Dodaj do ulubionych

praca poprzez agencję

04.11.05, 13:05
Jeśli agencja załatwia nam pracę, to czy przez cały czas naszej pracy
pobierają z tego tytułu prowizję? Jeśli tak, to wychdzi im z tego spora
sumka....., która pomniejsza nasze zarobki.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 13:07
      Chyba nie - agencja jest oplacana przez pracodawcow, jezeli znajda Ci
      zatrudnienie to pracodawca zaplaci procent od Twojego wynagrodzenia a Ciebei
      nie kosztuje to nic.
      • halaha Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 13:27
        ufffff:) :) :) dzięki za informację, bo juz sie zastanawialam, że moze lepiej
        nie zaglądac do agencji, tylko samej szukac?
        • glasscraft Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 13:32
          Warto robic i to i to, czasami pracodawcy oglaszaja sie bez uzycia agencji (ze
          wzgledu na oplate ktora musiliby uiscic w agencji za znalezienie pracownika). A
          w jakiej czesci UK szukasz?
          • halaha Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 13:57
            w Plymouth
    • leggetta Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 14:21
      rozmawialam kiedys z anglikiem polskiego pochodzenia. mowil mi ze pomaga
      rodzinie/znajomym? w Pl ktorzy nawiazali kontakt tutaj z jakas agencja pracy i
      wyszukuja pracownikow na polskim rynku. dodal ze POlscy posrednicy/agencja(jego
      znajomi) dostaja od tego jaks kwote od kazdej osoby kt zanajda na dane
      stanowisko a na dodatek poniej procent od ich wyplaty ( chyba przez rok).
      • latarnik Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 16:26
        Przede wszystkim nalezy rozruznic agencje znajdujace prace (recruiting) od
        agencji ZATRUDNIAJACYCH pracownikow, najczesciej zwanych agencjami pracy
        czasowej. Ci drudzy pobieraja swoja prowizje na stale od Twoich zarobkow.
        Czasami swiadcza za to pewne uslugi dodatkowe, chociaz najczesciej jedyna
        usluga jest prowadzenie kartoteki danego pracownika i wyplacanie mu pensji.

Natomiast recruiterzy maja po prostu procentowa prowizje (jednorazowa, z tego
        co sie orientuje) od przyszlej pensji zatrudnionego pracownika. Mam wrazenie ze
        najczesciej jest to w granicy 10-25% placy rocznej, ale jest to koszt
        pracodawcy, na ktory ten sie decyduje niezaleznie od placy dla pracownika. Wiec
        specjalnie nie ma sie chyba czym martwic.

Ja sobie cenie kontakt przez agencje - przed wyslaniem mnie na rozmowy zawsze
        mnie przygotowywali, opowiadali mi o swoich spostrzezeniach z wizyt w takiej
        firmie, itd. No i co jakis czas podsylaja mi odpowiadajace mi oferty, zebym nie
        stracil kontaktu z rynkiem pracy. Chociaz mam nadzieje ze sie nie przydadza,
        jesli moj aktualny pracodawca stanie na wysokosci zadania ;)
        • latarnik Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 16:27
          O MAMO. To byla literowka, naprawde. Nie przeczytalem przed wyslaniem.
          Przepraszam :(
    • aniaheasley Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 17:17
      Zalezy jaki jest udzial agencji w procesie rekrutacji. Jezeli tylko znajduja
      pracownika i ten jest zatrudniany przez pracodawce docelowego, to agancja
      otrzymuje tzw. znalezne (finders fee) ktore jest % od pensji pracownika. Moze
      to byc oplata jednorazowa, lub, w przypadku zawodow cenionych jest to procent
      pensji np. co miesiac przez caly rok, ktora to sume pracodawca placi agencji.

W takim ukladzie fakt uczestniczenia w tym procesie agencji nie wplywa na
      wysokosc zarobkow pracownika.

Jezeli natomiast jest to agencja typu temp to perm, wtedy pracownik jest przez
      pierwsze (na ogol) 12-13 tygodni pracownikiem agencji, i to agencja wyplaca mu
      pensje. W takim przypadku pracodawca docelowy placi agencji np. £6.50 na
      godzine od kazdej osoby, a agencja wyplaca pracownikowi £5.05.
      Mowimy o pracownikach fizycznych niewykwalifikowanych. Za pracownikow
      wykwalifikowanych agencja zarabia wyzsza stawke godzinowa.
      Pominiecie agencji wydawaloby sie w tym drugim przypadku logiczne, bo dawaloby
      wyzsza stawke godzinowa, ale niestety nie jest to takie proste, bo pracodawca
      docelowy czesto nie chce zatrudniach pracownikow od pierwszego dnia jako swoich
      pracownikow, woli korzystac z agencji, ktora zajmuje sie cala robota
      papierkowa, a po drugie ma okazje przyjrzec sie pracownikom przez 3 miesiace (w
      tym czasie moze podziekowac agencji za dana osobe z dnia na dzien) zanim
      zatrudni go na stale.
      • evian5 Re: praca poprzez agencję 04.11.05, 20:17
        Moj maz szukal pracy zawsze tylko przez agencje i nigdy nie pobierano od niego
        prowizji, koszty ponosil zawsze pracodawca.
    • tw52 Re: praca poprzez agencję 06.11.05, 13:13
      latarnik slusznie rozdzieli te 2 kategorie.
      pragne dodac tylko jedno.
      sam chalturze poza moja podstawowa praca bedac zarejestrowany w agncji, ktora
      mi daje pojedyncze prace.
      oczywiscie, ze za kazdym razem maja z tego wielki zysk - ile? nie wiem, to
      placi pracodawca.
      ale jesli agencja mnie "przedstawila" pracodawcy w pierwszym rzedzie - nie
      moglbym za plecami agencji dogadac sie z pracodawca, zeby ominac udzial agencji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka