izabelski 03.11.05, 10:13 nie mam czasu na bierzaco sledzic wszystkich wydarzen politycznych ale jestem ciekawa, czy nowo przybyle osoby znaja i rozumieja roznice pomiedzy niebieskimi, czerwonymi a pomaranczowymi rozetami :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
formaprzetrwalnikowa Re: polityka, polityka 03.11.05, 10:15 czerwone to te, ktore wygladaja jak maki? jesli tak - to chyba wiem o co chodzi. z naciskiem na 'chyba'. i bede wdzieczna za oswiecenie w tej sprawie, albowiem ciekawi mnie ona bardzo a nie zawsze pamietam, zeby zapytac o to wspolpracownikow. Odpowiedz Link
izabelski czerwone maki 03.11.05, 10:31 to prawie jak te spod Monte Cassino ale chodzi o 11/11 - Remembrance Day www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/Remembrance.html Odpowiedz Link
fanny Re: polityka, polityka 03.11.05, 10:17 Ja tez jestem bardzo ciekawa :) Napisz izabelski! Odpowiedz Link
gosiash Re: polityka, polityka 03.11.05, 10:19 Nie wiem czy sie kwalifikuje jako nowo przybyla (1,5 roku) Czerwone - (jak sama nazwa wskazuje) Labour Niebieskie - Konserwatysci Pomaranczowe - Lib Dem Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa Re: polityka, polityka 03.11.05, 10:31 aa. to przepraszam, jestem nowoprzybyla - zaledwie od 4 miesiecy. myslalam, ze chodzi o cos innego - o kwiatki przypinane do klapy - wysyp ich nastapil w okolicach 1 listopada, a ze wygladaja jak te papierowe 'maki', z ktorych tutaj robi sie wience nagrobne - podejrzewalam,z e chodzi o cos zwiazanego z pamietanim o zmarlych. zapytalam jedna ze wspolpracownic, ktora taki kwiatek miala przypiety do plaszcza - powiedziala, ze to w ramach uczczenia pamieci ofiar wojny a pieniadze z zakupu sa przekazywane wdowom i sierotom itp. Odpowiedz Link
gosiash Re: rozety a kwiaty 03.11.05, 14:46 Zaraz, zaraz bo chyba kazda/y z nas o czym innym :) Ja o rozetach w kolorach partii politycznych, a tu sie pojawily czerwone maki zwiazane z ofiarami wojen jesli sie nie myle. To zupelnie dwie rozne sprawy. Niech sie izabelski wypowie, kto zaczal niech wyjasnia ;) Bo ja mam wrazenie, ze izabelski nie pyta, tylko sprawdza nasza wiedze :) Odpowiedz Link
izabelski Re: rozety a kwiaty 03.11.05, 15:59 no rozety zidentyfikownae teraz pora na rozszyfrowanie programow politycznych a Armistice Day/Remembrance Day tez sie zbliza :-) Odpowiedz Link
gosiash Re: rozety a kwiaty 03.11.05, 18:41 A czy rozszyfrowanie programow politycznych jest w ogole mozliwe? ;) Ja niestety zarowno w Polsce jak i tutaj wiem na pewno na kogo bym nie chciala glosowac, ale niestety zidentyfikowanie partii godnej poparcia jest dla mnie niemozliwe. I zawsze jak stoje przed urna to mam zagwostke. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: rozety a kwiaty 04.11.05, 10:12 ja właśnie wypożyczyłam książkę o New Labour z biblioteki z związku z moją prezentacją z Human Rsources. Jeśli komuś zależy to mogę znaleźć jakieś informacje:) Odpowiedz Link
izabelski Re: rozety a kwiaty 04.11.05, 13:05 mysle, ze coraz trudniej jest rozroznic partie ale ja bym tak historycznie np. ze niebiescy byli od zawszw przeciwni minimalnej placy Odpowiedz Link
jagienkaa Re: rozety a kwiaty 04.11.05, 17:53 właśnie się o tym uczę i jak chcesz to mogę Ci pokrótce przedstawić ekonomię i podejście do niej brytyjskiego rządu po II wojnie światowej (czyli unitarist perspective, pluralist perspective and Third Way) Odpowiedz Link
jaleo Re: rozety a kwiaty 05.11.05, 10:14 Jesli chodzi o ideologie jako taka, to trzy partie bardzo niewiele sie roznia (przez ostatnie 10 lat coraz wiecej sie zblizaja do siebie). Roznia sie w pogladach na "execution" tej ideologii. Odpowiedz Link