Dodaj do ulubionych

Self-employment-kilka pytan

29.11.05, 19:52
jesli ktos z Was ma doswiadczenie i potrafi odpowiedziec na moje pytania,to
bede serdecznie wzeczna.
Tak sie zlozylo,ze bede pracowac na wlasny rachunek,bo moj pacodawca placi mi
czekiem.Nie mam wiec innego wyjscia jak zarejestrowac dzialalnosc i niby
wszyscy tu mowia,ze to nic prosszego,1 telefon i okolo 10 funtow NI
CONTRIBUTION MIESIECZNIE,ale ja mam kilka pytan:
1.czy self-employment ulatw/mozlwi mi staranie sie residence permit czy nie
ma to zadnego znaczenia,bo bez tego ez jako czlonek ue moge starac sie o
residence permit(dodam ze jestem tu kilka miesiecy)
2.jaki formularz wypelnic w te sytuacji o residence permit?
3.jak odliczac wyatki,tzn.nie mam przepisanyc na siebie swiadczen tu
gaz,prad,ale mam kontrakt na wynajem lokum mieszkalnego z suma jaka place za
cznsz.
4.Co z rachunkami za rzeczy,ktore kupuje do swiadczenia usug w ramach
prowadzonej dzialalnosci,jakie rachunki mam prosc w sleach?CZY WYSTARCZY
ZWYKLY PARAGON CZY RACHUNEK MUSI MIEC JAKAS SZCZEGOLNA FORME?DODAM ZE NE
JESTEM PLATNIKIEM vat.
5.Jesli dzialnosc zarejestruje teraz tzn.listpad,to kiedy pzsla mi formularz
na roczne rzliczenie gdze moge ewentualnie rzecytac cs wiece na temat
odliczen?
Piszcie prosze co wiecie ,bo ja esem czatkjaca kazda informaca bedzie dla
mnie naprwe enna.Z gory seeczne dzieki.POZDROWKA
Obserwuj wątek
    • princessjobaggy Re: Self-employment-kilka pytan 29.11.05, 21:04
      angelena napisała:

> 1.czy self-employment ulatw/mozlwi mi staranie sie residence permit czy nie
      > ma to zadnego znaczenia,bo bez tego ez jako czlonek ue moge starac sie o
      > residence permit(dodam ze jestem tu kilka miesiecy)

Nie ulatwi, ani nie utrudni. Self-employed moga ubiegac sie o Residence Permit.

> 2.jaki formularz wypelnic w te sytuacji o residence permit?

Ten sam, ktory bys wypelniala nie bedac self-employed.

Na reszte pewnie odpowiem pozniej, teraz lece cos zjesc, bo ukochany z
      jedzonkiem przyjechal :)
    • basiak6 Re: Self-employment-kilka pytan 29.11.05, 21:12
      Twoje rachunki za gaz i za czynsz, chyba ze wynajmujesz biuro, nie moga zostac
      odjete od kosztow.
      Mozesz odjac np komputer, drukarke, rachunki tel ale tylko z business line a nie
      zwyklej.
      Rachunek jakikolwiek, nie ma szczegolnej formy jesli nie placisz VAT.
      Najlepiej korzystac z Self Assessment, www.hmrc.gov.uk/sa/
      Mozna do nich dzwonic z pytaniami, etc. Mozesz tez zatrudnic ksiegowego.
    • jennifer_e Re: Self-employment-kilka pytan 29.11.05, 21:35
      angelena najprościej moim zdaniem zajrzeć na stronę Inland Revenue www.hmrc.gov.uk/
      Tam jest mnóstwo informacji na temat self employed.
      Z tego co pamiętam mogę powiedzieć tylko tyle, że zarejestrować się masz obowiązek w przeciągu 3 miesięcy od rozpoczęcia działalności. Formularz rejestracyjny możesz wydrukować ze strony Inland Revenue, wypełnić go i wysłać na podany adres. Po kilku tygodniach powinni przysłać Ci potwierdzenie, że go otrzymali i Cię zarejestrowali. Jest to o tyle ważne, że jeśli się nie zarejestrujesz w ciągu 3 miesięcy to automatycznie otrzymasz 100 funtów kary.
      Otrzymasz też instrukcje dotyczącą opłacania National Insurance. Możesz zamówić sobie z Inland Revenue taki specjalny starter pack. Jest to wydawnictwo zawierające aktualne przepisy, obowiązki i prawa self employed, podane w bardzo przystępny i obrazkowy sposób, coś w rodzaju taxes for dummies ;)
      Bycie self employed oczywiście uprawnia Cię do ubiegania się o residence permit. Wypełniasz formularz EEA1. Weź jednak pod uwagę, że musisz załączyć dokumenty potwierdzające, że prowadzisz działalność takie jak na przykład:
      -kontrakty
      -faktury
      -wyciągi bankowe
      -dowody opłacania NI
      więc pewnie nie odrazu będziesz w stanie przedstawić takie dokumenty.

Co do odliczania wydatków to aktualne zasady będą wyjaśnione w starter pack, ale jestem prawie pewna, że nie będziesz mogła odliczyć świadczeń, które nie są na Twoje nazwisko.

Co do rachunków to nie są potrzebne faktury vat, wystarczą zwykłe paragony sklepowe.

Jeśli działalność zarejestrujesz w listopadzie to załapiesz się na rok podatkowy kończący się w kwietniu 2006. Nie jestem pewna kiedy dokładnie wysyłają formularze do Self Assesment (rozliczenia rocznego), ale jestem prawie pewna, że będą Cię zachęcać do zrobienia tego online. Jeśli się zgodzisz to formularza w ogóle nie wyślą, zamiast tego dostaniesz login i password do swojego konta w Inland Revenue i będziesz mogła sama rozliczyć swój podatek przez internet, kiedy przyjdzie pora. Osobiście gorąco polecam tę formę. Moim zdaniem jest to fantastyczne udogodnienie. Program ściągasz za darmo, w każdej chwili możesz zapisać co do tej pory zrobiłaś, program sam wszystko wylicza, jest mnóstwo objaśnień i pomocy. Masz też stały dostęp do swojego konta, możesz zobaczyć ile i za co płaciłaś w poszczególnych latach, możesz kontaktować się i zarządzać swoimi sprawami nie wstając od komputera.
      Jeśli jednak Twoje podatki będziesz rozliczać przez biuro to lepiej jest zostać przy tradycyjnej papierowej formie, którą powinnaś dostać jakoś na początku lata przyszłego roku.
      Będziesz miała czas do 30 Stycznia 2007 aby wypełnić i odesłać swoje rozliczenie podatkowe.
    • liley11 Re: Self-employment-kilka pytan 30.11.05, 11:49
      Juz prawie wszystko zaostalo powiedziene, dodam jeszcze:

1. Rejestrujac sie na self-employment warto wypelnic rowniez formularz na
      Direct Debit na National InsuranceContributions. Bedzie problem z glowy z
      oplatami.

2. Tax Return, jesli nie skontaktujesz sie z nimi wczesniej, ze chcesz
      rozliczac sie online, powinnas dostac w ciagu kilku tygodni po 6 kwietnia 2006.

3. Jakie rachunki mozesz odliczac, to tez zalezy czym sie zajmujesz. Ogolnie
      rzecz biarac, wydatki zwiazane z Twoja dzialalnoscia (koszty uzyskania
      przychodu). Jesli masz w domu oddzielny pokoj na biuro, wtedy mozesz
      proporcjonalnie do powoerzchni mieszkania i czasu spedzanego w biurze, odliczyc
      rachunki za prad, gaz-ogrzewanie i rent, atomiast mialabyc spolke LTD, to juz
      traktuje sie inaczej. Ale nie masz:) Mowiac o pokoju biurowym, czy np warsztat
      pracy. Tyle sie dowiedzialam w Inland Revenue w zwiazku ze swoim rozliczeniem.

I to tyle chyba do dodania

pozdrawiam
    • angelena Re: Self-employment-kilka pytan 30.11.05, 20:09
      dzieki za wszystkie cenne informacje.
      Ktos z Was na poczatku napisal,ze self employment nie zmieni niczego w kwestii
      ubiegania sie o residence permit,ale gdzies czytalam ze do ubiegania sie o
      residence permit potrzebny jest jakis okreslony czas zamieszkiwania w UK,a
      jesli prowadzi sie dzialalnosc gospodarcza to wtedy ten warunek nie
      obowiazuje,czyli w moim przypadku byloby to istotne,bo mieszkam tu od bardzo
      niedawna.Co wiecie na ten temat?
      Skad i jaki formularz sciagnac do residence permit.
      Raz jeszcze wielkie dzieki za rady.
      Pozdrowionka.
      • liley11 Re: Self-employment-kilka pytan 02.12.05, 16:36
        Jesli self-employed, to nie ma warunku czasu. Formularz ten jest gdzies na
        stronach homeoffice, a zreszta mam wszytsko poscigane na kompie. wysle Ci na
        skrzynke.
        • liley11 Re: Self-employment-kilka pytan 02.12.05, 16:37
          Jesli dasz mi adres jeszcze przed 17:00. Jak nei to zrobie to w poniedzialek.
          Mam to wsyztsko na komputerze pracowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka