jagienkaa 28.02.06, 15:55 któraś z was dzisiaj smażyła?:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia.brzeska Re: Pancake Day 28.02.06, 16:10 No już sobie wyobrażam "mojego" u mamusi w porze lunchu ;-)) Od tygodnia o tym gada! Odpowiedz Link
benala Re: Pancake Day 28.02.06, 17:22 dzisiaj jeszcze nie ale wczoraj i przedwczoraj i w sobote .... bo moje dzieciaki uwielbiaja nalesniki i zapytane co chca do jedzenia zwykle je wybieraja. Czasem sa na sniadanie, czasem na deser a czasem na przekaske. My jemy nalesniki z miodem (bo juz nadzienia bym tak chetnie codziennie nie szykowala). Ostatnio z tego powodu kupujemy po 30 jajek na raz. Dzisiaj napewno bede smazyla. J Odpowiedz Link
ania.eastwood Re: Pancake Day 28.02.06, 19:02 dzieki za pomysl na obiad - zapomnialam o nalesnikach w jadlospisie ;)) moj maz uwielbia te ktore robie ( pikantne - z nadzieniem z tunczyka, kukurydzy, cebulki, sera zoltego, zapieczone w piekarniku - pychotka :) ale lubi tez takie jak mamusia mu robila - z sokiem z cytryny posypane cukrem w shrove tuesday chyba raczej nalesnikow na slodko oczekuje sie od gospodyni, ale co tam - dzis bedzie mial pikantne, skoro tak jak lubi :) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Pancake Day 28.02.06, 19:12 ja też zawsze zapominam o tym dniu, i potem zawsze sobie obiecuję że za rok zrobię jakieś fajne:) i zapomniałam. Więc dzisiaj tagliatelle&meatballs. Ale podobno naleśniki były dzisiaj w przedszkolu:) PS a może ktoś polskim zwyczajem dzisiaj śledzika je? Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Pancake Day 28.02.06, 20:38 My dzisiaj smazylismy nalesniki nadziewane serkiem waniliowym homogenizowanym. Przynajmniej mialam pretekst, zeby do polskiego sklepu sie wybrac, z reguly rzadko tam zagladam. A polski tlusty czwartek przegapilismy. Odpowiedz Link
echo444 Re: Pancake Day 28.02.06, 21:30 My tez!!! my tez! z serkiem bialym, dzemem (oczywiscie truskawkowym) i czekolada pycha!! Odpowiedz Link
jaleo Re: Pancake Day 28.02.06, 21:41 Smazylismy. A propos nalesnikow, polecam dodac do ciasta zamiast samego mleka, piwa w proporcji mniej wiecej 1/2 mleka, 1/2 piwa. Nalesniki wychodza bardziej chrupiace. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Pancake Day 28.02.06, 22:26 Kurcze, Jaleo, trzeba bylo wczesniej napisac o tym piwie. Teraz juz za pozno. Tak sie objadlam, ze o nalesnikach przez najblizszy miesiac nie pomysle ;) Odpowiedz Link
lady.k Re: Pancake Day 01.03.06, 10:34 piwa jasnego czy ciemnego? daje to jakąś różnicę w smaku? Odpowiedz Link
karolinazuk Re: Pancake Day 01.03.06, 13:56 Ja robilam nalesniki w poniedzialek tak na sprobowanie, a we wtorek caly czas bylismy poza domem wiec juz nie zrobilam. A czy wiecie dlaczego w Polsce obchodzi sie tlusty czwartek a w Anglii Shrove Tuesday, we Francji Mardi Gras. Oba te swieta wywodza sie z tradycji chrzescijanskiej wiec dlaczego u nas swietuje sie w czwartek a w innych krajach wtorek. Strasznie mnie nurtuje ten problem. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Pancake Day 01.03.06, 14:10 a ja mineralnej gazowanej to bardziej puszyste:) Odpowiedz Link
deszczowawyspa Re: Pancake Day 01.03.06, 14:43 Pancakes dla leniwych..w M and S znalazlam juz przygotowana miksture na nalesniki. Tylko patelnia i tluszcz potrzebny;) Kolo mnie jest nalesnikownia. Znajac zycie bedzie dluuuuga kolejka:) Odpowiedz Link