princessjobaggy 02.12.05, 23:28 ...napije sie goracej czekolady i za niecala godzinke zmykam do kina. Widzialyscie jakies interesujace filmy ostatnio? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebola_zaire Re: movies 03.12.05, 00:25 > Widzialyscie jakies interesujace filmy ostatnio? Hmmm.. 1. Brothers Grimm 2. Return to Sender 3. Hotel Rwanda 4. Control 5. Zagadka kodu Leonarda Da Vinci To filmy z ostatnich 2 tygodni. Pozdrawiam --- Ostatni wyjezdzajacy z kraju gasi swiatlo... Odpowiedz Link
hanula Re: movies 03.12.05, 00:58 O, dobry wątek. Jutro (hm, właściwie dziś) mam szansę po raz pierwszy od miesięcy wyrwać się do kina. Gdybyście miały wybrać 1 i tylko 1 film z obecnie wyświetlanych - co byście wybrały? Odpowiedz Link
edavenpo Re: movies 03.12.05, 01:58 The Constant Gardener - swietne mial recenzje no i Rafe Fiennes ;-) Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: movies 03.12.05, 13:55 > "Keeping Mum" Wczoraj wybralam sie wlasnie na ten film. Fakt, bylo pozno, ale w koncu piatek, a ja i moj nie-maz bylismy sami na sali (pierwszy raz w zyciu chyba!). Przed wyjsciem naczytalam sie srednio przychylnych recenzji na temat filmu i nie bylam pewna czy chce go zobaczyc. Stwierdzilismy jednak, ze recenzje recenzjami, a nasze odczucia moga byc inne. No i w rezultacie sa bardzo pozytywne. Nie zaluje, ze wybralismy ten film. Odpowiedz Link
hanula Re: movies 03.12.05, 14:40 Chyba spróbujemy dotrzeć na "Constant Gardener" na 21:20, a jak nam się nie uda na czas dzieci uśpić, to o 21:40 jest "Keeping Mum". Bardzo się cieszę. Uwielbiam chodzić do kina, ale ostatnio mam tyle pracy (i dzieci :-)), że na kino nie starcza czasu. (Tak naprawdę co chciałabym iść na "Wallace & Grommit", ale ostatni seans jest o 19:00 :-)) Odpowiedz Link
hanula Re: movies 04.12.05, 01:24 No to poszliśmy na "Keeping Mum". Bardzo mi się podobało. Ten film jest angielski through and through, od poczucia humoru przez krajobrazy do znakomitej obsady. Rowan Atkinson pierwszy raz w miarę poważnej roli. Jego filmowa córka nadzwyczaj piękna. Tylko Patrick Swayze jakiś taki obślizgły. Trochę celowo, ta złota koszula w zygzaczki, ale trochę to lifting mu nie służy, moim zdaniem. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: movies 04.12.05, 20:13 Hanula, Dodatkowo te nienaturalnie biale i rowniutenkie zeby P. Swayze...nic nie widzialam tylko te jego zeby...okropnosc! Odpowiedz Link
mgna Re: movies 04.12.05, 22:55 Jestem na nie czasie z filmami w kinach...Swayze, ach co za facet! Mimo ze o wiele starszy odemnie, ach przespalabym sie z nim! ;) Ja ostatnio widzialam argentysnki film, rezysera Carlos Sorin, "Historias Minimas." Film dzieje sie w Patagoni, i jest wycinkiem z zycia trzech ludzi, ktorzy podczas swoich krotkich wedrowek przecieraja swoje drogi. Bardzo lubie ogladac nie Hollywoodzkie filmy, sa odswierzajace swoja realnoscia. Nie pamietam jaki film ostatnio widzialam w mainstream cinema. Nawet nie wiem jakie filmy teraz graja. Odpowiedz Link
mgna Nastene bzdury w Mgna glowie... 04.12.05, 23:01 23 lata starszy...hmmmm....no nie wiem, czy wiek powinien grac role w moich premedytacjach czy bym sie z nim przespala czy nie? Oczywiscie bzudry w glowie mi znow siedza, bo choinka jasna nawet takiej propozycji od niego nie dostalam, a mimo tego zaczynam rozmyslac czy wiek gral by role czy nie. Jak myslicie? Jesli facet jest super-duper przystojny, sylwetke ma jaka kazdy mlody bylby mogl sie zastrzycic, swietnie tanczy czy wiek powinien grac role czy nie? ;) Odpowiedz Link
hanula Re: Nastene bzdury w Mgna glowie... 05.12.05, 11:44 > Jesli facet jest super-duper przystojny Był. Po "Keeping Mum" to ja bym go kijkiem przez szmatę nie dotknęła. :-) Odpowiedz Link
mgna Re: Nastene bzdury w Mgna glowie... 05.12.05, 13:11 > Był. Po "Keeping Mum" to ja bym go kijkiem przez szmatę nie dotknęła. :-) hee, hee, hee...no to musze ten film obejrzec. Odpowiedz Link
fatemeh Re: A ja zaraz... 05.12.05, 16:20 Widzialam jakis czas temu, ale zrobil na mnie ogromne wrazenie: 3-iron... A ostatnio: Crossing the Bridge: The Music of Istanbul - bardzo ciekawy dokument o muzyce i miescie... Nie polecam gniota pt Loft - horror bodajze japonski, scenarzyscie zabraklo pomyslu od polowy filmu... Odpowiedz Link
