Dodaj do ulubionych

pytanie prawnicze

15.02.06, 16:19
mam. ciekawosc mnie zzera, pytalam kolegow z zespolu, ale nie potrafili mi
odpwoiedziec. moze ktos z Forumowiczow bedzie oswiecony w tej kwestii; a
mianowicie: w karnym prawie brytyjskim (lub tez angielskim, bo nie wiem, czy
maja osobne) istnieje cos takiego jak poczytalnosc, a zwlaszca jej
ograniczenie/zniesienie w przypadku - jakim? (dokladnie chodzi mi o
zniesiona/ograniczona poczytalnosc w sytaucji uposledzenia umyslowego, i
upojenia patologicznego/ upojenia na podlozu patologicznym).
bede wdzieczna za odpowiedz lub odeslanie do odpowiedniego miejsca, najlepiej
w sieci (przyznaje sie pokornie, ze nawet nei wiem, gdzie tej informacji
szukac)
Obserwuj wątek
    • tuti Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 16:48

• asica74 Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 16:50
      www.scotlawcom.gov.uk/downloads/nr_insanity_dp122.pdf
      moze tu?
      • asica74 Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 16:51
        www.lawinabox.net/lbnewswireshickle.htm
      • tuti Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 16:54

• tuti Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 16:55

en.wikipedia.org/wiki/Diminished_capacity
      • edavenpo Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 17:14

To sie chyba nazywa diminished responsibility...Np. he was convicted of
        manslaughter on grounds of diminished responsibility.
    • formaprzetrwalnikowa Re: pytanie prawnicze 15.02.06, 19:31
      bardzo dziękuję wszystkim, który odpowiedzieli.
      tak, własnie chodziło mi o 'diminish responsability (capacity).
      Pół kilo uśmiechu :))
      • karolinazuk Re: pytanie prawnicze 16.02.06, 11:38
        W angielskim prawie karnym oprocz diminished responsibility, istnieje jeszcze
        insanity (w tym przypadku trzeba udowodnic, ze pozwany dzialal pod wplywem
        defect of reason ktora byla spowodowana choroba mentalna (disease of mind)i na
        skutek tego nie rozumial konsekwencji swoich czynow), automatism (pozwany
        dzialal w stanie nieswiadomosci lub uposledzonej swiadomosci to znaczy nie byl
        w stanie kontrolowac swoich ruchow), intoxication (moze byc voluntary lub
        involuntary czyli upojenie alkoholowe lub na skutek srodkow odurzajacych). Na
        diminished responsibility moze sie powolywac tylko w przypadku murder i trzeba
        udowodnic, ze pozwany dzialal pod wplywem abnormality of mind (nie az tak
        powazne uposledzenie jak w przypadku defence of insanity). Mam nadzieje, ze
        zbytnio nie namieszalam :-) Aha, Forma powstrzymuj swoja ciekawosc na
        przyszlosc bo dosc latwo sie domyslic z tego postu i jeszcze jednego na temat
        alkoholizmu jaka robisz specjalizacje, chyba ze masz takie dodatkowe hobby,
        wtedy w ogole nie mam pojecia w jakiej dziedzinie medycyny pracujesz :-)
        • formaprzetrwalnikowa Re: pytanie prawnicze 16.02.06, 11:43
          karolina: dzieki za ostrzezenie. Hyhy, dobrze, ze nikt nie wpadl na pomysl, ze
          to ja moglabym szukac dla siebie zlagodzenia kary ;-)
          jeszcze tylko dopytam (poczytalam wczoraj podpowiedziane linki): wszystkie te
          wyjatki w odpowiedzialnosci dotycza morderstwa? czy innych przestepstw tez?
          • karolinazuk Re: pytanie prawnicze 16.02.06, 12:05
            Diminished responsibility tylko w przypadku morderstwa, jesli jest skuteczna
            obrona wtedy pozwany zostaje uniewinniony za murder (obowiazkowe dozywocie) i
            zostaje skazany za manslaughter (sedzia wydajac wyrok bierze pod uwage w jakim
            stopniu odpowiedzialnosc pozwanego byla ograniczona). Na insanity, automatism i
            intoxication mozna powolywac sie w kazdym przypadku. Wiesz jest to dosc
            skomplikowany dzial prawa karnego poniewaz istnieje bardzo duzo odstepstw np.
            automatism moze byc spowodowany upojeniem alkoholowym albo na skutek srodkow
            odurzajacych (self-induced automatism). Wowczas nie mozna powolywac sie na ta
            obrone w przypadku offences of basic intent (wszystkie wykroczenia w przypadku
            ktorych tzeba udowodnic intention, knowledge albo recklessness czyli np
            morderstwo, assault, rape czyli gwalt). Gdybys miala wiecej pytan to napisz,
            mysle tez ze w Twojej bibliotece szpitalnej powinni miec ksiazki poswiecone
            temu tematowi. Jesli to beda ksiazki prawnicze szukaj w nich capacity and
            incapacitating conditions ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka