agcyb 09.12.05, 14:12 Czy ktos moze polecic jakas przyzwoita firme w ktorej mozna zalozyc rachunek Child Trust Fund? Chodzi mi o to zeby firma byla stabilna, fund wykazywal z roku na rok zyski i obsluga klienta zeby byla na poziomie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mgna Re: Child Trust Fund 09.12.05, 19:22 Zobacz czy odpowiada wam National Savings www.nsandi.com Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 09.12.05, 20:52 Mgna, ale National Savings nie naleza do tych gdzie mozna umiescic czek w ramach Child Trust Fund, chyba ze cos przeoczylam;) My wybralismy Nationwide. Oto lista firm: 4thekids Abbey Ancient Order of Foresters Friendly Society Britannia Building Society Child Trust Fund.com The Children's Mutual The Chorley & District Building Society Druids Sheffield Friendly Society F & C Management Ltd Family Investments Foresters Furness Building Society Halifax Financial Services The Hanley HSBC Ipswich Building Society KILLIK & Co Kingston Unity Friendly Society Leeds Building Society Leeds City Credit Union Ltd Liverpool Victoria Mercantile Building Society Methodist Chapel Aid Limited Monmouthshire Building Society Nat West Nationwide Building Society Pilling & Co Police Mutual Assurance Society Redmayne-Bentley Stockbrokers Royal Bank Of Scotland Schoolteachers Friendly Society Scottish Friendly Asset Managers The Share Centre Skipton Building Society Squaregain Ulster Bank Limited Walker Crips Stockbrokers Limited Odpowiedz Link
agcyb Re: Child Trust Fund 10.12.05, 22:29 Spawdzalam ta liste firm wchodzac na ich linki ze strony rzadowej, ale jest tych firm tyle ze trudno wybrac. Myslalam ze moze ktos cos moze polecic:) I jak, zestescie zadowoleni z Nationwide? Odpowiedz Link
djabholden Re: Child Trust Fund 12.12.05, 12:58 my tez wybralismy Nationwide, glownie dlatego ze od lat tam oszczedzamy (jak mamy co). Korzystamy z internet banking i np w porownaniu do Natwest jest duzo lepsze. Z obslugi jestem zadowolona, mamy tez karty debetowe i kredytowe Nationwide i gdy placimy za granica nie pobieraja prowizji - wychodzi duzo korzystniej niz gdy korzystam z maestro Natwestu. Wiem ze niektore banki mialy promocje - typu zaloz u nas Child Trust Fund a dostaniesz aparat itp, Nationwide nic nie proponowal ale im ufamy i jest nam latwiej miec wszystko w jednym miejscu (bo dla starszego syna tez utworzylismy podobny fundusz zeby nie bylo niesprawiedliwie). J. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Child Trust Fund 12.12.05, 13:00 Asda oferuje jakieś voucherki na ciuchy George jak weźmiesz u nich CTF. My mamy z Family Investments, dodatkowo wpłacamy 10 funtów miesięcznie do funduszu. Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 12.12.05, 13:54 My wybralismy Nationwide bo z nimi od lat mamy mortgage i tez karty kredytowe, etc. Co do skladek, wplacamy co miesiac maksymalna kwote, zawsze to drobna inwestycja bez podatku ;) Z tym ze pieniadze ktore przychodza w ramach Child Benefit wplacamy na inne konto, tez na imie synka. Odpowiedz Link
agcyb Re: Child Trust Fund 12.12.05, 15:20 Basiak A nie boicie sie, ze jak Wam pociecha podrsnie i bedzie miala 18 lat to taka kupa kasy w glowie przewroci. Bo dzieciak jak skonczy 18 lat to moze z tymi pieniedzmi zrobic co chce. Ja bym sobie w wieku lat 18 nie ufala;) My zdecydowalismy wplacac na ten fund tylko te pieniazki ktore Mala dostaje od rodziny i przyjaciol w ramach prezentow z roznorakich okazji. Musze zerknac na to Nationwide, ale juz sie przychylalam do Halifax bo maja porzadna literature na ten temat dostepna na internecie. Dzieki za wszystkie Wasze wpisy:) Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 12.12.05, 16:20 Ufam dzieciakowi:) Niech zrobi z tym co chce, ja tez dostalam pewna kwote od rodzicow i przeznaczylam ja na podroze. Jak wyda na imprezy, jego strata, jak wyda na studia czy auto, czy depozyt na mieszkanie, tez ok. Musze mu ufac, bo tylko w ten sposob chyba dziecko bedzie sie liczylo z moim zdaniem... Bedzie wiedzial ze jesli je przepusci, pozniej nie dostanie od nas nic wiecej.... Wiesz my oprocz tego mamy konto tzw dla dziecka, oszczednosciowe, takie ze my jako rodzice jestesmy trustees, ale jako konto bankowe zwykle nie ma mozliwosci aby stracic te kase jesli rynki finansowe padna, tyle ze wiadomo nizszy procent. Na to konto ida pieniadze z Child benefit (czyli ok 65 funtow miesiecznie) plus pieniadze od dziadkow ktorzy chetnie mu cos daja. To konto jest jego ale niejako pod nasza kontrola. Odpowiedz Link
agcyb Re: Child Trust Fund 12.12.05, 16:40 Rozumiem z tym zaufaniem. Ale ja powtorze: sobie 18letniej bym nie ufala. Jak obliczylismy z Markiem to przy rocznej wplacie £1200 wartosc funduszu w wieku 18 lat moze wyniesc okolo £60,000. Troche by bylo szkoda zeby pieniadze te zostaly przechulane. To znaczy jesli kogos stac to prosze bardzo, ale mi sie wydaje ze £1200 funtow rocznie to troche pieniazkow jest. Mozna by np na wakacje rodzinne gdzies pojechac. I dochodzi jeszcze kwestia taka, ze nie chcemy zeby Marika wiedziala ze my dla niej oszczedzamy. Dopiero jej powiemy jak uznamy to za stosowne. My do wszystkiego dochodzilismy sami i uwazamy ze tak jest lepiej: ciezka praca jeszcze nikomu nie zaszkodzila;) Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 12.12.05, 16:50 My tez dochodzimy sami ale gdyby nie kasa rodzicow nie moglabym robic tego co robie:)Wiec niejako oddaje dziecku to co dostalam od moich. Podejrzewam ze po prostu kiedys siadziem razem i uzgodnimy na co te pieniadze pojda. Poza tym pewnie tylko do czasu bede odkladac w CTF. Ale jak wyscie do tych £60,000 doszli? Ja bede zadowolona jak dostane troche powyzej wartosci skladek:) Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 12.12.05, 16:55 Agcyb, zobacz tutaj, masz kalkulator: www.childtrustfund.gov.uk/ChildTrustFundCalculator/fs/en Aby bylo 60,000 to musialby byc przez te 18 lat jakis naprawde niesamowity wzrost... jesli masz shares account to nawet przy wzroscie 9% (wysokim!) dajac 100 miesiecznie dostaniesz jakies 26-30 tys bo jeszcze dochodza management charges. Typ konta savings (my taki mamy) to srednio 3.5% czyli mozemy sie spodziewac £25.500, bo odkladamy dopiero od roku. Odpowiedz Link
agcyb Re: Child Trust Fund 13.12.05, 23:05 Szczerze mowiac to Mark obliczal nie ja. Ale my chcemy zalozyc stakeholder, bo byc moze nieco wieksze ryzyko, ale na savings to sobie mozna rownie dobrze wsadzic pieniadze samemu na konto i samemu nimi zarzadzac. Poza tym na savings oprocentowanie za niskie. Jesli chodzi o inwestycje dlugoterminowe (a to taka jest) to tylko albo shares albo property wchodza w gre. Stakeholder ma cos co mi sie podoba, mianowicie lifestyling, czyli ze jak dziecko zaczyna sie zblizac do 18stki to pieniadze zaczynaja byc przesuwane z shares na inwestycje o mniejszym ryzyku typu bonds czy wlasnie savings. Chodzi o to zeby uniknac spadku shares akurat w momencie przypadajacym na likwidowanie konta przez doroslego juz szkraba:) Odpowiedz Link
effata Re: Child Trust Fund 14.12.05, 00:58 Agcyb, też najlepsze wrażenie zrobił na mnie Halifax :) ze względu, że to jedyna strona (chyba, że się mylę), gdzie maja porządnie wyszystko opisane. Jakie składki minimalne, co jeśli chodzi o transfery i wiele innych informacji. Tylko ... hmmmm, ja się za bardzo nie znam na rynkach finansowych, więc się zastanawiam, czy ta lektura (jak się do niej wreszcie zabiorę :))) mi coś da, czy nadal pozostanie to dla mnie czarną magią. Zastanawiam się czy to ma jakiś sens, żeby wybrać fundusz, który oferuje bank, w którym się ma konta (czy np. biorą to pod uwagę przy udzielaniu kredytu) czy to nie ma znaczenia? Też mam wątpliwości (już z basiak6 o tym kiedyś dyskutowałam), czy aby nie jest to zbyt kuszące dla takiego młodego gniewnego dostać dość pokaźną sumkę pieniędzy. Wiadomo, że każdy zakłada, że jego dziecko będzie rozsądne, że przekażemy mu same najlepsze wartości i nauczymy podejmować mądre decyzje, ale ... ale jednak różnie może być. Ja raczej na pewno nie zdecyduję się na wpłacanie aż takiej sumy na CTF. Jeśli już, to założę inny fundusz, którym to jednak ja będę zarządzała. No i muszę się spieszyć, bo już za chwilę, to mi rząd Jej Królewskiej Mości założy konto, jak się nie pospieszę z decyzjami. Ciekawe, w jakim funduszu zakładają? Wybierają na chybił-trafił? A tak przy okazji, to jaka jest różnica między shares a stakeholders account? -- Don't guess. Odpowiedz Link
basiak6 Re: kalkulacja 14.12.05, 22:05 Wedlug wyliczen w linku ponizej jesli da sie maksymalna kwote, plus te 2 razy £250 funtow (drugie kiedy dziecko bedzie mialo 7 lat) moze dac £33,410 jesli rosnie 4.25%, i £40,146 jesli 6% (co jest juz duzym wzrostem). Ja mysle ze pare lat bede odkladac a potem przestane, niech sobie samo rosnie i nie bedzie za duza ta kwota:) Effata, tutaj masz wszystko dokladnie wyjasnione: www.moneywise.co.uk/download/2512867/Child%20trust%20funds%20supplement%202005.pdf Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 14.12.05, 21:56 Rozni sie to dosc znacznie od zwyklego konta oszczednosciowego bo nie placisz podatku;) Poza tym te z wiekszym ryzykiem, jesli w latach inwestycji bardziej ryzykownych czyli idacych glownie w equities, rynek bedzie lezal plackiem, to przejscie pozniej na bezpieczne nic ci nie da bo nie nadrobi zaleglosci. Wiadomo ze w dlugoterminowej inwestycji jakos sie to rozlozy, ale roznie bywa. Osobiscie uwazam to za wieksze ryzyko niz to ze moj syn moze je roztrwonic na papierosy i alkohol zamiast podrozy dookola swiata:))) Dlatego ja na tego typu inwestycje daje kase ktora wiem ze moge w jakims stopniu stracic. Pieniadze ktore chce miec pewne daje np na ISAs. Ale 60,000 to nierealne, nawet wedlug ichniejszego kalkulatora na stronce. Odpowiedz Link
agcyb Re: Child Trust Fund 14.12.05, 22:34 Basiak, rzeczywiscie £60,000 nierealnie wyglada. To chyba Marka myslenie zyczeniowe:) Ale nawet £20,000 szkodaby bylo zeby zostalo przechulane. A co do podrozy dookola swiata to chyba jestem samolubna, ale bym wolala cala rodzinka zebysmy pojechali raczej niz zeby moja latorosl sama miala wypas. Zreszta mamy to w planach jak nam pociecha podrosnie:) Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 15.12.05, 22:16 No niby masz racje, ale gdyby rodzice dla mnie kasy nie odlozyli to za co bym studiowala tutaj w UK i w Japonii? Tez chce aby dziecko moje mialo takie mozliwosci, a nie chce musiec na raz wybulic wiekszych kwot pieniedzy;) Musze dziecku zaufac, bez zaufania caly uklad rodzinny w sumie nie ma sensu.... Odpowiedz Link
agcyb Re: Child Trust Fund 16.12.05, 14:33 My oszczedzac dla niej jak najbardziej mamy zamiar, ale na oddzielnym funduszu, nad ktorym my bedziemy miec kontrole:) Odpowiedz Link
basiak6 Re: Child Trust Fund 16.12.05, 18:26 A to oczywiscie ze tak, my tez taki mamy ale nie fundusz tylko zwykle konto oszczednosciowe dla dzieci ktore ma gwarantowana stope zwrotu. Z CTF jest tak ze szkoda byloby nie wykorzystac tych pieniedzy od rzadu, i nie zaszkodzi troche doplacic, mamy zamiar wplacac przez jakies 5 lat. Oprocz tego maly ma konto nad ktorym my mamy kontrole i to bedzie jego glowne konto w przyszlosci, tam dziadkowie z Polski daja pieniadze dla niego, tam idzie kasa z Child Benefit etc. Odpowiedz Link