deadeasy Narnia 09.12.05, 02:10 Wlasnie wrocilismy z kina. Bardzo mi sie film podobal, ja lubie takie "Lord of the Rings" i inne "Pottery" ;o) Maz stwierdzil, ze sporo "wycieli" z ksiazki no ale przeciez to film... Efekty specjalne sa niezle, ani przez moment mi sie nie dluzylo w kinie, obsada posloguje sie "British English" choc produkcja chyba w pelni amerykanska - mila odmiana. Film zrobiony z rozmachem no i gra w nim kobieta, ktora lubie bo... no bo ma taka niezwykla urode(Tilda Swinton - grala np: w "Orlando"). No i bobry byly miodne... W recenzjach doszukuja sie podtekstow Chrzescijanskich - hmmm.. jakos mi one umknely. :) Odpowiedz Link
deadeasy dodam jeszcze... 09.12.05, 10:48 ze film jest PG. Osmiolatki niby moga go ogladac ... No, film nie byl tak mroczny jak "Wladca Pierscieni", walki nie byly pokazane z detalami ale ja nie wiem jak tam wspolczesne osmiolatki - co ogladaja... moze dzisiejsze dzieci sa przyzwyczajone do przemocy na ekranie... za moich czasow to byla Kobra w cz-b telewizorze... ;o) Odpowiedz Link
hanula Re: Narnia 09.12.05, 12:21 Nie widziałam "Narnii", tylko trailery, ale jestem dość... hm... zaniepokojona. Tzn. wydaje mi się, że filmowa wizja bardzo odbiega od moich wyobrażeń. Trailery wyglądają jak "Władca pierścieni". Ja zawsze wyobrażałam sobie Narnię jako miejsce o dużo mniejszym rozmachu. Takie bardziej angielskie, a mniej nowozelandzkie. > W recenzjach doszukuja sie podtekstow Chrzescijanskich - hmmm.. jakos mi one > umknely. > :) Ale "Narnia" to bardzo chrześcijańska książka! Jako dziecko nie zwracałam na to uwagi, ale to raczej nie ulega wątpliwości. Trudno mi tutaj komentować film, ale chyba rytualnej śmierci Aslana z rąk czarownic nie wycięli? To przecież dość słabo zawoalowana aluzja do ukrzyżowania. Odpowiedz Link
mgna Re: Narnia 09.12.05, 12:26 Wczoraj widzialam film "It's for you." Kanadyjsko-hiszpanski. O chlopaku ktory w ciagu dwoch dni zakochal sie w dziewczynie z Barcelony. Po powrocie do Toronto filmowal dla niej video kartki, troszeczke obsesyjnie...ot taki sobie film. Odpowiedz Link
deadeasy Re: Narnia 09.12.05, 12:52 Podejrzewam, ze film sie bedzie bardziej podobal ludziom, ktorzy tak jak ja nie czytali Narnii albo tym, ktorzy czytali je bardzo dawno. Mysle, ze ci na "siwezo" po ksiazce beda porownywac film-ksiazka i moga wyjsc z kina zawiedzeni. Film "Wladca Pierscieni" bardzo mi sie podobal. Ksiazke czytalam w szkole sredniej ale musze stwierdzic, ze moje wyobrazenie niektorych scen (w trakcie czytania ksiazki) pokrywalo sie z tym co zobaczylam w filmie - albo raczej na odwrot ;o) PS: Scena z Aslanem jest. Odpowiedz Link
hanula Re: Narnia 09.12.05, 16:48 > Film "Wladca Pierscieni" bardzo mi sie podobal. Ksiazke czytalam w szkole > sredniej ale musze stwierdzic, ze moje wyobrazenie niektorych scen (w trakcie > czytania ksiazki) pokrywalo sie z tym co zobaczylam w filmie - albo raczej na > odwrot ;o) Mnie też film się podobał, a książkę czytałam wielokrotnie. Wcale mi się film nie gryzł z wyobrażeniami podczas czytania, co się zdarza niezmiernie rzadko. Uważam, że jako adaptacja to jest film naprawdę wybitny i mam dużo szacunku dla Jacksona, że 1) zdecydował się zrobić trzy bardzo długie filmy 2) mimo to zdecydował się bezlitośnie wyciąć całe długie sceny (w tym moją ulubioną pod koniec - powrót hobbitów do Shire). Dzięki temu nie musiał się spieszyć, momentami tempo jest naprawdę leniwe. Mniej więcej w tym samym czasie, co pierwsza część "Władcy", pojawiła się w kinach pierwsza część "Harry Pottera", na którą też poszłam, i kontrast dla mnie był ogromny. Twórcy "Harry'ego" próbowali w krótkim filmie zawrzeć wszystkie wydarzenia z książki i moim zdaniem wyszedł kompletny chaos, w miarę zrozumiały tylko dla osób, które czytały książkę. Na kolejne części HP już do kina nie poszłam, chociaż z miłości do Rickmana mam ochotę wypożyczyć sobie na DVD. :-) Szkoda, że moja córka jest jeszcze za mała na "Narnię", bo samej mi się nie chce iść, a męża też ciągnąć na film dla dzieci nie będę. Odpowiedz Link