Dodaj do ulubionych

Open University

12.12.05, 17:01
na weekend rozmawialam (tak dluzej hehe) z panem ktory badal mi wzrok, a
ktory ma bardzo ciekawa sciezke kariery (w sensie co to on nie robil). i gdy
tak podpytywalam o studiowanie w UK pan stwierdzil, ze najlepszym
rozwiazaniem dla mnie bylby Open University (bo z dwojka dzieci i bez pomocy
to ciezko by bylo w jakikolwiek inny sposob).

i tu mam pytanie. wg mnie Open University nie do konca jest uniwersytetem, a
raczej sposobem zrobienia dyplomu/degree. czy faktycznie ma pan racje,
ze "degree is a degree" bez wzgledu na to gdzie sie konczy studia, czy jednak
pracodawcy raczej przy zatrudnianiu woleli by kogos po "normalnym"
uniwersytecie?
jaka ma opinie Open Univeristy w UK?

dzieki,
A
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Open University 12.12.05, 17:53
      Moja znajoma wlasnie niedlugo zacznie ostatni rok studiow z literatury
      angielskiej na OP. Bardzo sobie chwali caly system, pomoc przy poszczegolnych
      etapach studiow, mozliwosc wyboru modulow, etc. Co do degree to zdanie ma
      podobne, co twoj pan od badania wzroku. Nie wiem jakie zdanie o OP maja jej
      pracodawcy.
      Ps. Lucasa, nadal mam twoje DVDs:-)
      • lucasa Re: Open University 12.12.05, 18:04
        Asiu, dzieki za odp.
        wlasnie - ja mam przyszla/niedoszla szwagierke ktora ma doktorat z OU. nie
        pytalam sie jej jak jest postrzegany jej tytul bo duzo ja kosztowalo jego
        usyskanie. plus nie ma jej teraz w UK. szuka pracy w calej Europie, i cos
        kiepsko jej idzie, ale ciezko powiedziec, czy to dlatego, ze nie jest z EU, czy
        ze specyficzna dzialka (geologia czy cos) czy ze uniwersytet nie jest az taka
        prestizowa placowka.
        dlatego jestem ciekawa czy ktos wie jak to wyglada od strony pracodawcy. czy
        ktos ma znajomego, ktory konczyl OU i znalazl interesujaca prace, o co go
        pytali na rozmowie (tzn czy mial takie same szanse na prace jak ktos
        po "normalnym uniwerku"), itd.

A

ps. wiem wiem :))). cigle nie mamy tv+dvd player :))) wiec jak Ci beda
        potrzebne to mozesz je uzyc :)
        • asica74 Re: Open University 12.12.05, 18:18
          wiesz co, ja sie jutro zobacze z Leza, moge ja zapytac, czy nie chcialaby z
          toba pogadac o OU? co ty na to?
          • asica74 Re: Open University 12.12.05, 18:34
            masz @
            • yadrall Re: Open University 12.12.05, 20:39
              Czy ktos moglby mi napisac cos wiecej o ideii OU? Jak wyglada ideea takiego
              Uniwerstetu? Jak wygladaja takie studia?
              • asica74 Re: Open University 12.12.05, 20:55
                www.open.ac.uk/about/ou/p5.shtml
    • aniek133 Re: Open University 12.12.05, 21:10
      Tez mnie zaciekawil temat OU. Przejrzalam www, ale nie znalazlam nic o
      wymaganiach dla obcokrajowcow (szczegolnie jezykowych).
      • leggetta Re: Open University 12.12.05, 21:24
        moj maz zapisal sie tam na kursy, zaczyna je w styczniu wiec na arzie nic nie
        moge Wam powiedziec ale o znajomosc jezyka go nie pytali.
        Przyslali jednak mnostwo informatorow, gazetki i zalozyli mu konto studenckie.
        Bede dalej bacznie obserowowala ten tryb nauki.
    • izabelski Re: Open University 13.12.05, 02:03
      Tintaja skonczyla psychologie na OU - bardzo pozytywnie sie o swoim studiowaniu
      wypowiadala.
    • duende1 Re: Open University 13.12.05, 09:22
      hej. z tego co ja wiem, open university ma dobra opinie. po pierwsze, poziom
      ksztalcenia jest wysoki. po drugie, z tego co wiem, to pracodawcy cenia ludzi z
      dyplomami z OU, bo jesli ktos studiuje zaocznie, to wiadomo, ze przy okazji z
      reguly pracuje na caly etat, wiec skonczenie w taki sposob studiow wymaga duzej
      ambicji i sporo samozaparcia.
      generalnie z tego co wiem nie ma jakis specjalnych wymagan dla obcokrajowcow.
      wymaganie takie same jak dla wszystkich, czyli w zaleznosci od kursu- jak
      licencjat to potrzebna matura (A levels), jak magister to potrzebny licencjat
      itp.

fajne jest to, ze nie trzeba placic za rok z gory - mozna rozlozyc platnosc na
      miesieczne raty. nie dotyczy to tylko krotkich kursow, czyli certyfikatow, itp.

studiuje sie przez internet, czyli dostajesz material do przerobienia,
      cwiczenia i prace do napisania. jestes pod opieka tutora..
      fajne jest tez to, ze mozna zaczac od jednego kursu po ktorym dostaje sie
      certyfikat, a potem zdecydowac, ze chce sie studiowac dalej - wtedy taki
      certyfikat, a raczej kredyty jakie sie za kurs uzyskalo, licza sie do stopnia o
      jaki sie starasz.
      na stronie open mozna zamowic sobie katalogi informacyjne, calkiem fajne.

ja sie od roku juz przymierzam, moj problem polega na tym, ze te kursy, ktore
      by mnie interesowaly sa jednak wciaz za drogie. i nie maja human resources
      management ani stosunkow miedzynarodowych.

ale generalnie jest to dobra opcja dla osob pracujacych na caly etat i wciaz
      tansza niz np. studia zaoczne na kings college.
      • aniek133 Re: Open University 13.12.05, 11:20
        Prawie 1600 funtow za kurs trwajacy od lutego do pazdziernika...... Szkoda, ze
        tak drogo :((
        • evian5 Re: Open University 13.12.05, 11:48
          ja studiuje na OP i w zasadzie jestem zadowolona. w Polsce studiowalam ekonomime
          ale nie dokonczylam i nic teraz z tego nie mam. tutaj zmienilam sobie troche
          kierunek, jestem teraz na social science. jesli nawet nie dokoncze to dostane
          certyfikat albo dyplom z tego co zrobilam, wiec to jest plus. powiedzmy, ze mi
          sie znudzi social science po dwoch latach i bede sie chciala przeniesc na
          business, to tak czy siak te lata nie beda stracone bo jakis papierek uzyskam.
          jest to na pewno inny rodzaj nauki niz normalne studia, bo glownie trzeba sie
          uczyc w domu z podrecznikow, internetu, plyt DVD i audio ale materialy sa bardzo
          dobrze przygotowane, krok po kroku wszystko wytlumaczone. kazdy ma swojego
          tutora z ktorym ma kontakt emailowy i telefoniczny. sa tez takie krociotkie
          tutorials mniej wiecej trzy razy w miesiacu.
          wiadomo, ze dyplom OU to nie dyplom Oxfordu ale jest to dobra opcja dla osob,
          ktre nie moga sobie pozwolic na dzienne studia na normalnym universytecie.
          dobrze, ze jest taka instytucja.
          a jesli chodzi o wymagania to nie am specjalnych, wypelnia sie tylk taki
          formularz informacyjny i juz. nawet nie musialam przedstawiac zadnego
          certyfikatu jezykowego.
          • aniazpoznania A jak to wychodzi cenowo w ciagu roku? 16.12.05, 22:01
            I czy czas w jaki zrobisz dany dyplom zalezy tylko od Ciebie,
            czy jest z gory ustalone?
            Bo przegladam no OU te wyszczegolnienia na 'levele'
            i punkty do zdobycia i nie do konca rozumiem.
            Ania
    • lucasa Re: Open University 13.12.05, 17:32
      dzieki za odpowiedzi,
      pozdrawiam,
      A
      • evian5 Re: Open University 17.12.05, 00:07
        cenowo to zalezy po pierwsze na jaki czas sobie rozlozysz nauke, poniewaz
        placisz za przedmiot a nie za rok, poza tym zalezy to tez od przedmiotu.
        niektore sa drozsze a inne tansze.
        no i zalezy czy jest to przedmiot, ktory daje ci 30 czy 60 pkt., bo przewaznie
        takie sa.
        zeby uzyskac dyplom, musisz miec 360pkt. przedmioty przewaznie maja 30 i 60pkt.
        niektore sa obowiazkowe a inne do wyboru z puli.
        jesli bedziesz sie uczyc part-time to uzyskanie dyplomu moze ci zajac 6-8lat.
        jesli masz czas na to, zeby studiowac w normalnym tempie to mozesz tez zmiescic
        sie w 3 latach, to zalezy od ciebie oczywiscie, ile czasu jestes w stanie
        poswiecic na nauke.
        no i od tych wszystkich czynnikow beda zalezaly koszty. ale na pewno jest to
        opcja tansza niz normalny college. proponuje zebys sobie zajzala na ich strone,
        tam znajdziesz wszystkie informacje, wlacznie z cenami.
        albo powiedz jaki kierunek cie interesuje to moge ci znalezc podstawowe
        informacje wlacznie z cenami.
        • aniek133 Re: Open University 17.12.05, 00:19
          A ja proponuje od razu wyslac im maila z prosba o przeslanie prospektu. Ja
          mialam pytanie odnosnie kursu, poniewaz nie znalazlam informacji na ich
          stronie. Wyslalam maila, a pani zamiast mi odpowiedziec, poinformowala, ze
          przysla mi do domu wszystkie informacje i mam sobie poczytac. Od razu wyslij
          maila z adresem. Tak bedzie najprosciej :)
          • yadrall Re: Open University 17.12.05, 19:18
            A ja do nich napisalam zapytanie i narazie cisza...
            Gdyby jednak ktos byl w stanie podac mi ceny przykladowych kursow dotyczacych
            albo technologii lub/i jakosci zywnosci (zgodne z moim Polskim wyksztalceniem i
            bliskie mojej obecnej pracy) ew.zdrowia (rowniez zywienie) czy tez jakies kursy
            zwiazane ze zwierzakami np. szkolenie itp. (moje hobby)
            Na jakiej zasadzie odbywa sie zaliczenie przdmiotu? Jest to praca pisemna czy
            egzamin? Czy we wszystkich osrodkach ceny sa takie same (mnie interesuje
            Oxford)?
            • annamaria0 Re: Open University 17.12.05, 20:02
              OU nie jest traktowany po macoszemu przez pracodawcow, bo poziom nauczania jest
              naprawde dobry. Moze nie jest to tak prestizowy dyplom jak dyplom Oxbridge, ale
              z pewnoscia nie obniza szans na rynku pracy.
        • aniazpoznania Re: Open University 17.12.05, 23:08
          Dzieki,wyslalam juz maila z pytaniem,mam nadzieje ze sie odezwa.
          Mysle ze dla mnie to najlepsza opcja studiowania,
          chce pracowac full-time caly czas wiec nie moge sobie pozwolic na normalny tryb.
          Musze jeszcze sprawdzic jak to wyglada na part-time,
          wiem ze czasem to tylko 1 dzien w tygodniu.
          W kazdym razie mocne postanowienie na Nowy Rok juz mam - studia.
          Ajak bedzie,zobaczymy.
    • plonaca.zyrafa Re: Open University 20.12.05, 20:18
      Moj chlopak od stycznia tez zaczyna :) Chodzi dumny jak paw i cieszy sie z
      kazdego listu jaki od nich dostaje :)

Ja tez mysle ze zaczne chyba cos tam robic..

Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka