hooanita 02.12.05, 14:08 DZIEWCZYNY MOZE WIECIE GDZIE MOZNA KUPIC RAJTUZY DLA CHLOPCOW.MOJ SYNEK MA 4.5 ROKU.SZUKAM I NIE MOGE ZNALEZC.CHODZI MI O TAKIE JAKIE NOSZA DZIECI W POLSCE (GRUBE),BO TU WIDZIALAM TYLKO CIENKIE(TAKIE JAK NOSZA KOBIETY). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:13 tutaj chłopcy nie chodzą w rajstopkach, jak w Polsce, raczej odwrotnie:) ale we wszystkich dziecięcych sklepach (Adams, w Next, Marks and Spencers itp) kupisz rajstopy/raktuzy dla dziewczynek - może znajdą się jakieś nie-różowe;) Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:17 Od przyjazdu tutaj moj syn (4 lata) nie chodzi w rajtuzkach, bo mu najzwyczajniej za cieplo... Jedziemy na swieta do Polski a tam podobno zima na calego wiec na czas pobytu mu chyba zakupie, bo inaczej mnie babcie zjedza;) Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:18 :-DDD Tak, to prawda. Jak swojego czasu pracowalam z dzieciaczkami to tylko jeden chlopiec raz mial rajtuzy i inne dzieci sie troche z niego smialy. Wyjatkowo drobniutki i malutki byl na swoj wiek, moze dlatego mama go tak wystroila, zeby nie zmarzl. On mial granatowe, wiec mozna dostac inne niz rozowe :) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:23 ja nie zakładam Dominikowi rajtuz, czym o mało nie doprowadziłam do ataku serca połowy mojej rodziny i sąsiadek jak teraz byłam w Polsce. I młody bardzo rzadko choruje. Ja osobiście NIENAWIDZĘ rajstop, nie znosiałam ich też 'za młodu', strasznie mnie gryzły, gumka mnie uwierała i krok miałam między kolanami (A 50 Cent nie jestem!) Odpowiedz Link
effata Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:27 Ja osobiście nie mogę żyć bez rajstop i noszę je nawet w lecie (no może w największe upały nie). Mój synek to właśnie taki bocian-niejadek i w rajstopach chodzi (na razie mam zapas z Polski). Ale myślę, że pewnie się też niedługo zbuntuje, bo ma starszego kolegę, który rajstop nienawidzi (i go nakręca w różnych kwestiach). A nie-różowe można kupić w Bhs (oczywiście w dziale dziewczęcym) -- Don't guess. Odpowiedz Link
aniek133 Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:49 A sprobujcie kupic meskie kalesony :) Ja rozumiem, ze tu jest wzglednie cieplo, ale ludzie pracuja w roznych warunkach, czasem na zewnatrz i niekiedy by sie przydaly.... Szukalam w najbardziej popularnych sklepach i ostatecznie udalo mi sie znalezc cos takiego TYLKO i WYLACZNIE w Matalanie. Jesli ktos spotka na swojej drodze kalesony jeszcze gdzies indziej to niech da namiary. Odpowiedz Link
kash0303 do aniek133 - kalesony 02.12.05, 17:31 > A sprobujcie kupic meskie kalesony :) > Ja rozumiem, ze tu jest wzglednie cieplo, ale ludzie pracuja w roznych > warunkach, czasem na zewnatrz i niekiedy by sie przydaly.... > Szukalam w najbardziej popularnych sklepach i ostatecznie udalo mi sie znalezc > cos takiego TYLKO i WYLACZNIE w Matalanie. A sprawdzalas M&S. Ja tam cala rodzine (no ojca i brata;))) zaopatruje, bo ponoc cieplejsze niz polskie. I maja taki fajny niebieskawy odcien, a nie standardowy bialy. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: do aniek133 - kalesony 02.12.05, 23:00 kash0303 napisała: > A sprawdzalas M&S. Ja tam cala rodzine (no ojca i brata;))) zaopatruje, bo > ponoc cieplejsze niz polskie. I maja taki fajny niebieskawy odcien, a nie > standardowy bialy. Wlasnie, dlaczego tak uparcie producenci trzymaja sie bialego koloru kaleson??? Przeciez jak mezczyzna usiadzie i nogawka w spodniach troche sie uniesie, niechcacy takie biale kalesony staja sie widoczne, co zbyt pieknie nie wyglada ;) Pamietam jak kiedys ogladalam znajomej zdjecia z Sylwestra. Byl to porzadny bal gdzies na 100 par. Jeden pan sobie niefortunnie usiadl pozujac do zdjecia i spod eleganckiego garnituru wystawaly BIALE kalesony :-DDD Odpowiedz Link
hanula Re: do aniek133 - kalesony 02.12.05, 23:21 > Wlasnie, dlaczego tak uparcie producenci trzymaja sie bialego koloru > kaleson??? Pewnie z tego samego powodu, dla którego biustonosze dla matek karmiących dostępne są wyłącznie w kolorze białym albo czarnym... Odpowiedz Link
pati.zop78 Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 23:40 w Pound Stretcher maja takie specjalne trzymajace cieplo. biale i granatowe. i koszulki tez. super do fabryki :)) Odpowiedz Link
edavenpo Re: namiary na kalesony ;-) 03.12.05, 00:11 W sklepach z odzieza dla tancerzy. Nie zartuje. Rozwiazuje to tez problem tych nieszczesnych bialych kalesonow bo legginsy dla tancerzy sa czarne,obcisle i z niskim stanem wiec nie wylaza z zadnej strony ;-) Ja tam kupuje legginsy, maz ma pare takich meskich legginsow ktorych uzywa jako kalesonow. Dodatkowo sa b. dobrej jakosci i dobrze sie trzymaja ;-) Odpowiedz Link
pieguskaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:46 A ja swojemu 4-latkowi zakladam rajstopy:P. Taka ze mnie nadgorliwa matka:) Mialam ten sam problem z kupieniem, bo tu rajstopki tylko dla dziewczynek i wszystkie jakie widzialam jak na zlosc albo rozowe, fioletowe albo w ciapki, kwiatki itp. Udalo mi sie jednak dostac "szkolne", ciemnoszare w Tesco i czarne w Primarku. Moze wiec warto tam popatrzec:) A swoja droga-w te mrozy jakie "naszly" nas w ostatnich tygodniach ja sama nie wyobrazalam sobie chodzenia bez rajstop a co dopiero moja Bestia. Zimno bylo tak, ze myslalam, ze mi cos zamarznie na amen;) Widac za krotko tu jestesmy aby przyzwyczaic sie do chodzenia bez rajstop, no i niestety nadal duzo chodzimy pieszo(do przedszkola, na zakupy, spacery). A ja naleze do cieplolubnych stworow, nie lubie chlodu a tym bardziej nie lubie obawiac sie czy moja pociecha nie marznie:) Pozdrawiam zatem wszystkie zwolenniczki rajstop:) Pozostale rowniez:))))) pieguska Odpowiedz Link
monia72 Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:54 Dopisuję się: następna miłośniczka rajstop :) Za to nienawidzę czapek... A rajstopki dla małego - niestety albo oczywiście z Polski Odpowiedz Link
tuti Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 18:32 wstepuje do klubu milosniczek rajstop, a przynajmniej nosicielek bez rajstop, w sumie nawet pod spodnie, sie rzadko ruszam no co, zmarlzlak jestem , i nie lubie jak mnie podwiewa:) Odpowiedz Link
hooanita Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:39 Ostatnio jak byly mrozy mnie samej bylo zimno w nogi.Myslicie,ze waszym dzieciom nie.Ja tam wole w tych kwestiach myslec po swojemu,a nie jak angielskie mamy ,czy panie w przedszkolu. Odpowiedz Link
kate1975 Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 14:54 Ja kupilam w tesco - czarne. Na opakowaniu jest napisane, ze to dla dziewczynek, ale innych nie bylo. Moj 5-latek tez sie wstydzi w nich chodzic, ale ostatnio troche choruje, wiec nie ma wyboru (czasami mu ustepuje - w dni, w ktorych ma w szkole wf, bo podobno chlopcy w klasie nie nosza rajstop). Odpowiedz Link
eballieu Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:05 Hoanita, wielkie litery w internetowej mowie, oznaczaja krzyk:-) I mysle, ze pomylkowo lub z niewiedzy krzyczysz w sprawie tych rajstop:-) Tez kiedys nie wiedzialam. A matka zalozycielka Effata, pewnie sie teraz ciut krepuje zwracac uwage:-) Rajstopy - kup dziewczece, w innym kolorze niz babski. Ja mojemu synkowi zakladam z prostej przyczyny. Ma 7 miesiecy, spodnie dreswoe ma jedne, wiec w domu okreca sie po podlodze w rajstopach. A kiedy wychodze na spacer, to zakladam na to spodnie zwykle (bo te zimowe z podpinkami sa sztywne jak dla mnie) i juz go niczym nie przykrywam. Stoczylam o to batalie z mezem. Wiec jak tylko dziecko zacznie chodzic, to bedzie smigac bez rajstop. Ach i nie wciskajcie dzieciom na sile, jak mowia ze sie z nich smieja w szkole z powodu tych rajstop, to zrezygnujcie babeczki. Wiecie jak okrutnie zlosiwa moze byc banda dzieciakow, wystarczy ze raz znajda sobie kozla ofiarnego i beda sie z niego smiac non stop. Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:08 no ale widac, ze ten KRZYK poskutkowal - prosze jaki odzew;) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:13 no właśnie, moja mama do teraz mi opowiada jak rano przed przedszkolem krzyczałam: ja nie chcę mordowych rajtuz!!!i w ryk... (=bordowe, do teraz je pamiętam) Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:16 A ja przed wyjsciem do przedszkola, a po wlozeniu rajtuz (albo raczej po wcisnieciu mnie w rajtuzy przez mame) robilam prawie szpagat, zeby je troche rozciagnac... O matko, ale trauma nam zostala, hehe Odpowiedz Link
jagienkaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:20 no właśnie, jeszcze mnie Dominik kiedyś oskarży że małżeństwo mu się rozpadło bo mu zakładałam rajtuzy:) Aczkolwiek faceci w rajtuzach (Robin Hood-men in tights) to jeden z moich ulubionych filmów:) Odpowiedz Link
hooanita Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:34 Dzieki za odpowiedz.Ja wiem,ze angielscy chlopcy nie nosza rajstop,ale ja jestem polka i mysle jak kazda normalna mama.Akurat tego,ze oni nie nosza rajstop nie moge zrozumiec.Tak samo jak tego co zauwazylam u mojego synka w ,ze dziewczynki maja czesto zamiast rajstop do sukienki gole nogi., Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:44 Ja tez sie uwazam za normalna mame - moje dziecko chodzi w puchowej kurteczce, ma cieple skarpety, buty i czape, ale po prostu uwazam, ze w rajtuzach pod spodniami typu jeans czy sztruks jest mu za cieplo, a przegrzanie tez dzieciom na dobre nie wychodzi... Mieszkam w Westcountry i u nas zawsze jest nieco cieplej niz w pozostalych czesciach UK (w koncu to riviera;)). Odpowiedz Link
jagienkaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:44 o kurczę to znaczy że ja myślę jak nienormalna mama?:) a Polką też jestem... no proszę człowiek się całe życie uczy;) Odpowiedz Link
hooanita Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 16:28 Nienormalna mama nie dotyczylo oczywiscie Was dziewczyny .Przez chwile tak myslalam ,ze pomyslicie,ze o Was tak mowie.Moj synek chodzi do przedszkola i ja czesto widze tam rzeczy dla mnie nienormalne.Np.dziewczynki maja sukienki i gole nogi,albo chlopcy maja spodnie do kolan i skarpetki.Dla mnie to jest jakies chore.I dlatego te mamy nazywam nienormalne.Przepraszam ,ale nie chcialam nikogo urazic ,ani obrazic. Odpowiedz Link
hooanita Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 15:48 Moj synek lubi rajstopy.Nie protestuje jak je zakladam.Ja osobiscie uwazam ,ze dzieci powinny nosic rajstopy.A co robia angielskie mamy i co mowia panie w przedszkolu mnie wogole nie interesuje.Na Swieta przyjezdza do nas meza mama to mi przywiezie. Odpowiedz Link
kasia799 Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 16:37 Zapasy rajstop zrobilam, bedac w Polsce. Bo tutaj to rzeczywiscie trzeba sie nachodzic zeby znalezc cos w nierozowym kolorze ;-) Wydaje mi sie ze widzialam cos granatowego w Asdzie. Wole zalozyc malemu rajstopki jak wychodzimy na dwor, niz targac jakies kocyki. Z reszta te rajstopki teraz sa naprawde mile w dotyku, nie to co kiedys, tez ich nie lubilam, i do tego ciagle mnie nogi od nich swedzialy ;-) Odpowiedz Link
hanula Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 17:21 > A co robia angielskie mamy i co mowia panie w > przedszkolu mnie w ogole nie interesuje. No to może nie nazywaj ich nienormalnymi, co? W moim odczuciu to jest obraźliwe i nie mam ochoty czytać takich wypowiedzi. Odpowiedz Link
hooanita Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 17:36 Dziekuje ci za uwage. Ale drogie kolezanki czy posluchalyscie siebie. Dopiero drugie pytanie na forum zadalam a kolejny kubel zimnej wody w zamian. Widze ze niefortunnym jest zapytanie o cos z przymiotnikiem "polskie" lub "angielskie". Pierwsze moje wrazenia sklaniaja mnie do wnioskow ze nie jest to formum POLKI W ANGLI lecz ANGIELIKI w rolach polskich matek. Tak wiec forum jest publiczne i wsrod osob jakie je odwiedzaja napewno sa takze POLKI z pochodzenia i natury a jezeli niechcesz czytac moich pytan to poprostu nie wchodz na "HOOANITA". Ps: Czy nadal chcecie spotkac sie ze mna na "grzancu" w Manchester ? Odpowiedz Link
jagienkaa Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 18:18 Droga Hooanito. Nie obrażaj się, faktycznie to trochę wyszło że Twoje wątki wywołały dyskusje. Ale my tu wszystkie jesteśmy Polki (nie wszystkie za to mamy!), tylko niektóre są tu dłużej a niektóre krócej. I czy fakt, że nie zakładam dziecku rastop jest jakimś wyznacznikiem że nie jestem Polką? czy wszystkie Polki zakładają dzieciom rajtuzy? Na forum (akurat to jest prywatne, więc teoretycznie założycielka Effata może sobie tu robić co jej się podoba) są ludzie z różnymi gustami, przyzwyczajeniami i niekiedy łatwo kogoś urazić czymś, co z boku wydawałoby się nieznaczącym komentarzem. ja też zawsze powtarzam (do znudzenia) że zanim się odpowie coś niemiłego, warto się trzy razy zastanowić, a już najpiej uważać po prostu JAK się mówi. Bo można wyrazić swoje zdanie bez pisania : nienormalne matki bo zakładają same skarpetki w zimie. Można to napisać w inny sposób. Ja nadal chętnie się z wami wszystkimi - Tobą również - spotkam w Manchesterze. Odpowiedz Link
hanula Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 19:00 > Dziekuje ci za uwage. Ale drogie kolezanki czy posluchalyscie siebie. Dopiero > drugie pytanie na forum zadalam a kolejny kubel zimnej wody w zamian. Widze ze > niefortunnym jest zapytanie o cos z przymiotnikiem "polskie" lub "angielskie". > Pierwsze moje wrazenia sklaniaja mnie do wnioskow ze nie jest to formum POLKI > W > ANGLI lecz ANGIELIKI w rolach polskich matek. Tak wiec forum jest publiczne i > wsrod osob jakie je odwiedzaja napewno sa takze POLKI z pochodzenia i natury a > jezeli niechcesz czytac moich pytan to poprostu nie wchodz na "HOOANITA". Droga Hooanito, a czy ty posłuchałaś siebie? Wydaje ci się, że ktoś cię podstępem zwabił na forum dla nienormalnych Angielek, choć miało to być forum dla normalnych Polek, a teraz wypatruje twoich kolejnych postów, żeby cię zaatakować? Otóż zapewniam cię, że w moim poście żadnych podtekstów nie było i nie jestem częścią żadnej teorii spiskowej. Nie lubię, jak ktoś nazywa "nienormalnymi" osoby postępujące nieco inaczej od nas; a już szczególnie od osób mieszkających na emigracji oczekiwałabym ciutkę więcej poszanowania dla odmienności kulturowej. Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 19:39 No wlasnie, zgadzam sie w tej sprawie z Hanula. Nie mzona myslec o kims, ze jest "nienormalny" tylko dlatego ze postepuje inaczej niz my. A moze to wlasnie polskie matki sa nienormalne, bo zakladaja chlopcom rajstopy? Nie zastanawialas sie nad tym? Odpowiedz Link
eballieu Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 19:58 Ja uwielbialam nosic rajstopy w dziecinstwie. Na glowe je wkladalam i udawalam, ze mam dlugie wlosy. Najbardziej lubilam takie rajtuzy z wzorami wytloczonymi, bo wtedy zawsze myslalam, ze to sa moje warkocze. Potrafilam sie uprzec, ze z tymi rajstopami na glowie ide w gosci. Pamietam do dzis jak wszyscy sie zachwycali moimi wlosami. Rajstopy siostry byly lepsze, bo miala dluzsze nogi. Wiec i moje wlosy byly dluzsze. Juz w kaftan trzeba mnie wsadzic? Normalne to jeszcze czy nie? To co normalne, ustala spoleczenstwo. W jednym spoleczenstwie cos jest normalne, a w drugim moze juz byc dewiacja. Jakies przyklady mam podac? Pary homoseksualne w jednych krajach moga adoptowac dzieci i to jest normalne, w innych krajach bycie homoseksulanym czlonkiem spoleczenstwa definiuje nas jako dewianta. Wiec uwaga, jesli tu w Anglii 98 procent chlopcow nie nosi rajstop pod spodniami, to ci ktorzy nosza moga dosc szybko zostac uznani za nienormalnych. Dewiantow znaczy. Dla poszukujacych kaleson w Polsce - Henderson produkuje calkiem seksowne:-) Odpowiedz Link
eballieu Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 20:03 I jeszcze raz was poprosze kobitki - jesli dziecko wam mowi, mamo nie, bo jestem jedyny w szkole, ktory ma rajstopy, to uszanujcie wole dziecka. Wasze dzieci w wiekszosci juz sa inne, bo byc moze jeszcze z angielskim maja troche problemow, sa nieco egzotycznymi uczniami jesli mieszkaja poza Londynem. Wiec nie wciskajcie na sile im rajstop, nie dawajcie powodow innym chlopcom w szkole do smiechu kosztem waszych dzieci. Odpowiedz Link
hooanita Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 16:48 Dzieki .Nie wiedzialam ,ze duze litery oznaczaja krzyk.Na forum jestem dopiero od wczoraj wiec mam usprawiedliwienie.Rajstopy przywioza mi z Polski. Odpowiedz Link
djabholden Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 03.12.05, 21:41 ja tez nie wiedzialam o tych duzych literach i nie wiem jeszcze co oznacza D, czy mozecie podpowiedziec i czy sa jeszcze inne znaki mi nieznane? Wiem jak wyglada usmiech, a to chyba najwazniejsze J:-) Odpowiedz Link
tuti Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 03.12.05, 23:37 :D to WIEEELKI USMIECH:P www.windweaver.com/emoticon.htm xoxox :) Odpowiedz Link
hanula Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 04.12.05, 01:26 > dzieki, a co oznacza P? Wywalony jęzor :-P Odpowiedz Link
elastr Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 02.12.05, 16:48 polecam woolworths po 4.99 dwupak zielonych, szarych lub granatowych. Nie są rewelacyjnej jakości ale kolory mają chłopięce. ja moje dzieci (3 latka i 9 mc) po domu puszczam tylko w rajtuzkach. Najwygodniej i jak zniszczą to nie żal:) Ela Odpowiedz Link
chihiro2 Re: GDZIE MOGE KUPIC..... 04.12.05, 11:19 Kobietki, a nie myslicie, ze dzieci odczuwaja cieplo/zimno inaczej niz Wy? Dzieci z reguly wiecej i szybciej sie ruszaja, czesciej podbiegaja gdzies niz dochodza, i naprawde rajstopy sa tu przesada. Ja sama, choc jestem dorosla, nie odczuwam zimna na tyle, zeby nosic rajstopy. Nawet w Polsce zakladalam je pod spodnie najwyzej 10 razy w roku, a pod spodnice zawsze ponczochy (ze wzgledu na wygode, rajstopy sa koszmarne!). Teraz szybko chodze i nawet kurtki cieplej nie potrzebuje. Zakladam po prostu marynarke na cienki sweterek i T-shirt i juz - wystarczy. W domu nosze skarpetki (to nowosc, bo do niedawna zawsze mialam gole stopy) i dlugi rekaw, ale za to nie musze ogrzewac - ogrzewanie wlaczylismy tej zimy zaledwie kilka razy (ale mamy double glazing, moze to cos tlumaczy). Odpowiedz Link
natalia.brzeska męskie rajstopy 05.12.05, 14:32 W Polsce można dostać. Są bez stóp, różne rozmiary i kolory (ciemne oczywiście). Są lepsze od kalesonów, bo przylegają do ciała, są cieplejsze. Wydaje mi się, że producentem jest Wola. Odpowiedz Link