Dodaj do ulubionych

egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE

17.10.05, 20:00
Mam do Was pytanie w sprawie egzaminow jezykowych w UK - jak dlugo trzeba
czekac na wyniki ? Bo w Polsce czeka sie (a przynajmniej czekalo za moich
czasow ) ze 3 miesiace... Czy w Anglii tez to tak wyglada ?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 20:06
      ja czekałam tyle samo...
      • cynamonka5 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 20:09
        jagienkaa- jestes szybsza niz wiatr -dzieki ! :)
        Choc wiadomosc niezbyt optymistyczna...
        • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 20:13
          wyniki są zaklajstrowane i oni nie wiedzą skąd są egazminy, więc ocenianie i
          wyniki trwają tyle samo. Jedyne to jest to, że do UK wysyłają pocztą i do np
          Polski też więc to tylko kwiestia trwania poczty.
          • cynamonka5 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 20:19
            hm.. ma to sens. Ale trzy miesiace to masa czasu brr...
            pozdrawiam
            • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 20:22
              wiesz oni czekają na wszystkie egazminy z całego świata i trochę trwa:) a potem
              to odszyfrowywanie itp...
              • cynamonka5 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 20:29
                Ale dobrze wiedziec z wyprzedzeniem ;) Znaczy sobie plany musze ponaciagac :)
                Dzieki :)
                • natalia.brzeska Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 22:08
                  Na wyniki IELTS czeka sie jakieś 2 tygodnie :-)
                  • ula.mac Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 17.10.05, 22:18
                    Fakt ze zdawalam juz jakis czas temu, ale wydaje mi sie ze jest tutaj latwiej
                    zdac niz w polsce, tak bylo przynajmniej kilka lat temu!!!wiec na wyniki mozna
                    poczekac spokojniej!
                    • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 18.10.05, 08:10
                      Egzaiminy są te same, tylko poziom się co roku zmienia.
                      • cynamonka5 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 18.10.05, 09:35
                        dzięki Kobitki :)
                        • anbull Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 18.10.05, 20:18
                          czy te egazminy przydały się Wam w UK? Przecież chyba każdy Anglik może łatwo
                          sprawdzić na ile obcokrajowiec zna angielski.
                          • cynamonka5 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 10:35
                            anbull- dla mnie egzamin CPE jest wymogiem przyjecia na studia. A decydowac sie
                            bede raczej na ten (choc sa inne mozliwosci) bo jesli kiedys zycie mnie zawroci
                            do Polski, papier ten bedzie sie tez tutaj liczyl. Pozostale egzaminy nie sa
                            tu niestety szeroko znane (a wiec nie robia wlasciwego wrazenia ;)
                            • natalia.brzeska Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 10:53
                              Jeśli chodzi o studia, to nie lepiej zdawać IELTS? Na większość kierunków
                              wystarczy 6 punktów, co można przyrównać do FCE na A lub CAE C/B. Łatwiej zdać
                              IELTS niż CPE.
                              I w Polsce IELTS jest powoli rozpoznawalny.
                              • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 10:57
                                teraz to faktycznie może jest więcej tych testów, ale jak ja robiłam (5-3 lata
                                temu) to najpopularniejsze były właśnie FCE i reszta. Poza tym nie wiem jak to
                                teraz jest, ale te egzminy były też uznawane na maturze (przepisywali ocenę).
                                Mnie to się w ogóle wydaje, że moja matura z angielskiego była na poziomie CAE.
                                • basiak6 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 14:29
                                  Jagienka, ja zdawalam CPE (dostalam B) 12 lat temu i wtedy to byl po prostu
                                  wymog aby sie starac na studia.
                                  Inna sprawa ze tak jak wtedy uwazalam ze CPE byl trudny tak dopiero na studiach
                                  i w pracy zobaczylam ze jednak nie:)))
                                  • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 14:41
                                    kiedyś też tak myślałam ale jak rozmawiam z niektórymi studentami u mnie w
                                    szkole zza granicy to wątpię czy CAE by zdali!
                                    • natalia.brzeska Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 14:46
                                      TOEFL jest ważny 2 lata.
                                      • lee.loo Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 17:05
                                        Natalia,
                                        a co z IELTS? Egzamin ciągle aktualny?
                                        • natalia.brzeska do rozyczko 19.10.05, 19:21
                                          Egzaminy typu FCE CAE CPE w Anglii do szukania pracy raczej się nie przydadzą.
                                          Po pierwsze, sporo Anglików w ogóle (!!!) nie ma pojęcia z czym to się je, a po
                                          drugie Twoją znajomość angielskiego zweryfikują podczas rozmowy, tak więc
                                          certyfikaty nie sa im potrzebne.

IELTS jest egzaminem, który się zdaje jeśli chce się studiować w UK, albo
                                          emigrować do Australii lub Nowej Zelandii.
                                          • rozyczko Re: do rozyczko 19.10.05, 20:45
                                            wielkie dzieki :)
                                          • jagienkaa Re: do rozyczko 19.10.05, 20:53
                                            z tym że robienie takich certyfikatów jest oznaką, że chcesz się uczyć i
                                            udoskonalać i to jest bardzo mile widziane.
                                    • basiak6 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 14:53
                                      To na jakiej podstawie ich przyjeli?
                                      • jagienkaa Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 14:56
                                        nie mam pojęcia. Dlatego mówię że ta szkoła nie jest na wysokim poziomie:)
                                        oczywiście możliwe jest że jacyś ludzie są z wymiany ale niektórzy to naprawdę
                                        bardzo kaleczą angielski - jak przychodzi do np prezentacji to nic nie można
                                        zrozumieć, i jest wiele błędów.
                              • cynamonka5 Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 11:37
                                natalia- ja tam lubie wyzwania :o) A tak przy okazji - kiedy i ile razy w roku
                                przeprowadzane sa egzaminy IELTS ? (gdyby mi terminy CPE nie zagraly ;O)
                                pozdr
                                • natalia.brzeska Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 11:43
                                  One są "na żądanie", nie ma tak, że są z góry wyznaczone terminy. Trzeba iść do
                                  ośrodka/ szkoły, która je przeprowadza i oni Ci powiedzą kiedy mają następny
                                  termin.
                                  Jednak struktura egzaminu bardzo różni się od CPE, więc nie myśl, że jak Ci
                                  termin minie, to będziesz mogła sobie od razu podejść do IELTS. Do niego trzeba
                                  się trochę inaczej przygotowywać niż do CPE.
                                  • lee.loo Re: egzaminy Cambridge FCE,CAE, CPE 19.10.05, 14:07
                                    Dziewczyny a nie jest tak,ze egzamin IELTS jest chyba tymczasowy, tzn ważny
                                    ok.2 lat. Natomiast egzaminy Cambridge to chyba tak na wieki wieków...
    • rozyczko Re: egzaminy FCE,CAE, CPE a TOEFL 19.10.05, 10:56
      Czy ktoras z Was zdawala TOEFLa i ma porownanie z tymi egzaminami Cambridge?

EWa
      • natalia.brzeska Re: egzaminy FCE,CAE, CPE a TOEFL 19.10.05, 11:00
        TOEFL jest egzaminem amerykańskim. Można powiedzieć, że jest to mniej wiecej
        poziom FCE/niski CAE, jednak w TOEFL nie ma typowej gramatyki, ale jest dużo
        słownictwa, na dodatek bardzo zaawansowanego, sporo też zwrotów typowo
        amerykańskich. Trzeba dużo czytać, ogłądać amerykańską TV.
        Jedni wolą gramę, inni słownictwo.

Obecnie na maturze nie uznają żadnych certyfikatów, można nawet mieć CPE na A,
        a maturę i tak trzeba zdawać.
        • rozyczko Re: egzaminy FCE,CAE, CPE a TOEFL 19.10.05, 17:00
          Czyli rozumiem, ze na FCE mozna sie spodziewac wiecej zadan gramatycznych. Czy
          jest to cos na zasadzie wyboru brakujacej formy gramatycznej ? Zdawalam TOEFLa 2
          razy (DAWNO! '97) i wlasciwie poza essejem nie mialam wiekszych problemow. Wiem,
          ze Polacy zdajacy ten egzamin w kraju, najgorzej wypadali na czesci sluchowej.

Czy zdanie jednego z tych egzaminow mogloby mi pomoc w znalezieniu pracy, jako
          TA, a pozniej "pelnoetatowego" nauczyciela?

Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka