Dodaj do ulubionych

Turcja w EU

07.10.05, 19:28
co sadzicie o wstapieniu turcji do EU ?
ja jestem przeciwko uwazam ze turcja nie jest krajem europejskim, ma odmienna
kulture religie i wartosci. szerze mowiac jestem przerazona samym pomyslem
masowego naplywu turkow do EU. juz teraz jest ich mnostwo. a jakie podejscie
maja turcy do nas, a szczegolnie kobiet to widzial kazdy i rozumie kazdy kto
kiedys dla turka pracowal.
mam nadzieje ze EU poslucha Chiraca i zablokuje wejscie Turcji na jakies 10-
15 lat a najlepiej w ogole.
slyszalam ze w polsce nastroje sa za , moze dlatego ze nigdy z turkami nie
mieli doczynienia.
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Turcja w EU 07.10.05, 21:35
      Jezeli mialabym jakiekolwiek "ale", to tylko pod wzgledem poszanowania praw
      czlowieka.

Mnie o wiele bardziej niz Turcja, przeraza perspektywa wstapienia do EU
      Rumunii, i to juz za niecale 2 lata!!! Spoleczenstwo kontrolowane przez mafie,
      nagminny handel zywym towarem, skorumpowane urzedy i skandaliczne wrecz
      wykroczenia przeciwko prawom czlowieka wobec mniejszosci etnicznych.
      • princessjobaggy Re: Turcja w EU 07.10.05, 21:45
        No prosze.

Na szczescie przystapienie Polski do Unii bylo dla wszystkich wielkim
        zaszczytem i wszystkie kraje Unii witaly nas z otwartymi ramionami;-\

Nie przyszlo Wam do glowy, ze na nas tez patrzono jak my teraz na Turkow czy
        Rumunow?

Dopiero rok w 'wyproszonej' (albo jak to sie chwala politycy- wywalczonej)
        Unii, a tu takie radykalne opinie o przyszlych kandydatach...
        • jagienkaa Re: Turcja w EU 07.10.05, 21:47
          moja osobista opnia: nie Turcji, nie Rumunii. Zwłaszcza Turcji.
          Ale princessjobaggy ma rację, chociaż nie zmienia to mojego nastawienia do obu
          krajów (w UE)
        • jaleo Re: Turcja w EU 07.10.05, 22:19
          princessjobaggy napisała:

> Dopiero rok w 'wyproszonej' (albo jak to sie chwala politycy- wywalczonej)
          > Unii, a tu takie radykalne opinie o przyszlych kandydatach...

To znaczy?? Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi. Mnie akurat niewiele
          obchodzi, czy Polska wyprosila, wywalczyla, czy sie zaprosila do Unii, w Polsce
          nie mam rodziny, kontaktow ani do niej nie jezdze, i obecnosc lub nie Polski w
          EU dla mnie nie robi roznicy. Natomiast wstapienie Rumunii to tej samej
          wspolnoty panstw co Wielka Brytania, w ktorej mieszkam ja, moje dzieci, moja
          rodzina, i z ktorej losami jako panstwa jestem zwiazana, mnie przeraza. W
          jakim sensie jest to dla Ciebie dziwne/smieszne/zastanawiajace?
          • princessjobaggy Re: Turcja w EU 08.10.05, 00:24
            > W jakim sensie jest to dla Ciebie dziwne/smieszne/zastanawiajace?

Jaleo, to co napisalas nie jest dla mnie ani dziwne, ani smieszne, ani
            zastanawiajace. A jesli z Polska nie czujesz sie zwiazana to po co sie odnosisz
            do tej czesci mojej wypowiedzi? Wiekszosc uczestnikow forum ma w Polsce
            rodzine/znajomych i do Polski jezdzi. To bylo skierowane do nich, a nie do
            Ciebie.

Poza tym odpowiadajac na post Neeki nie wyrazilam swego zdecydowanego poparcia
            lub jego braku dla wstapienia Turcji czy Rumunii do Unii, a raczej
            skomentowalam atmosfere postow poprzedniczek. Uwazaj, bo czasem mozna sie
            wlasnym jadem otruc.
            • jaleo Re: Turcja w EU 08.10.05, 17:31
              princessjobaggy napisała:

> Uwazaj, bo czasem mozna sie
              > wlasnym jadem otruc.

No tak, jak nie umiemy rzeczowo, to atakujmy ad personam ("ty, ta tego,
              uwazaj"). Ja nadal nie rozumiem, jak sie ma do moich obiekcji w sprawie Rumunii
              niedawne wejscie Polski do Unii.
        • neeki Re: Turcja w EU 07.10.05, 22:20
          sorry ale jakby nie bylo to jest unia EUROPEJSKA. czy widzisz w turkach
          jakiekolwiek wartosci zwiazane z europa ? mowie tu o demokracji, kulturze
          opartej na poszanowaniu praw czlowieka. a tego o turcji na pewno powiedziec nie
          mozna. przykro mi ale nie widze wsrod krajow europejskich panstwa ktore po
          pierwsze geograficznie praktycznie w europie nie jest. ponadto widze jak tu sie
          turkowie zachowuja. nie szanuja innych ludzi a szczegolnie kobiet.
          co do rumunii to rozumiem argumenty poprzedniczki. jakby nie bylo jest roznica
          miedzy poziomem polski wstepujacej do EU a tym jaki prezentuje rumunia.
          • lee.loo Re: Turcja w EU 08.10.05, 01:28
            neeki napisała:

> sorry ale jakby nie bylo to jest unia EUROPEJSKA

koncert eurowizja tez jest europejski, a bierze w nim udział Izrael.
            • neeki Re: Turcja w EU 08.10.05, 09:25
              chyba widzisz roznice miedzy EU a eurowizja ? roznice sa bardzo duze. ponadto
              izrael jest zdecydowanie blizszy europie niez kraje arabskie, ktorych religia
              kultura jest zupelnie inna
        • dorotafrancis Re: Turcja w EU 08.10.05, 17:34
          Dziekuje!!! Wyjelas mi to z usy... Moja odpowiedz miala niesc te sama tresc,
          tylko tak mnie to zbulwersowalo, ze mialam byc troszka bardziej wulgarna... Ty
          zrobilas to w o wiele bardziej taktownej formie.

Pozdrawiam
    • vittoria25 Re: Turcja w EU 07.10.05, 22:46
      Przylaczam sie do tych co sa przeciwko. Przeciez Turcja to nie Europa. A poza
      tym muzulmanizm to zupelnie inna mentalnosc,kultura i wartosci (nie oparta
      jakby nie bylo na chrzescijanstwie, niezaleznie od tego na ile do tych korzeni
      wspolczesna Europa sie odwoluje).A przeciez po to jest unia zeby cos laczylo...
      W Polsce jest duze poparcie dla Turcji dlatego, ze wlasciwie nie ma tam za
      bardzo stycznosci z Turkami jako narodem, a po naszym wstapieniu do UE nie
      chcemy zamykac nikomu drzwi. Ale mysle, ze jakby taki sondaz przeprowadzic np.
      wsrod Polakow w Londynie to wynik bylby zupelnie inny.
      • neeki Re: Turcja w EU 07.10.05, 23:00
        zgadzam sie z Toba w zupelnosci. ostatnio to samo mi powiedziala moja mama,
        niestety Polacy nie znaja turkow wiec nie wiedza na co sie wlasciwie zgadzaja.
      • jaleo Re: Turcja w EU 07.10.05, 23:10
        vittoria25 napisała:

> Ale mysle, ze jakby taki sondaz przeprowadzic np.
        > wsrod Polakow w Londynie to wynik bylby zupelnie inny.

No ale przeciez to, jak sie "zachowuja w Londynie" i ze w owym Londynie Polakom
        zalezli za skore, to nie jest powazne, obiektywne kryterium odmowy przyjecia do
        Unii!

Natomiast obiektywne powody, typu lamanie praw czlowieka, korupcja i
        wszechobecna zorganizowana przestepczosc jak najbardziej powinny miec znaczenie
        (i przynajmniej na papierze maja), dlatego tak mnie bulwersuje kandydatura
        Rumunii.
        • grkl Re: Turcja w EU 07.10.05, 23:36
          Kazdy kraj europejski ma prawo nalezec do Unii o ile spelnia kryteria, Rumunia,
          Bulgaria, Chorwacja. Polska rowniez nie spelniala wielu kryteriow rok temu, ale
          zostala przyjeta na podstawie decyzji, ale politycznej, nie ekonomicznej. To
          samo dotyczy Turcji. Kozysci z czlonkostwa Turcji przewazaja nad wadami.
          Demokratycznna Turcja bedzie stabilizowac kraje arabskie, a to ze nie jest
          krajem europejskim to male piwo.
          • steph13 Re: Turcja w EU 08.10.05, 01:15
            Ja rowniez jestem przeciwna, ale jesli Israel kwalifikuje sie do European Song
            Contest no to jak mozna powiedziec Turkom, ze nie sa w Europie? W nastepnej
            kolejnosci radze zaprosic Irak do wspolnego kotla - tak czy owak, nie wiadomo
            co z tym fantem zrobic wiec moze latwiej bedzie utrzymac pod kontrola jako
            brata w Unii. A swoja droga, kraj muzulmanski w Unii moze pomoglby uregulowac
            stosunki z reszta swiata muzulmanskiego. Kto wie?
          • neeki Re: Turcja w EU 08.10.05, 09:30
            moim zdaniem myslenie politykow europejskich ze biorac turcje do EU mozna
            kontrolowac kraje arabskie jest totalna glupota i naiwnoscia. nie wiem na ile
            mieli doczynienia z islamem ale tych ludzi nie da sie kontrolowac zasymilowac
            itd. zobaczcie w londynie. turcy tworza sobie jakies swoje kafejki, budki w
            ktorych zatrudniaja ludzi za marna kase, nie placa podatkow, nie wyplacaja
            czesto pensji. nie szanuja pracownikow a o europejskich kobietach wypowiadaja
            sie per dziwki. sorry ale juz niemcy sie chyba przekonali jak to dobrze miec
            ich u siebei w kraju. dlatego mam nadzieje ze turcja nie przejdzie.
            i niech europa zapomni ze uda jej sie oswoic islam.
            • basia313 Re: Turcja w EU 08.10.05, 12:02
              Ten argument wydaje sie szalenie dziwny. Rownie dobrze mozna napisac o Polakach
              zatrudniajacych innych Polakow, ze nie placa podatkow, placa ponizej minimalnej
              stawki, albo wcale nie placa. Musisz znalezc inny argument podwazajacy prawo
              Turcji do zabiegania o wpuszczenie do EU.
              • neeki Re: Turcja w EU 08.10.05, 22:54
                juz powiedzialam wczesniej - turcja nie jest krajem europejskim i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka