A może w ogóle nie mamy szans?
      A może wystarczy zaświadczenie od księdza? (zastanawiamy się nad zaręczynami w
      cerkwi, do której należy A.)

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
    • youmou EU ale nie UK citizen 18.09.05, 11:16
      Jestem obywatelką UE ale nie UK.
      Do jakiego stopnia więc to co opisane tu:
      www.ukvisas.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1018721067257#Q8
      mnie dotyczy?

Zaniepokoił mnie konkretnie ten fragment:

Do I need a visa?
      You must get a visa before you travel to the UK as a husband, wife, fiancé,
      fiancée or an unmarried partner.

The rules for going to the UK are different if you or your husband or wife
      (your 'sponsor') are a national of another member state of the European
      Economic Area (EEA) or Switzerland.

Gdzie ja mam tego szukać?

• glasscraft Re: EU ale nie UK citizen 18.09.05, 11:50
        Dlaczego nie sprobowac
        Immigration Advisory Service (IAS)
        The IAS is an independent charity that gives confidential advice and help, and
        can represent people who are applying for a visa for the UK:

Immigration Advisory Service
        3rd Floor
        County House
        190 Great Dover Street
        London SE1 4YB

Telephone: (+44) (0)20 7967 1200
        Duty office (open 24 hours a day): (+44) (0)20 8814 1559
        Fax: (+44) (0)20 7403 5875
        Email: advice@iasuk.org
        Website: www.iasuk.org

• jennifer_e Re: EU ale nie UK citizen 18.09.05, 20:34
          Wiem, że IAS zajmuje się osobami o statusie uchodźców i doradzaniem osobom,
          które już są w UK, nie jestem pewna czy mogą pomóc tym, którzy do UK chcą
          przyjechać, bo do tego potrzebne są specjalne zezwolenia wydawane przez Home
          Office, ale jak się z nimi skontaktujesz to pewnie najwięcej Ci powiedzą.

Oprócz IAS, który jest organizacją charytatywną, jest w Londynie mnóstwo firm
          zajmujących się komercyjnie doradztwem wizowym i specjalizujących się w wizach
          małżeńskich, fiance czy de facto (konkubinat?)
          Są takie, które operują na zasadzie no visa no fee, czyli jeśli nie uda im się
          skutecznie zdobyć Ci wizy to nie pobierają żadnych opłat. Dlatego bardzo im
          zależy abyś wizę uzyskała, ponieważ wtedy oni dostają prowizję. Często ludzie,
          którzy w takich firmach pracują są byłymi pracownikami Home Office czy
          Immigration Authorities z lotnisk i innych portów of entry, więc wiedzą
          doskonale jak przygotować aplikację, aby była skuteczna.
          Nikogo tu nie reklamuję, ale po prostu uważam, że czasem lepiej parę groszy
          zapłacić, żeby ktoś Ci przygotował dokumenty dokładnie tak jak mają one
          wyglądać i nie zaprzepaścić szansy na wizę.
          Z własnego doświadczenia wiem, że kiedy ambasada widzi poprawnie przygotowane
          dokumenty, gdzie wszystko jest na miejscu, istotne rzeczy podkreślone, nie
          trzeba grzebać w papierach żeby znaleźć co trzeba to zupełnie inaczej traktują
          takie aplikacje. Łatwiej też jest im się kontaktować z akredytowanym agentem,
          który wie o czym mowa niż bezpośrednio z aplikantem, któremu czasem trzeba
          wyjaśniać podstawowe pojęcia.
          Nie twierdzę oczywiście, że ubiegając się o wizę osobiście nie masz szansy, ale
          znam bardzo wiele przypadków, gdy ambasady odsyłały petentów do naszej firmy bo
          z indywidualnymi osobami mają za dużo kłopotu. Ludzie dzwonią po kilkanaście
          razy z tym samym pytaniem, albo wysyłają za mało zdjęć, albo podpisu brakuje i
          tym podobne. A agencja, która wysyła do nich po 20 paszportów dziennie
          traktowana jest niejako hurtowo ;)
      • edzior1 Re: EU ale nie UK citizen 18.09.05, 15:19
        mysle ze ten fragment cie nie dotyczy bo my jestesmy w uni i aby tutaj
        przyjechac i pracowac nie potrzebujesz wizy wiec mysle to nie to, postaram sie
        coss znalezc mam znajoma co ma meza albanczyka( tez nie w uni ) moze cos bedzie
        wiedziec... ale nie cni obiecuje na pewno
      • ukejka Re: EU ale nie UK citizen 18.09.05, 18:29
        wyslij maila do home office, wyjasniajac sytuacje i popros o informacje. oni dosc szybko i wyczerpujaco odpowiadaja na maile.
        • youmou Re: EU ale nie UK citizen 18.09.05, 19:55
          Wielkie dzięki. Rzeczywiście skontaktuję się lepiej z home office i z tą
          doradczą instytucją, której namiary mi podaliście. Straszny mam mętlik w głowie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka