Dodaj do ulubionych

Praca wakacyjna

04.03.06, 23:29
Właśnie dostałam trzy maile od znajomych, którzy chcą się zwalić do Londynu i
popracować sobie w wakacje. Nie są to osoby, które oczekują, że im załatwię
pracę, zakwateruję i wyżywię. I naprawdę bardzo chciałabym im pomóc, ale nie
mam zielonego pojęcia, gdzie szukać pracy sezonowej i czy są jakieś realne
szanse, że znajdą taką pracę przez internet. Bo z opowieści znajomych wynika,
że prace typu kelnerowanie, kucharzowanie, starbucksy czy ... no właśnie, co
jeszcze można robić w Londynie sezonowo? ... to są prace, które się dostaje
tu i teraz. Zwalnia się miejsce - przyjmują cię, jak się akurat napatoczysz.

Co ja mam im doradzić? Gdzie odesłać? Macie jakieś doświadczenia? Może
niekoniecznie Londyn (jakby było coś pewnego). Wszystkie osoby znają
angielski bardzo dobrze.
Proszę, uchylcie trochę rąbka tajemnicy, gdzie znaleźć dobrą wakacyjną pracę
w UK.
--
Don't guess.
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Praca wakacyjna 05.03.06, 00:20
      au pair (t ona pewno sezonowa na wakacje)
    • mama5plus Re: Praca wakacyjna 05.03.06, 00:57
      do zbioru owocow, ale mysle, ze tu za pozno sie jednak `obudzili`.
    • basiak6 Re: Praca wakacyjna 05.03.06, 10:03
      A czy to musi byc praca fizyczna? Ja dorabialam podczas studiow w roznych
      firmach typu banki, etc w ramach 'summer internship', nie zarabia sie duzo ale
      wystarczy na zycie no i ma sie papierek ktory przyda sie jak sie szuka pracy
      pozniej. Mialam ten plus ze studiowalam tutaj wiec studenckie doradztwo w
      poszukiwaniu pracy dawalo rozne wskazowki - ale zwykle wysylalo sie podania
      styczen/marzec.

Co do pracy w knajpkach, pracowalam w lecie zanim zaczelam studia, po prostu
      poszlam na spacer i pytalam wstepujac do roznych.
      • robak.rawback Re: Praca wakacyjna 05.03.06, 14:19
        z tego co czytam na innych forach oraz z wlasnego szukania - ja po prostu
        wpisuje w wyszukiwarke - np "....nazwe pracy jaka chce wykonywac" + uk
        jobs/vacancy/scotland jobs/ i tak dalej - rozne kombinacje i patrze co mi
        wyskoczy.
        nie wiem co ci znajomi chca robic i nie wiem czy jak wysla do danej agencji cv
        to czy im odpisza , ale z tego co inni mowia to sporo osob dostalo od agencji
        telefon i dostalo prace do takich robot sezonowych , wiec moze niech tak
        sprobuja.
        poza tym jesli chodzi o prace kelnerowanie itp to rady sa takie by poprostu
        chodzic od knajpy do knajpy i sie pytac nawet jak nie ma wywieszki na szybie ze
        kogos potrzebuja. i tyle.
        tutaj poradnik -
        weybridge.ghrom.com/faqs/emigracja/praca.html
      • effata Re: Praca wakacyjna 06.03.06, 12:08
        Basiak, a czy jest możliwe znaleźć sobie takie 'summer intership' przez
        internet, będąc w Polce, nie studiując tutaj? Chodzi mi o to, jakie są realne
        szanse przyjęcia osób nie studiujących tutaj na takie praktyki? Czy szukać tego
        na stronach uniwersytetów. Masz może namiary na takie 'studenckie doradztwo'?

--
        Don't guess.
    • jaleo Re: Praca wakacyjna 05.03.06, 16:59
      Ja bylam tydzien temu w Lake District, dokladniej w Ambleside, i tam jest
      mnostwo wywieszek na hotelach i restauracjach, ze szukaja ludzi do pracy.
      Zbliza sie sezon letni, a zwlaszcza Bank Holidays w maju juz niedlugo. W Lake
      District wtedy zjezdza sie bardzo duzo ludzi i widocznie potrzebuja rak do
      pracy.

To jest przepiekna okolica, ale jesli ktos lubi "swiatla wielkiego miasta" to
      Lake District raczej nie dla niego. Chociaz miasteczka typu Ambleside to
      troche jak polskie Zakopane i sporo sie dzieje wieczorami, a w ciagu dnia
      wszyscy sie wysypuja na glowny deptak, wiec na pewno nie jest cicho ani nudno.
    • dariazv Re: Praca wakacyjna 06.03.06, 00:16
      Moim skromnym zdaniem praca sezonowa w londynie szczegolnie dla studentow to
      pomylka. Polowe zarobionej kasy trzeba wydac na mieszkanie i
      transport.Najlepszym rozwiazaniem sa prace na farmach. Placi sie jakies grosze
      za mieszkanie albo nawet i wcale. Tym sposobem mozna zaoszczedzic jakies
      pieniadze. Wiem cos o tym bo sama pracowalam w czasach studenckich na
      tutejszych farmach. Za szukanie takiej pracy trzeba by sie bylo zabrac jak
      najszybciej bo w maju czy czerwcu bedzie za pozno...
      • effata Re: Praca wakacyjna 06.03.06, 12:04
        Dzięki dziewczyny. Zapomniałam dopisać, że większość z tych osób chce
        podszkolić sobie angielski, więc raczej praca na farmie odpada. Zresztą to
        niezła harówa (nie ma 'letko', wiem). Co do baby-sitter to się zastanawiam, czy
        ktoś szuka kogoś tylko na wakacje, na ogół ludzie chcą na dłużej ...
        Mi się osobiście bardzo podoba pomysł z Lake District, ale chyba tylko, jak by
        się udało załatwić coś jeszcze w Polsce i potem jechać 'na pewniaka', bo jakby
        coś nie wypaliło, to chyba raczej w Londku łatwiej coś znaleźć.

A może ktoś ma jakieś sprawdzone strony internetowe z pracą sezonową?
        --
        Don't guess.
      • ania.eastwood Re: Praca wakacyjna 10.03.06, 19:22
        dariazv,

a jak najlatwiej znalezc prace na farmie? dla brata szukam... ;)
    • ewmag Re: Praca wakacyjna 06.03.06, 16:25
      Effata, jesli chodzi o ten temat to ja jestem bardzo cyniczna, niestety.
      Uwazaj, zeby te znajome osoby nie zwalily Ci sie na glowe "tak na kilka dni".
      Niby nie oczekuja, ze ich przyjmiesz do siebie, ale co zrobisz jak zapukaja do
      drzwi? Masz dzieci, meza, czy potrzebny Ci jeszcze ktos, zeby paletal sie po
      domu, oproznial lodowke i na wszystko narzekal? Gdzie ci ludzie beda mieszkac,
      jak przyjada szukac pracy - bo szansa, ze na odleglosc cos znajda jest naprawde
      znikoma? Czy beda miec pieniadze, zeby jakis pokoj wynajac chociazby? Moga
      szukac przez Internet, tak jak ktos juz napisal. Ale ja bym nie mieszala sie w
      pomoc w poszukiwaniu pracy na wakacje. Pomysl z au pair jest chyba niezly,
      wiele au pair w tym czasie wyjezdza, zmieniaja prace, a dzieci nie ida do
      szkoly, za to rodzice nie zawsze moga czy chca wziac urlop, wiec wydaje mi sie
      (ale tylko wydaje), ze to ma jakies szanse powodzenia - tez niech sobie
      poszukaja przez Internet. Mysle, ze jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze
      czego nie zrobisz i w jaki sposob nie pomozesz (a brac odpowiedzialnosc na
      siebie za znalezienie komus pracy na wakacje to jest za duzo) to i tak te osoby
      beda niezadowolone. Przykro mi, ze tak pesymistycznie pisze, ale zarowno ja,
      jak i znajomi (kilka osob), ktorzy probowali komus pomoc w znalezieniu pracy na
      wakacje w jakimkolwiek zakresie maja jedynie negatywne doswiadczenia.
      • effata Re: Praca wakacyjna 06.03.06, 17:30
        Ewmag, dzięki za troskę :)
        Nie, osoby te na pewno mi się nie zwalą na głowę, tym bardziej, że nie proszą
        mnie o znalezienie pracy, tylko o pomoc w znalezieniu namiarów na pracę. Do
        bardzo asertywnych osób nie należę, ale czasami umiem powiedzieć 'nie'.
        W moim mikro-mieszkanku, którego nie udało mi się jeszcze zmienić od czasów
        założenia forum (ci co pamiętają moje początkowe wątki mieszkaniowe wiedzą o co
        chodzi) nie ma już miejsca na gości z desantu i moi znajomi o tym wiedzą.
        A chciałabym pomóc, bo rozumiem to, że jak się ma znajomych w innym kraju, to
        się liczy na jakąś pomoc z ich strony. Udzielanie informacji na razie nie
        kosztuje mnie zbyt wiele. A że w tej kwestii informacje mam znikome, to proszę
        was o pomoc.
        --
        Don't guess.
        • ewmag Re: Praca wakacyjna 06.03.06, 17:41
          Nie mam wielkiego doswiadczenia, ale chyba niestety z praca na wakacje jest
          tak, ze trzeba byc na miejscu, chyba ze znasz osobiscie jakiegos pracodawce. A
          jesli chodzi o praktyki wakacyjne, to ktos kto nie jest studentem i nie mieszka
          w tym kraju raczej nie ma szans. Jedyne, co bym poradzila komus, kto chce
          szukac pracy w wakacje to omijanie Londynu. Napisz za jakis czas, jak im poszlo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka